Μουστόπουλος: «Είπα όχι σε πρόταση της Τουρκίας»

Gazzetta team
Μουστόπουλος: «Είπα όχι σε πρόταση της Τουρκίας»

bet365

Ο Ρομάν Μουστόπουλος είναι από τις περιπτώσεις αθλητών που φαίνεται ότι το άγχος δεν τους... ακουμπάει, ενώ τις περισσότερες φορές εμφανίζουν και το φαινόμενο της «άγνοιας κινδύνου».

Σύμφωνα μάλιστα με τον εθνικό προπονητή, Νίκο Ηλιάδη, αυτοί ακριβώς οι αθλητές είναι και οι πιο επικίνδυνοι αφού είναι απρόβλεπτοι απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο! Ο Μουστόπουλος, ο πρώτος εκπρόσωπος του ελληνικού τζούντο που ρίχνεται αύριο, Τρίτη, στη «μάχη» της διάκρισης στην κατηγορία των -81 κιλών, είναι μια τέτοια περίπτωση.

Τα τελευταία 2.5 χρόνια κατάφερε ν` αποτάξει από πάνω του την κατάρα της 5ης θέσης που τον κυνηγούσε στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες και... εκτοξεύοντας τις αγωνιστικές του επιδόσεις κατακόρυφα, πέτυχε έναν μικρό άθλο. Κατέλαβε την 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην προολυμπιακή... κούρσα των -81 κιλών και σχετικά γρήγορα εξασφάλισε το «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Πιο ώριμος από ποτέ, ο τζουντόκα του Ολυμπιονίκη Αγ. Ι. Ρέντη αναφέρθηκε στην νέα αγωνιστική πρόκληση της καριέρας του, ενώ αποκάλυψε πως αρνήθηκε πρόταση της τουρκικής ομοσπονδίας τζούντο πριν από περίπου ένα χρόνο, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη του προτεραιότητα. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και πριν από τέσσερα χρόνια η Βάσω Βουγιούκα, η οποία επίσης είχε αρνηθεί πρόταση για να ενταχθεί στην εθνική ομάδα ξιφασκίας της γειτονικής χώρας.

H συνέντευξη του Ρομάν Μουστόπουλου:

Έφτασε το τέλος μιας μακράς διαδρομής και πλέον μπροστά σου έχεις τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ποιές είναι οι προσδοκίες σου στο Ρίο;
«Η αλήθεια είναι πως δεν έχω άγχος. Ναι μεν είναι μια μεγάλη διοργάνωση που ονειρεύεται κάθε αθλητής, όμως για μένα δεν έχει μεγάλη διαφορά από διοργανώσεις υψηλού επιπέδου όπως είναι τα παγκόσμια και τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Δεν έχω μπει στη διαδικασία να σκεφτώ ότι πρόκειται να συμμετάσχω σε μια διοργάνωση που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Δεν δικαιούμαι να έχω άγχος, γιατί θα μου διαλύσει την ψυχολογία. Αυτό που προέχει είναι να αγωνιστώ όπως ακριβώς ξέρω και κάνω όλα αυτά τα χρόνια. Διαφορετικά θα ήμουν μισός άνθρωπος.

Για μένα σημασία έχει ο Ρομάν. Όχι ο αθλητής που έχω απέναντί μου. Όποιος κι αν είναι πρέπει να τον νικήσω. Γι` αυτό προπονούμαι, ιδρώνω και ματώνω καθημερινά. Τα υπόλοιπα δεν έχουν καμία σημασία».

Η ένατη θέση που κατέλαβες στην παγκόσμια κατάταξη, ήταν αποτέλεσμα μιας διαδρομής που σίγουρα δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα...
«Εννοείται πως ξεπέρασα πολλές δυσκολίες για να μπορέσω να φτάσω εδώ. Δεν κρύβω μάλιστα, ότι θα μπορούσα να έχω πάει ακόμη καλύτερα και να βρίσκομαι ακόμη πιο ψηλά στην κατάταξη, όμως σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος».

Το πέρασμά σου από τις κατηγορίες νέων στους άνδρες, σου άνοιξε νέους αγωνιστικούς ορίζοντες;
«Υπάρχει τεράστια διαφορά στο πριν με το τώρα. Και τώρα είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία. Γι` αυτό αφήνουμε πίσω ότι έγινε στους νέους και προχωράμε στους άνδρες. Θέλω να πετύχω διακρίσεις. Θέλω να κατακτήσω ευρωπαϊκά και παγκόσμια μετάλλια. Θα ήμουν ευτυχής, εάν ξεκινούσε τη συλλογή μεταλλίων στο Ρίο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι όνειρο ζωής για κάθε αθλητή. Όμως θα δούμε τι θα γίνει».

Εάν δεν έρθει η διάκριση που αναζητάς στο Ρίο, φαντάζομαι ότι η πορεία του Ρομάν δεν θα σταματήσει εδώ...
«Στο Ρίο απλά μου παρουσιάζεται η ευκαιρία. Πρέπει να την χρησιμοποιήσω. Εάν έχω τη υγεία μου, θέλω και θα συνεχίσω. Και να συνεχίσω για την Ελλάδα. Γιατί θα πρέπει να πω ότι πριν από περίπου ένα χρόνο είχα πρόταση από την Τουρκία, την οποία όμως δεν μπήκα σε διαδικασία να σκεφτώ. Σε καμία περίπτωση δεν θα έφευγα από την Ελλάδα για οποιαδήποτε χώρα. Είμαι εδώ και παλεύω εδώ.

Δηλαδή δεν μπήκες ούτε λεπτό στον πειρασμό να εξετάσεις την πρόταση, που φαντάζομαι ότι θα είχε και κάποιο οικονομικό κίνητρο;

«Πρέπει να μένεις στην Ελλάδα και να βοηθάς τη χώρα σου. Αυτό ήθελα κι αυτό έπραξα. Και φυσικά δεν το μετανιώνω».

Θα ήθελες να μου πεις και δύο λέξεις για τον Ηλία Ηλιάδη;
«Είναι ένας δυνατός, ψυχωμένος αθλητής. Παλεύει με τη ψυχή του και σε συνδυασμό με τη δύναμη που διαθέτει μπορεί και αποτελεί ίνδαλμα για το παγκόσμιο τζούντο. Ότι και να πεις για τον Ηλία είναι λίγο. Αποτελεί πρότυπο αθλητή για όλους μας».

Πως ονειρεύεσαι το ελληνικό τζούντο αμέσως μετά το Ρίο;
«Το ελληνικό τζούντο εχει τις δυνατότητες για να φτάσει ακόμη πιο ψηλά. Η δημιουργία μιας ομάδας 7-8 αθλητών υψηλών προδιαγραφών θα βοηθούσε στην περαιτέρω ανάπτυξή του».

Έχεις κάποιους ανθρώπους που σε στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια;
«Όποιον και να έχεις δίπλα σου, εάν εσύ, δεν είσαι σε θέση να βοηθήσεις τον εαυτό σου, τότε δεν μπορείς να καταφέρεις πολλά πράγματα. Πρώτα εσύ πρέπει να βοηθάς τον εαυτό σου και μετά όλοι οι υπόλοιποι. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί τον κανόνα όλων των ανθρώπων, είτε πρόκειται για αθλητές, είτε όχι».

Δείχνεις πιο ώριμος από ποτέ. Τόσο μέσα στο τατάμι όσο και έξω από αυτό...
«Μάλλον μεγαλώνω και βάζω μυαλό. Έχω βάλει στόχους και βλέπω μπροστά. Προσέχω την κάθε μου κίνηση κι αυτό νομίζω ότι με έχει βοηθήσει να ωριμάσω».

Ένα μετάλλιο στη διοργάνωση του Ρίο τι θα σήμαινε για σένα;
«Θα ήταν απλά η αρχή. Το ξεκίνημα για το επόμενο Ολυμπιακό μετάλλιο, στο Τόκιο σε τέσσερα χρόνια από σήμερα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία Νέα