Οι συλλέκτες pin έχουν την τιμητική τους

Οι συλλέκτες pin έχουν την τιμητική τους

Οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν σε τρία 24ωρα στο Μαρακανά του Ρίο ντε Τζανέιρο. Στον περιβάλλοντα χώρο του ιστορικού σταδίου, όμως, έχει ήδη αρχίσει ένα από τα πιο δημοφιλή ολυμπιακά «σπορ»: η ανταλλαγή pin!

 Οι αναμνηστικές καρφίτσες υφίστανται -σύμφωνα με τους συλλέκτες- ακριβώς όσα χρόνια υπάρχουν και οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Κάπου στον πλανήτη, δηλαδή, υπάρχει ένα pin από το 1896 και τη διοργάνωση της Αθήνας! Οι ανταλλαγές, ωστόσο, άρχισαν αρκετές δεκαετίες αργότερα και προσδιορίζονται γύρω στο 1970. 

Ο Σίντεϊ Μάραντζ συλλέγει από το 1964. Σήμερα, είχε εκθέσει μέρος της εντυπωσιακής συλλογής του στην είσοδο του Ολυμπιακού Πάρκου και περίμενε τους ενδιαφερόμενους για ανταλλαγές. «Μαζεύω pin από το 1964 στο Τόκιο. Συνολικά έχω βρεθεί σε 16 Ολυμπιακούς Αγώνες και ανταλλάσσω pin στους 15 από αυτούς. Μερικοί δεν ανταλλάζουν εύκολα, εκτός κι αν βρουν κάτι που θέλουν πολύ ή χρειάζονται.

Είτε για να το πουλήσουν, είτε για να το προσθέσουν στη συλλογή τους. Προσωπικά δεν πουλάω, αλλά μου αρέσει η κοινωνικότητα. Διασκεδάζω να γνωρίζω κόσμο ανταλλάζοντας καρφίτσες». 

Στη Στοκχόλμη το 1912 δημιουργήθηκαν τα πρώτα pin για εμπορικούς σκοπούς, τα οποία τέθηκαν προς πώληση για τους θεατές. Μέχρι τότε, ήταν αναμνηστικά τα οποία δίνονταν στους συμμετέχοντες, αυστηρά ένα στον καθένα.

Τα πιο σπάνια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων θεωρούνται αυτά που κατασκευάστηκαν για τη διοργάνωση του 1940 στο Ελσίνκι, η οποία αναβλήθηκε λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο πρόσφατα, το επίσημο pin της Ολυμπιακής αποστολής της Αργεντινής το 1936 στο Βερολίνο, ξεπέρασε σε δημοπρασία τα 2.400 ευρώ. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