Κολυμπάδης: «Θα πρυτανεύσει η λογική στην ΕΟΕ»

Κολυμπάδης: «Θα πρυτανεύσει η λογική στην ΕΟΕ»

bet365

Ο νέος Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης, μιλά στο gazzetta.gr για τις εκλογές στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αναλύει τους άμεσους στόχους της νέας διοίκησης και τονίζει ότι προτεραιότητα είναι οι αθλητές.

Στις εκλογές της 6ης Φεβρουαρίου στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ο Μανώλης Κολυμπάδης εκλέχθηκε ομόφωνα νέος Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ, με τους συναδέλφους του να τον επιβραβεύουν για τη μακρά και επιτυχημένη του πορεία στον αθλητισμό. Ο Μανώλης Κολυμπάδης στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του, αναλύει τους άμεσους στόχους της νέας διοίκησης, εστιάζει στους Ελληνες αθλητές και πιστεύει ότι θα πρυτανεύσει η λογική και το χάσμα που δημιουργήθηκε στην ΕΟΕ με τις εκλογές, θα γεφυρωθεί!

Μετά από μία ζωή αφιερωμένη στον αθλητισμό, είτε ως αθλητής, είτε ως παράγοντας, ήρθε η εκλογή σας, στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΕΟΕ. Περιμένατε ότι θα εξελίσσονταν έτσι τα πράγματα;

«Είναι αναμφισβήτητα η ύψιστη τιμή που έχω στην αθλητική μου καριέρα και αποτελεί το επιστέγασμα μίας πολύχρονης πορείας, που πέρασε από όλα τα στάδια μίας εξέλιξης. Αρχισε από αθλητής, μετά πρωταθλητής και μέλος των Εθνικών ομάδων, στη συνέχεια προπονητής με πολλές επιτυχίες σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο. Μετά Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος σωματείου, ακολούθησε η Ομοσπονδία του πινγκ πονγκ, αρχικά ως μέλος, μετά ως Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος, αλλά και η εκλογή μου στην ΕΟΕ. Στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή πέρασα από τη Εκτελεστική Επιτροπή και πλέον αφού πέρασε κάποιος καιρός, έγινα Γενικός Γραμματέας. Θεωρώ ότι αυτό είναι μία πορεία εξέλιξης και φυσιολογική κατάληξη όσων προσπαθειών έγιναν από την πλευρά μου, για να υπηρετήσω το αθλητικό κίνημα από όλες τις θέσεις και τα μετερίζια.»

Αυτή η μεγάλη πορεία στον αθλητισμό πιστεύετε ότι σας έχει προσφέρει τις ανάλογες εμπειρίες ώστε να είστε έτοιμος για τη θέση του Γενικού Γραμματέα;
«Με αυτή την εξέλιξη και την εκλογή μου στη θέση Νο 2 της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και άρα του αθλητικού κινήματος της χώρας, έχω καταφέρει να έχω σφαιρική άποψη για όσα συμβαίνουν στον ελληνικό αθλητισμό με αποτέλεσμα να μπορώ να υπηρετήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη θέση αυτή.»

Η εκλογή στη θέση του Γενικού Γραμματέα, μπορεί να αποτελεί αναγνώριση του έργου σας, αλλά δημιουργεί και πολλές προσδοκίες για το πρόσωπο σας, που πρέπει να εκπληρώστε...
«Είχα την τιμή να αναλάβω και άλλες θέσεις ευθύνης που μου δόθηκαν από την Πολιτεία, όπως Πρόεδρος του ΟΑΚΑ, μέλος του ΕΣΚΑΝ, μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και τόσες άλλες... Επομένως οι ευθύνες δεν είναι κάτι που με τρομάζουν και επειδή το δόγμα μου είναι ότι δεν θέλω και δεν μπορώ να έχω θέσεις με διακοσμητικό ρόλο, δίνομαι στην κυριολεξία και δουλεύω έτσι ώστε να ανταποκρίνομαι στις απαιτήσεις της κάθε θέσης. Εδώ στην ΕΟΕ τα πράγματα είναι και λίγο διαφορετικά, καθώς υπάρχουν πολλά και ξεχωριστά θέματα και ειλικρινά με ενθουσιάζει η πρόκληση αυτή, γιατί ασχολούμαιι με όλο το εύρος και το φάσμα του αθλητισμού της χώρας, με αποτέλεσμα αυτή τη δουλειά να την κάνω με πολύ κέφι και μεράκι και πάντα προς το συμφέρον των αθλητών, γιατί εάν δεν υπήρχαν αυτοί, δεν θα υπήρχαν και διοικητικά στελέχη.»

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες που έχετε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή;
«Ο άμεσος στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί η ΕΟΕ και ο εκσυγχρονισμός της αρχίζει από το εσωτερικό και το εσωτερικό σημαίνει καταστατικό. Πρέπει να γνωρίζουν οι φίλαθλοι ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ίσως να είναι η μόνη Επιτροπή στον κόσμο που δεν έχει καταστατικό εναρμονισμένο με τον Παγκόσμιο Ολυμπιακό Χάρτη. Ετσι το πρώτο μέλημα ήταν να φτιαχτεί ένα σχέδιο καταστατικού, βασισμένο στις σημερινές ανάγκες, να προσφέρει ευελιξία δράσεων και κινήσεων στην ΕΟΕ και φυσικά να εξυπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα του Ολυμπιακού κινήματος και των αθλητών. Αυτή η δουλειά τελείωσε, έχει δοθεί ήδη σε διαβούλευση μεταξύ των μελών της Επιτροπής και αναμένεται λίαν συντόμως να προχωρήσουμε στην έγκριση του και στην υποβολή του στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, προκειμένου να πάρει την έγκριση και στη συνέχεια να σταλεί στην Πολιτεία για να πάρει τη μορφή Νόμου ή Προεδρικού Διατάγματος.»

Πέρα από το καταστατικό, τι άλλο σχεδιάζετε;
«Ενας δεύτερος στόχος είναι να αποκτήσει η ΕΟΕ οργανισμό, που να μην είναι απαρχαιωμένος όπως τώρα. Αυτός που υπάρχει είναι από το 1957 και ούτε καν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες. ενώ παράλληλα θέλουμε να αποκτήσει η Επιτροπή ένα οργανόγραμμα, έτσι ώστε τα στελέχη της να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και την εργασία τους στην ΕΟΕ, ανάλογα με τις γνώσεις τους και τα προσόντα τους. Επίσης, εκτός από τον εκσυγχρονισμό της ΕΟΕ, στόχος είναι η δημιουργία μίας αμφίδρομης συνεργασίας με όλους τους φορείς του αθλητικού κινήματος. Για παράδειγμα σας αναφέρω, το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών, το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων, τα ΤΕΦΑ της χώρας, αλλά και άλλους φορείς και πρόσωπα που ασχολούνται με τον υψηλό αθλητισμό, όπως οι Ομοσπονδιακοί προπονητές όλων των αθλημάτων, από τους οποίους πιστεύω ότι μπορούμε να πάρουμε πολλά πράγματα, ιδέες και οράματα. Και τέλος, να έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με την Πολιτεία. Και λέω Πολιτεία γιατί εγώ πιστεύω ότι η ΕΟΕ πρέπει να είναι ένας από τους κύριους συμβούλους του Κράτους στα θέματα αθλητισμού.»

Μέσα στις άμεσες κινήσεις, υπάρχει και κάποιος προγραμματισμός για τις εγκαταστάσεις που ανήκουν στην ΕΟΕ;
«Φυσικά και υπάρχει καθώς μέσα στο πρόγραμμα είναι η εκμετάλλευση των χώρων που είναι στην ιδιοκτησία ή τη δικαιοδοσία της Ολυμπιακής Επιτροπής, όπως το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο που αποτελεί ντροπή ότι τόσο καιρό είναι κλειστό και δεν μπορεί να δοθεί για χρήση στις Εθνικές ομάδες, στα σωματεία ή και στο κοινό. Θέλουμε ακόμα να επαναλειτουργήσουμε το Μουσείο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και να δώσουμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τον τελευταίο καιρό, λόγω του γεγονότος ότι είχαμε τις εκλογές και κάποια θέματα είχαν παγώσει!»

Η οικονομική κρίση που ακόμα μαστίζει τη χώρα, μπορεί να ανακόψει τις άμεσες προτεραιότητες σας ή είστε αισιόδοξος ότι θα βρείτε λύσεις; Για παράδειγμα η επιχορήγηση της ΕΟΕ από την Πολιτεία μειώθηκε και άλλο και έπεσε στο ένα εκατομμύριο...
«Να τονίσω ότι έπεσε στο ένα εκατομμύριο, με ανελαστικά έσοδα στο 1,7 εκατομμύρια ευρώ, άρα για να το πω λαϊκά, πρέπει να κόψουμε το κεφάλι μας να βρούμε έσοδα, ώστε να καλύψουμε αυτή τη διαφορά. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, γιατί πρέπει να στηρίξουμε τις Ομοσπονδίες, πρέπει να στηρίξουμε τον υψηλό αθλητισμό της χώρας και γι' αυτό κάνουμε όλη αυτή την προσπάθεια με την Επιτροπή Μάρκετινγκ που ηγείται ο Πρόεδρος Σπύρος Καπράλος. Μάλιστα, όπως έγινε στην προηγούμενη θητεία με το πρόγραμμα “Υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Ρίο” που απέδωσε πολλούς καρπούς, έτσι θέλουμε να γίνει και τώρα. Στόχος μας λοιπόν είναι να βρούμε χρήματα και να στηρίξουμε τον πραγματικό αθλητισμό της χώρας, δηλαδή τους αθλητές που μοχθούν για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει σε καμία περίπτωση.»

Να πάμε και στις πρόσφατες εκλογές της ΕΟΕ και στην κόντρα του Προέδρου Σπύρου Καπράλου με τον Ισίδωρο Κούβελο. Οσα έγιναν και είχαν ως αποτέλεσμα αρκετά μέλη να μην ψήφισαν και να μην παρίστανται στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, πιστεύετε ότι έπληξαν το κύρος της Επιτροπής;
«Δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου και θα πω ότι έπληξαν την εικόνα της Ελλάδας, τόσο διεθνώς, όσο και στο εσωτερικό. Προφανώς ο κόσμος που διαβάζει και ακούει θα πιστεύει ότι εδώ γίνεται μάχη για καρέκλες και για οικονομικά συμφέροντα. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική... Η μάχη είναι για το ποιος είναι ικανός να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του ελληνικού αθλητισμού, χωρίς να υπάρχει κανένα οικονομικό ή άλλο όφελος. Εγώ πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική, γιατί με όλους τους συναδέλφους έχουμε κάτσει στο ίδιο τραπέζι και έχουμε κοινές πορείες, θα βρεθεί λύση και όλοι μαζί θα δουλέψουμε για το καλό του ελληνικού αθλητισμού.»

Και κάτι τελευταίο. Μέσα σε όλο αυτό το βεβαρημένο πρόγραμμα, θα έχετε χρόνο για το αγαπημένο σας πινγκ πονγκ, το άθλημα το οποίο υπηρετείτε χρόνια;
«Εγώ θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους ανθρώπους της επιτραπέζιας αντισφαίρισης ότι η εκλογή μου στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, δεν θα επηρεάσει την απασχόληση μου με το άθλημα. Αυτό το άθλημα είναι από μικρό παιδί η ζωή μου, έχω περάσει από όλα τα πόστα και δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό. Ακόμα και ξενυχτώντας θα είμαι στις επάλξεις, γιατί βλέπω χειροπιαστά αποτελέσματα. Βλέπω διακρίσεις, βλέπω ανταπόκριση, βλέπω δουλειά από τα σωματεία του κέντρου και της περιφέρειας και κυρίως βλέπω αποτελέσματα. Οταν έχεις λοιπόν αυτές τις προυποθέσεις, δεν μένει παρά να προσπαθείς περισσότερο. Βεβαίως υπάρχουν και εκεί οικονομικά προβλήματα, βεβαίως διαχειριζόμαστε την κρίση που έχει χτυπήσει τη χώρα μας, αλλά υπάρχουν πάντα λύσεις, έχοντας στο πλευρό μας, αθλητές σωματεία και γονείς. Η συμπαράσταση που υπάρχει από όλους αυτούς είναι τόσο συγκινητική που δεν μου επιτρέπει να περνάει η ιδέα από το μυαλό, ότι μπορεί κάποια στιγμή να αφήσω το άθλημα αυτό χωρίς να το υπηρετώ από οποιαδήποτε θέση, γιατί το θέμα δεν είναι να είσαι Πρόεδρος, το θέμα είναι να μπορείς να δουλεύεις!»

 

Τελευταία Νέα