Η ΓΓΑ πράττει επιτέλους το αυτονόητο!

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Η ΓΓΑ πράττει επιτέλους το αυτονόητο!

bet365

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για τον εορτασμό 40 χρόνων χάντμπολ στην Ελλάδα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, αποκάλυψε το σχεδιασμό από πλευράς ΓΓΑ για την εκμετάλλευση τεχνογνωσίας και της υλικοτεχνικής υποδομής (Ολυμπιακά Ακίνητα και ΟΑΚΑ), ώστε η χώρα μας να γίνει πόλος έλξης για αθλητές και ομάδες από το εξωτερικό, δίνοντας παράλληλα ώθηση στον ελληνικό αθλητισμό.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, επιτέλους πράττει το αυτονόητο, αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.

Ο κύριος Βασιλειάδης αποκάλυψε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ανάληψη μεγάλων διοργανώσεων, των οποίων όμως το κόστος θα καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος του από χορηγούς, με τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου να μην επιβαρύνεται περισσότερο, απ' ότι αν έκανε την αντίστοιχη αποστολή εκτός Ελλάδας.

Με αυτόν τον τρόπο σκοπεύει να προωθήσει την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων (κάτι στο οποίο τροχοπέδη αποτελούν συμφέροντα ιδιωτών) που ρημάζουν και όχι μόνον και ταυτόχρονα να κερδίσουν οι Έλληνες αθλητές σε εμπειρίες και οι προπονητές σε τεχνογνωσία από τη ζύμωση που θα προκύπτει με την συναναστροφή τους με τους ξένους συναδέλφους τους.

Το πείραμα βρίσκεται σε εξέλιξη, με το μνημόνιο συνεργασία που έχει υπογράψει η ΓΓΑ με την Ρωσική ομοσπονδία στίβου και την εθνική ομάδα πόλο της Κίνας, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο προετοιμασίας.

«Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τον αθλητισμό και τον αθλητικό τουρισμό και μέσα σε μία χώρα που ξαναστέκεται στα πόδια της, έχουμε εντάξει τη διεκδίκηση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.

Μακριά από τις αμετροέπειες του παρελθόντος και πιο κοντά στη δική μας ιδιοσυγκρασία, διεκδικούμε και σχεδιάζουμε διοργανώσεις σχεδιασμένες με πολλές στοχεύσεις και αθλητικές και κοινωνικές και οικονομικές.

Είμαστε στην τελική ευθεία για να διεκδικήσουμε πανευρωπαϊκούς Αγώνες Ενόργανης Γυμναστικής την Άνοιξη του 2018, ούτως ώστε οι Έλληνες φίλαθλοι να δουν από κοντά αγωνιζόμενο τον Λευτέρη τον Πετρούνια, αλλά και να έχουν οι Έλληνες αθλητές τη δυνατότητα να πάρουν μέρος χωρίς κόστος σε μία διεθνή διοργάνωση.

Το 2019 ξανανοίγει η κωπηλατική πίστα των Ιωαννίνων καθώς εκεί διεκδικήσαμε και πήραμε το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων Ανδρών και Γυναικών, το καλοκαίρι του 2019 θα κλείσει με τους Παράκτιους Μεσογειακούς αγώνες που θα γίνουν στην Πάτρα, αγώνες που διεκδικήσαμε και κερδίσαμε και μάλιστα καταφέραμε να αποτελούν τους προκριματικούς αγώνες για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα αθλημάτων Παραλίας που θα γίνει μερικούς μήνες αργότερα στις ΗΠΑ.

Θα διεκδικήσουμε και άλλες διοργανώσεις που με μικρό μπάτζετ σε νέα βάση, σε νέα λογική, θα τονώσουν τον ελληνικό αθλητισμό.

Δείχνουμε ότι η χώρα μας είναι ξανά εδώ και μπορεί με άλλη λογική μακρυά από τα άσχημα παραδείγματα του παρελθόντος μπορεί να μπει ξανά στο προσκήνιο. Δίνουμε έτσι και την ευκαιρία στους Έλληνες φιλάθλους να δουν μεγάλα αστέρια του χώρου, αλλά και στους Έλληνες αθλητές να αποκομίσουν διεθνείς εμπειρίες με τη συμμετοχή τους σε μία διοργάνωση στην χώρα τους.

