Πρωταθλητές Ελλάδας Ρηνιώτης και Φίλη

Gazzetta team
Πρωταθλητές Ελλάδας Ρηνιώτης και Φίλη

bet365

Ο Τάσος Ρηνιώτης στους άνδρες και η Χριστίνα Φίλη στις γυναίκες είναι οι πρωταθλητές Ελλάδας του απλού για την αγωνιστική περίοδο 2016-2017 στην επιτραπέζια αντισφαίριση.

Ο αθλητής του Ολυμπιακού κατάφερε να φτάσει πρώτη φορά στην καριέρα του στην κορυφαία διάκριση για να σπάσει έτσι παράδοση 15 ετών, που ήθελε μόνο τον Γιάννη Βλοτινό και τον Κώστα Παπαγεωργίου να παίρνουν τον πανελλήνιο τίτλο! Ο Ρηνιώτης μετείχε για δεύτερη σερί σεζόν στον τελικό, ευτύχησε να πραγματοποιήσει στα 34 χρόνια του έναν μεγάλο στόχο και διαδέχτηκε τον Παπαγεωργίου, που ήταν επί μία επταετία στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Τις ξεχωριστές συγκινήσεις στην αίθουσα STIGA του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας δεν τις προσέφερε μόνο ο νέος πρωταθλητής, αλλά και ο 17χρονος Γιάννης Σγουρόπουλος. Έφτασε στον τελικό και ήταν αυτός που απέκλεισε στα ημιτελικά τον Παπαγεωργίου. Ιδιαίτερη και η πρωτιά της Φίλη. Μπορεί να ήταν το 8ο τρόπαιο, που κατέκτησε στο αγώνισμα, όμως παίρνει άλλη αξία όταν αυτό έρχεται στα 38 χρόνια της πρώην διεθνούς και με ευρεία νίκη στον τελικό! Η αθλήτρια του Δ.Α.Ο. Ταύρου μετατράπηκε σε μεγάλη πρωταγωνίστρια, καθώς επικράτησε και στο διπλό.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρώτευσε με τη Γεωργία Ζαβιτσάνου από τον Α.Σ.Ε.Α. Σάρισες Φλώρινας. Στο διπλό ανδρών κράτησαν τα σκήπτρα από πέρσι τα αδέρφια Γιώργος και Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος του Α.Ο. Πεύκης.

Η τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος ήταν και φέτος αφιερωμένη στη μνήμη του επί σειρά ετών παράγοντα του Πέρα Αθηνών και μέλους της διοίκησης της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Δάμωνα Δαμιανίδη. Να σημειωθεί ότι τη διοργάνωση τίμησε σήμερα με την παρουσία του και παρακολούθησε τους αγώνες για περισσότερο από μία ώρα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

Στο απλό ανδρών, οι φίλοι του αθλήματος, που γέμισαν τις εξέδρες της ομοσπονδιακής αίθουσας, έζησαν αυτή τη χρονιά διαφορετικά σκηνικά. Αφού το Σάββατο είδαν να μετατρέπονται απρόσμενα σε ντέρμπι κάποια παιχνίδια, σήμερα στα ημιτελικά είδαν τον Σγουρόπουλο να κάνει το μεγάλο αποτέλεσμα κόντρα στον Παπαγεωργίου.

Για τους γνωρίζοντες δεν ήταν μεγάλη έκπληξη, όταν μάλιστα ο πρωταθλητής εφήβων είναι πια βασικό μέλος της εθνικής ομάδας ανδρών, ωστόσο δεν γινόταν παρά να προκαλέσει αίσθηση ο αποκλεισμός του απόλυτου κυρίαρχου του αγωνίσματος τα τελευταία χρόνια.

Ο Παπαγεωργίου έμεινε εκτός τελικού για πρώτη φορά μετά το 2009!
Την ίδια ώρα ο Ρηνιώτης έδωσε συγκλονιστικό ημιτελικό με τον Γιώργο Κωνσταντινόπουλο. Βρέθηκε να χάνει με 0-2, αλλά ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και τελικά επικράτησε στα επτά σετ και στην παράταση!

Έτσι στον τελικό έφτασαν οι δύο επιθετικοί δεξιόχειρες αθλητές, που γνωρίζονται άριστα μεταξύ τους από την εθνική ομάδα και τον Ολυμπιακό. Από την αρχή φάνηκε ότι δεν χωρούσαν προγνωστικά, αυτό αποδείχτηκε και στην πράξη με τον Ρηνιώτη να υπερισχύει στις λεπτομέρειες. Με δύο πόντους διαφορά πήρε τα τρία πρώτα σετ και ο Σγουρόπουλος αντέδρασε με πιο ενεργητικό παιχνίδι. Κατέκτησε με διαφορά τα δύο επόμενα σετ και όλα κρίθηκαν στο 6ο.

