Ο Κόε αλλάζει τον αθλητισμό!

Δήμος Μπουλούκος Δήμος Μπουλούκος
Ο Κόε αλλάζει τον αθλητισμό!

bet365

Ο Δήμος Μπουλούκος γράφει στο gazzetta.gr για τις μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε ο Ολυμπιονίκης και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου, Σεμπάστιαν Κόου και θα έχουν τεράστια επίπτωση στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου είχε βρεθεί πολλές φορές στο «μάτι του κυκλώνα» τα τελευταία χρόνια λόγω των αποκαλύψεων για σκάνδαλα διαφθοράς, μίζες, ντόπινγκ και άλλα θέματα που έριχναν βαριά τη σκιά τους στον κλασσικό αθλητισμό.

Ο Σεμπάστιαν Κόε, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου της αρχαιότερης διεθνούς ομοσπονδίας το 2015, ήθελε να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της IAAF μετά τις καταγγελίες για την καθοδήγηση του προκατόχου Λαμίν Ντιακ, ο οποίος ήδη βρίσκεται στο στόχαστρο της γαλλικής δικαιοσύνης που διεξάγει έρευνα για τα πεπραγμένα του.

Ο Κόε με τίτλο Time for Change, παρουσίασε δύο Καταστατικούς Χάρτες, έναν για το 2017 και έναν για το 2019, ο οποίος θα αποτελεί συνέχεια του αρχικού και ζήτησε από τις 197 εθνικές ομοσπονδίες που ήταν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση στο Μονακό να τους ψηφίσουν.

Τελικά με ποσοστό 92% πέρασαν οι αλλαγές του, καθώς 182 από τις 192 χώρες που ψήφισαν είπαν «Ναι», οι 10 είπαν «Οχι» και πέντε δεν ψήφισαν.

Ο Κόε με τις μεταρρυθμίσεις θέλει να βάλει τέλος στην παντοκρατορία του Προέδρου, ενισχύει τα όργανα της IAAF, αναβαθμίζει τους θεσμούς διαφάνειας, πειθαρχίας και αντιντόπινγκ, δίνει μεγαλύτερο ρόλο στις εθνικές Ομοσπονδίες – μέλη της IAAF και ενισχύει τη «φωνή» των αθλητών.

Αποτέλεσμα εικόνας για sebastian coe reform

Οι σημαντικότερες αλλαγές που πέρασαν και αλλάζουν τον χάρτη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου είναι:

  • Ολα τα μέλη της IAAF συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου, θα έχουν περιορισμό τις τρεις θητείες το ανώτερο με τετραετή διάρκεια
  • Ο Γενικός Διευθυντής της IAAF θα αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο και θα πάρει εξουσίες από τον Πρόεδρο της IAAF, «τρέχοντας» την καθημερινότητα
  • Θα γίνει ανασυγκρότηση του Συμβουλίου της IAAF με 26 εκλεγόμενα μέλη, μεταξύ των οποίων και δύο αθλητές και το βάρος θα πέσει σε αθλητικά θέματα
  • Θα δημιουργηθεί Εκτελεστική Επιτροπή η οποία θα ασχολείται με την επαγγελματική πλευρά της Ομοσπονδίας, αναλαμβάνοντας τις χορηγίες, τα συμβόλαια και τον προγραμματισμό των δράσεων.
  • Θα υπάρχει ισοκατανομή στην εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στα όργανα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μέχρι το 2027
  • Θα θεσπιστεί νέος Κώδικας Ακέραιας Συμπεριφοράς που θα περιλαμβάνει όλους τους κανονισμούς για το ντόπινγκ, για τη χειραγώγηση αγώνων, το στοιχηματισμό και τη διαφθορά και την επίλυση των διαφορών στο χώρο του στίβου
  • Με στόχο τη διαφάνεια, δημιουργείται νέα Πειθαρχική Επιτροπή αλλά και Επιτροπή Ακεραιότητας Αθλητών που θα είναι εντελώς ανεξάρτητες από την IAAF

Mε αυτές τις αλλαγές ο Κόε θέλει να βάλει τη δική του σφραγίδα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου και να την απαλλάξει από όλες τις σκιές που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και μάλιστα, σε μία επίδειξη άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων, δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και συγκεκριμένα ποιες χώρες είπαν το «Ναι» και ποιες το «Οχι», κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της IAAF.

Πλέον απομένει να φανεί, εάν ισχύσουν στην πράξη οι μεταρρυθμίσεις του Κόε στον «βασιλιά των σπορ» αλλά το σίγουρο είναι, ότι ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου για μεγαλύτερη διαφάνεια στον αθλητισμό, καθώς η επίδραση των αλλαγών θα είναι έντονη, τόσο σε εθνικό επίπεδο, αλλά κυρίως και στις υπόλοιπες Ομοσπονδίες των Ολυμπιακών αθλημάτων που θα δεχθούν ισχυρή πίεση για αλλαγές!

Αλλαγές που εφάρμοσε και ο Πρόεδρος Τόμας Μπαχ στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με την εφαρμογή της Ατζέντας 2020.

Ο πόλεμος στο ντόπινγκ, η διαφάνεια, η μεγαλύτερη συμμετοχή των αθλητών στα όργανα λήψης αποφάσεων, το μοίρασμα της πίττας των εσόδων σε περισσότερους, η θέσπιση αυστηρών ποινών για τους παραβάτες των πειθαρχικών κανονισμών, αποτελούν πλέον μονόδρομο για να βγει νικητής ο αθλητισμός από την πιο δύσκολη μάχη που δίνει τα τελευταία χρόνια κόντρα στη διαφθορά!

Και πλέον ο Κόε δίνει το σύνθημα και σε άλλους, για να τον ακολουθήσουν...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δήμος Μπουλούκος
Δήμος Μπουλούκος