H Bραζιλία της ακρίβειας (pics)

Δήμος Μπουλούκος
H Bραζιλία της ακρίβειας (pics)

bet365

To gazzetta.gr περιπλανήθηκε στους δρόμους του Ρίο, είδε τις τιμές στη Βραζιλία και αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολη είναι η ζωή των φτωχών στη χώρα. ΡΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ:ΔΗΜΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ.

Είχα γράψει πριν από ημέρες, για τις υψηλές τιμές των προϊόντων που πωλούνται στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις με το μπουκάλι το νερό να ξεπερνά το 1,6 ευρώ! Βέβαια αυτές είναι οι τιμές Ολυμπιακών Αγώνων και εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας από τους διοργανωτές και τους χορηγούς, να βγάλουν όσο γίνεται περισσότερα τις ημέρες των αγώνων!

Αποφάσισα λοιπόν να αφήσω για λίγο τα γήπεδα και να γυρίσω στις λαϊκές συνοικίες του Ρίο ντε Ζανέιρο, ώστε να διαπιστώσω πως είναι οι τιμές για το μέσο αλλά και για τον φτωχό Βραζιλιάνο πολίτη.

Γυρνώντας σε αρκετά καταστήματα αλλά και σε σούπερ μάρκετ το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι το Ρίο ντε Ζανέιρο στα περισσότερα είναι πιο ακριβή πόλη ακόμα και από την Αθήνα. Στο μόνο που είναι πιο φθηνό είναι οι συγκοινωνίες, με το πιο απλό εισιτήριο στο λεωφορείο να στοιχίζει κάτι παραπάνω από 1 ευρώ, ενώ στο μετρό φτάνει το 1.15.

Από εκεί και πέρα οι τιμές ανεβαίνουν ακόμα και στα σούπερ μάρκετ, όπου οι ντομάτες κάνουν περίπου 2 ευρώ το κιλό, το μικρό κουτί με βραζιλιάνικη μπύρα στοιχίζει 1,4 ευρώ ενώ το μεγάλο μπουκάλι νερό, κάνει σχεδόν 90 λεπτά. Ιδιες αλλά και πιο ακριβές τιμές από την Ελλάδα είναι και τα υπόλοιπα προϊόντα βραζιλιάνικης προέλευσης και όχι τα εισαγωγής που είναι ακόμα πιο ακριβά.

Μία από τα ίδια και στην εστίαση. Ο πιο φθηνός καφές στα 50 ml που εννοείται ότι παράγεται εδώ, κοστίζει 70 λεπτά, Σε κανονικό φλιτζάνι πάμε σχεδόν στο 1,3. Οι τιμές αυτές - το τονίζω - δεν είναι σε κανονικό καφέ, αλλά στα πολλά μικρά μπαρ που υπάρχουν διάσπαρτα στο Ρίο, έχει μόνο θέσεις για όρθιους και η καθαριότητα τους είναι θέμα που σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Στο ίδιο μαγαζί το μπουκαλάκι νερό, πωλείται 1 ευρώ.

Στα ίδια μπαρ πωλείται και φαγητό, αρκετά φθηνό, αλλά εξαιρετικά αμφιβόλου ποιότητας. Εκεί λοιπόν βρίσκεις λαζάνια με 6 ευρώ ή πιάτα με κρέας με 7 ευρώ, αλλά πιστέψτε, πολύ δύσκολα τα τρως.

Στα ηλεκτρονικά η διαφορά με την Ελλάδα, είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς για παράδειγμα ένα κινητό της Samsung, το Galaxy J7 πωλείται 300 ευρώ, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα το βρίσκεις και με 250 ευρώ. Είδα σε βιτρίνα ένα ζευγάρι ακουστικά Philips με τιμή 40 ευρώ και αναζητώντας την αξία τους στην Αθήνα, ήταν σχεδόν η μισή!

Στην ένδυση τα πράγματα είναι καλύτερα καθώς βρήκα μαγαζί με απλά μπλουζάκια στα 6 ευρώ και με βερμούδες στα 17 ευρώ... Σε άλλο κατάστημα, αγοράζεις μαζί δύο πόλο βραζιλιάνικης προέλευσης με 40 ευρώ...

Αφού επισημάνω ξανά, ότι οι συγκεκριμένες τιμές είναι από τις πιο λαϊκές γειτονιές του Ρίο και όχι από τις περιοχές με τις πανύψηλες πολυκατοικίες με την ιδιωτική φρουρά, έκανα τη σύγκριση με την Αθήνα, για να έχετε εικόνα τι συμβαίνει, ειδικά όταν στη Βραζιλία ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει εισόδημα σχεδόν 600 ευρώ το μήνα! Εισόδημα φυσικά που δεν αρκεί για έναν αξιοπρεπή τρόπο ζωής...

 

Τελευταία Νέα