Φίλιου: «Δεν με βάζω στα αουτσάιντερ!»

Gazzetta team
Φίλιου: «Δεν με βάζω στα αουτσάιντερ!»

bet365

Η κορύφωση μιας σκληρής προσπάθειας πολλών ετών, η εκπλήρωση ενός ονείρου ζωής: Η Βαρβάρα Φίλιου ετοιμάζει βαλίτσες για το Ρίο, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο ατομικό της ρυθμικής γυμναστικής, με στόχο να προκριθεί στο «τοπ 10» του τελικού και κατόπιν να κοιτάξει ακόμα ψηλότερα...


Η 21χρονη πρωταθλήτρια θα αγωνιστεί την Παρασκευή 19 Αυγούστου (16:20 - 23:50 ώρα Ελλάδας) στο σύνθετο ατομικό, παρουσιάζοντας τα προγράμματά της σε στεφάνι, μπάλα, κορύνες και κορδέλα. Από τις συνολικά 24 αθλήτριες, οι δέκα με το υψηλότερο άθροισμα θα πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό, που θα γίνει το Σάββατο 20 Αυγούστου (21:20 - 23:45 ώρα Ελλάδας).

Λίγο πριν την προγραμματισμένη για αύριο (Πέμπτη 11/08) αναχώρησή της για το Ρίο μέσω Ρώμης, μαζί με την προπονήτριά της Λαρίσα Σιντόροβα αλλά και την ελληνική ομάδα του ανσάμπλ, η Βαρβάρα Φίλιου μίλησε στην Ε.Γ.Ο. για την προετοιμασία, τους στόχους και τα συναισθήματά της ενόψει του σπουδαιότερου αγώνα της καριέρας της:

-Σε ποια αγωνιστική κατάσταση βρίσκεσαι;
«Πιστεύω ότι είμαι έτοιμη! Το τελευταίο διάστημα έκανα διπλές προπονήσεις στη Ρωσία, όλα πήγαν καλά και εδώ και περίπου δύο εβδομάδες αισθάνομαι ότι έχω φτάσει στο επίπεδο που έπρεπε. Είχε προηγηθεί ο τελευταίος αγώνας προετοιμασίας, στις αρχές Ιουλίου στο παγκόσμιο κύπελλο του Καζάν, όπου τα πήγα αρκετά καλά. Πλέον ανυπομονώ να πάω στο Ρίο να αγωνιστώ!»

-Υπάρχει άγχος πριν από αυτή την πολυπόθητη Ολυμπιακή συμμετοχή, την οποία αναζητούσες εδώ και πέντε χρόνια;
«Δεν έχω άγχος. Ξέρω ότι είναι ένας πολύ σημαντικός αγώνας, στον οποίο δεν επιτρέπονται λάθη, έτσι ώστε να μπορέσω να μπω αρχικά στη δεκάδα του τελικού και μετά να κοιτάξω ψηλότερα. Οι ισορροπίες είναι λεπτές, ακόμα και το παραμικρό λάθος μπορεί να σε αφήσει εκτός τελικού. Είναι κάτι το πιεστικό, αλλά από την άλλη πλευρά σκέφτομαι ότι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα όνειρο ζωής, που παλεύω τόσα χρόνια για να καταφέρω. Πάω να το απολαύσω, να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, χωρίς στρες και άγχος».

-Αισθάνεσαι φαβορί ή αουτσάιντερ για την είσοδο στο «τοπ 10» του τελικού;
«Δεν με βάζω στα αουτσάιντερ. Πιστεύω ότι μπορώ και ότι αξίζω να προκριθώ. Αρκετές θέσεις θα κριθούν στις λεπτομέρειες, αφού δεν υπάρχει περιθώριο λάθους. Θα πρέπει να κάνω πολύ καλές εκτελέσεις και στα τέσσερα όργανα».

-Και εφόσον το καταφέρεις, πόσο ψηλότερα θα μπορούσες να φτάσεις τελικά;
«Με βάση τον τρόπο που βαθμολογούν οι κριτές, θα μπορούσα να φτάσω μέχρι την 6η θέση, σε μία ιδανική περίπτωση, αν κάνω την καλύτερη εμφάνισή μου. Οι δύο Ρωσίδες, η Ουκρανή, η Λευκορωσίδα και η Κορεάτισσα αθλήτρια δεν γίνεται να βγουν έξω από την πρώτη πεντάδα, ό,τι και να γίνει».

-Υπήρχε κάποιο απρόοπτο εμπόδιο στην προετοιμασία σου;
«Η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά. Είχα έναν τραυματισμό στον οποίο δεν έδωσα πολλή σημασία και μου πήρε πολύ χρόνο για να τον ξεπεράσω πλήρως. Πιστεύω όμως ότι όλα γίνονται για κάποιον λόγο. Βλέπω αθλήτριες να έχουν προβλήματα υγείας μόλις ένα μήνα πριν τους Ολυμπιακούς, όπως η Ιωάννα Αναγνωστοπούλου του ανσάμπλ που έπαθε σκωληκοειδίτιδα. Όταν τραυματίστηκα, είπα ‘μα γιατί φέτος, μα γιατί τώρα;’, αλλά πλέον λέω ‘πάλι καλά που το έπαθα τότε και μπόρεσα να προετοιμαστώ άψογα τους τελευταίους δύο μήνες’. Έχω ακόμα κάποιες ενοχλήσεις στο πόδι από εκείνο τον τραυματισμό μου, αλλά δεν επηρεάζουν τις προπονήσεις μου και αυτό έχει σημασία».

-Αυτή η διοργάνωση είναι το τέλος του δρόμου για σένα ή θα υπάρξει συνέχεια στην καριέρα σου;
«Παλιότερα σκεφτόμουν ότι μετά από μια πρόκριση στους Ολυμπιακούς και μια καλή εμφάνιση, θα σταματούσα. Τώρα, όμως, που οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ξεκινήσει και σύντομα θα ολοκληρωθούν, δεν μπορώ να βάλω στο μυαλό μου την σκέψη της αποχώρησης. Πιστεύω ότι μπορώ να δώσω ακόμα περισσότερα, ειδικά αφού αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε τοπ φόρμα αυτή την στιγμή».

-Έγινε μεγάλος θόρυβος για την συμμετοχή της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θεωρείς δίκαιο το ότι τελικά επιτράπηκε να αγωνιστούν οι Ρωσίδες αθλήτριες της ρυθμικής;
«Ναι, πιστεύω ότι ήταν δίκαιο το να συμμετάσχουν κανονικά στους Ολυμπιακούς. Γνωρίζω καλά τα δύο κορίτσια, την Κουντριάβτσεβα και τη Μάμουν και είμαστε φίλες, αφού τον τελευταίο χρόνο είχα τη βάση μου στη Ρωσία και προπονούμουν εκεί. Ξέρω καλά ότι δεν έχουν πάρει καμία απαγορευμένη ουσία και θα ήταν άδικο το να μείνουν εκτός Ολυμπιακών Αγώνων. Η απουσία τους θα ήταν κάτι που θα με ευνοούσε, γιατί είναι οι δύο ισχυρότερες αθλήτριες και χωρίς αυτές θα είχα εξασφαλισμένη την πρόκριση στον τελικό, αλλά δεν θα ήταν καθόλου σωστό».

-Το Ολυμπιακό πρόγραμμα της ρυθμικής περιλαμβάνει μόνο το σύνθετο. Δεν υπάρχουν τελικοί οργάνων, όπως στην ενόργανη. Αντίθετα, το σύνθετο είναι για εσάς «όλα ή τίποτα»...
«Είναι κάτι πολύ άδικο, απαράδεκτο θα έλεγα... Έχουμε τέσσερα όργανα και είναι πάρα πολύ δύσκολο για μια αθλήτρια να κάνει το ‘4 στα 4’, χωρίς κανένα λάθος. Στην ουσία, μπορεί και η καλύτερη αθλήτρια που πάει για μετάλλιο να μείνει εκτός βάθρου εξαιτίας ενός σφάλματος σ’ ένα όργανο. Θα ήταν πολύ πιο δίκαιο να υπήρχαν τελικοί οργάνων, όπως και στην ενόργανη, ώστε να δίνονται περισσότερα μετάλλια και να μην είναι καταδικαστικό το κάθε λάθος για ολόκληρη την προσπάθεια μιας αθλήτριας. Ελπίζω στο μέλλον να αλλάξει αυτό».

-Ποιους θέλεις να ευχαριστήσεις, ενόψει της Ολυμπιακής συμμετοχής σου;
«Θέλω να ευχαριστήσω τον χορηγό μου, τον κύριο Δημήτριο Γκέρτσο, ο οποίος με στήριξε μέσω του προγράμματος της Ε.Ο.Ε. ‘Υιοθέτησε έναν αθλητή στο δρόμο για το Ρίο’. Χάρη στη δική του βοήθεια, μπόρεσα να κάνω την προετοιμασία μου στη Ρωσία, μαζί με την προπονήτριά μου. Επίσης, τους γονείς μου, για την επιμονή και την στήριξη που μου έχουν προσφέρει, καθώς και τα λίγα άτομα που ήταν στο πλευρό μου και στα δύσκολα και στα ευχάριστα».

-Αθλητές της ενόργανης, όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας και η Βασιλική Μιλλούση, «χτύπησαν» τους Ολυμπιακούς κύκλους σε tattoo, ενόψει Ρίο. Εσύ;
«Κι εγώ! Το έκανα μάλιστα στην Στουτγάρδη, την επόμενη μέρα της πρόκρισής μου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αφού εξασφάλισα το εισιτήριο μέσα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα, το άλλο πρωί πήγα και έκανα στον δεξιό αστράγαλό μου το tattoo με τους Ολυμπιακούς κύκλους».

 

Τελευταία Νέα