Ο Γιώργος είναι πονηρός!

Ο Γιώργος είναι πονηρός!

bet365

Ποτέ δεν βιαζόταν για το επόμενο βήμα. Πάντα περίμενε υπομονετικά να έρθει εκείνο σε αυτόν. Όπως το έκανε ο Γιώργος Τζαβέλλας και στο Euro.

Η πρώτη αναζήτηση στο google σε οδηγεί στον αείμνηστο σεναριογράφο, σκηνοθέτη και στιχουργό. «Μια ζωή την έχουμε», ήταν μια από τις γνωστότερες ταινίες του, στην οποία πρωταγωνίστησε ο Δημήτρης Χορν. Και ο Γιώργος Τζαβέλλας προσπαθεί να πάρει το περισσότερο που του δίνει η στιγμή. Όπως έκανε και στο ματς με τη Ρωσία! Το gazzetta.gr παρουσιάζει τη διαδρομή του Έλληνα αμυντικού.

Από τα αλώνια στα σαλόνια...

Η Νέα Σμύρνη δεν είναι η μόνη γειτονιά στην Αθήνα που μιλάει για τον Γιώργο Τζαβέλλα. Ο Βύρωνας είναι η γειτονιά που ζει και που ξεκίνησε ο αμυντικός του Πανιωνίου την καριέρα του και στη Δόξα Βύρωνα απαντώνται οι πρώτες του εμφανίσεις. Το ποδόσφαιρο για τον ίδιο ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία, όπως είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του. «Ξεκίνησα με τον πατέρα μου, με πήγαινε για προπόνηση όταν ήμουν ακόμη 5-6 χρονών. Αργότερα ξεκίνησα να πηγαίνω σε ομάδες, ένα διάστημα πέρασα και από την Παιανία. Ακολούθησε η Δόξα Βύρωνα και η Τερψιθέα».

Γεννημένος στα τέλη Νοεμβρίου του 1987 είχε από μικρός κάτι διαφορετικό. Το ταλέντο του τον έκανε να ξεχωρίζει και στην εφηβεία θα ερχόταν η πρώτη μεγάλη αλλαγή στη ζωή του. Η πρώτη στροφή στην καριέρα του, έστω κι αν εκείνος – όπως το συνηθίζει – ούτε βιαζόταν, ούτε το περίμενε. Ήταν 19 ετών, όταν ο εκπρόσωπός του τον πρότεινε στον Μπάμπη Τεννέ κι εκείνος μετά από πληροφορίες που συνέλεξε εισηγήθηκε την απόκτησή του. Για την Κέρκυρα που αγωνιζόταν στην μεγάλη κατηγορία επρόκειτο, όπως εξηγεί ο άνθρωπος που του έδωσε την ευκαιρία ως μια μεταγραφή προοπτικής...

«Ήρθε με την προοπτική ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να παίξει. Από το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα στην Α' Εθνική δεν είναι και εύκολη υπόθεση, γι' αυτό και ο Γιώργος χρειάστηκε ένα διάστημα προσαρμογής». Μην φανταστείτε κάτι το σπουδαίο. Στις 10 Σεπτεμβρίου θα έρθει το ντεμπούτο του σε αγώνα κόντρα στη Λάρισα και σύντομα θα γίνει σημείο αναφοράς. Αρχικά για τον... μικρόκοσμο στο νησί των Φαιάκων και σύντομα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Ήταν ξαφνικό. Από εκεί που έπαιζα περιφερειακό πρωτάθλημα βρέθηκα μέσα σε έναν μήνα να παίζω Α' εθνική, σε έναν αγώνα της Κέρκυρας με τη Λάρισα», θυμήθηκε ο ίδιος σε συνέντευξή του και η αλλαγή θα γινόταν σύντομα ακόμα μεγαλύτερη. Το ντεμπούτο αποδείχθηκε κάτι το μεμονωμένο, ωστόσο μετά τον Δεκέμβρη θα επιστρέψει δριμύτερος. Θα σκοράρει στη Νίκαια στο πρώτο παιχνίδι που θα παίξει βασικός και στον αγώνα κυπέλλου θα δώσει την πρόκριση στην Κέρκυρα. Το πρώτο του μάθημα θα έρθει δέκα μέρες αργότερα.