Η μεγαλύτερη πίεση είχε περάσει στον Ρηνιώτη, αλλά και ο Σγουρόπουλος κάπου έχασε τη συγκέντρωσή του στο 8-8. Ο Ρηνιώτης δεν αξιοποίησε ένα ματς μπολ στο 11-10, μετά στάθηκε κάπως τυχερός περνώντας την μπάλα με «σόρι» και τελείωσε το ράλι

ΡΗΝΙΩΤΗΣ: «ΕΙΧΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ»
«Το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα είναι ο βασικός στόχος στη σεζόν για κάθε αθλητή. Έχω βρεθεί σε ανάλογη θέση όταν είχα κατακτήσει το Τοπ 8, νικώντας μάλιστα και τον Παναγιώτη Γκιώνη, σε άλλο Τοπ 8 είχα πάρει τη 2η θέση, όπως ήμουν 2ος και στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα πέρσι.

Αυτή τη φορά όμως, είχα βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό μου. Είχα πει ότι αν φτάσω στον τελικό θα πάρω το κύπελλο γιατί θα ήταν κρίμα για τις προσπάθειες τόσων χρόνων να μη γευτώ τη χαρά της πρωτιάς. Ήταν καθαρά ψυχολογικό το θέμα να επικρατήσω με οριακή διαφορά σε κάθε σετ.

Αισθανόμουν πολύ καλά και πίστευα μέσα μου ότι όποιος και να ήταν απέναντί μου στον τελικό θα τον κέρδιζα», δήλωσε μετά την απονομή ο πρωταθλητής Ευρώπης του ομαδικού το 2013 και πρόσθεσε: «Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν και θέλω να ευχαριστήσω όσους μου συμπαραστέκονται και με αγαπάνε με τα καλά μου και τα κακά μου. Θέλω επίσης να τονίσω για τον Γιάννη Σγουρόπουλο ότι θα γίνει εξαιρετικός παίκτης.

Το έχουν πει τόσοι και τόσοι, θέλω να το πω κι εγώ τώρα διότι ο τρόπος, που γυρίζει το ματς και μπαίνει ξανά γερά στη διεκδίκηση της νίκης, παρά τη φυσιολογική ψυχολογική πίεση, είναι εντυπωσιακός. Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τον Ολυμπιακό, όσους με στηρίζουν και τον προπονητή Γιώργο Χριστοφοράκη, με τον οποίο έχουμε συνεργασία πολλών χρόνων στον Ολυμπιακό».


Πρώτη φορά σε τελικό απλού γυναικών συναντήθηκαν και η Χριστίνα Φίλη με την Κατερίνα Τόλιου. Γενικά είχε περάσει καιρός από την τελευταία αναμέτρησή τους. Ανοιχτό σε προγνωστικά ήταν φυσικά και αυτό το ματς πριν από την έναρξή του, αλλά στην πορεία η Φίλη έδειξε ότι ήταν ξεκάθαρα σε καλύτερη μέρα.

Με όπλα την ικανότητα απέναντι στην άμυνα, την καλή φυσική κατάσταση και την τεράστια εμπειρία επιβλήθηκε της συμπαίκτριάς της στον Δ.Α.Ο. Ταύρου με 4-0 σετ. Μετά την αρνητική εκκίνηση η Τόλιου είχε ευκαιρίες για ισοφάριση ή μείωση του σκορ, δεν τις εκμεταλλεύτηκε όμως και κάμφθηκε στην παράταση.

Αυτό την επηρέασε ψυχολογικά και σε συνδυασμό με το ότι δεν έβρισκε αρκετές λύσεις απέναντι στο μυαλωμένο παιχνίδι της αντιπάλου της ήρθε το τελικό αποτέλεσμα. Η εξέλιξη 11-6, 13-11, 12-10 και 11-2. Η Φίλη έφτασε στην κορυφή ξανά μετά το 2013, ενώ τον πρώτο της τίτλο στο απλό γυναικών τον είχε πάρει το μακρινό 1995 όταν ήταν 16 ετών! Για την Τόλιου ήταν ο τρίτος τελικός την τελευταία 4ετία (είχε επικρατήσει πρόπερσι).

ΦΙΛΗ: «ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΦΕΤΟΣ»
«Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρσι είναι ότι βρέθηκα στο κατάλληλο επίπεδο φυσικής κατάστασης. Πέρσι αγωνίστηκα κάνοντας μόνο έναν μήνα προετοιμασία, φέτος όμως, προετοιμαζόμουν από τον Αύγουστο δουλεύοντας περισσότερο και στη φυσική κατάσταση.

