Πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός, απόλυτος πρωταγωνιστής ο Βολικάκης με 5 χρυσά!

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός, απόλυτος πρωταγωνιστής ο Βολικάκης με 5 χρυσά!

bet365

Έπεσε η αυλαία του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Πίστας στο ΟΑΚΑ, με τον Χρήστο Βολικάκη να πανηγυρίζει 5 χρυσά μετάλλια και τον σύλλογο του τον Παναθηναϊκό να αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδας. Θλίψη ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι όλοι ανεξαιρέτως οι αθλητές έχουν αφεθεί στο έλεος της μοίρας τους από ομοσπονδία και Πολιτεία.

H κόντρα της Πολιτείας με την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, έχει ένα και μόνο «θύμα» και αυτό δεν είναι άλλο από το ίδιο το άθλημα. Οι συμμετοχές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση είναι υποπολλαπλάσιες σε σχέση με πριν από 6-7 χρόνια. Τα νέα ταλέντα γρήγορα εγκαταλείπουν αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε εξοπλισμό και ταξίδια, τη στιγμή που η ΕΟΠ υπολειτουργεί, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει προχωρήσει σε αναστολή της επιχορήγησης της ομοσπονδίας.

Το θέμα παραμένει μετέωρο εδώ και μήνες με τους αθλητές και τις οικογένειες τους να οδηγούνται σε οικονομική «ασφυξία».

Το gazzetta.gr βρέθηκε στο ΟΑΚΑ και συνομίλησε με τους πρωταγωνιστές της τελευταίας ημέρας και φυσικά τον απόλυτο πρωταγωνιστή, Χρήστο Βολικάκη, ο οποίος πανηγύρισε 5 χρυσά μετάλλια!

Ο κορυφαίος Έλληνας ποδηλάτης πίστας τόνισε: «Ολοκληρώσαμε την αγωνιστική μας παρουσία λαμβάνοντας μέρος σε 5 αγωνίσματα, τόσα όσα επιτρέπει η Ελληνική Ομοσπονδία. Από αυτά οι κανονισμοί στην Ελλάδα προβλέπουν το ένα να είναι ομαδικό, όμως εμείς επιλέξαμε να τρέξουμε παραπάνω.

Τα πέντε χρυσά, επιβεβαιώνουν ότι το τεστ ενόψει Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ήταν απόλυτα επιτυχές. Ευτυχώς δεν είχαμε καμία πτώση. Δείξαμε ότι είμαστε πολύ καλά, επομένως συνεχίζουμε για το Ευρωπαϊκό 19-22 Οκτωβρίου και στη συνέχεια στα Παγκόσμια Κύπελλα.

Το επίπεδο των αγώνων φέτος ήταν καλύτερο απ' ότι πριν από 2-3 χρόνια. Φυσικά, δεν μπορεί να συγκριθεί με τις συμμετοχές που υπήρχαν την προηγούμενη δεκαετία...

Για τις καταστάσεις που βιώνει η κοινωνία και η ποδηλασία μπορούμε να πούμε, πάλι καλά... Η ποδηλασία περνάει μεγάλη κρίση.Οι αθλητές είναι αφημένοι στο έλεος τους.

Το ποδηλατοδρόμιο όπως έχω ξαναπεί ανοίγει μόνο πρωινές ώρες, γεγονός που σημαίνει ότι παιδιά που πηγαίνουν σχολείο δεν μπορούν να το χρησιμοποιούν, αφού είναι κλειστό και τα σαββατοκύριακα.

Όσο ο καιρός είναι καλός, μπορούμε να προπονούμαστε έξω, όταν όμως χειμωνιάσει για τα καλά, τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Θα πρέπει να δούμε που θα δουλέψουμε, σε κάποια πίστα στο εξωτερικό ίσως, με έξοδα δικά μας φυσικά, τα οποία ευτυχώς καλύπτονται από τους προσωπικούς μας χορηγούς. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρεία Εuroins και τον κύριο Μάκαρη».

Σε ότι αφορά στο «κυρίως» πιάτο της αγωνιστικής σεζόν ο Βολιώτης ποδηλάτης είπε: «Στα Παγκόσμια Κύπελλα τρέχουν οι 24 καλύτεροι του κόσμου, για να πάρουμε την πρόκριση σε αυτά χρειάστηκε να τρέξουμε όλο το καλοκαίρι σε 15 αγώνες στο εξωτερικό. Όλα αυτά ήταν τεράστια έξοδα.

