Σιδερόφρακτες ζωές... (pics)

Δήμος Μπουλούκος
Σιδερόφρακτες ζωές... (pics)

bet365

Ο Δήμος Μπουλούκος αποκαλύπτει αυτό που του έχει κάνει τη μεγαλύτερη αίσθηση ως τώρα στο Ρίο και δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό.

Δεν χρειάζεται να περπατήσεις περισσότερα από λίγα λεπτά στους δρόμους του Ρίο για να αντιληφθείς μία μακρινή, για εμάς τους Ελληνες, πραγματικότητα. Ολες οι πολυκατοικίες και τα διαμερίσματα περιβάλλονται εξωτερικά από κάγκελα.

Κάγκελα όλων των ειδών και των χρωμάτων, κάγκελα που έχουν τοποθετηθεί για να κρατήσουν τον εχθρό απ' έξω, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση τους διαρρήκτες και τους κακοποιούς που δρουν ανεξέλεγκτα σε όλη τη Βραζιλία. Οπως μου είπαν, ο φόβος των κατοίκων είναι μεγάλος γιατί τα προηγούμενα χρόνια οι εγκληματίες είχαν αποθρασυνθεί και έμπαιναν στα σπίτια ακόμα και το πρωϊ παρότι γνώριζαν ότι υπήρχαν άνθρωποι μέσα.

Εκτός από κάγκελα γύρω από τις πολυκατοικίες, είναι πολλές οι περιπτώσεις που ο 1ος και ο 2ος όροφος έχουν σιδερόφραχτα παράθυρα για τον ίδιο ακριβώς λόγο, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των σπιτιών στο Ρίο να μοιάζει εξωτερικά με... κλουβιά.

Τα κάγκελα δεν είναι... μόνα τους καθώς συνοδεύονται από θυρωρό που ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιος φεύγει και συνήθως μοιάζει περισσότερο με υπάλληλο σεκιούριτι παρά με οτιδήποτε άλλο.

Τα κάγκελα δεν προστατεύουν μόνο τους ενοίκους αλλά και τα αυτοκίνητα τους, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολυκατοικιών έχει δίπλα στην εξώπορτα και την είσοδο του γκαράζ, τα οποία βρίσκονται είτε στο υπόγειο, είτε στο πίσω μέρος των συγκροτημάτων.

Kι όλα αυτά αφορούν τις μεσοαστικές οικογένειες στη Βραζιλία, καθώς ακόμα πιο κραυγαλέα είναι η προφύλαξη στα συγκροτήματα κατοικιών των πλούσιων Βραζιλιάνων, σε νεότευκτες περιοχές στα προάστεια της πόλης. Εκεί οι υπάλληλοι ασφαλείας μοιάζουν με στρατό που χρησιμοποιεί ακόμα και μαγνητικές πύλες στις εισόδους, για να προφυλάξει τους ενοίκους.

Φυσικά, κάγκελα δεν έχουν τοποθετηθεί μόνο στις κατοικίες, αλλά και στα καταστήματα που τα κατεβάζουν όταν κλείνουν, ενώ είδα σιδερένια περίφραξη ακόμα και έξω από εκκλησία!

Οι μόνες κατοικίες που δεν έχουν κάγκελα γύρω τους, είναι αυτές που βρίσκονται στις φαβέλες! Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να χάσουν... Η Βραζιλία των αντιθέσεων σε όλο της το μεγαλείο!

 

Τελευταία Νέα