Στο Αλκαζάρ, θα αποβληθεί μόλις μετά από 40 λεπτά αγώνα και η Κέρκυρα που εκείνη τη στιγμή έδειχνε ικανή να πάρει ένα πολύτιμο διπλό, θα λυγίσει στο φινάλε. Ένα από τα αποτελέσματα που στοίχισαν την παραμονή στην κατηγορία, ωστόσο δεν σημάδεψαν την καριέρα του Γιώργου Τζαβέλλα. Η συνεχής του πρόοδος και βελτίωση είχαν ως αποτέλεσμα να ξεπεράσει η φήμη του τα καντούνια και το Ποντικονήσι. Η ΑΕΚ θα ήταν η πρώτη ομάδα που θα ενδιαφερόταν για την απόκτησή του. Όχι μόνο γιατί έβλεπε τη λύση που χρόνια έψαχνε για το αριστερό άκρο της άμυνας, αλλά επειδή ο 22χρονος άσος ήταν ακόμα... πολυθεσίτης.

«Θυμάμαι ότι τον έβαζα σε διάφορες θέσεις. Αριστερό μπακ, αριστερό χαφ, ακόμα και σέντερ φορ και παντού αντεπεξήλθε με μεγάλη επιτυχία», διηγείται ο Μπάμπης Τεννές, ο οποίος είναι ξεκάθαρος! «Η θέση που του ταιριάζει είναι εκεί που παίζει. Πρόκειται για αριστερό μπακ απ' τα λίγα».

Η λεπτή... κίτρινη γραμμή!

Η ΑΕΚ ενδιαφερόταν για τον Γιώργο Τζαβέλλα και δεν το έκρυβε. Όταν πήγε να παίξει στην Κέρκυρα, ο νεαρός αμυντικός ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα, μαζί με τον Χριστόφορο Ζωγράφο που ήταν λόγος αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο ΠΑΕ. Μετά το ματς, οι σχέσεις του Ντέμη Νικολαΐδη με τον Σπύρο Καλογιάννη εξομαλύνθηκαν και το ενδιαφέρον της ΑΕΚ για τον Γιώργο Τζαβέλλα παρέμενε ζεστό. Με την Κέρκυρα να έχει υποβιβαστεί σκεφτόταν το επόμενο βήμα στην καριέρα του, αλλά δεν τρελαινόταν κιόλας.

«Η αλήθεια είναι πως τότε είχε λίγο άγχος για το μέλλον του», παραδέχεται ο Μπάμπης Τεννές, ενώ η μεταγραφή που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε είναι μέχρι και σήμερα μια... κενή σελίδα. Οι πληροφορίες της εποχής ανέφεραν πως η ΑΕΚ αρνήθηκε να δώσει 200 χιλ. ευρώ για την απόκτησή του και επέμενε στα 150 χιλ. ευρώ. «Με την ΑΕΚ είχαμε συμφωνήσει σε όλα. Ωστόσο, στο τελικό ραντεβού η Κέρκυρα αρνήθηκε να με παραχωρήσει και έτσι χάλασε η μεταγραφή. Μη με ρωτήσετε κάτι άλλο γιατί δεν ξέρω και ούτε πρόκειται να μάθω τι έγινε», λέει ακόμα και σήμερα, χωρίς ωστόσο να πιστεύει ότι χάλασε ή έστω καθυστέρησε την καριέρα του η μη μεταγραφή στην Ένωση.

Ως μέλος της Εθνικής, ως βασικός στον Πανιώνιο και ως ένα από τα καυτά μεταγραφικά ονόματα κάθε μεταγραφικής περιόδου είναι σε θέση να δηλώνει πως «πολύ καλύτερα που δεν πήγα! Εντάξει η ΑΕΚ είναι πολύ μεγάλη ομάδα αλλά δεν είναι στα «πάνω» της. Επίσης, σκέφτομαι ότι δεν ήμουν έτοιμος από την Κέρκυρα να πάω και να παίξω στην ΑΕΚ. Θα ήταν δύσκολο να πάω και να διεκδικήσω άμεσα θέση σε μια ομάδα τόσο ψηλού επιπέδου. Είναι καλύτερα βήμα, βήμα». Εκείνο τον πρώτο καιρό, όμως, δεν ένιωθε το ίδιο.