Δυστυχώς, ο κύριος Βασιλιειάδης είχε πει ότι θα δει το θέμα μας προκειμένου να μας διευκολύνει, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ουσιαστική βοήθεια.
Ευτυχώς που είμαι στο Πολεμικό Ναυτικό και η υπηρεσία μου με διευκολύνει στο να μπορώ να κάνω πρωταθλητισμό, διότι διαφορετικά θα ήταν αδύνατον.
Βλέπω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για τα παιδιά που περιμένουν εδώ και χρόνια τον πολυπόθητο διορισμό τους στο Δημόσιο, όπως ο Ζαφείρης».

Τέλος, σε ότι αφορά στον Παναθηναϊκό ξεκαθάρισε: «Ο Παναθηναϊκός περνά μία δύσκολη φάση, όμως ο κόσμος ήταν εδώ και μας στήριξε την πρώτη ημέρα δημιουργώντας όμορφη ατμόσφαιρα. Μακάρι να πάνε όλα καλά. Σε όλα είμαστε στο περίμενε... Το μόνο σταθερό είναι ο Άγιος Κοσμάς και ευτυχώς που έχουμε ένα μέρος να μείνουμε, αφού είμαστε από επαρχία. Αν κλείσει ο Άγιος Κοσμάς και αναγκαστούμε να πληρώνουμε ενοίκιο, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα».

Ο Ζαφείρης Βολικάκης από την πλευρά του επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι ο αδελφός του Χρήστος ήταν εκείνος που τον επανέφερε σε πλήρη αγωνιστική δράση: «Ο Χρήστος με ξανάβαλε στην ποδηλασία, σε κάποια νέα αγωνίσματα. Ίσως να είχα σταματήσει, αν δεν είχαν έρθει έτσι τα πράγματα. Πάμε καλά, η αλλαγή στα αγωνίσματα έγινε ομαλά. Στόχος είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπου εκεί στόχος είναι ένα καλό πλασάρισμα και από κει και πέρα ότι καλύτερο. Θα είναι το πρώτο δυνατό μας τεστ στο μάντισον, το οποίο θα είναι ο στόχος μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Είμαστε συγκρατημένοι θέλουμε να δουλέψουμε σκληρά, ώστε να είμαστε πανέτοιμοι όταν θα ξεκινά η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τα δύο τελευταία χρόνια».

Η Ιωάννα Πλέγα Γαβριλάκη, πρωταθλήτρια Ελλάδας στα τρία αγωνίσματα ταχύτητας υπογράμμισε: «Στόχος της χρονιάς ήταν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και τον πέτυχα. Με τη σημερινή νίκη στο κεϊρίν κατέκτησα τρία χρυσά μαζί με αυτά στα στα 200 και 500μ.

Στόχος πια είναι να βελτιωθώ, ώστε να πάω σε διεθνείς αγώνες ούσα ανταγωνιστική, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει.
Με τα σπριντ ασχολούμαι πολύ λίγα χρόνια και χρειάζεται να εξοικειωθώ, σίγουρα πάντως δεν βοηθάει το γεγονός ότι δεν υπάρχει έντονος συναγωνισμός.
Είμαι φοιτήτρια στη γυμναστική ακαδημία και ταυτόχρονα προπονούμαι σκληρά (διπλές και τριπλές προπονήσεις) και δουλεύω για να μπορέσω να καλύψω τις οικονομικές ανάγκες. Ο σύλλογος Κρόνος Νίκαιας και ΠΕΣΑ Αστέρας βοηθάει πολύ όπως και ο πατέρας μου που είναι χορηγός μου».

Ο Νίκος Παγώνης, ο οποίος πανηγύρισε τη νίκη στα 200μ., 1.000μ. και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο κεϊρίν σημείωσε: «Οι αγώνες ξεκίνησαν την πρώτη ημέρα στα 200μ. πολύ καλά, εκτός από τον τελικό όπου είχα θεματάκια με κράμπες. Δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρω, όμως τελικά κέρδισα. Την επόμενη μέρα στα 1000 μ. πήγα αρκετά καλά, περίμενα βέβαια καλύτερο χρόνο, παρά την πρώτη θέση, ας όψονται όμως κάποιες συγκυρίες και τραυματισμοί.

Σήμερα, τελευταία ημέρα των αγώνων είχαμε κάποιες συγκρούσεις, στα δύο πρώτα heat. Υπήρχαν κλεισίματα, δεν ξέρω αν ήταν επίτηδες ή όχι, εξαντληθήκαμε πάντως. Στον τελικό έγινε πολύ γρήγορη κούρσα και τερμάτισα δεύτερος. Είμαι ευχαριστημένος.

