Η χρονιά του Αντι Μάρεϊ (vids)

Gazzetta team
Η χρονιά του Αντι Μάρεϊ (vids)

bet365

Το 2016 μας αποχαιρέτισε και το Gazzetta γράφει για τον Αντι Μάρεϊ που έγραψε ιστορία και τα υπόλοιπα μέλη του Big-4.

Μια χρονιά σαν παραμύθι ήταν αυτή που μόλις ολοκληρώθηκε για τον Αντι Μάρεϊ, ο οποίος πέρασε στην ιστορία του αθλήματος μέσα στο 2016. Με τους Ρότζερ Φέντερερ και Ράφα Ναδάλ να μην... υπάρχουν, με απίστευτη θέληση και προσύλωση στον στόχο έγινε αυτός που πέταξε εκτός Νο1 τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο 29χρονος έγινε ο πρώτος όλων των εποχών που κατακτά δεύτερη σερί φορά το Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο, έφτασε τις 3 κατακτήσεις Grand Slam στο Wimbledon και νίκησε τον Σέρβο αντίπαλό του στο ATP World Finals στο Λονδίνο σφραγίζοντας την κορυφή του κόσμου. Ο Μάρεϊ έβαλε συνολικά στην τροπαιοθήκη του 9 κούπες παίζοντας σε 13 τελικούς από 17 διοργανώσεις και έγινε ο ο πρώτος Βρετανός, που κατάφερε να κατακτήσει το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

ΑΝΤΙ ΜΑΡΕΪ
Πολύ δυνατά ξεκίνησε το έτος ο Σκωτσέζος, ο οποίος στο Australian Open έκανε καταπληκτικά ματς κόντρα στους Σόουζα, Φερέρ και Ράονιτς μέχρι να βρει μπροστά του στον τελικό τον Τζόκοβιτς, από τον οποίο έχασε με 3-0 σετ. Τον Φεβρουάριο επέλεξε να μείνει έξω και επέστρεψε για τη χωμάτινη περίοδο, όπου ηττήθηκε από τον Ναδάλ στον ημιτελικό στο Μόντε Κάρλο, όμως στην Μαδρίτη πήρε εκδίκηση από τον Ράφα τον οποίό απέκλεισε στους «4» για να χάσει ξανά στον τελικό από τον Νόλε. Η ώρα του Μάρεϊ ήταν στην Ρώμη, όπου με 2-0 στον τελικό σε βάρος του Τζόκοβιτς πήρε τον πρώτο τίτλο της σεζόν κατακτώντας το Masters 1.000 στην Αιώνια Πόλη και επιστρέφοντας στο Νο2 του κόσμου, απ' όπου είχε πέσει για λίγο.

Εχοντας δυνατή αυτοπεποίθηση κατάφερε να κάνει όλη τη διαδρομή στο Roland Garros, όμως για ακόμα μια φορά έχασε σε τελικό από τον ανίκητο, Τζόκοβιτς. Ή μάλλον φαινόταν ότι είναι ακίνητος. Ο Σκωτσέζος με αυτή την παρουσία έγινε μόλις ο 10ος στην ιστορία που φτάνει σε 10 τελικούς Major. Από το Λονδίνο άρχισε το μυθικό comeback του Μάρεϊ. Πριν αρχίσει η περίοδος στο γρασίδι ανακοίνωσε συνεργασία με τον Ιβάν Λεντλ και ξεκίνησε με την 5η κούπα στο Queens. Κύργιος, Τσονγκά, Μπέρντιχ ήταν τα σοβαρά εμπόδια που άφησε πίσω στον δρόμο για τον τελικό του Wimbedon το οποίο κατέκτησε με νίκη στον τελικό επί του Μίλος Ράονιτς.

Και μέσα στο καλοκαίρι όμως ο Μάρεϊ δεν σταμάτησε να κατακτά τίτλους και να πανηγυρίζει. Ο Βρετανός ήταν εκείνος που έβαλε τέλος στο παραμύθι που ζούσε ο Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο, ο οποίος είχε αποκλείσει Τζόκοβιτς και Ναδάλ στον δρόμο προς τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Ο Μάρεϊ πήρε τη νίκη με 3-1 και το δεύτερο σερί Χρυσό Μετάλλιο αλλά στη συνέχεια έχασε στον τελικό του Cincinnati Masters και στο US Open αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τον Κέι Νισικόρι. Τα τουρνουά China Open και Shanghai Rolex Masters ήταν οι επόμενοι τίτλοι που μάζεψε και έκανε το ίδιο επιστρέφοντας στην Ευρώπη και την Βιέννη με την επικράτηση σε βάρος του Τσονγκά με την οποία έφτασε τις 7 κούπες σε μια χρονιά για πρώτη φορά ever.