Η αλήθεια είναι πως του ήρθαν όλα μαζεμένα. Η Β' Εθνική, το φανταριλίκι, η χαμένη μεταγραφή. «Το δεύτερο εξάμηνο στην Κέρκυρα ήταν το πιο δύσκολο της μέχρι τώρα πορείας μου στο ποδόσφαιρο. Έτσι νόμιζα τότε δηλαδή. Υπήρχε διακοπή του πρωταθλήματος με τις απεργίες, δεν παίζαμε ποδόσφαιρο, δεν είχε ολοκληρωθεί η μεταγραφή μου στην ΑΕΚ και παράλληλα έκανα τη στρατιωτική μου θητεία». Η πείνα του για ποδόσφαιρο ήταν τέτοια, που σε έναν αγώνα της Κέρκυρας με την Παναχαϊκή κατάφερε να πάρει άδεια λίγη ώρα πριν την έναρξη του αγώνα και ταξίδεψε μόνος του οδικώς από το Σκαραμαγκά στην Πάτρα για να παίξει, τελικά, ως αλλαγή.

«Αυτό που μου έχει μείνει είναι το πάθος του, ακόμα και στην προπόνηση. Καμιά φορά τον φώναζα και του έλεγα να παίξει πιο χαλαρά για να μην χτυπήσει ο ίδιος ή κάποιος συμπαίκτης του», θυμάται ο Μπάμπης Τεννές για το προσόν, όπως αποδεικνύεται, του νεαρού αμυντικού.

Το κυανέρυθρο... deal!

Λίγο πριν κλείσει η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου 2008, ο Πανιώνιος έκανε την έκπληξη. Έδωσε στον Σπύρο Καλογιάννη τα 200 χιλ. ευρώ και παράλληλα ένα ποσοστό μεταπώλησης που κυμαίνεται στο 5% με 10%. Στις 27 Ιανουαρίου θα παίξει για τελευταία φορά με τη φανέλα της Κέρκυρας και την επόμενη μέρα θα επιστρέψει στο σπίτι του. Η διαδρομή από τον Βύρωνα στη Νέα Σμύρνη θα γίνεται κάθε μέρα και πιο όμορφη, αφού εκτός από τις παρέες του στη γειτονιά του θα «κολλήσει» και με τους συμπαίκτες του.

Το συμβόλαιο που θα υπογράψει στον Πανιώνιο θα είναι διάρκεια 4,5 χρόνων, όμως το «0,5» θα περάσει χωρίς να ακουμπήσει. Η παρουσία του Βαγγέλη Κουτσόπουλο δεν αφήνει χώρο και χρόνο συμμετοχής για τον «μικρό» που συνεχίζει να δουλεύει για να πείσει τον Έβαλντ Λίνεν. Σταδιακά θα κερδίσει τη θέση του, έστω κι αν δεν ήταν πάντα στο αριστερό άκρο της άμυνας. Απέναντι στη Λάρισα θα έρθει μια ακόμα σημαδιακή εμφάνιση, αφού θα πετύχει το πρώτο του γκολ με την κυανέρυθρη φανέλα και στο ίδιο ματς θα αποβληθεί με απευθείας κόκκινη για σκληρό φάουλ στον Πάρα.

Το 2008 δεν θα ήταν η καλύτερη χρονιά του αγωνιστικά, ωστόσο με το ξεκίνημα της νέας σεζόν έμοιαζε αγγιγμένος από το μαγικό ραβδάκι της νεράιδας. Μπήκε στην ενδεκάδα και... βγήκε μόνο για να περάσει τα σύνορα της χώρας! Ο Παναγιώτης Σταματόπουλος τον εμπιστεύτηκε, ο Εμίλιο Φερέρα τον καθιέρωσε και τα υπόλοιπα είναι ιστορία!

«Έχει τρομερή βελτίωση, κάτι που φαινόταν από τότε που ήρθε στην Κέρκυρα. Δεν έχει φτάσει ακόμα τις προοπτικές που του δίνει το ταλέντο του και πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει. Εκτός από τον Σπυρόπουλος και τον Γιώργο δεν υπάρχει άλλο αριστερό μπακ τέτοιας ποιότητας στην Ελλάδα. Ο Γιώργος έχει περισσότερο τσαμπουκά, μεγαλύτερη δύναμη, είναι πιο νέος κι έχει καλύτερη ισορροπία σε επίθεση και άμυνα από τον Σπυρόπουλο, μπορεί να γίνει καλύτερός του», θα πει τότε ο Μπάμπης Τεννές, που θα τον συμβούλευε να μην βιαστεί να φύγει από την πλατεία.

Το ίδιο σκεφτόταν και ο Γιώργος Τζαβέλλας. Έστω κι αν στο πίσω μέρος του μυαλού του υπήρχε το επόμενο βήμα και κυρίως το όνειρο του εξωτερικού, είχε πιάσει το νόημα... «Ο Πανιώνιος καλύπτει τις φιλοδοξίες μου, εγώ δεν έχω μιλήσει ποτέ για σκαλοπάτι», είπε σε συνέντευξή του στο gazzetta.gr τον περασμένο Δεκέμβρη, όμως πριν λίγο καιρό θα πρόσθετε: «Όταν και αν έρθει πρόταση θέλω να είναι συμφέρουσα τόσο για μένα, όσο και για τον σύλλογο. Αν αποχωρήσω εγώ να πάω σε ομάδα που θέλω και να αποζημιωθεί και ο Πανιώνιος. Σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις μου, νομίζω ότι για κάθε ποδοσφαιριστή με φιλοδοξίες το εξωτερικό είναι η πρώτη επιλογή».

Για τον Πανιώνιο δεν είναι απλά ένας νεαρός παίκτης, που είναι πρώτος στις ασίστ... Ο Γιώργος Τζαβέλλας είναι ανοικτός τύπος και ο πρώτος που θα καλωσορίσει στην ομάδα του κάθε ξένο. Έκανε παρέα με τον Κοντοέ, τον Νικολάου, τον Γουνδουλάκη και τον Μανιάτη και ειδικά με τον τελευταίο έχουν μια ιδιαίτερη επικοινωνία μέσα στο γήπεδο, όπως έχει προκύψει. «Προσπαθώ να βγάλω τον Μανιάτη πρώτο σκόρερ γι' αυτό», είχε πει για τη σεζόν 2009-10, όταν ο αριστερός μπακ – κυρίως χάρη στις στημένες φάσεις – είχε δέκα ασίστ και ο νυν άσος του Ολυμπιακού, τρία γκολ. Ο 26χρονος μέσος δεν κατάφερε να πάρει το… χρυσό παπούτσι, αλλά ο Τζαβέλλας θα έπαιρνε τη «χρυσή» μεταγραφή.

Φρανκφούρτη- Μονακό μέσω Πειραιά!

Ο Ολυμπιακός ήταν πάντα μια επικαιρότητα για τον Γιώργο Τζαβέλλα. Κυρίως από την άνοιξη του 2010, όταν και έμοιαζε σίγουρο ότι το ταλέντο του δεν χωρούσε, πλέον, στη Νέα Σμύρνη. Οι ερυθρόλευκοι ενδιαφέρθηκαν, το ίδιο και η ΑΕΚ, ένα ενδιαφέρον που ουδέποτε πήρε στα σοβαρά ο Κωνσταντίνος Τσακίρης. Αντιθέτως, πήραν έλαβαν όλοι υπόψη τους εκείνο της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, που έδειξε διάθεση να επενδύσει σε έναν ακόμα Έλληνα. Ο Πανιώνιος εισέπραξε ένα ποσό λίγο πάνω από το 1,2 εκ. ευρώ και ο επόμενος σταθμός του 23χρονου αμυντικού θα ήταν γερμανικός.

«Μεγάλο ρόλο στην απόφαση μου έπαιξε και η επιθυμία των φιλάθλων του Πανιώνιου να με δουν με τα χρώματα μίας ευρωπαϊκής ομάδας και όχι σε μία αντίπαλη ελληνική, γιατί αυτοί οι φίλαθλοι, μαζί με τον πρόεδρο με βοήθησαν, με την αγάπη και τη στήριξη τους, να γίνομαι κάθε μέρα και καλύτερος. Τα 2,5 αυτά χρόνια που έμεινα στη Νέα Σμύρνη και ενώ από μικρός υποστήριζα άλλη ελληνική ομάδα, έγινα Πανιώνιος, παραμένω Πανιώνιος και αυτή είναι η ομάδα που αγαπώ», θα δηλώσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής και θα πετάξει να συναντήσει τον Γιάννη Αμανατίδη και τον Φάνη Γκέκα. Το πρώτο διάστημα στην Άιντραχτ θα περάσει με την προσπάθεια προσαρμογής στις νέες συνθήκες, στη νέα πόλη και στο καινούργιο στυλ ποδοσφαίρου.

Στο ντεμπούτο του με τη γερμανική ομάδα – σε αγώνα κυπέλλου – θα σκοράρει και θα κατορθώσει να καθιερωθεί στη βασική ενδεκάδα, έχοντας τέσσερις ασίστ και δύο γκολ σε 28 ματς. Η ομάδα της Φρανκφούρτης, όμως, δεν θα κάνει την ιδανική σεζόν και θα υποβιβαστεί στη δεύτερη κατηγορία. Το φινάλε της σεζόν θα βρει τον ίδιο μεταμορφωμένο, όπως θα δηλώνει εκείνη την εποχή και τον Ολυμπιακό πάλι να ενδιαφέρεται για την απόκτησή του. «Έχω αλλάξει νοοτροπία, τόσο στο παιχνίδι όσο και στα υπόλοιπα κομμάτια του ποδοσφαίρου. Αισθάνομαι περισσότερο επαγγελματίας», θα πει και θα απορρίψει την πρόταση των ερυθρολεύκων. «Φοβόμουν - να το πω έτσι - να επιστρέψω στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σκεφτόμουν μήπως είναι πισωγύρισμα. Έτσι, αποφάσισα να αρνηθώ», θα παραδεχτεί ο Τζαβέλλας πολύ καιρό μετά κι ενώ τα δεδομένα στην καριέρα του είχαν αλλάξει.

Με την Άιντραχτ στη δεύτερη κατηγορία θα παίξει μόλις σε δύο παιχνίδια και πριν βγει ο χρόνος θα βρεθεί να ψάχνει την επόμενη ομάδα της καριέρας του. Δίπλα στην πόρτα που έμενε ανοικτή για τον Ολυμπιακό, άνοιξε κι εκείνη του Παναθηναϊκού, όμως ο Γιώργος Τζαβέλλας προτίμησε κάτι πιο… αριστοκρατικό. Βρέθηκε στο Μονακό και στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας, προκειμένου να πάρει παιχνίδια και να παραμείνει ενεργός για την Εθνική ομάδα. «Είναι όλα πολύ όμορφα εδώ. Είναι ένα τέλειο μέρος. Βρίσκομαι σε μία πολύ οργανωμένη ομάδα, η οποία σου παρέχει τα πάντα, προκειμένου να αποδώσεις τα μέγιστα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος και χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ», θα πει για το νέο του περιβάλλον, στο οποίο θέλει να παραμείνει και για την επόμενη σεζόν. Το χαρακτηρίζει, εξάλλου, καλύτερο από τη Super League, απ’ όπου άρχισαν και πάλι να ηχούν οι σειρήνες.

Όταν έφευγε, έμοιαζε να βάζει κερί στα αυτιά του για να μην τις ακούσει ποτέ. «Ελπίζω να μην γυρίζω σύντομα. Να με έχει καλά ο Θεός καλά για να μπορέσω σε μερικά χρόνια να επιστρέψω μόνο για να κλείσω την καριέρα μου στον Πανιώνιο». Μήπως οι σειρήνες μπορούν να ακουστούν πιο δυνατά τώρα;

 

Τελευταία Νέα