Αυτό το κομμάτι με βοήθησε πολύ και άντεξα και από κει και πέρα συνδυάζοντάς το με την τεχνική και την τακτική έφτασα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εξακολουθεί να είναι ανέφικτο για μένα να προπονούμαι κάθε μέρα, αλλά κάνω αρκετή προπόνηση γι’ αυτό που θέλω να παίξω», τόνισε λίγα λεπτά μετά τον τελικό η επί σειρά ετών διεθνής αθλήτρια όταν της υπενθυμίστηκε ότι είχε βγάλει κούραση στο αντίστοιχο περσινό τελικό εναντίον της Ζαβιτσάνου.


Τα συναισθήματά της για το νέο χρυσό ήταν πολύ έντονα, καθώς δεν είναι μόνο τα χρόνια που περνούν αλλά και το ότι παραμένει σε πολύ ψηλό αγωνιστικό επίπεδο προσπαθώντας ν’ αντεπεξέλθει παράλληλα στις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις: «Είμαι πολύ ευτυχισμένη, δεν μπορώ να το κρύψω.

Το ήθελα πάρα πολύ, το είχα βάλει στόχο και ανεξάρτητα απ’ το αν έχω φτάσει πολλές φορές σε αυτό το σημείο ο συγκεκριμένος πανελλήνιος τίτλος με έκανε πολύ χαρούμενη. Και θέλω να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι πήγα σε σωματείο που με πίστεψε πολύ, μου έδωσε την ευκαιρία να προπονώ παιδιά της ακαδημίας του και μου πρόσφερε άριστο κλίμα, σαν να είμαι χρόνια εκεί μέσα. Αυτό μου έδωσε επιπλέον κίνητρο».


Στο αγώνισμα του διπλού επανέλαβαν τις διακρίσεις τους οι περσινοί νικητές! Στο διπλό ανδρών κράτησαν τον πανελλήνιο τίτλο ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος. Αφού στα ημιτελικά επικράτησαν οριακά των νεαρών Γιώργου Σταματούρου και Γιάννη Σγουρόπουλου στον τελικό έκαμψαν δύο άλλους αθλητές του Ολυμπιακού, τον Τάσο Ρηνιώτη και τον Κώστα Παπαγεωργίου.

Οι δύο αριστερόχειρες έκαναν πολύ δυνατό ξεκίνημα, δέχτηκαν την ισοφάριση αλλά πήραν με διαφορά και το 3ο σετ, ώσπου προηγήθηκαν 10-5 στο 4ο. Οι πρωταθλητές Ελλάδας του 2015 πλησίασαν στον πόντο, αλλά με forehand επίθεση διαμόρφωσαν το τελικό 3-1 (11-1, 8-11, 11-5, 11-9).


Από πανελλήνιες πρωτιές προέρχονταν και τα δίδυμα των φιναλίστ στο διπλό γυναικών. Οι Γεωργία Ζαβιτσάνου/Χριστίνα Φίλη είχαν δείξει από πέρσι ποιότητα στο συνδυαστικό παιχνίδι, ενώ οι νικήτριες του 2015 Αλίκη Κιούφη και Ελένη Γεωργιάδου παίζουν χρόνια μαζί με επιτυχία. Ο τελικός κρίθηκε στα τρία σετ, αλλά όχι εύκολα. Ήταν κλειστά όλα τα σετ απλά οι Ζαβιτσάνου/Φίλη ήταν καλύτερες σε όλα τα κρίσιμα σημεία (11-9, 11-8, 11-8).


Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έφτασε στο φαληρικό στάδιο την ώρα των ημιτελικών. Ήταν η δεύτερη φορά που βρέθηκε στην αίθουσα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης μετά τον νικηφόρο αγώνα της Ελλάδας με την Αγγλία στους άνδρες, τον περασμένο Ιανουάριο για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Κάθισε με τον α’ αντιπρόεδρο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Κώστα Μάκρα, συνομίλησε ακόμα με τον ομοσπονδιακό τεχνικό Κώστα Βατσακλή και τη διευθύντρια των διοικητικών υπηρεσιών της ομοσπονδίας Στέλλα Νικολουδάκη και ενημερώθηκε λεπτομερώς για τη διοργάνωση.

Ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού έκανε και δηλώσεις στο τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ. Εκθείασε το άθλημα τονίζοντας ότι έχει ανάπτυξη, διάδοση και πολύ καλό αγωνιστικό επίπεδο, έδειξε ενθουσιασμένος από το όμορφο θέαμα και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός έχει κομβική σημασία στα αθλητικά δρώμενα. Επισκέφτηκα τους αγώνες σ’ ένα άθλημα, που ξέρουμε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά και για να δείξω ότι γενικά στηρίζουμε τα ερασιτεχνικά σπορ ως πολιτεία.

