Bασιλειάδης: «Πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός!» (vids)

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Bασιλειάδης: «Πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός!» (vids)

bet365

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης υποδέχτηκε στο γραφείο του το gazzetta.gr και έδωσε απαντήσεις για: Ολυμπιακά ακίνητα, νομοθετικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο - και όχι μόνο- μετακίνηση οπαδών, πότε θα βασιλεύσει ειρήνη στα ελληνικά γήπεδα, τις σχέσεις του με τους φίλους του Ολυμπιακού!

Σίγουρα δεν είναι ο τύπος ανθρώπου που επιδιώκει να κρατήσει απόσταση από τον συνομιλητή του, φροντίζει όμως, να το κάνει με τους κόλακες. Έχει την αίσθηση κινδύνου αλλοτρίωσης από την εξουσία και στόχος του είναι να την ασκεί με σύνεση. Δηλώνει αποφασισμένος να δουλέψει χωρίς εκπτώσεις και παρεκκλίσεις και όπως λέει «μένει να κάνουμε ''ταμείο'' στο τέλος της τετραετίας».

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται κινητικότητα από πλευράς κυβέρνησης προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Υπάρχει κάποιο πλάνο για την εκμετάλλευση τους;
Όντως υπάρχει μία κινητικότητα μετά από 13 χρόνια και περισσότερα 8,5 δισ. ευρώ, αφού κανένας δεν θα μάθει ποτέ πόσο κόστισαν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Πληρώνω ακόμα δικαστικές αποφάσεις από το 2004 και δεν ξέρω που θα τελειώσει αυτό, όσο είμαι υπουργός έχω υπογράψει για πάνω από 10 εκ. ευρώ.

Οι εγκαταστάσεις φτιάχτηκαν χωρίς κανέναν προγραμματισμό και πρόνοια για την επόμενη μέρα. Είχαμε εξαιρετικές εγκαταστάσεις μεν, προβληματικές την επόμενη ημέρα δε.

Ας πούμε το κλειστό των βαρέων αθλημάτων στα Λιόσια, μόνο για να ζεσταθεί, θέλει ένα εκατομμύριο το χρόνο πετρέλαιο. Δεν βγαίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις γι αυτήν εδώ τη χώρα, ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση.

Βλέπουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Στις Τζιτζιφιές (Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας) τα ακίνητα δεν ανήκουν πλέον στη ΓΓΑ. Από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις μας ανήκει το σύμπλεγμα του ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ. Από κει και μετά κάποια είναι στην ΕΤΑΔ, κάποια στην Περιφέρεια με τις οποίες έχουμε εξαιρετική συνεργασία. Και στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκουν πάρα πολλά, από το οποίο προσπαθούμε να βγάλουμε όσα είναι δυνατόν. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε όπου μπορούμε και όπου αντέχουμε, αθλητικούς και ταυτόχρονα οικονομικούς πόλους.

Το Κέντρο Ιστιοπλοΐας με ελάχιστη επιβάρυνση Δημοσίου και ομοσπονδίας γίνεται ήδη, διεθνής αθλητικός πόλος. Μπορεί να είναι κερδοφόρο πολύ σύντομα, αλλά σε κάθε περίπτωση δημιουργώντας τέτοιες εγκαταστάσεις και τέτοιες υποδομές έχεις διπλό κέρδος.

Αφενός οικονομικό. Αφετέρου σου δίνει δυνατότητα μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, που δεν μπορείς πια να στέλνεις τους αθλητές σου στο εξωτερικό για να πάρουν μέρος σε αγώνες –και για να γίνει ένας αθλητής μεγάλος, χρειάζεται τέτοιες παραστάσεις.

Το ίδιο κάνουμε και στα Γιάννενα, όπου ανοίξαμε τη λίμνη μετά από τόσα χρόνια. Προσπαθούμε να το κάνουμε παντού.

Πάμε σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ...
Στο ΣΕΦ, καταφέραμε και πήραμε τον περιβάλλοντα χώρο από το ΤΑΙΠΕΔ. Είχαμε το παράδοξο το ΣΕΦ να ανήκει στη ΓΓΑ και ο χώρος γύρω-γύρω να ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και να πηγαίνει για ιδιωτικοποίηση. Ακόμα κι αν πούμε ότι πάμε σε μία λογική ιδιωτικοποίησης είναι μία λογική χωρίς ειρμό, γιατί το βασικό κομμάτι της αξίας του ΣΕΦ είναι αυτή καθ' αυτή η εγκατάσταση.

Εδώ σε εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον δήμαρχο, Γιάννη Μώραλη, έχουμε ξεκινήσει να εκπονούμε ένα πλάνο για την αξιοποίηση όλης της εγκατάστασης και όλης της περιοχής, η οποία είναι στο τέλος του παράκτιου μετώπου, στην αρχή του Πειραιά.

Εκπονούμε ένα πλάνο όχι μόνο αθλητικό, αλλά και οικονομικό και κοινωνικό που θα αναβαθμίσει το σύνολο της περιοχής, θα αποκαθιστά λάθη του παρελθόντος, δηλαδή θα φτιαχτεί στίβος με 8 διαδρόμους - προπονητικός βέβαια, γιατί χωροθετικά δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μόνιμες υποδομές-, κερκίδες, αποδυτήρια, τα οποία απαιτούνται για να φτιαχτεί ένα κανονικό γήπεδο, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες.

