Roid Rage, η οργή λόγω αναβολικών!

Roid Rage, η οργή λόγω αναβολικών!

Roid Rage, η οργή λόγω αναβολικών!

Η αλόγιστη χρήση στεροειδών αναβολικών δύναται να προκαλέσει ψυχωσικό επεισόδιο («Roid rage» όπως είναι γνωστό στην αγγλική αργκό ορολογία), κατά το οποίο ο χρήσης γίνεται επιθετικός και επικίνδυνος είτε για τους άλλους, είτε για τον εαυτό του.

Ο όρος εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, μετά από μία σειρά βίαια εγκλήματα που διαπράχθηκαν από bodybuilders. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Ουψάλα, στη Σουηδία μελέτησαν τη σχέση εγκληματικότητας και τη χρήση στεροειδών αναβολικών σε 1.440 Σουηδούς πολίτες, οι οποίοι έκαναν χρήση το διάστημα 1995-2001. Οι έρευνες εκτός από τις κλινικές μελέτες περιελάμβαναν και στοιχεία από την αστυνομία, τελωνειακές αρχές, καθώς και νοσοκομεία.

Το διάσημα αυτό σημειώθηκαν 241 κρούσματα βίας, στα οποία εμπλέκονταν άτομα που είχαν βρεθεί θετικοί σε χρήση αναβολικών ουσιών και η ηλικίας τους ήταν γύρω στα 20 χρόνια. 

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε στεροειδή αναβολικά είχαν διπλάσια πιθανότητα να έχουν καταδικαστεί για αδίκημα που σχετίζεται με όπλα και 1,5 φορά μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν καταδικαστεί για απάτη. 

Όταν οι ερευνητές απέκλεισαν από τις στατιστικές άτομα από εγκαταστάσεις χρήσης ουσιών η σύνδεση με το ένοπλο έγκλημα παρέμεινε ως είχε, ενώ εκείνη ανάμεσα σε χρήση στεροειδών και απάτη εξαφανίστηκε. 

Τη στιγμή πάντως που η χρήση αναβολικών σχετίστηκε σύμφωνα με την έρευνα με ανεξέλεγκτη βία, γνωστή και ως «roid rage» δεν φάνηκε να έχει σχέση με σεξουαλικά εγκλήματα, εγκλήματα βίας όπως: δολοφονίες, επιθέσεις, ληστείες ή εγκλήματα κατά της περιουσίας. 

Η έρευνα κατέληξε ότι η χρήση αναβολικών συνδέεται με προμελετημένα εγκλήματα όπως η ένοπλη ληστεία ή εγκλήματα που η σωματική δύναμη μπορεί να αποτελεί πλεονέκτημα για τον θύτη. 

Τεστοστερόνη, υπομανία, μανιακά επεισόδια και roid rage

Τα στεροειδή αναβολικά, μιμούνται την τεστοστερόνη που παράγει ο οργανισμός,η οποία είναι η ορμόνη που ευθύνεται για τις αλλαγές που παρατηρούνται την περίοδο της εφηβικής ηλικίας στα αγόρια, όπως η πιο βαθιά φωνή και η αύξηση του μυικού όγκου. 

Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ξεκάθαρη σχέση της τεστοστερόνης με την επιθετικότητα. Το συγκεκριμένο ανδρογόνο είναι γνωστό ότι δρα στον υποθάλαμο και την αμυγδαλή του εγκεφάλου, περιοχές που σχετίζονται με την επιθετικότητα.

H χορήγηση εξωγενώς συνθετικής τεστοστερόνης ενέσιμα σε ασθενείς, σε μία δόση 300mg την εβδομάδα, δεν είχε καμία επίδραση στην επιθετικότητα, όταν όμως η δόση αυξήθηκε μεταξύ 500-600mg την εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση της επιθετικότητας, ενώ ένα 5% παρουσίασε υπομανία ή μανιακή συμπεριφορά. 

Υπομανία είναι μία κατάσταση ψυχικής νόσου κατά την οποία το άτομο βιώνει ένα εσωτερικό αίσθημα χαράς, ευδαιμονίας και ευφορίας. Η συμπεριφορά του ατόμου αυτού χαρακτηρίζεται από υπερδραστηριότητα, πολυπραγμοσύνη, διάσπαση της προσοχής και ιδεοφυγή.

Διακατέχεται από αισθήματα υπεροχής, παντοδυναμίας και υπερτίμησης του εαυτού του. Είναι ευερέθιστος, εκρηκτικός, θυμώνει και προσβάλλεται εύκολα. Γίνεται βασανιστικός, ενοχλητικός, προβληματικός για την οικογένεια, τους γύρω του ανθρώπους και θέλοντας να ικανοποιήσει τον εαυτό του, αγνοεί συχνά τις ανάγκες των άλλων.

Στην περίπτωση της μανιακής συμπεριφοράς από την άλλη, το άτομο παρουσιάζει απότομες και αδικαιολόγητες διακυμάνσεις στη διάθεση και στα επίπεδα ενέργειας. 

Εγκεφαλογραφήματα ατόμων που έκαναν χρήση αναβολικών στεροειδών παρουσιάζουν ομοιότητες με ατόμων που έκαναν χρήση τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών και αμφεταμινών.

Παρότι συνδέονται περιστατικά υπομανίας και σχιζοφρένειας μετά από χρήση αναβολικών στεροειδών, δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οφείλονται στη χρήση των ανδρογόνων, γεγονός που χρησιμοποιείται ως άλλοθι από τους υποστηρικτές χρήσης αναβολικών, οι οποίοι φτάνουν να χαρακτηρίζουν ως μύθο το roid rage.

Είναι γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα διχάζεται σχετικά με τα roid rages, αφού κάποιοι πιστεύουν ότι συμβαίνουν σπάνια και μόνο σε περιπτώσεις ατόμων με προϋπάρχων κλινικό ψυχολογικό υπόβαθρο, οι οποίοι κάνουν κατάχρηση.

Οι παρενέργειες χρήσης αναβολικών περιλαμβάνουν ακμή, συρρικνωμένους όρχεις, τριχόπτωση, μειωμένη παραγωγή σπέρματος και γυναικομαστία, ενώ στις γυναίκες προκαλεί απώλεια λίπους, συρρίκνωση του στήθους, πιο βαθιά φωνή, τριχοφυΐα σε πρόσωπο και σώμα και σε ακραίες περιπτώσεις χρήσης καρδιακή προσβολή, έμφραγμα, θρόμβους, καρκίνο ύπατος και κύρωση ύπατος. 

Κρις Μπενουά και Όσκαρ Πιστόριους
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αθλητών και bodybuilders που παρουσίασαν roid rage, με πιο γνωστές αυτές των Κρις Μπενουά και Όσκαρ Πιστόριους. 

Ο πρώτος ήταν επαγγελματίας παλαιστής, ο οποίος τον Ιούνιο του 2007 βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του μαζί με τη σύζυγο του Νάνσι και το γιο τους Ντάνιελ. Ο Μπενουά φέρεται να σκότωσε τη σύζυγο και το παιδί του και στη συνέχεια να κρεμάστηκε. Οι τοξικολογικές αναλύσεις που έγιναν στο πτώμα κατέληξαν ότι είχε κάνει χρήση του αντικαταθλιπτικού Xanax και παυσίπονου με υδροκοδόνη σε επίπεδα που δικαιολογούνται όταν υπάρχει ιατρική συνταγή και ταυτόχρονα ασύλληπτα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης. 

Το βίαιο έγκλημα αποδόθηκε σε roid rage και σόκαρε τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου υπολογίζεται ότι περισσότερο από 1 εκατομμύριο άνθρωποι κάνουν χρήση στεροειδών αναβολικών.

Η δεύτερη «διάσημη» περίπτωση roid rage είναι αυτή του Όσκαρ Πιστόριους, του Νοτιοαφρικανού παραολυμπιονίκη, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε στο σπίτι του, την αγαπημένη του, Ρίβα Στέενκαμπ. 

Ο «Blade runner» υποστήριξε ότι νόμιζε ότι είχαν εισβάλει στο σπίτι ληστές με αποτέλεσμα να πυροβολήσει τρεις φορές στο μπάνιο και να σκοτώσει το μοντέλο. Οι έρευνες που έκαναν οι αρχές στην κρεβατοκάμαρα του Πιστόριους κατέσχεσαν τεστοστερόνη, την οποία φέρεται να είχε καταναλώσει ο δράστης. 

Best of internet