Ζητούμενο... η επανάληψη

Κώστας Κουκούσης
Ζητούμενο... η επανάληψη

bet365

Η Αυστραλία κέρδισε φέτος για πρώτη φορά τη Σερβία στους Ολυμπιακούς Αγώνες και για να περάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της στον τελικό της διοργάνωσης θα πρέπει να το ξανακάνει.

Οι Αυστραλοί βρίσκονται για 4η φορά στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά μετάλλιο δεν έχουν πάρει, αφού τις τρεις προηγούμενες αποκλείστηκαν και στη συνέχεια έχασαν στον μικρό τελικό. Φέτος πάλι έχουν δείξει με τις εμφανίσεις τους πως είναι ικανοί να ανέβουν στο βάθρο αλλά και να βρεθούν στον τελικό.

Οι Σέρβοι από την άλλη θέλουν να τους κόψουν το δρόμο και να διεκδικήσουν το χρυσό μετάλλιο για πρώτη φορά μετά το 1996 στην Ατλάντα όταν είχαν ηττηθεί στον τελικό από τις ΗΠΑ. Από τότε μάλιστα δεν έχουν φτάσει ξανά τόσο μακριά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού το 2000 στο Σίδνεϊ είχαν αποκλειστεί στα προημιτελικά από την Λιθουανία και το 2004 στην Αθήνα δεν είχαν περάσει καν τη φάση των ομίλων.

Αν και στην πρώτη τους αναμέτρηση με την Αυστραλία στο Ρίο έχασαν εύκολα 95-80 αυτό αναμένεται να είναι ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι. Σε σχέση όμως με όλες τις προηγούμενες συναντήσεις τους στη διοργάνωση τον τίτλο του φαβορί δεν θα τον έχει η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Πριν από το Ρίο οι δύο ομάδες είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους στο Σίδνεϊ το 2000 με την Σερβία (τότε λεγόταν Γιουγκοσλαβία ακόμα) να επικρατεί 80-66 στην 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων με κορυφαίους τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα (19 πόντοι) και τον Πρε΄νταγκ Ντανίλοβιτς (16 πόντοι), ενώ για την Αυστραλία είχαν ξεχωρίσει ο Άντριου Γκέιζ (21 πόντοι, 4/7 τρίποντα) και ο Σέιν Χιλ (18 πόντοι).

Στην Ατλάντα το '96 είχαν κερδίσει ακόμα πιο εύκολα (91-68) πάλι για την 2η αγωνιστική των ομίλων. Ο Σάσα Ομπράντοβιτς είχε σκοράρει 18 πόντους και ο Ντανίλοβιτς 16 και από την άλλη πλευρά ο Μαρκ Μπράντκε είχε φτάσει τους 18.

Στη Σεούλ το 1988 η Αυστραλία είχε αντιμετωπίσει δύο φορές την τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Στη φάση των ομίλων είχε χάσει 98-78, παρότι ο Γκέιζ είχε 25 πόντους με 4/6 τρίποντα, δεχόμενη 17 πόντους από τον Ντράζεν Πέτροβιτς και 16 από τον Βλάντε Ντίβατς. Στον ημιτελικό πάλι ο Γκέιζ σταμάτησε στους 27 πόντους αλλά ο Πέτροβιτς έβαλε 24 με 6/8 τρίποντα, ο Ντίβατς είχε 15 πόντους και 10 ριμπάουντ και έτσι οι «πλάβι» πέρασαν στον τελικό επικρατώντας 91-70.

Το 1984 στο Λος Άντζελες οι 22 πόντοι του Πέτροβιτς είχαν οδηγήσει την Γιουγκοσλαβία στη νίκη με 94-64 για τη φάση των ομίλων και εάν οι Αυστραλοί δεν είχαν αποκλειστεί στα προημιτελικά από την Ισπανία θα βρισκόντουσαν ξανά στα ημιτελικά.

Όσο για την πρώτη τους συνάντηση στη διοργάνωση αυτή είχε γίνει στο Τόκιο το 1964 με τους Γιουγκοσλάβους να επικρατούν στον όμιλο 74-70 με 19 πόντους από τον Ίβο Ντανέου και τους Αυστραλούς να έχουν να λένε μέχρι σήμερα πως αυτή ήταν η μόνη φορά που τους είχαν κοντράρει αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον.

 

Τελευταία Νέα