Σύντομα ανακοινώνονται και οι επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών και καταφέρνουμε όχι μόνο να μην υπάρχουν μειώσεις, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις να έχουμε και μικρές αυξήσεις, πάντα σε λογικά πλαίσια με βάση τις γνωστές δυσκολίες».
Πριν αναφέρουμε νικητές και αποτελέσματα να σημειώσουμε ότι προκάλεσε έκπληξη μία ακόμα παρουσία στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Μία από τις καλύτερες αθλήτριες της Ευρώπης, η Ρουμάνα Μπερναντέτ Ζοκς, είναι από την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και βρήκε την ευκαιρία να πάει και στο Σ.Ε.Φ.. Η δευτεραθλήτρια Ευρώπης του ομαδικού είναι τραυματίας από τις 5 Φεβρουαρίου, έχει θλάση στον ώμο και δεν αγωνίζεται. Καθώς λοιπόν, έχει και καλές σχέσεις με τις αθλήτριες της εθνικής μας ομάδας (παρούσα τον Δεκέμβριο στον αγώνα Ελλάδας-Ρουμανίας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος) αποφάσισε να έρθει για περίπου 10 μέρες στη χώρα μας, να κάνει διακοπές αλλά και θεραπεία (την παρακολούθησε Ελληνίδα γιατρός). Η Ζοκς παίρνει μεθαύριο τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα της.


Επί τη ευκαιρία να θυμίσουμε ότι η αποστολή της εθνικής γυναικών μεταβαίνει αύριο στο Ρότερνταμ για τον αγώνα της Τρίτης με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ολλανδίας. Η αναμέτρηση είναι για την 6η αγωνιστική του 2ου γκρουπ στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και ο ομοσπονδιακός προπονητής Κωνσταντίνος Κωστόπουλος θα στηριχτεί στις Γεωργία Ζαβιτσάνου, Κατερίνα Τόλιου και Μαρία Χριστοφοράκη.

Τα αποτελέσματα των τελικών:
Στο απλό ανδρών: Ρηνιώτης-Σγουρόπουλος 4-2 (11-9, 11-9, 12-10, 5-11, 3-11, 12-10)
Στο απλό γυναικών: Φίλη-Τόλιου 4-0 (11-6, 13-11, 12-10, 11-2).
Στο διπλό ανδρών: Γιώργος Κωνσταντινόπουλος/Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος-Παπαγεωργίου/Ρηνιώτης 3-1 (11-1, 8-11, 11-5, 11-9)
Στο διπλό γυναικών: Φίλη/Ζαβιτσάνου-Κιούφη/Γεωργιάδου 3-0 (11-9, 11-8, 11-8)
Οι νικητές και ο νικήτριες σε κάθε αγώνισμα:
ΑΠΛΟ ΑΝΔΡΩΝ:
1. Τάσος Ρηνιώτης (Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.)
2. Γιάννης Σγουρόπουλος (Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.)
3. Κώστας Παπαγεωργίου (Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.)
-. Γιώργος Κωνσταντινόπουλος (Α.Ο. Πεύκης)
ΑΠΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:
1. Χριστίνα Φίλη (Δ.Α.Ο. Ταύρου)
2. Κατερίνα Τόλιου (Δ.Α.Ο. Ταύρου)
3. Αλίκη Κιούφη (Σάρισες Φλώρινας)
-. Φιλαρέτη Εξάρχου (Δ.Α.Ο. Ταύρου)
ΔΙΠΛΟ ΑΝΔΡΩΝ:
1. Γιώργος Κωνσταντινόπουλος/Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος (Α.Ο. Πεύκης) 2. Κώστας Παπαγεωργίου/Τάσος Ρηνιώτης (Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.)
3. Γιάννης Σγουρόπουλος/Γιώργος Σταματούρος (Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.)
-. Γιώργος Παντερής/Γιάννης Παπαδάκης (Α.Ο. Πεύκης/Ηρακλής Θεσσαλονίκης)
ΔΙΠΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:
1. Γεωργία Ζαβιτσάνου/Χριστίνα Φίλη (Σάρισες Φλώρινας/Δ.Α.Ο. Ταύρου)
2. Ελένη Γεωργιάδου/Αλίκη Κιούφη (Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης/Σάρισες Φλώρινας)
3. Όλγα Γεωργοπούλου/Μαρία Χριστοφοράκη (Α.Σ. Πέρα Αθηνών/Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.)
-. Φιλαρέτη Εξάρχου/Κατερίνα Τόλιου (Δ.Α.Ο. Ταύρου)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα