Άναψε η φλόγα του Μαραθωνίου

Gazzetta team
Άναψε η φλόγα του Μαραθωνίου

bet365

Με σύμμαχο τον καιρό άναψε το μεσημέρι του Σαββάτου (9/11) μπροστά στον Τύμβο του Μαραθώνα, η Φλόγα του 31ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας.

«Άδικο είναι να χάνω το σπίτι μου/επειδή είμαι δίκαιος. Μάνα και άνασσα και προστάτρια/διωξ’τον αυτόν τον άδικο πάνοπλο». Με τα λόγια αυτά του Ευριπίδη από τους Ηρακλειδείς, ο χορός των γυναικών με κορυφαίο τον Γιάννη Κρανά προσκάλεσαν τον ημεροδρόμο να ανάψει τον βωμό.

Κάτω από έναν λαμπρό ήλιο και στον γεμάτο αθλητές, παράγοντες του χώρου, αλλά και κόσμο, αρχαιολογικό χώρο η τελετή αφής ξεκίνησε με την υψίφωνο Αναστασία Ζαννή να ανοίγει την εκδήλωση, προσκαλώντας στο βήμα τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Παναγόπουλο.

«Η μάχη του Μαραθώνα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και ότι η φλόγα μεταφέρει ένα ξεχωριστό μήνυμα, καθώς στην εποχή μας είναι επιτακτική ανάγκη να προστατέψουμε τη Δημοκρατία και να αποδεικνύουμε καθημερινά την έγνοια μας για τον συνάνθρωπο. Αυτό το μήνυμα θα μεταφέρουν και οι 31.000 δρομείς που θα πάρουν μέρος στον ΚΜΑ», ήταν τα λόγια του ισχυρού άνδρα της Ομοσπονδίας.

Για έναν αγώνα δρόμου με ισχυρό συμβολισμό έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, «έναν αγώνα που στέλνει ένα μήνυμα Ειρήνης και Φιλίας σε όλους όσους τρέχουν».

«Αν υπάρχει ένας αγώνας που κάθε δρομέας πρέπει να συμμετάσχει είναι ο ΚΜΑ» ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της AIMS, Πάκο Μποράο. «Νιώθουμε περήφανοι που μοιραζόμαστε μέσω του Μαραθωνίου αξίες που πρεσβεύει η Ελλάδα. Η φετινή τελετή είναι ιδιαίτερη διότι σε αυτόν τον ιστορικό τόπο συμμετέχουν οι δύο κορυφαίες μαραθωνοδρόμοι της χρονιάς».

Την πρόταση να καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Δημοκρατία η ημέρα τελετής της αφής της Μαραθώνιας Φλόγας έκανε ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ιορδάνης Λουίζος στην ομιλία του, ενώ οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με την παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, Πάνου Λειβαδά, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για τους συμβολισμούς που φέρει ο Μαραθώνιος και είπε ότι «κάθε φορά που ένας αθλητής βρίσκεται στην εκκίνηση μας θυμίζει τι μπορεί να συμβεί όταν ένας άνθρωπος αγωνίζεται για κάτι σπουδαίο».

Εν συνεχεία ο χορός των γυναικών έκανε την εμφάνισή του υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες και καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Γκεσούλη, υπό τους ήχους της μουσικής που υπογράφει ο Γιάννης Ψειμάδας και ακολουθώντας τη χορογραφία της Ναταλίας Στυλιανού. Την άφιξη του ημεροδρόμου (Λεωνίδα Αργυρόπουλου)«υπογράμμισαν» με τον δικό τους ξεχωριστό ρυθμό οι μουσικοί του Νίκου Τουλιάτου που χτυπούσαν τα βαρέλια-τύμπανά τους παραπέμποντας στον καλπασμό αλόγων, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε το αφή της Φλόγας, την οποία παρέλαβε η πρόεδρος του Μαραθωνίου της Βοστώνης, Τζοάν Φλαμίνιο και την παρέδωσε στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του ΚΜΑ, Κυριάκου Λαζαρίδη.

Στον βωμό- δίπλα στο σημείο εκκίνησης- η φλόγα έφτασε με την πρωταθλήτρια, Μάγδα Γαζέα, η οποία την παρέδωσε στις δύο κορυφαίες Μαραθωνοδρόμους της χρονιάς, Έντα Κίπλαγκατ (βραβεύθηκε χθες στο γκαλά της AIMS)και η Πρίσκα Γεπτοου που άναψαν τον βωμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φετινή λαμπαδηδρομία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Προεδρικής Φρουράς και του αθλητικού συλλόγου Τελμησσός.

 

Τελευταία Νέα