Λόγω της κρίσης και της υποχρηματοδότησης το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να στέλνουμε αποστολές και τα παιδιά μας να παίρνουν τις κατάλληλες εμπειρίες για να μπορούν να διεκδικήσουν μεγαλύτερες εμπειρίες σε αυτές τις διοργανώσεις.

Σε καμία περίπτωση σε αυτό το σημείο δεν θα ήθελα να παραγνωριστεί, η προσπάθεια της ομοσπονδίας μπάσκετ, που παίρνει συνεχώς μεγάλες διοργανώσεις, της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, της ομοσπονδίας του βόλεϊ που με προβλήματα καταφέρνει να στέκεται όρθια, της Ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας με μεγάλες διοργανώσεις και είμαι πολύ χαρούμενος που σε αυτό το πλαίσιο έχει μπει και η τοπική αυτοδιοίκηση..

Δεν έχουμε περιθώριο για διαχωριστικές γραμμές, ο στόχος είναι κοινός, είναι μια χώρα που με αξιοπρέπεια προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Ξέρουμε τα προβλήματα μας, είμαστε σε συνεχή συνεργασία με όλες τις Ομοσπονδίες, τα οικονομικά είναι πάντα ασφυκτικά αλλά στόχος είναι να βρίσκουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα και γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε ή θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι για εμάς, τα παιδιά μας και τις γενιές που έρχονται».

«Δεν διεκδικούμε διοργανώσεις χωρίς εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας»

Σε ερώτηση σχετικά με μπάτζετ, των διοργανώσεων που στοχεύει να διοργανώσει η Πολιτεία και τους οικονομικούς στόχους ο Γιώργος Βασιλειάδης ξεκαθάρισε:

«Δεν υπάρχει περίπτωση να διεκδικήσουμε καμία διοργάνωση αν δεν έχουμε διασφαλίσει την οικονομική της βιωσιμότητά. Και τη μη ή στο κατ’ ελάχιστον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε οποιοδήποτε event, αν δεν έχουμε χρήματα, αν δεν ξέρουμε πως θα τα εξασφαλίσουμε ή αν επιβαρύνουμε τον μικρό μας προϋπολογισμό. Δεν θα στερήσουμε χρήματα από τις Ομοσπονδίες και από τους αθλητές μας κατ’ επέκταση για να κάνουμε μία διοργάνωση.

Όλες οι διοργανώσεις είναι βασισμένες σε μία αναλογική: έσοδα είτε μέσω χορηγικών προγραμμάτων, από τον ιδιωτικό τομέα κτλ. Έχοντας εξαιρετική συνεργασία με τη Ομοσπονδία γυμναστικής, τον πρόεδρό της κ. Βασιλειάδη και τον δήμαρχο Γαλατσίου (σ.σ. το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ενόργανης θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του), ήδη υπάρχει προγραμματισμός. Τα οικονομικά είναι δεδομένα, είναι στενά, οι Ομοσπονδίες τα ξέρουν καλύτερα.

Δεν διακινδυνεύουμε την οικονομική βιωσιμότητα τους για αυτές τις διοργανώσεις. Τα χρήματα που γλιτώνω για να στείλω το σύνολο των αθλητών στο εξωτερικό, πιστέψτε με τις περισσότερες φορές είναι πολύ περισσότερα».

Ανάληψη διοργανώσεων με φόντο την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων - Οικονομική Ανεξαρτησία ομοσπονδιών

Η κυβέρνηση δια του Υφυπουργού τόνισε ότι προσανατολίζεται να διεκδικήσει διοργανώσεις και για την αξιοποίηση Ολυμπιακών Ακινήτων. Ο Γιώργος Βασιλειάδης είπε σχετικά: «Σας υπενθυμίζω το Παγκόσμιο της Πάλης. Είναι στη λογική, ότι πρέπει να αποκτήσουμε αθλητική και οικονομική ζωή.

Μέσα στο νομικό πλαίσιο που ετοιμάζουμε, για να τους δώσουμε και μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία στις ομοσπονδίες, προσαρμοζόμαστε σε μία νέα πραγματικότητα να βρούμε λύσεις για να οργανώσουμε το μέλλον μας.

Τα επιτεύγματα του ελληνικού αθλητισμού αυτό το καλοκαίρι που ήταν ένα μαγευτικό ελληνικό αθλητικό καλοκαίρι με επιτυχίες σε όλα τα αθλήματα, από το πινγκ πονγκ μέχρι την ιστιοπλοΐα, από την Άρση Βαρών μέχρι την Πάλη μετά από πάρα πολλά χρόνια, δείχνουν ότι οι Ομοσπονδίες κι εμείς προσαρμοζόμαστε στη νέα πραγματικότητα και γι αυτό μπορούμε πλέον να είμαστε αισιόδοξοι».

«Χάσαμε ένα στοίχημα στο παρελθόν... αλλά πετυχαίνουμε πράγματα σήμερα»

Αναφορικά με την αποτυχία αξιοποίησης τόσο του κωπηλατοδρομίου του Σχοινιά (το είχαν ζητήσει ξένες Ομοσπονδίες για προετοιμασία), όσο και το γήπεδο μπιτς βόλεϊ, ο Γιώργος Βασιλειάδης εξήγησε: «Χάσαμε ένα στοίχημα. Εγώ δεν θέλω να μείνω στο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων και να κουράσουμε τον κόσμο με τα ίδια και τα ίδια.

Πράγματι δεν έγινε ο προγραμματισμός και δεν χτίσαμε πάνω στην Ολυμπιακή κληρονομιά, αφού την πληρώσαμε που την πληρώσαμε και την πληρώνουμε ακόμη! Φέτος, έχουν ξεκινήσει και έρχονται διεθνείς Ομοσπονδίες.

Στην ΚΟΕ, έκανε προετοιμασία εδώ η εθνική Βελγίου, στην κωπηλασίας προπονήθηκε η εθνική του Καναδά στα Γιάννενα που σε άλλες χώρες, με αυτό το φυσικό κάλος, πουλούν αυτές τις υπηρεσίες και βγάζουν χρήματα.

Τώρα εμείς το καταφέρνουμε, το κάνουμε πόλο αθλητικής έλξης, πάμε να συνεργαστούμε με την Ομοσπονδία του κλασσικού αθλητισμού της Ρωσίας. Μιλάμε για άλλου επιπέδου συνεργασίας, όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, τα ξενοδοχεία που θα πάρουν χρήματα, αλλά ταυτόχρονα και στη δυνατότητα συμπροπόνησης με τους δικούς μας αθλητές.

Δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση! Δυστυχώς, δεν έχουμε όπλα. Τα χρήματα δεν υπάρχουν γιατί όταν υπήρχαν δεν πήγαιναν εκεί που έπρεπε. Δεν έχουμε ΟΠΑΠ, δεν έχουμε ειδικούς λογαριασμούς. Έχουμε όρεξη για δουλειά, υπάρχουν λευκά χαρτιά και ανοιχτοί προϋπολογισμοί, πετυχαίνουμε πράγματα και θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα».

Πάντζας: «Στο ΤΑΙΠΕΔ αντιμετωπιστήκαμε ως επιχειρηματίες»

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού Περιφέρειας Αττικής, Σπύρος Πάντζας, ο οποίος κλήθηκε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού να μιλήσει με τη δική του εμπειρία, για το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά και το γήπεδο του μπιτς βόλεϊ, τα οποία δημιουργήθηκαν για τους Ολυμπιακού Αγώνες της Αθήνας δεν δίστασε να καταγγείλει ιδιωτικά συμφέροντα για την παρακώλυση αξιοποίησης των ανωτέρω εγκαταστάσεων:

«Ο υφυπουργός δεν μπορεί ίσως να μιλήσει για κάποια πράγματα. Θα σας μιλήσω εγώ! Θα σας μιλήσω για τη λέξη “συμφέροντα ιδιωτών”, για τη λέξη “γραφειοκρατία”, για ιδιοκτησιακά καθεστώτα, για το πως είναι στον αέρα όλα αυτά τα Ολυμπιακά Ακίνητα ή δεν ξέρουμε που βρίσκονται αυτή τη στιγμή, για μνημονιακές επιταγές που δυστυχώς υπογράψαμε, για ΤΑΪΠΕΔ και Υπερταμείο.

Πέρα από την κακή κατασκευή που έχει γίνει στον ξενώνα, στα ηλεκτρομηχανολογικά, αλλά και στο στατικό της κατασκευής στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά, η Περιφέρεια Αττικής αρχικά στο σχεδιασμό της για τον αθλητισμό έχει εντάξει τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Είχαμε ξεκινήσει από το Κωπηλατοδρόμιο και το Μπιτς Βόλεϊ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει κονδύλι που λέγεται «μετασχηματισμός του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου σε Πανευρωπαϊκό Κέντρο φιλοξενίας προετοιμασίας κωπηλασίας και άλλων αθλημάτων».

Συγκρουστήκαμε με όλους τους φορείς, καταθέσαμε πρόταση η οποία συμπεριελάμβανε και την πρόταση του φορέα αξιοποίησης εθνικού δρυμού της περιοχής, αλλά συγκρουστήκαμε και βρήκαμε τοίχο, όταν πήγαμε στο ΤΑΙΠΕΔ και αντιμετωπιστήκαμε ως επιχειρηματίες και όχι ως ελληνικό δημόσιο.

Ποιοι κρύβονταν πίσω από αυτό; Τι άλλες προτάσεις υπήρχαν για το κωπηλατοδρόμιο; Πως είναι 2.000 στρέμματα, αλλά τα 1000 είναι του Δήμου και δεν ξέρουμε που βρίσκονται; Ίσως θα έπρεπε κάποιος να ασχοληθεί μόνο με αυτά και να δουν τα λεφτά του ελληνικού δημοσίου τι έγιναν!»

Όσον αφορά στο γήπεδο μπιτς βόλεϊ, η Περιφέρεια Αττικής έχει την τιμή και τη χαρά να της έχει παραχωρηθεί αυτό το ακίνητο. Γίνονται τεράστιες προσπάθειες να ενώσουμε αυτό το παράκτιο μέτωπο με το δρόμο: να υπάρχει συγκοινωνία, να μπορεί να μπει κόσμος!

Υπάρχουν τεράστιες γραφειοκρατικές δυσκολίες που όντως ξεπερνιούνται, υπάρχουν διαγωνισμοί που βγαίνουν στον αέρα και θα πρέπει να βρούμε ανάδοχους, να υλοποιηθούν γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να δαπανήσουμε χρήματα γιατί πρόκειται για μία αθλητική εγκατάσταση χωρίς καμία πρόβλεψη τι θα γίνει την επόμενη ημέρα.

Εγκαταλείφθηκε, είναι παρατημένα τα πάντα, οι άνθρωποι του αθλητισμού γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι γίνεται, η άμμος που είναι πανάκριβη βρίσκεται ακόμη εκεί. Δεν μπορούμε να την αξιοποιήσουμε. Δεν μπορούμε όμως να εγγυηθούμε για την ασφάλειά του, γιατί πλέον οι κερκίδες έχουν σαπίσει.

Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για τα ηλεκτρομηχανολογικά του τα οποία έχουν λεηλατηθεί από διάφορους οι οποίοι εκποιούσαν την ελληνική περιουσία, την κατέκλεβαν! Μιλάμε για βανδαλισμούς που έχουν γίνει σε αυτόν τον χώρο.

Θέλει λοιπόν μελέτη, επισκευή, είμαστε όμως σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία του βόλεϊ και το έχουμε ανακοινώσει ότι εμείς έχουμε όλη τη διάθεση να συνλειτουργήσουμε και να συναξιοποιήσουμε αυτή την αθλητική εγκατάσταση. Σκοπός και της κυβέρνησης, αλλά και της Περιφέρειας Αττικής είναι να αξιοποιηθεί, να συνδυαστεί με τον πολιτισμό, που έχουν κοινό δρόμο και να μπορέσουμε να ενισχύσουμε και τις Ομοσπονδίες, αλλά και να έχουμε μία εγκατάσταση κόσμημα που να διαφημίζει και τη χώρα μας!»

Μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου σε ερώτηση σχετικά με την αξιοποίηση του ΟΑΚΑ ο Υφυπουργός Αθλητισμού, αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι έχει δρομολογηθεί και πλέον δεν κινδυνεύει να βγει στο... σφυρί από το ΤΑΙΠΕΔ.

 

Τελευταία Νέα