Άλλωστε αν χρειαστεί να πάρεις ποτέ αγώνες έχεις στην περιφέρεια εξαιρετικά γήπεδα: Παμπελοποννησιακό, Παγκρήτιο, Πανθεσσαλικό, στο οποίο ο ΣΕΓΑΣ θα λύσει το πρόβλημα της υλικοτεχνικής υποδομής. Έχουμε τα βοηθητικά του Καυταντζογλείου και σε λίγο θα έχουμε και το ίδιο το Καυταντζόγλειο.

Στο ΟΑΚΑ είμαστε στη διαδικασία να εκπονηθεί ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την εκμετάλλευση του. Σκοπό θα έχει να λύνει προβλήματα υφιστάμενα μεγάλων σωματείων, αλλά ταυτόχρονα θα δίνει τη δυνατότητα και για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και για να υπόλοιπα αθλήματα να ανθίσουν.

Στο επόμενο δίμηνο θα είμαστε έτοιμοι με αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό, θα δούμε τι άλλες αθλητικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν με τις στιβικές υποδομές. Χρειάζεται ένα σοβαρό ρετουσάρισμα και το Κ1 και το Κ2, είναι πολλά χρόνια που έχουν να πέσουν χρήματα, είναι στις προτεραιότητες μας, αλλά θέλω να δω πώς μπορεί αυτό να ενταχθεί στο συνολικό πλαίσιο με το μικρότερο δυνατό κόστος για το δημόσιο.

Στο κεντρικό γήπεδο του ΟΑΚΑ το ταρτάν έχει μικρές φθορές από τις φωτοβολίδες, υπάρχουν χρήματα για τέτοιες παρεμβάσεις, αλλά για να στήσεις ολόκληρο το ταρτάν από την αρχή, που θα στοιχίσει 600.000 ευρώ, είναι πιο περίπλοκο.

Προσπαθούμε να βρούμε κι άλλες λύσεις, όπως να εκμεταλλευτούμε το νόμο για τη δωρεά των δημοσίων έργων. Στη Θεσσαλονίκη θέλει ο ΠΑΟΚ να έρθει να μισθώσει το Καυταντζόγλειο. Θα μπορούσαμε να πάμε σε μία διαφορετική φιλοσοφία εκμίσθωσης, δηλαδή αντί να μου δώσεις χρήματα θα μου φτιάξεις το ταρτάν για να γλιτώνω και χρονοβόρες διαδικασίες.

Είναι λύσεις που προσπαθούμε να βρούμε ούτως ώστε με έναν μικρό, πολύ σφικτό προϋπολογισμό και ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το οποίο κάθε χρόνο βαίνει αυξανόμενο, αλλά παραμένει μικρό, να έχουμε τις μεγαλύτερες δυνατές παρεμβάσεις και να κρατάμε όσο γίνεται πιο χαμηλά το κόστος, λύνοντας ζητήματα που χρονίζουν.

Ειδικά οι στιβικές εγκαταστάσεις ανά την επικράτεια είναι ένα πάγιο αίτημα, έχουμε πρωτεύουσες νομών,στις οποίες τρέχουν σε κάρβουνο, Σύρος.

Στο Αγρίνιο, εγκαινιάσαμε ένα δεύτερο προπονητήριο, ανοικτό, που εξαγγέλθηκε το 1995 και ξεκίνησε το '96. Οι χρονιές είναι προεκλογικές περίοδοι, που κοροϊδεύουν τον κόσμο. Εμείς είπαμε να το τελειώσουμε αυτό, χωρίς να λύνει επί της ουσίας προβλήματα.

Δεν σημαίνει ότι θα βρούμε τις καλύτερες λύσεις ή ότι θα είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά τουλάχιστον θέλουμε να μην πετιέται ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Με το κωπηλατοδρόμιο τι γίνεται;
Αυτή η εγκατάσταση μπορεί να αποδειχθεί χρυσοφόρα. Υπάρχουν όμως ιδιάζοντα προβληματικά χαρακτηριστικά. Είναι το ΤΑΙΠΕΔ, είναι αρχαιολογική περιοχή και κάποιος που θέλει να επενδύσει να κάνει οτιδήποτε, θα δυσκολευτεί και δικαίως. Είμαι φειδωλός με τον Μαραθώνα, παρότι εξετάζουμε διάφορα σενάρια.

Δεν ξεπουλάμε δημόσια περιουσία, εκμεταλλευόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το κυριότερο όταν μιλάμε για αθλητικές εγκαταστάσεις, πρέπει να υπάρχει η πρόνοια για το τί θα γίνει με τους αθλητές μας, με τις ομοσπονδίες και τις ομάδες μας. Το να πας σε επιθετική λογική αξιοποίησης, κρύβει τον κίνδυνο να μην έχεις μετά που να προπονήσεις την εθνική σου. Να φτιάξεις εγκαταστάσεις πανάκριβες για τις ομοσπονδίες σου δεν είναι απλό.

Ο σχεδιασμός για τον Άγιο Κοσμά έχει αλλάξει σε κάτι;
Στον Άγιο Κοσμά οριστικά θα γκρεμιστούν οι εγκαταστάσεις, είναι στους όρους παραχώρησης. Αυτό που καταφέραμε είναι η υποχρέωση της Lamda να γκρεμίσει τις υπάρχουσες αφότου φτιάξει αθλητικές υποδομές στο Βόρειο τμήμα. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να ρίξουμε λεφτά στον Άγιο Κοσμά.

Έτσι, στο Ελληνικό ορισμένα ακίνητα θα παραμείνουν στο βόρειο τομέα του οικοπέδου και τα υπόλοιπα θα πάνε στο Ολυμπιακό Χωριό, του οποίου οι εγκαταστάσεις το επόμενο διάστημα θα επανέλθουν στην κυριότητα της ΓΓΑ. Εκεί υπάρχουν κολυμβητήριο, ξενώνες, Κλειστό γυμναστήριο. Νομίζω ότι με κάποιο τρόπο θα λύσουμε το πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να γίνει ένας ευρύτερος σχεδιασμός και εκεί έρχεται το πλάνο που εκπονούμε στο ΟΑΚΑ.

Σημείωνα τα ποσά για την κατασκευή των σόφτμπολ: 22 εκ. ευρώ, κανόνε καγιάκ 35εκ. ευρώ, μπέιζμπολ 10εκ. ευρώ, όλα πάνε στράφι δηλαδή;
Το κανόε-καγιάκ ενδεχόμενα να το κρατήσει η Lamda. Δεν ξέρω το πρότζεκτ, δεν έχω ασχοληθεί για να είμαι ειλικρινής, αλλά εμένα μου φαίνεται ότι είναι μία εγκατάταση, η οποία θα μπορούσε να είναι επικερδής. Δεν βρίσκω το λόγο να χαλάσει, αλλά δεν μπορώ να ξέρω το συνολικό πλάνο. Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν λύνει το πρόβλημα της ομοσπονδίας, γιατί προφανώς για να χρησιμοποιεί την εγκατάσταση θα χρειάζεται χρήματα, τα οποία δεν έχει.

Δηλαδή είχαμε μία εγκατάσταση, την οποία πουλήσαμε και θα πρέπει να πληρώνουμε για να χρησιμοποιούμε;
Πολλές φορές αυτά που αντιμετωπίζω, είναι αποτέλεσμα λάθους χειρισμών, πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να μιλώ. Είμαστε στο σήμερα και πρέπει να σχεδιάσουμε το αύριο. Άρα παίρνουμε βαθιά ανάσα και ψάχνουμε να βρούμε λύσεις. Στο μέτρο του εφικτού και μέσα στο πλαίσιο που έχουμε.

Πολλές φορές πρέπει να κάνεις τον μάγο γιατί έχεις να αντιμετωπίσεις μία συνολική τρέλα. Θα βρούμε όλες τις θεσμικές λύσεις για να γίνει αυτή η χώρα σε όλους τους τομείς μία κανονική χώρα, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή.

Οι εγκαταστάσεις σε Λιόσια, Γαλάτσι, Νίκαια, Περιστέρι;
Το Γαλάτσι όπως και η Παιανία είναι αυθαίρετα... Στην Παιανία έχω την αίσθηση ότι πριν από την έναρξη του κλειστού στίβου θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Ακόμα και στο Ολυμπιακό Στάδιο έχεις σχέδια που ξέρεις ότι μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Στην Παιανία κάποιοι έλεγαν ότι υπήρχαν σχέδια, δεν μπορούσαν να βρεθούν, κάπου βρήκαμε κάτι. Είναι οι μεγάλες κωμικοτραγικές στιγμές του νεοελληνικού κράτους που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία και τον λαό στην εξαθλίωση και - δυστυχώς λόγω του νομικού πλαισίου-, όχι τους υπαίτιους εκεί που τους άρμοζε. Αλλά το πλαίσιο ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους.

Την έχουν γλιτώσει οριστικά δηλαδή οι υπεύθυνοι;
Μιλώντας ως πρώην γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, πολλές από τις περιπτώσεις είναι ήδη παραγεγραμμένες. Των πολιτικών σίγουρα, σε άλλες περιπτώσεις το τοπίο είναι πολύ θολό σίγουρα, σε άλλες περιπτώσεις οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που δεν θέλω να τις κρίνω, έκοψαν τη δυνατότητα ελέγχου πίσω από την πενταετία.

Τα χρήματα δυστυχώς δεν φαγώθηκαν τη τελευταία πενταετία. Και την τελευταία 5ετία γίνανε λάθη και χοντράδες, αλλά το πάρτι έχει γίνει νωρίτερα. Όλα αυτά θα τα κρίνει κάποτε ο ιστορικός του μέλλοντος.

Ας ξαναγυρίσουμε στο αν υπάρχει μόνιμη λύση σε Γαλάτσι και Περιστέρι;
Από το να έχω μία εγκατάσταση κλειστή, γιατί δεν έχω λεφτά να την λειτουργήσω, καλύτερα να βρω λύσεις ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αυτό κάνουμε στη Θεσσαλονίκη με κάποια Κλειστά ή Ανοικτά γήπεδα, με το δήμο Καλαμαριάς.

Αυτό θα προτιμήσω κι εδώ, από το να πάρω μία εγκατάσταση και να την κλείσω, προτιμώ να βρω άλλους τρόπους για να λειτουργήσει. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, μολονότι αυτό δημιουργεί αντιδράσεις, δίκαιες, αλλά πρέπει να λειτουργήσουμε με ρεαλισμό και με βάσει τα οικονομικά μας δεδομένα.

Θα προτιμήσω δηλαδή να κάνω μία συνεργασία με έναν Δήμο και την Περιφέρεια, για να φτιάξω μία ελαφριά και φτηνή εγκατάσταση, που μία ομοσπονδία θα μπορεί να την χρησιμοποιεί με αξιοπρέπεια, χωρίς να ματώνει οικονομικά, από το να χρησιμοποιήσω κάτι το οποίο θα δημιουργεί συνεχώς μαύρες τρύπες και που θα έχει σαν αποτέλεσμα κάποια στιγμή, αυτό να εκποιηθεί όσο-όσο και η ομοσπονδία να μείνει στο δρόμο.

Λύση για το μπάντμιντον υπάρχει η ισχύει η φήμη ότι θα γκρεμιστεί;
Είναι αυθαίρετο και αυτό, ανήκει στην ΕΤΑΔ και σε ζώνη που δεν επιτρέπεται να χτίσεις. Θα βρεθεί μία λύση. Ούτε σαν θέατρο μπόρεσε να τα βγάλει πέρα οικονομικά. Αυτά τα κάνεις πριν φτιάξεις κάτι, όχι αφότου. Είναι το πείραμα που κάνουμε στην Πάτρα (σ.σ. για τους Μεσογειακούς). Είναι μοντέλο που κοιτάζει την επόμενη ημέρα και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να περάσουμε στα ποδοσφαιρκά;
Έλεγα θα το γλιτώσουμε αυτό; Είχα μία αισιοδοξία ότι θα το γλιτώσουμε αυτό.

Όχι δεν θα το γλιτώσετε! Εγώ είμαι ΑΕΚ και ο γιος μου Ολυμπιακός, θα πάω εγώ ποτέ στο γήπεδο με το παιδί μου;
Ναι... Να δείτε το Ολυμπιακός – ΑΕΚ;

Ή το ΑΕΚ – Ολυμπιακός, με τα κασκόλ μας ας πούμε!
Και να καθίσετε και μαζί και να βγείτε ζωντανοί;

Ναι, βασικό να βγούμε ζωντανοί!
Ο χώρος του ποδοσφαίρου έγινε ένα χώρος επιδίωξης αλλότριων συμφερόντων. Αυτό θα αλλάξει. Δεν ξέρω και δεν είμαι αισιόδοξος για το πόσο σύντομα θα μπορούν οπαδοί δύο ομάδων να βλέπουν στην ίδια κερκίδα, αυτό είναι και κοινωνικό ζήτημα. Στην Ελλάδα έχουμε ξεχάσει να μιλάμε. Πολιτικά πάμε να συζητήσουμε και θα πλακωθούμε.

Θεωρείτε ότι η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών λύνει το πρόβλημα; Αρχικά όταν ξεκίνησαν τα βίαια επεισόδια είδαμε ξεχωριστές κερκίδες. Δεν λειτούργησε. Στη συνέχεια, είδαμε την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, το οποίο ούτε αυτό βλέπω να λειτουργεί.
Όταν δεν υπάρχουν οπαδοί δεν είναι εύκολο να παίξουν και ξύλο μεταξύ τους.

Απ' έξω…
Οι απαγορεύσεις γενικά είναι μία έμμεση αναγνώριση αποτυχίας. Κι εγώ δεν είμαι ευτυχισμένος κάθε φορά που υπογράφω μία απαγόρευση, με εισήγηση βέβαια, της αστυνομίας, της ΔΕΑΒ και της διοργανώτριας αρχής.

Όταν εγώ έχω τρεις εισηγήσεις δεν μπορώ να κάνω ότι μου κατέβει στο κεφάλι. Εδώ νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο. Πρέπει να μεταφερθεί πλήρως η ευθύνη για την τήρηση της τάξης εντός της ιδιωτικής εγκατάστασης του γηπέδου στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες.

Αυτό προβλέπεται στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο;
Το επεξεργαζόμαστε με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και όχι μόνο. Έχουμε φτιάξει μία ομάδα εργασίας. Τί σκεφτήκαμε; Ότι αν κάτσουμε τα δύο υπουργεία και συσκεφτούμε μεταξύ μας, στο τέλος της ημέρας θα έχουμε πάλι ένα ευχολόγιο. Φωνάξαμε λοιπόν, ειδικούς, τους υπεύθυνους ασφαλείας της UEFA, τους αντίστοιχους από το συμβούλιο της Ευρώπης, με βάση και τη σύμβαση του υπάρχει για τα θέματα ασφαλείας των γηπέδων, Άγγλους εισαγγελείς και Έλληνες ειδικούς.

Με σκοπό μετά την κρίση της χώρας μας από το Συμβούλιο της Ευρώπης - η οποία δεν θα είναι καλή και το ξέρουμε αυτό, γιατί ξέρουμε ποια είναι τα προβλήματα -, να κάνουμε τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Δυστυχώς αυτή η διαδικασία πήγε πίσω. Υπολογίζαμε ότι θα είχαμε ξεμπερδέψει το Σεπτέμβριο. Βγήκε ένα προσχέδιο κειμένου πορισματικού, 6-7 Δεκέμβρη πέρασε η κρίση της Ελλάδας και τώρα περιμένουμε την τελική αξιολόγηση. Με βάση αυτή θα προχωρήσουμε στις παρεμβάσεις που χρειάζεται. Φτιάχνουμε λοιπόν καινούριο πλαίσιο, του οποίου οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές είναι αυτές.

Αστυνόμευση δηλαδή από τις ΠΑΕ, για το ποιος μπαίνει, ποιος βγαίνει, τί κάνει, με πολύ αυστηρά πρόστιμα. Θέλει συνεργασία και με την ΕΠΟ, εκτός από τα χρηματικά να υπάρχουν και άλλα τα οποία πονάνε περισσότερο, θέματα βαθμολογικά. Είδατε πώς εξαφανίστηκαν τα βεγγαλικά από τα γήπεδα μας ξαφνικά... Όταν έπεσε η πρώτη τιμωρία και κατάλαβαν ότι ξέρεις εδώ υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο.

Γιγαντώθηκε λόγω της ατιμωρησίας;
Είναι προφανές ότι ήταν από τα βασικά προβλήματα. Και είναι και το κέρδος που είχαμε από όλη αυτή τη διαδικασία και την αποδοχή από μέρος της UEFA και της FIFA, των τακτικών δικαστών μέσα στα όργανα του ποδοσφαίρου.

Είναι σημαντικό, είναι μία από τις πολλές μικρές νίκες που έχουμε κάνει, προκειμένου να έλθουμε σε μία κανονικότητα. Η νέα διοίκηση της ΕΠΟ, εξαιρετική και ο νέος πρόεδρος, Βαγγέλης Γραμμένος, εξαιρετικός, έχω την καλύτερη άποψη.

Πως είναι η συνεργασία σας;
Εμείς οι δικηγόροι έχουμε έναν κώδικα επικοινωνίας, λίγο πιο περίεργο, βρίσκουμε μία άκρη μεταξύ μας. Θεσμικά και θα τσακωθούμε εκεί που χρειάζεται και θα έρθουμε σε σύγκρουση εκεί που χρειάζεται και θα τον βοηθήσω ως πολιτική ηγεσία όπου χρειαστεί. Αυτά κρίνονται καθημερινά. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στην ΕΠΟ και πολύ πιο γρήγορα.

Το φετινό το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών, θεωρείται ότι έχει σχέση με την πορεία της κάθαρσης που επιχειρείται στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
Ισχύει. Όλα έχουν σχέση! Αλλά για να μην ευλογώ τα γένια μου, βλέπουμε ότι έχει πέσει το επίπεδο των μεγάλων, έχει ανέβει το επίπεδο των μικρών, έχουν περιοριστεί τα διαιτητικά λάθη, μολονότι υπάρχουν ακόμη και πολλές φορές είναι μεγάλα.

Έχω την αίσθηση ότι αν επιμείνει και κινηθεί γρήγορα η ΕΠΟ και με την δική μας την αρωγή και έρθει το video assistance referee αυτά θα μειωθούν ακόμα περισσότερο για να φύγουν οι σκιές. Είναι σημαντικό για να έρθουμε σε ένα κλίμα κανονικότητας και για να γυρίσει και ο κόσμος στο γήπεδο να φύγουν οι σκιές. Δεν έχει σημασία αν είναι κάτι στημένο ή όχι, το θέμα είναι τί πιστεύεις.

Φέτος γίνεται εξαιρετικό πρωτάθλημα και ευτυχώς μέχρι σήμερα η διαιτησία δεν είναι στο επίκεντρο, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Μολονότι κάνει λάθη. Βλέπω όμως ότι υπάρχουν τιμωρίες, δηλαδή ο Περέιρα κάνει αυτό για το οποίο ήρθε, έκοψε παράγοντες της ΕΠΟ. Θέλει να λειτουργεί καλά. Όλοι κρίνονται.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η ανομία εντός γηπέδων ήταν κάτι που βόλευε τους πολιτικούς, γιατί δημιουργούσε μία βαλβίδα εκτόνωσης της κοινωνίας. Πιστεύετε ότι ισχύει αυτό;
Δεν θα ήθελα να το θέσω έτσι. Μπορούν τα γεγονότα βίας να λειτουργούν ως βαλβίδα εκτόνωσης μίας έντονης κοινωνικής περιόδου...

Το «ασ' τους να τα σπάσουν στο γήπεδο να μην πάνε στη Βουλή» το έχετε ακούσει φαντάζομαι;
Όταν ο κόσμος νιώσει ότι πρέπει να πάει να τα σπάσει στη Βουλή θα πάει. Είτε έχεις το γήπεδο αφημένο ή όχι, όταν υπάρχουν κοινωνικές διεργασίες και ένταση αυτό δεν ανακόπτεται από κανέναν και με κανένα τέχνασμα.

Με τη διαφορά ότι στο γήπεδο υπάρχει μία «ελευθερία» στο να εκτονωθούν στο γήπεδο, ενώ στη Βουλή υπάρχει αστυνόμευση, μέτρα καταστολής, που δεν θα επιτρέψουν την εκτόνωση.
Δεν θα το έλεγα. Μέσα στα γήπεδα για να μην είμαστε και ισοπεδωτικοί. Αν εξαιρέσουμε τον τελικό του Κυπέλλου - που κάνει για χίλια, αλλά δεν έχει σημασία να τα αναλύσουμε τώρα-, δεν έχουμε μεγάλα επεισόδια.

Η βία στους αθλητικούς χώρους, ο τρόπος που οργανώθηκε και δομήθηκε, ο τρόπος που λειτουργούν οι ανώνυμες αθλητικές εταιρείες, είναι ως «πλυντήριο» για τα συμφέροντα του εκάστοτε επιχειρηματία. Διαχρονικά, για να μην κατηγορώ και φωτογραφίζω έναν συγκεκριμένο τώρα, όλους όσους εξέθρεψαν αυτά τα καλοπαιδα μπορείς να τους φωτογραφίσεις.

Δεν είναι αποτέλεσμα τόσο πολιτικών εξελίξεων όσο κοινωνικών και οικονομικών. Δεν είναι ότι ήθελε η εκάστοτε κυβέρνηση να είναι έτσι, αλλά βόλευε τους X επιχειρηματίες για να κερδίσουν άλλα πράγματα σε άλλους τομείς της δουλειάς και της κοινωνικής τους δραστηριότητας.

Αφού κινδυνεύεις να τιμωρηθείς γιατί τους αφήνεις; Γιατί δίνεις εισιτήρια; Ποιος έδωσε εισιτήρια σε αυτά τα καλόπαιδα στο Βόλο;

Τις ζημιές που προκλήθηκαν στο γήπεδο ποιος θα τις πληρώσει;
Θεωρητικά η διοργανώτρια αρχή, δεν ξέρω αν έχει κινηθεί εναντίον των ομάδων. Υπόλογος είναι αυτός που κάνει την εκδήλωση. Ο συμβαλλόμενος ήταν η ΕΠΟ, τώρα αν κινηθεί κατά των υπαιτίων και αποδείξει ότι ήταν υπαίτιοι και ότι δεν έχει κάνει και η ίδια σφάλματα…

Έχει γίνει αυτό;
Δεν το γνωρίζω ακόμα.

Παρότι το φετινό πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό και έχει σασπένς ο κόσμος δεν πάει στο γήπεδο…
Έχει πέσει το επίπεδο του θεάματος, είναι και η οικονομική κρίση. Δεν είναι απλό να πάει μία οικογένεια στο γήπεδο ή ο άνεργος νέος. Όταν μπορείς σπίτι σου να δεις έναν μεσαίου βεληνεκούς ομάδων ματς της Premier League ή της ισπανικής λίγκας, για ποιο λόγο να πας να δεις ένα ελληνικό ματς, που φοβάσαι μην σε πιάσει και κανένα καλόπαιδο και σε καταχεριάσει;

Όμως, εγώ θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, αν καταφέρουμε και κρατήσουμε αυτό το επίπεδο και δεν έχουμε σκιές αυτή τη σεζόν, η επόμενη θα είναι καλύτερη. Ο κόσμος είναι ακόμα δύσπιστος, λογικά. Του χρόνου θα είναι πολύ καλύτερα.

Η αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού προϊόντος, θα είχε όφελος εκτός το προφανές των επιχειρηματιών και για τον ελληνικό αθλητισμό;
Εγώ θα έλεγα καταρχήν για την ελληνική οικονομία. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης το ποδόσφαιρο καταλαμβάνει ένα σοβαρό ποσοστό του ΑΕΠ. Ακόμα και σε εμάς τα χρόνια της ευμάρειας αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε αντίκτυπο στο 2-2.5% του ΑΕΠ.

Άρα ναι, σαφώς πιστεύω ότι θα έχουμε θετικό αντίκτυπο. Αυτό το βλέπουμε και στα μικρά αθλήματα. Κάθε φορά που βλέπουμε έναν Ολυμπιονίκη από ένα άθλημα που δεν ασχολούμασταν παλιότερα βλέπουμε ότι τα παιδιά επηρεάζονται, ασχολούνται με αυτό το άθλημα.

Στην ιστιοπλοΐα ας πούμε. Εγώ το καλοκαίρι σοκαρίστηκα από τα καμπς που έγιναν -γιατί πήγα και τα δικά μου παιδιά-, από το πόσα παιδιά πάνε να ασχοληθούν με τη θάλασσα. Είναι σημαντικό για το δικό μας το λαό να ασχολείται με τη θάλασσα και να μάθει να κολυμπάει, είναι ένα πρόγραμμα που το δουλεύουμε ως ΓΓΑ. Είναι αδιανόητο οι Έλληνες να πνίγονται στη θάλασσα, γι αυτό έχουμε ξεκινήσει μαθήματα αποφυγής πνιγμού, για τα παιδιά της τρίτης δημοτικού σε πρώτη φάση, για τρίτη χρονιά τώρα.

Ματώνουμε κάθε χρόνο για να το κάνουμε αυτό, κοστίζει 300.000 το χρόνο, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρούμε κάθε χρόνο τα χρήματα και είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι ΕΣΠΑ. Δημιουργούμε δομές για να μείνουν αυτή είναι η φιλοσοφία μας γενικότερα.

Ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα φέτος;
Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι θα το πάρει ο Ολυμπιακός.

Ωστόσο, μερίδα φιλάθλων του Ολυμπιακού δεν θα σας πολυσυμπαθεί...
Αν με συμπαθούσαν και όλοι θα σήμαινε ότι κάτι δεν κάνω κάτι καλά. Δεν με απασχολεί, εγώ κάνω αυτό που πρέπει . Προσπαθώ να διασφαλίσω στο μέτρο που μπορώ ισονομία όλων έναντι όλων, παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν το ποδόσφαιρο αυτό καθ' αυτό και την αξιοπιστία και νομίζω ότι μετά την κατάκτηση αυτού του πρωταθλήματος, δεν θα μπορεί ξανά κανείς να πει τίποτα. Κάνω πλάκα τώρα.

Θεωρούν ότι μεροληπτείτε εις βάρος του Ολυμπιακού.
Κοιτάξτε, έχεις δύο επιλογές: ή να πολιτεύεσαι για να γίνεις αρεστός ή για να έχεις αποτέλεσμα. Όχι δεν νομίζω ότι μεροληπτώ, αυτό είναι αστείο. Με αφορμή τι; Τις απαγορεύσεις μετακίνησης οπαδών; Ό,τι απαγορεύσεις τρώνε όλοι, τρώει και ο Ολυμπιακός. Τώρα με τον Πλατανιά αυτό που έγινε, έχουμε το προηγούμενο από πέρυσι.

Ορθά εισηγήθηκαν να υπάρχει απαγόρευση. Εγώ σας λέω πώς είναι προς το συμφέρον του Ολυμπιακού. Αν βρισκόταν ένας προβοκάτορας να προκαλούσε τον κόσμο και να γίνονταν επεισόδια στην Κρήτη, ο Ολυμπιακός θα τιμωρείτο, έτσι δεν είναι;

Ποιον προστατεύουμε λοιπόν, με δεδομένο το κλίμα που υπήρχε ανάμεσα στις δύο ομάδες, μετά τα περσινά τα όσα συνέβησαν ή δεν συνέβησαν, δεν έχει σημασία τι έγινε, αλλά έχουμε αυτό το δεδομένο. Και με το νέο ποινολόγιο τί σημαίνει τιμωρία; Και αφαίρεση βαθμών.

Ποιον προστατεύεις λοιπόν; Όλες τις ομάδες προστατεύουμε στο τέλος της ημέρας. Και δεν ισχύει εν προκειμένω με τον Ολυμπιακό, αλλά με άλλες ομάδες συζητάμε κιόλας, άσχετα με το ότι κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Την αναλαμβάνω εγώ, δεν έχω πρόβλημα!

Δεν έχω πρόβλημα να γίνομαι δυσάρεστος, αρκεί να είναι προς μία σωστή και λογική κατεύθυνση. Σας λέω ξανά, ούτε εμένα μου αρέσουν οι απαγορεύσεις, γιατί έχω υπάρξει οπαδός, πήγαινα και πηγαίνω στο γήπεδο, είναι ξενέρωτο να μην υπάρχουν οπαδοί και από τις δύο ομάδες, είναι πρόβλημα να μην μπορείς να δεις την ομάδα σου όπου θέλεις, γι αυτό θα φτιάξουμε ένα πλαίσιο και ο καθένας θα αναλαμβάνει την ευθύνη του.

Η αστυνόμευση θα λύσει το πρόβλημα δηλαδή;
Θα γίνει ότι γίνεται σε όλη την Ευρώπη και στα ματς του Champions League. Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό δηλαδή, δεν θα είναι κανένα νομοθέτημα που θα λες: «Πώς το σκέφτηκε αυτός!» Αστεία πράγματα. Νομοθετούμε την κοινή λογική, την κανονικότητα.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν στο νομικό πλαίσιο της ΕΠΟ και στο καταστατικό, τι πανηγυρίζουμε; Ότι ισχύει ο ελληνικός νόμος; Έλα, συγχαρητήρια, που το 2017 ισχύει ο ελληνικός νόμος, είναι τρέλα αυτό το πράγμα. Ή το να πούμε ότι την ευθύνη για μία διοργάνωση την έχει ο διοργανωτής, την έχει ο οικοδεσπότης ή αυτός που μεταφέρει τους οργανωμένους είναι απλά πράγματα. Την ευθύνη για το ποιος μπαίνει σε ένα θέατρο ποιος την έχει, αστυνομικούς βάζεις για ταξιθέτες;

Θεωρείτε ότι αν εφαρμοστούν οι νόμοι τα επόμενα δύο χρόνια θα επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση οπαδών;
Θέλω και για μένα θα είναι το ιδανικό σενάριο την επόμενη σεζόν να επιτρέπεται. Με αυτούς τους όρους όμως.

Και να δούμε μετά ποιος δεν θα θέλει την οργανωμένη μετακίνηση. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι.

Μπορεί να φέρουμε το νέο νόμο και σε τρεις μήνες να τρέχουμε να βάζουμε καινούριες απαγορεύσεις. Εκεί θα κριθούμε όλοι, αλλά έχω την αίσθηση ότι αν είναι σφικτό το πλαίσιο ποινής και αν υπάρχουν και σοβαρές ποινές από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν θα αποτύχει.

Ποινές οι οποίες θα εφαρμόζονται…
Οι δικαστές δείχνουν ότι εφαρμόζονται αυτές οι ποινές. Οι δικαστές με τα προβλήματα τους που έχουν –και ξέρετε ότι η κυβέρνηση μας δεν έχει και ειδυλλιακές σχέσεις με την ελληνική δικαιοσύνη- είναι το εχέγγυο της δημοκρατίας.

Πολλώ δε μάλλον στο χώρο του ποδοσφαίρου όσο προβληματική και να είναι η λειτουργία της, σε σχέση με αυτό που υπήρχε πριν είναι πολύ πολύ καλύτερη. Και αυτό το βλέπουμε! Νομίζω ότι είμαστε σε μία φάση που όλοι φοβούνται τον αθλητικό δικαστή.

Είδαμε τι αντανακλαστικά έδειξε με την υπόθεση Χιμένεθ. Φωνάζει η ΑΕΚ… Όπως τα ίδια αντανακλαστικά δείχνει για όλες αυτές τις περιπτώσεις. Και πολλές φορές, καμία φορά και με αίτημα δικό μου χωρίς να παίρνει δημοσιότητα.

Σας το λέω όμως ότι έχουν περάσει όλοι το κατώφλι του εισαγγελέα, είτε με αυτεπάγγελτη παρέμβαση, είτε μετά από δική μας γνωστοποίηση στον εισαγγελέα συμπεριφορών οι οποίες είναι προβληματικές, ως οφείλουμε ως Πολιτεία.

Με αφορμή τον τραυματισμό του Ανδρόγεου Σαμψάκη θα ήθελα την άποψη σας σχετικά με τον αν προκύπτει η αναγκαιότητα επιπλέον ασφάλισης στους ερασιτέχνες αθλητές;

Αυτή εδώ η κυβέρνηση έχει κάνει κάτι για το οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι, αυτό είναι ότι με κόστος, κανένας Έλληνας πολίτης δεν είναι έξω από το ιατρικό σύστημα υγείας. Παρ’ όλα αυτά, είναι μία δύσκολη συζήτηση, αφού μιλάμε για ιδιωτική ασφάλιση, η οποία θα συνεπάγεται και κόστος.

Το αν θέλουμε να μπει κάτι επιπλέον νομοθετικά, πρέπει να το δούμε…Ας την ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση. Είναι βαθιά θεωρητική. Εγώ δεν έχω πρόβλημα, δεν φοβάμαι, δεν έχω ταμπού. Έχω άποψη, όπου μπορεί να καλύψει το κράτος, δεν χρειάζεται να μπαίνει ο ιδιώτης, αλλά παρ΄όλα αυτά, είμαι ανοικτός.

Εγώ το μόνο που μπορώ να πω, είναι να προσευχηθούμε για το παιδί να ξανασταθεί στα πόδια του, γιατί είναι ένας λεβέντης πραγματικά και δίνει και αυτός και η οικογένεια του με πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια αυτή τη μεγάλη μάχη που τους έλαχε να δώσουν και ελπίζω επειδή είναι ένα δυνατό παιδί να βγει νικητής.

Φανταζόσασταν ότι αναλαμβάνοντας αυτά τα καθήκοντα θα είχε όλο αυτό το φόρτο εργασίας, θα υπήρχαν τόσα μέτωπα ανοικτά, θα έπρεπε να γίνεστε κακός σε κάποιες περιπτώσεις; Πώς το είχατε φανταστεί όλο αυτό;
Δουλεύω σκληρά και πολλές φορές η δουλειά μου μου επέβαλλε να μην είμαι ευχάριστος και να έχω πολλά μέτωπα ανοικτά, άρα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Πρωτόγνωρο είναι η ένταση της δημοσιότητας του κάθε προβλήματος. Κάπως έτσι το φανταζόμουνα.

Και κάπως έτσι θα έπρεπε να γινόταν. Ένας από τους λόγους που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε είναι ότι δεν γινόταν έτσι. Γιατί αυτή εδώ είναι μία θέση εργασίας, πρέπει να δουλέψεις, να κάνεις πράγματα. Όχι για τη δημοσιότητα.

Αυτούς τους 13 μήνες που είμαι εγώ εδώ πέρα, τολμώ να πω ότι έχω κάνει πολλά πράγματα, για τα οποία μπορεί να μην έχει γραφτεί ούτε ένα μονόστηλο ή μπορεί να μην επηρεάζουν το μεγάλο πλάτος των συμπολιτών μας, αλλά λύνουν προβλήματα. Νομίζω ότι αυτό έχουν να το καταδείξουν όλοι.

Ηταν μία περίοδος που τρέχαμε για να προλάβουμε να βγάλουμε τα πριμ, να δούμε τι χρήματα έχουμε, να κλείσουμε εκκρεμότητες, να κάνουμε το σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά, να πάρουν οι ομοσπονδίες χρήματα μέσα στο Γενάρη για πρώτη φορά.

Αυτές τις στιγμές πίεσης αρχίζεις και ψάχνεσαι πολλές φορές, ήταν κομβική για μένα η ευχαριστία και η αναγνώριση από τον Λευτέρη Πετρούνια.

Νομίζω ότι κάτι τέτοιες στιγμές, σου παίρνουν από πάνω σου την κούραση και την αγανάκτηση. Σε γεμίζουν δύναμη και γυρνώντας σπίτι και κρατώντας τα παιδιά σου, νιώθεις ότι χάνεις κάποιες όμορφες στιγμές, αλλά αξίζει τον κόπο. Γι αυτό το λόγο και μου δίνετε η δυνατότητα και δημόσια να ευχαριστήσω τον Λευτέρη Πετρούνια και όλα τα παιδιά, όλους τους αθλητές.

Προσπαθώ να είμαι όσο γίνεται δίπλα στους αθλητές. Αυτοί πρέπει να φωνάζουν. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα. Εγώ δέχομαι την κριτική, αλλά είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει χρόνια και θα γίνουν για πρώτη φορά. Έχουμε υποσχεθεί στους νέους του πόλο μετά την τεράστια επιτυχία τους να πάνε στον Πρωθυπουργό. Θέλει να τους δει αλλά το πάμε πίσω για ένα λόγο…

Κολυμβητήριο;
Θέλουμε να μην είναι μία τυπική επίσκεψη, αλλά μία επίσκεψη ορόσημο για την ελληνική υδατοσφαίριση. Προτιμήσαμε λοιπόν, ας φώναζε ο Πρωθυπουργός, να πάει λίγο παραπίσω, αλλά να είναι κάτι που θα δώσει μεγάλη χαρά στον κόσμο της υδατοσφαίρισης, παρά να γίνει ένα επικοινωνιακό σουαρέ για ακόμη μία φορά.

Φτιάχνουμε δηλαδή το Ζάππειο;
Ναι, βέβαια, η Περιφέρεια δίνει τα χρήματα.

Θα πάνε στον Πρωθυπουργό δηλαδή και θα έχουν που να προπονούνται…
Δεν θα είναι το Ζάππειο θα είναι άλλο, αλλά δεν μπορώ να πω. Το Ζάππειο προχωράει, αλλά θα έχουμε μία έκπληξη, αν όλα πάνε καλά τις επόμενες 15 ημέρες θα μπορέσουμε να κάνουμε την επίσκεψη στον Πρωθυπουργό και να πούμε και τα ευχάριστα.

Ο απολογισμός για το 2017 κλείνει θετικά;
Έγιναν κάποια σοβαρά πράγματα. Δηλαδή ο νέος νόμος για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων για μένα είναι κομβικός, έχουμε καταγράψει τι έχουμε, τι χρειάζεται να γίνει, θα έχουμε ξεμπερδέψει με τις μικρές εγκαταστάσεις και θα έχουμε δρομολογήσει τι πρέπει να γίνει στις μεγάλες. Πώς να βγεις να πανηγυρίσεις γι αυτό;

Ό, τι κάνω στο τέλος εγώ ντρέπομαι να βγω να πανηγυρίσω γιατί είναι πράγματα που σε μία κανονική χώρα γίνονται από ιδρύσεως της. Νομίζω ότι το πρόσημο είναι θετικό, όμως δεν είμαι αντικειμενικός. Στο τέλος ο κόσμος κρίνει. Και κρίνει συνολικά, ανά τέσσερα χρόνια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα