Ο Λορένθο δεν έχει μάτι, αλλά αυτί...

Ο Λορένθο δεν έχει μάτι, αλλά αυτί...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Ο Λορένθο δεν έχει μάτι, αλλά αυτί...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει στο backstage για τον νέο σύμβουλο σκάουτινγκ του Ολυμπιακού Χουάν Χοσέ Λορένθο, τις γνωριμίες του, τον τρόπο που δουλεύει, αλλά και τον άνθρωπο που τον πήγε στο λιμάνι...

Tο τι έχει κάνει στην καριέρα τους ως σκάουτερ ή ως τεχνικός διευθυντής, είτε στην Οσασούνα, είτε σε άλλες ισπανικές ομάδες που έχει δουλέψει λίγο πολύ τις τελευταίες ημέρες το έχετε διαβάσει παντού.

Βλέπεις νίκη του Ολυμπιακού επί του ΟΦΗ με σκορ 2-0; Σε απόδοση 6.00 στη unibet

Επειδή οι όποιες επιλογές έκανε στο παρελθόν δεν έχουν στην προκειμένη περίπτωση και πολύ μεγάλη σημασία, ή τουλάχιστον δεν έχουν τόση σημασία, όσο έχει το γιατί ο Ολυμπιακός επέλεξε τον Χουάν Χοσέ Λορένθο και κυρίως ποιος τον επέλεξε και με ποια κριτήρια, είπαμε να ψάξουμε και να μάθουμε το παρασκήνιο της πρόσληψης του Ισπανού.

Καταρχήν ξεχάστε την φημολογία - φιλολογία ότι ο Ισπανός ήρθε για να φάει τον Ντάρκο, ο οποίος σιγά σιγά την κάνει από τον Ολυμπιακό γιατί του χρεώνεται ο πολύ κακός μεταγραφικός σχεδιασμός του περασμένου καλοκαιριού.

Το αντίθετο μάλιστα. Ο Λορένθο είναι επιλογή του ίδιου του Ντάρκο Κοβάσεβιτς και αυτός είναι επί της ουσίας που τον έφερε στον Ολυμπιακό. Πώς προέκυψε το κονέ; Από δύο διαφορετικούς ανθρώπους. Ο πρώτος που έριξε την ιδέα για τον Λορένθο στον Ντάρκο ήταν ένας κοινός φίλος και των δύο. Ο Σέρβος πρώην διεθνής σέντερ φορ της Οσασούνα, Σάβο Μιλόσεβιτς, τον οποίο ο Λορένθο είχε πάρει στην ομάδα των Βάσκων με ελεύθερη μεταγραφή, ήταν ο πρώτος που είπε στον Ντάρκο “Θες έναν καλό και οργανωμένο σκάουτερ. Πάρε τον Λορένθο, είναι εξαιρετικός”. Ο Ντάρκο άρχισε να ψάχνει την υπόθεση και έπεσε πάνω στον κατάλληλο άνθρωπο. Ο Ιμπάνιεθ (μάνατζερ του Ντάρκο όταν έπαιζε ποδόσφαιρο), αλλά και νυν μάνατζερ του Βαλβέρδε είπε στον Ντάρκο τα καλύτερα για τον Λορένθο.

Και επειδή η γνώμη του Ιμπάνιεθ μετράει πολύ όχι μόνο στον Ντάρκο, αλλά σε ολόκληρο τον σημερινό Ολυμπιακό και φυσικά στον Βαγγέλη Μαρινάκη, το προξενιό πλέον έγινε από τον ίδιο τον Ιμπάνιεθ που κατά κάποιο τρόπο εγγυήθηκε για τον Λορένθο.

Κάπως έτσι ο Ισπανός είναι ήδη στο Ρέντη, έχει γνωριστεί με τον Ζαρντίμ και ξεσκονίζει τους υπάρχοντες φακέλους παικτών που έχει η ομάδα του Ολυμπιακού. Μάλιστα ο ρόλος του δεν θα είναι απλός ρόλος σκάουτερ. Είναι πιθανό ο Ισπανός να πάει κάποια στιγμή να δει έναν παίκτη από κοντά, αλλά αυτό που κυρίως θα κάνει είναι να αναζητεί φθηνές, έτοιμες, καλές, λύσεις. Αυτό άλλωστε είναι το πλεονέκτημά του και με τέτοιες επιλογές έκανε καριέρα ως τώρα. Δεν είναι ο σκάουτερ που ανακαλύπτει τον 18χρονο, 19χρονο και τον προτείνει, είναι ο σκάουτερ που κυρίως προτείνει τον φθηνό και ελεύθερο παίκτη (π.χ. Μιλόσεβιτς, Παντιάνι).

Βεβαίως θα έχει και την αρμοδιότητα να συντονίσει και τους σκάουτερ που υπάρχουν στην ομάδα, να τους δώσει κατευθύνσεις και να τσεκάρει ο ίδιος τις περιπτώσεις που αυτοί έχουν προτείνει. Ο Λορένθο περισσότερο από μάτι φέρεται να έχει αυτί... Δεν πάει να δει από κοντά, αλλά σηκώνει το τηλέφωνο και με τις γνωριμίες που έχει μαθαίνει τα πάντα για τον κάθε παίκτη. Το πώς θα λειτουργήσει αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία, πάντως στον Ολυμπιακό μοιάζουν πολύ ενθουσιασμένοι με αυτή τη νέα συνεργασία τους.

Οπως πάντα βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν και οι... κακές γλώσσες οι οποίες λένε ότι ο Ντάρκο έφερε τον Λορένθο για την δουλειά του, τις γνωριμίες του και την database του, η οποία είναι γεμάτη από καλούς παίκτες, αλλά κυρίως γιατί, επειδή ο ίδιος είναι πολύ ευθυνόφοβος και δεν θέλει να ξαναζήσει αυτό που πέρασε το περασμένο καλοκαίρι όταν έπεσε επάνω του όλη η ευθύνη, έφερε τον Λορένθο για να έχει έτοιμο το εξιλαστήριο θύμα αν κάτι δεν πάει καλά και το επόμενο καλοκαίρι...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.