Μετά τα εκπληκτικά αποτελέσματα, ο 29χρονος είχε κλείσει ραντεβού με την ιστορία στο Παρίσι, όπου αν κατακτούσε τον τίτλο και ο Τζόκοβιτς αποκλειόταν στα ημιτελικά, θα βρισκόταν στο Νο1 του κόσμου. Οπως και έγινε. Αν και χρειάστηκε να σώσει match point του Βερδάσκο, απέκλεισε τον Ισπανό όπως και τους Πούιγ, Μπέρντιχ, Ράονιτς. Η ιστορική κούπα και η κορυφή του τένις ήρθε με νίκη σε βάρος του Ισνερ.

Στο ATP World Tour Finals, στο οποίο παίζουν οι κορυφαίοι 8 παίκτες της κατάταξης μεταξύ τους, ο Νόλε είχε την ευκαιρία να πάρει το Νο1 πίσω από τον Μάρεϊ, για τον οποίο πολλοί είπαν ότι ίσως δεν αντέξει να παίζει για τέτοιο διάστημα στα κόκκινα. Ο Βρετανός αν και έπεσε στο ζόρικο όμιλο που είχε Βαβρίνκα, Τσίλιτς, Νισικόρι, έκανε 3 νίκες και αφού στον ηλιτελικό επιβλήθηκε -για 6η φορά στη σεζόν- του Ράονιτς, έκλεισε νέο τρελό ραντεβού με τον Τζόκοβιτς και αφού τον νίκησε με 2-0 σετ έκλεισε με τον πλέον πανηγυρικό τρόμο μια αξέχαστη χρονιά. Την καλύτερη της καριέρας του μέχρι την επόμενη. Στα 29 του, ο Μάρεϊ έγινε ο γηραιότερος που ανεβαίνει στην κορυφή του κόσμου.


ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ
Μια χρονιά στην οποία έπιασε το peak της καριέρας του αλλά είδε επίσης την αυτοκρατορία του να τελειώνει ήταν το 2016 για τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος πρωταθλητής, που είχε μέσα στο έτος 7 τίτλους και μόλις 9 χαμένους αγώνες, έφτασε τα 12 Grand Slam φτάνοντας ταυτόχρονα στο Career Slam αφού έγινε την ίδια στιγμή ο κάτοχος όλων των major τίτλων (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open). Με την κατάκτηση της κούπας στο Παρίσι, της μοναδικής που έλειπε από την σπάνια τροπαιοθήκη του και αφού είχε πρώτη κατακτήσει εκείνη στην Αυστραλία, ο Νόλε έπιασε ένα χαμηλό το οποίο λίγοι θα περίμεναν, με τα ρεπορτάζ να τον θέλουν να έχει ακόμα και θέματα με την σύζυγό του.

Ακολούθησε ένα προβληματικά 6μηνο, στο οποίο είδε έναν αντίπαλο που ίσως δεν περίμενε, τον Αντι Μάρεϊ, να σπάει την κυριαρχία του και να του παίρνει το Νο1 της παγκόμιας κατάταξης. Μέσα σε όλα, τέλος έλαβε και η συνεργασία του με τον Γερμανό προπονητή του, Μπόρις Μπέκερ. Στην Μελβούρνη απέκλεισε στα ημιτελικά τον Φέντερερ και τον τελικό νίκησε τον Μάρεϊ, όπως έκανε και σε εκείνον του Roland Garros κατακτώντας το τέταρτο μοναδικό που του έλειπε και τέταρτο σερί major, ολοκληρώνοντας έναν στόχο καριέρας. Ο Τζόκοβιτς έδειχνε σε εκείνο το σημείο ότι δεν θα σταματήσει πουθενά στη συνέχεια, όμως δεν έμελλε να γίνει έτσι. Στο Wimbledon όμως ήρθε η ήττα σοκ από τον Σαμ Κουέρι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο έχασε στον πρώτο γύρο από τον εκπληκτικό Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο, που τον υποχρέωσε σε ήττα και να αποχωρήσει με δάκρια στα μάτια.

Στο επόμενο 1000άρι Masters έμεινε εκτός εξαιτίας προβλήματος στον καρπό και επέστρεψε στο US Open στο οποίο ύστερα από μια σειρά ατυχιών των αντιπάλων του, έφτασε στον τελικό. Ομως εκεί τον περίμενε ένας εξωγήινος, Σταν Βαβρίνκα, ο οποίος όταν ζέστανε το χέρι του επικράτησε του Σέρβου με 3-1 σετ. Ακολούθησαν ήττες από Μπαουτίστα-Αγκούτ στην Σαγκάη και Μαρίν Τσίλιτς στο Παρίσι και ο Αντι Μάρεϊ τελικά του πήρε το Νο1. Στο World Tour Finals του Λονδίνου ο Τζόκοβιτς είχε την ευκαιρία να το πάρει πίσω με νίκη στον τελικό επί του Σκωτσέζου, ο οποίος όμως ήταν πολύ δυνατός μέσα στο 2016.

ΡΟΤΖΕΡ ΦΕΝΤΕΡΕΡ
Ασχημο ήταν το 2016 και για τον καλύτερο παίκτη που έχει αναδείξει ποτέ το άθλημα, Ρότζερ Φέντερερ. Ο Βασιλιάς, ίσως στην χειρότερη χρονιά της μυθικής καριέρας του πλήρωσε το πρόβλημα στο γόνατο και έμεινε εκτός για το μισό της σεζόν. Ο Ελβετός αγωνίστηκε μόλις σε 28 αγώνες και παρότι σημείωσε 21 νίκες δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει κάποιον τίτλο, βάζοντας τέλος στην παρουσία του στα κορτς μετά το Wimbledon. Προερχόμενος από ένα δυνατό 2015, στο οποίο έπεσε πάνω στον μαγικό, Τζόκοκοβιτς, που του στέρησε δύο ακόμα κατακτήσει Major, ο Ρότζερ ξεκίνησε με ήττα από τον Ράονιτς στο Μπρίσμπεϊν και στο Open της Μελβούρνης έχασε ξανά από τον Σέρβο, αυτή τη φορά στα ημιτελικά.

Η συνέχεια είχε επέμβαση στον μηνίσκο για τον Μαέστρο, ο οποίος δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών» στα τουρνουά σε Ντουμπάι, Ρότερνταμ και Indian Wells και στο Μαϊάμι στον αγώνα για τον 2ο γύρο με τον Ντελ Πότρο αναγκάστηκε να αποσυρθεί. Ο Φέντερερ επέστρεψε για την χωμάτινη περίοδο και είχε κάποια καλά ματς αρχικά αλλά ηττήθηκε στην πορεία από τον Τσόνγκα στο Μόντε Κάρλο και στην Μαδρίτης απέσυρε τη συμμετοχή του εξαιτίας προβλήματος στην πλάτη. Στην Ρώμη αγωνίστηκε τελικά αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει στον 3ο γύρο το εμπόδιο του Ντομινίκ Τιμ βάζοντας έτσι τέλος σε μια άσχημη πορεία και στο χώμα.

Για τον Βασιλιά όμως το χόρτο είναι διαφορετικό και έστρεψε τις ελπίδες του σε αυτή την επιφάνεια, όμως ηττήθηκε ξανά από τον Τιμ στην Στουτγκάρδη και στο Χάλε από τον Ζβέρεβ. Στο αγαπημένο του, Wimbledon, έκανε στα προημιτελικά τρομερή ανατροπή σε 3-2 σετ κόντρα στον Τσίλιτς, όμως στους «4» αποκλείστηκε από τον Μίλος Ράονιτς. Στις 16 Ιουλίου με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι δεν θα αγωνιστεί άλλο μέσα στο 2016 και από τότε μέχρι σήμερα όλοι οι fans δεν βλέπουν την ώρα να τον δουν ξανά δυνατό.

ΡΑΦΑ ΝΑΔΑΛ
Κάθε άλλο παρά θετικό από πλευράς τίτλων και καλών στιγμών ήταν το 2016 για τον Ράφα Ναδάλ. Ο Ισπανός συνέχισε να μην είναι ο τενίστας που βλέμαπε στα κορτς πριν το 2014, με τους τραυματισμούς να παίζουν ξανά πολύ σημαντικό ρόλο στην πτώση του Matador από την Μαγιόρκα. Το διάστημα στο οποίο θα μπορούσε κανείς να πει ότι δείχνει κάτι από το παρελθόν ήταν πολύ μικρό καθώς κατέκτησε το 1000άρι Masters στο Μόντε Κάρλο και το 500άρι στην Βαρκελώνη όμως ένα πρόβλημα στον καρπό τον έθεσε εκτός Roland Garros και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ηττήθηκε στον ημιτελικό από τον εξαιρετικό, Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο.

Ο Ράφα έκλεισε τη χρονιά με 39-14 νίκες και όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί, ίσως το πρόβλημα να είναι περισσότερο πνευματικό παρά φυσικής κατάστασης. Ο 30χρονος έφτασε τα δύο χρόνια χωρίς κατάκτηση Major τουρνουά και μάλιστα στην Αυστραλία έχασε στον πρώτο γύρο για δεύτερη φορά στην καριέρα του, από τον Βερδάσκο. Στο Indian Wells σταμάτησε στον Τζόκοβιτς στα ημιτελικά, στo Μαϊάμι αποσύρθηκε και στην Μαδρίτη ηττήθηκε στα ημιτελικά από τον Μάρεϊ.

Μετά την απόσυσρη από το Γαλλικό Open ο αριστερόχειρας έμεινε εκτός για δύο μήνες για να επιστρέψει στο Ρίο και να πανηγυρίσει το Χρυσό Μετάλλιο στο διπλό μαζί με τον Μαρκ Λόπεθ. Μετά τους Ολυμπιακούς έχασε στους «16» του τουρνουά του Σινσινάτι από τον Τσόριτς για να έρθει το... τελειωτικό χτύπημα στον ίδιο γύρο στο US Open από τον Λούκας Πούιγ. Οι ήττες από Ντιμιτρόφ σε Πεκίνο και Τροΐτσκι στην Σαγκάη τον οδήγησαν στην απόφαση να μην ξαναπαίξει μέσα στο 2016 έτσι ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα και να είναι έτοιμος για δυνατό ξεκίνημα στο νέο έτος.

Η παντοκρατορία του Αντι Μάρεϊ μέσα στο 2016
Περισσότεροι τίτλοι: 9
Περισσότεροι τελικοί: 13
Περισσότερα χρήματα: 13.327.821 δολάρια
Περισσότεροι βαθμοί: 12.410
Περισσότερες νίκες: 78

ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΑΝΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

ΣΚΛΗΡΟ
1. Νόβακ Τζόκοβιτς 8.080
2. Αντι Μάρεϊ 6.750
3. Σταν Βαβρίνκα 4.065
4. Κέι Νισικόρι 3.525
5. Μίλος Ράονιτς 3.365

ΧΩΜΑ
1. Νόβακ Τζόκοβιτς 3.610
2. Αντι Μάρεϊ 3.160
3. Ράφα Ναδάλ 2.400
4. Ντομινίκ Τιμ 1.830
5. Πάμπλο Κουέβας 1.370

ΓΡΑΣΙΔΙ
1. Αντι Μάρεϊ 2.500
2. Μίλος Ράονιτς 1.500
3. Ρότζερ Φέντερερ 990
4. Τόμας Μπέρντιχ 720
5. Φλόριαν Μάγιερ 567

ΠΩΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ TOP-10 ΓΙΑ ΤΟ 2016
1. Αντι Μάρεϊ 12.410
2. Νόβακ Τζόκοβιτς 11.780
3. Μίλος Ράονιτς 5.450
4. Σταν Βαβρίνκα 5.315
5. Κέι Νισιόρι 4.905
6. Μάριν Τσίλιτς 3.650
7. Γκαέλ Μονφίς 3.625
8. Ντομινίκ Τιμ 3.415
9. Ράφα Ναδάλ 3.300
10. Τόμας Μπέρντιχ 3.060

 

Τελευταία Νέα