Τους αδικούμε…
Όλο το βάρος του ρεπορτάζ του Ολυμπιακού έχει πέσει εδώ και πολύ καιρό πάνω στις επικείμενες μεταγραφές του σέντερ μπακ και του επιθετικού χαφ κι έτσι ίσως κι αναπόφευκτα αδικούμε δυστυχώς ουκ ολίγους ερυθρόλευκους που πραγματοποιούν μία μεγάλη προσπάθεια από το ξεκίνημα της προετοιμασίας.
Όπως φάνηκε και στο φιλικό με την Μπράγκα, το δίδυμο Μανωλά-Σιόβα μόνο «λίγο» δεν είναι. Τα δύο Ελληνόπουλα έχουν τεράστια προσόντα κι αν ήταν στη θέση τους ξένοι παίκτες και πραγματοποιούσαν ανάλογες εμφανίσεις σε αυτό το ξεκίνημα της νέας σεζόν, θα κέρδιζαν μεγάλα εγκώμια. Σίγουρα κάνουν και λάθη αυτά τα δύο παιδιά. Κι ορισμένα μεγάλα λάθη. Π.χ. κόντρα στους Πορτογάλους ο Μανωλάς αρκετές φορές στο α΄ ημίχρονο δεν βγήκε πρώτος στην μπάλα κι άφησε τους αντιπάλους του να ‘τελειώσουν’ φάσεις, άσχετα αν δεν έκαναν γκολ. Ο δε Σιόβας προς το τέλος του ματς έχασε πολύ εύκολα ένα αντίπαλό του βγαίνοντας προς τα αριστερά, ενώ λίγο πριν δεν ήταν τόσο προσεχτικός στο όντως καλό του τάκλιν, άσχετα αν δε δόθηκε το φάουλ που έκανε ελάχιστα έξω από την περιοχή, γιατί προφανέστατα δεν το είδε ο ρέφερι.
Όμως κι ο Σιόβας (που μοιάζει πιο ώριμος),αλλά κι ο εκρηκτικός Μανωλάς είναι ξεκάθαρο ότι πάνε καλά. Άλλωστε, μιλάμε για δύο κεντρικούς αμυντικούς, που μόλις τώρα αρχίζουν και δένουν. Ο δε Παπάζογλου τουλάχιστον αμυντικά σε ρόλο δεξιού μπακ δίνει λύσεις και η επέμβαση-καμικάζι στο 90 ήταν για πολλά λεφτά.
Ακόμη και στη θέση του επιθετικού χαφ (σημειωτέον με απόντα τον Φουστέρ, αλλά και τον Ιμπαγάσα…), έχουμε δει τον Ντιόγο στο πρώτο φιλικό σε καλή εικόνα (όχι, βέβαια, ως πλέϊ μέϊκερ, αφού δεν είναι τέτοιος, αλλά ως μεσοκυνηγός) και είδαμε τώρα τον Τάτο να έχει ένα εντυπωσιακό 25λεπτο στην αρχή και να γίνεται μάλιστα ο πρώτος ερυθρόλευκος χαφ που σκοράρει στην προετοιμασία.
Και οφείλω να καταθέσω την άποψή μου ότι εάν δίνονταν η ευκαιρία στο Σουμπίνιο να παίξει σε ρόλο μεσοκυνηγού, όπως πέρσι στο Λεβαδειακό, θα ήταν πάρα πολύ καλύτερος. Ο Σουμπίνιο δεν είναι κεντρικός χαφ-ηγέτης. Τον έβαλαν στον Πανσερραϊκό σε αυτό το ρόλο και χάθηκε. Ο Σουμπίνιο είναι να παίζει πίσω από τον σέντερ φορ-όπως ο Φουστέρ. Διαφορετικά, είναι σχεδόν απίθανο να "πιάσει" στον Ολυμπιακό.
Το ίδιο δε ισχύει αναφορικά με το ρόλο του, έστω σε λίγο μικρότερο βαθμό, για τον Τάτο, του οποίου η καλή θέση, για εμένα, δεν είναι μέσα αριστερά στο 4-3-3, αλλά πίσω από τον φορ-θυμηθείτε πόσο καλά έπαιζε πίσω από το Μήτρογλου, όταν τον πέρασε εκεί ο Δώνης στον Ατρόμητο.
Ενδιαφέρον πείραμα-αυτό κι αν είναι πείραμα-από πλευράς Ζαρντίμ, που έβαλε τον Αμπντούν για ένα μεγάλο διάστημα σε ρόλο μεσοεπιθετικού! Ο Αλγερινός ανεξαρτήτως θέσης, πάντως, είναι από τα πιο ποιοτικά «κομμάτια» του Ολυμπιακού-μάλλον το πιο ποιοτικό επιθετικά μετά τον Μιραλάς. Πολύ απλά διότι μπορεί να κάνει τη διαφορά, όπως έδειξε με τις δύο πάσες-μισό γκολ στον Τζιμπούρ (δεν το πιστεύω πως έχασε τέτοιο γκολ με την κεφαλιά σε φάση που 100% την «έχει») και στο Λυκογιάννη (δεν ήταν οφσάϊντ κι έβγαινε μόνος απέναντι στον γκολκίπερ).
Παρεμπιπτόντως, ο Μοντέστο σε ρόλο δεξιού μπακ στο α΄ ημίχρονο έβγαλε σέντρες, που θύμιζαν εξτρέμ-Αμπντούν!
Η πλάκα φυσικά έγινε με το κανονικότατο ακυρωθέν γκολ της Μπράγκα στο 91, με κοντινό πλασέ μετά από κόρνερ. Κι όποιοι Παναθηναϊκοί έβλεπαν το ματς θα θυμήθηκαν το γκολ του Κατσουράνη πρόπερσι στο Καραϊσκάκη! Παρόμοια φάση, με τεράστιο λάθος του επόπτη.
Και δεν ξέρω μήπως πρέπει να σκεφτούμε όλοι μας ότι και τέτοια τεράστια λάθη σε τόσο καθαρές φάσεις μπορεί να γίνονται από ένα επόπτη-χωρίς να είναι "στημένος"...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta. Ακολούθησέ μας και στο Google News.