Ο στόχος για τη φετινή χρονιά θα εξαρτηθεί απο τη βοήθεια που θα έχουμε από την ομοσπονδία, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία βοήθεια λόγω των οικονομικών δυσχεριών. Καθένας πορεύεται με την οικονιμική στήριξη της οικογένειας του. Συνεχίζουμε για όσο αντέχουμε...»

Ο νικητής του κεϊρίν, Σωτήρης Μπρέτας, του οποίου στόχος είναι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ξεκαθάρισε: «Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα φέτος δεν ήταν ο στόχος μας. Έχουμε τρέξει σε πάρα πολλά γκραν πρι για να πάρουμε τη πρόκριση στα παγκόσμια κύπελλα. Τα πήγαμε πολύ καλά βρισκόμαστε στους 36 καλύτερους του κόσμου.

Τρέξαμε το πανελλήνιο για να δούμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε και είμαστε πολύ καλά. Συνεχίζουμε με στόχο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου, εκεί θα τρέξω 200μ. και κειρίν μετά μικρή ξεκούραση και πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της Λευκορωσίας. Προσπαθούμε μόνοι μας, η ομοσπονδία μας δίνει την ελάχιστη δυνατή βοήθεια. Ευτυχώς έχω τη στήριξη του συλλόγου μου του ΠΟΗ Κάστρο και προχωράμε μόνοι μας με τον σύλλογο και τον προπονητή μου Δημήτρη Χίο.
Θέλω να πιστεύω τα πράγματα τα επόμενα δύο χρόνια που είναι προολυμπιακές χρονιές θα είναι καλύτερα και πως τόσο η ομοσπονδία όσο και η Πολιτεία θα μας βοηθήσουν»


Τέλος, ο Κώστας Λιβανός, ο οποίος ο πρώτος Έλληνας ποδηλάτης στην ιστορία που σπάει το φράγμα των 11'' στην κατηγορία παίδων, ενώ βελτίωσε και το εθνικό ρεκόρ στα 500μ. της κατηγορίας του με χρόνο 33.861, τόνισε «Κατέρριψα δύο πανελλήνια ρεκόρ και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Ήταν δύο δύσκολα πανελλήνια ρεκόρ, τα οποία επετεύχθησαν με σκληρή δουλειά.

Ήταν στόχος μου το ρεκόρ στα 200μ. παίδων και το πέτυχα με πολλή σκληρή προπόνηση, επιμονή, υπομονή και θυσίες. Αυτό μου δίνει κουράγιο για να συνεχίσω, γιατί όντας μαθητής της β' λυκείου το πρόγραμμα μου είναι πολύ πιεσμένο, με σχολείο, προπόνηση, διάβασμα και φροντιστήριο.

Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου που με στηρίζει και τον χορηγό της ομάδας μας την ΑΝΕΚ, η οποία καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων μετακίνησης».

Τα αποτελέσματα της τρίτης ημέρας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Πίστας
Κεϊρίν ανδρών

1. Μπρέτας Σωτήρης (ΠΟΗ Κάστρο)
2. Παγώνης ίκος (ΠΣ Κρόνος)
3. Καλογερόπουλος Ιωάννης (ΠΟ Πατρών)

Κεϊρίν γυναικών
1. Πλέγα-Γαβριλάκη Ιωάννα (ΠΕΣΑ Αστέρας)
2. Πρίντεζη Χριστίνα (ΠΕΣΑ Αστέρας)
3. Χατζηστήλη Αθηνά (ΑΟ Θησέας)


Μάντισον ανδρών
1. Παναθηναϊκός (Βολικάκης Χρήστος, Βολικάκης Ζαφείρης) 133β.
2. ΠΟ Βόλος (Νικολάου Ελευθέριος, Κλόκας Στέφανος) 58β.
3. ΑΟ Θησέας (Βλαχάκης Νικόλαος, Καλονιάτης Γιώργος) 1β.

Πρωταθλήτρια ομάδα ανδρών
1. Παναθηναϊκός 71β.
2. ΠΣ Κρόνος 58β.
3. ΠΟ Πατρών 43β.

Πρωταθλήτρια ομάδα γυναικών
1. ΠΕΣΑ Αστέρας 65 β.
2. ΑΟ Θησέας 42 β.
3. ΠΣ Κρόνος 29 β.

 

Τελευταία Νέα