Τσίλης: «Μετάλλιο στο Ρίο»

Pokerlobby.gr Team
Τσίλης: «Μετάλλιο στο Ρίο»

bet365

Πρώτος στόχος επετεύχθη... για τη βαριά ελληνική τετράκωπο στη Lagoa Rodrigo de Freitas του Ρίο ντε Τζανέιρο. Απευθείας πρόκριση στα ημιτελικά και τώρα... μάχη «τελικού» την Τετάρτη (10/8).

Ο 4ος Ολυμπιονίκης του Λονδίνου στο ίδιο αγώνισμα, Γιάννης Τσίλης, λίγο μετά τη 2η θέση στα προκριματικά, συνδέθηκε με το Πρακτορείο Sports (ΑΠΕ-ΜΠΕ), μέσα από το Ολυμπιακό χωριό, για να μοιραστεί με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες τα συναισθήματά του, τις προσδοκίες του στο δρόμο προς το βάθρο και τις εντυπώσεις του από τη χώρα της Samba! «Μας πηγαίνει στους Έλληνες το Ρίο... Στόχος το μετάλλιο, αλλά πρώτα θα πρέπει να κάνουμε μία ακόμη καλύτερη κούρσα από την πρώτη και να προκριθούμε στο τελικό!» είπε ο Γιάννης Τσίλης εκπροσωπώντας και τους συναθλητές του, Γιάννη Χρήστου, Γιώργο Τζιάλλα και Διονύση Αγγελόπουλο.

Μετάθεση κατά μία ημέρα της πρώτης κούρσας σας λόγω ανέμων... πόσο σας επηρέασε;
«Η αναβολή μας επηρέασε ψυχολογικά, γιατί παρατάθηκε το άγχος μας. Ευτυχώς, οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν τη Δευτέρα (8/8) τη διεξαγωγή των αγώνων της κωπηλασίας και όλα πήγαν καλά στο τέλος.

Τι συνέβη και στα πρώτα 500μ. δίνατε «μάχη» για τις θέσεις 3-4 και τελικά τερματίσατε 2οι στα 2000μ.;
«Η κούρσα μας πήγε βάσει προγραμματισμού. Στο δεύτερο μισό του αγωνιστικού στίβου είχε πλάγιο άνεμο και κυμάτισμο. Καθώς το γνωρίζαμε αυτό, όλες οι χώρες προσπάθησαν να φύγουν μπροστά στο πρώτο μισό, το κατάφεραν, αλλά εμείς είχαμε κρατήσει δυνάμεις και προσπεράσαμε. Ήταν προγραμματισμένη η τακτική μας, κινηθήκαμε βάσει πλάνου, ενώ οι άλλοι παρασύρθηκαν από το ρυθμό του αγώνα και το πλήρωσαν στη συνέχεια».

Τι σας είπε ο Τζιοβάνι Ποστιλιόνε μετά την πρόκριση;
«Είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα που φέραμε. Προσπαθήσαμε να τηρήσουμε κατά γράμμα τις συμβουλές του. Επιβεβαιώθηκε και πήγαμε καλά».

Πρώτοι πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού οι Βρετανοί. Παραμένουν φαβορί για το χρυσό μετάλλιο;
«Οι Βρετανοί είναι πράγματι το φαβορί για το χρυσό. Είμαστε συνέχεια αντίπαλοι στις μεγάλες διοργανώσεις. Και στους Ολυμπιακούς στο Λονδίνο κατέκτησαν το χρυσό. Στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα κερδίζουν. Αυτό δεν σημαίνει, όμως ότι είναι ακατόρθωτο να τους περάσει κάποιος. Μπορεί να υπάρχει καιρός, άνεμος που δεν τους βοηθάει, στον τελικό. Τα πάντα είναι πιθανά».

Όπως συνέβη δυστυχώς για εσάς στο Λονδίνο και μείνατε εκτός βάθρου
«Πράγματι! Η διαφορά είναι πως στο Ρίο και οι έξι διαδρομές είναι στο κέντρο της λίμνης και δεν υπάρχουν κάποιες δίπλα στη στεριά, όπως συνέβαινε στο Λονδίνο. Αυτό σημαίνει πως εδώ δεν μπορεί να ευνοηθεί κάποιο πλήρωμα, λόγω των ανέμων. Όταν έχει ανέμους ευνοούνται τα πληρώματα των διαδρομών κοντά στη στεριά γιατί δεν προλαβαίνει να σηκώσει κύμα, κάτι που επηρεάζει τις κεντρικές διαδρομές».

Σας έχει μείνει... πικρία που δεν ανεβήκατε στο βάθρο στους Ολυμπιακούς του 2012;
«Σαφώς και η 4η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι κάτι μικρό, αλλά μας έχει μείνει πικρία που δεν ανεβήκαμε στο βάθρο. Κυρίως, είναι πως τρίτοι είχαν βγει τότε οι Αμερικανοί, οι οποίοι δεν μας είχαν περάσει ποτέ, σε κανέναν αγώνα και... εμφανίστηκαν ξαφνικά στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Από αυτή την άποψη μας έχει μείνει μία πικρία».

Τέσσερα χρόνια μετά... είστε στο Ρίο. Ήρθε η ώρα για μετάλλιο;
«Συνεχίσαμε για το Ρίο ως επόμενο μεγάλο στόχο. Ήταν πολύ δύσκολο για εμάς από πλευράς προετοιμασίας. Τα χρόνια που έχουμε στην πλάτη μας μας επιβαρύνουν κυρίως ψυχολογικά: Οι στερήσεις, τα κοινόβια, να ζούμε μακριά από την οικογένειά μας και τους αγαπημένους μας! Στόχος μας στο Ρίο είναι το μετάλλιο, αλλά εμείς τώρα σκεφτόμαστε μόνο να κάνουμε μία κούρσα ακόμη καλύτερη από την πρώτη και να βρεθούμε στον τελικό».

Ο Αγγελόπουλος αντικατέστησε τον Παπαχρήστου εν συγκρίσει με το Λονδίνο: ποιες οι διαφορές τους;
«Ο Στέργιος (σ.σ. Παπαχρήστος) ερχόταν να συμπληρώσει τους υπόλοιπους τρεις (σ.σ Τσίλης, Τζιάλλας, Χρήστου). Ήταν ο ?ξεσηκωτής? της βάρκας, όπως δήλωσε σε εσάς προ ημερών ο προπονητής μας, Σάκης Αθανασιάδης. Δεν θα διαφωνήσω μαζί του (γελάει). Ο Διονύσης (σ.σ. Αγγελόπουλος) έχει δουλέψει πάρα πολύ. Έχει γίνει ένα με το προηγούμενο πλήρωμα. Προσθέσαμε, λοιπόν τα θετικά στοιχεία του Διονύση, μαζί με όσα θετικά μας έχει αφήσει αδιαμφισβήτητα ο Στέργιος. Επικοινωνούμε συχνά με τον Στέργιο. Υπάρχει πάντα κοντά μας... οπότε δεν έχει σταματήσει να μας ξεσηκώνει... έστω και από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!».

Βιώσατε και την αλλαγή προπονητή... με τον Ποστιλιόνε να σας αναλαμβάνει πριν τρεις μήνες στη θέση του Αθανασιάδη
«Με τον Σάκη (σ.σ. Αθανασιάδης) έχουμε περάσει πολλά χρόνια μαζί. Μας θεωρεί παιδιά του και τον θεωρούμε πατέρα μας. Πιο πολλά χρόνια έχουμε ζήσει στις προπονήσεις, στα κοινόβια και στους αγώνες με τον Σάκη παρά με τους γονείς μας. Ξέρουμε ότι το μυαλό του είναι εδώ και πόσο θα ήθελε να είναι μαζί μας. Ξέρουμε ότι μας στέλνει όλη τη θετική του ενέργεια και για εμάς είναι σαν να είναι εδώ!»

Τι προβλέπεις για τις Νικολαϊδου/Ασουμανάκη και την ελαφριά τετράκωπο των ανδρών;
«Τα αγόρια ήδη έχουν πάει πάρα πολύ καλά με την απευθείας πρόκριση στα ημιτελικά. Μόνο που βρέθηκαν σε τέτοιο επίπεδο αγώνων σε τόσο μικρή ηλικία αποτελεί πολύτιμη εμπειρία για το μέλλον τους. Πιστεύω ότι μπορούν να τα καταφέρουν να προκριθούν στον τελικό. Όσο για τα κορίτσια αν προκριθούν θα επιβεβαιώσουν το τίτλο του φαβορί! Δεν μου αρέσει να κάνω προβλέψεις. Ελπίζω να πάμε όλοι πολύ καλά και να νικήσουμε».

Έχετε μιλήσει με την κάτοχο του πρώτου ελληνικού μεταλλίου στο Ρίο, την Άννα Κορακάκη;
«Δεν την είδαμε την Άννα. Γυρίσαμε αργά από την προπόνηση και κοιμόταν. Εμείς μετά ξυπνήσαμε πολύ νωρίς για τον αγώνα. Βρήκαμε, όμως τον πατέρα της, του είπαμε συγχαρητήρια και καλή συνέχεια στο δεύτερο αγώνισμά της. Χαρήκαμε πολύ για το μετάλλιό της. Ελπίζουμε να τα καταφέρει και στα 25 μέτρα».

Λοιπόν, ως προς τις εντυπώσεις σου... Λονδίνο ή Ρίο;
«Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ το Ρίο. Μας πηγαίνει πάρα πολύ στους Έλληνες. Έχουμε πολλά κοινά σαν λαός. Οι Βραζιλιάνοι είναι πολύ ανοιχτοί, θετικοί και φιλόξενοι.»

Και ως προς τη διοργάνωση και τις εγκαταστάσεις;
«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στο Ρίο. Και στο Ολυμπιακό χωριό οι εγκαταστάσεις είναι καλές και στο στίβο της κωπηλασίας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Μας πάνε όλα όπως πρέπει!!!».

 

Τελευταία Νέα