Πορτογαλικά κρασιά σε ελληνική γη!

Πορτογαλικά κρασιά σε ελληνική γη!

bet365

Ο Θανάσης Λιοντζόπουλος θυμίζει την πορτογαλική παροικία των προπονητών οποία αυξάνεται με την αρχή του νήματος να ξετυλίγεται από τον Σεβεριάνο Κορέιρα και να φτάνει μέχρι στιγμής στον Λεονάρντο Ζαρντίμ.

Υπάρχουν τουλάχιστον μία ντουζίνα λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποια ομάδα να επιλέξει ή επέλεξε προπονητή από την Πορτογαλία. Είναι εξελίξιμοι, δεν ζητούν λαγούς και πετραχείλια, είναι κοντά στην ελληνική πραγματικότητα, γνωρίζουν άριστα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, έχουν πρόσβαση σε πορτογαλικά ταλέντα. Η προίκα του Ζοσέ Μουρίνιο είναι τεράστια από τη μία, αλλά και από την άλλη μεγάλο βάρος. Νέο Μουρίνιο για παράδειγμα είχαν βαφτίσει τον Κάρλος Καρβαλιάλ που είχε αναλάβει τον Αστέρα Τρίπολης το καλοκαίρι του 2008.

Τα ντέρμπι Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού φέτος θα έχουν και πορτογαλικό χρώμα, αφού τα νειάτα της Πορτογαλίας το 37χρονος Ζαρντίμ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον 65χρονο Ζεσουάλδο Φερέιρα. Και δεν είναι μόνον αυτό που μας θυμίζει Πορτογαλία… Ο Φερνάντο Σάντος αποτελεί την επιτομή του δικού μας ανθρώπου, καθόσον όχι μόνο πέρασε από τους πάγκους της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ και του Παναθηναίκού, αλλά με αυτόν προπονητή φτάσαμε στο Euro 2012 και διεκδικούμε αυτές τις μέρες την πρόκριση στην επόμενη φάση.

ΣΕΒΕΡΙΑΝΟ ΚΟΡΕΙΡΑ

Η αγάπη όμως με τα… «πορτογαλικά κρασιά» των πάγκων δεν είναι τωρινή. Την περίοδο 1967-69 ο Αρης είχε προπονητή τον Σεβεριάνο Κορέιρα, πατέρα του δημοσιογράφου Μιγκέλ, που μιλάει ελληνικά , δουλεύει στην A Bola και γενικά έχει συχνή επαφή με τους Ελληνες δημοσιογράφους. Υπάρχει δέσιμο και συναισθηματικά, εκτός από επαγγελματικά.\

Με τον Σεβεριάνο Κορέιρα προπονητή ο Αρης και έχοντας πρόεδρο τον Κώστα Βικελίδη έγινε η πρώτη ομάδα της Μακεδονίας που την περίοδο του 1968 - 1969 διέσπασε το περίφημο Π.Ο.Κ. με την 3η θέση που κατέλαβε στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής πραγματοποιώντας σημαντική πορεία (6 μόλις ήττες σε 34 αγώνες). Παράλληλα έγινε η πρώτη ομάδα της Μακεδονίας που προκρίθηκε στον β΄ γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης με το διπλό νοκ άουτ επί της Χιμπέρνιαν Μάλτας (1-0 στη Θεσσαλονίκη και 0-6 ρεβάνς).

ΓΚΟΜΕΖ ΝΤΕ ΦΑΡΙΑ

Ο Γκομέζ Ντε Φαρία έγραψε ιστορία με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Γεννήθηκε στην Πορτογαλία, αλλά στην Αργεντινή παντρεύτηκε την ελληνίδα Μαριάνθη. Τον Μάρτιο του 1971 ανέλαβε την ομάδα των Ιωαννίνων σε ηλικία 34 ετών και κατάφερε να φέρει πολύ ψηλά τον «Αγιαξ της Ηπείρου», όπως τον ονόμασαν τότε. Η ομάδα του Γκόμεζ Ντε Φαρία το 1971-72 απάρτιζαν οι: Λίσα, Τσουρλίδας, Σιόντης, Βέργος, Γραμμενιάτης, Μάντος, Μοντέζ, Γκλασμάνης, Παστερνάκης, Αλβαρέζ, Κοντογεωργάκης. Εφερε τους ελληνοποιημένους Κοντογιωργάκη, Γκλασμάνη, Άλβαρεζ, Παστερνάκη και τους Λίσα και Μοντέζ. Η λογική του στηριζόταν στο πάθος και την ψυχή των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, αλλά και στην τεχνική των λάτιν από το κέντρο και προς την επίθεση…

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ

Εφυγε από την Πόρτο για τα μάτια της ΑΕΚ το 2002 και άγγιξε το πρωτάθλημα με την Ενωση, το οποίο κατέληξε στον Ολυμπιακό που είχε καλύτερο συντελεστή τερμάτων. Άνθρωπος ήπιων τόνων και καλός στις δημόσιες σχέσεις όπως οι περισσότεροι πορτογάλοι, έγινε γρήγορα αγαπητός (ακόμη και για εκείνο το καφέ μπουφάν του), ενώ ακόμη και οι αντίπαλες ομάδες δεν έδειχναν εχθρικότητα απέναντί του. Στον Παναθηναϊκό έμεινε περίπου ένα μήνα αποχωρώντας μετά 3 αγωνιστικές και ξαναγύρισε στην Σπόρτιγκ Λισαβώνας. Επέστρεψε στην ΑΕΚ από το 2004-06 και μετά πήγε στη Μπενφίκα. Το 2007 ακολούθησε τον Γιώργο Παράσχο στον πάγκο του ΠΑΟΚ επί προεδρίας Θοδωρή Ζαγοράκη με τη μεγαλύτερη επιτυχία του να αποτελει η έξοδος μέσω των πλέϊ-οφ της Σούπερ Λίγκας στην 2η θέση (προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ). Το 2010 αναδείχτηκε σε καλύτερο προπονητή της 10ετίας από την Σούπερ Λίγκα. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ανέλαβε το τιμόνι της Εθνικής μας ομάδας.

ΖΟΖΕ ΠΕΣΕΙΡΟ

Ο Ζοζέ Πεσέιρο όταν έφυγε τον Μάιο του 2008 από τον Παναθηναϊκό είπε κάποιες αλήθειες, όπως «Αδύνατον να είναι το ποδόσφαιρο οργανωμένο όταν η κοινωνία είναι ανοργάνωτη». Είχε προηγηθεί το μεγάλο μπαμ με την Εθνική Ελλάδος να κατακτάει το Euro στην Πορτογαλία το 2004, αλλά να μην έχει την υποδομή και το υγιές βάθος ώστε να προχωρήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, όσο θα μπορούσε. Ο Πεσέιρο μολονότι εργατικός δεν κατάφερε να πετύχει κάτι εξαιρετικό με τον Παναθηναϊκό. Πολλοί μάλιστα, τον είχαν κατηγορήσει ότι δεν έδινε τόσες ευκαιρίες στον ταλαντούχο Σωτήρη Νίνη (16 ετών και 9 μηνών τον είχε βάλει στην επαγγελματική ομάδα ο Βίκτορ Μουνιόθ). Δεν αντιδρούσε καλά όταν είχε βαθμολογικό άγχος και στο τέλος η ομάδα είχε παίξει καλύτερο ποδόσφαιρο. Η αλήθεια είναι όμως ότι και το κλίμα μεταξύ διοίκησης (Βαρδινογιάννη) και οπαδών τότε, ήταν κακό.

ΚΑΡΛΟΣ ΚΑΡΒΑΛΙΑΛ- ΟΡΑΣΙΟ ΓΚΟΝΣΑΛΒΕΣ

Το καλοκαίρι του 2008 ο Κάρλος Καρβαλιάλ κάθισε στον πάγκο του Αστέρα Τρίπολης. Ο «νέος Μουρίνιο» αποδείχτηκε εντέλει… ελάχιστος για τους Αρκάδες. Ο γεννημένος στη Μπράγκα προπονητής την προηγούμενη χρονιά είχε οδηγήσει την Βιτόρια Σετούμπαλ στην κατάκτηση του Λιγκ Καπ Πορτογαλίας και στην έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ είχαν εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα. Πέντε μήνες μετά τον ερχομό του όμως, ο Αστέρας δεν είχε νικήσει εντός, ενώ την προηγούμενη χρονιά (7η θέση) το γήπεδο του Αστέρα ήταν απόρθητο κάστρο! Απολύθηκε και τη θέση του πήρε ο Νίκος Κωστένογλου.

Το 2011 πάλι οι διοικούντες τον Αστέρα Τρίπολης έδωσαν τα κλειδιά του μαγαζιού τους σε έναν πορτογάλο προπονητή τον Οράσιο Γκονσάλβες. Ηταν ένας προπονητής που ήξερε καλά το τι συμβαίνει στους Αρκάδες και πήρε τη θέση του Όσκαρ Φερνάντεθ, μετά απογοητευτική εμφάνιση με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ηταν προπονητής μέχρι τότε στις ακαδημίες του Αστέρα. Τον Νοέμβριο του 2011 λύθηκε η συνεργασία τους, μετά 2 ισοπαλίες με Ατρόμητο και Ξάνθη εντός και ήττα από τον Εργοτέλη. Και εκείνος άλλωστε έκανε λόγο τότε για προπονητή μεταβατικής περιόδου. Βέβαια ουδείς μονιμότερος του προσωρινού, καμιά φορά! Φέτος εργάστηκε στη χώρα του στη Λεισόες.

ΖΕΣΟΥΑΛΔΟ ΦΕΡΕΙΡΑ

Εκτός εξαιρετικού απροόπτου θα συνεχίσει για τρίτη σεζόν (δυόμισι για την ακρίβεια) στον Παναθηναϊκό. Επίτευγμα, κυρίως γιατί δεν έχει πάρει τίτλο με τους Πράσινους! Εχει πάρει όμως με την Πόρτο, ωστόσο πριν έρθει στον ΠΑΟ (Πατέρας πρόεδρος εκείνο το διάστημα) είχε απολυθεί από την Μάλαγα. Ο «παππούς» που φέτος γκρίνιαξε λίγο περισσότερο για την διαιτησία, προφανώς επηρεασμένος και από την περσινή «σφαγή» στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, έχει δεθεί με τον Παναθηναϊκό από το Νοέμβριο του 2010 που ήρθε στην Παιανία. Εχει δείξει ωστόσο εξαιρετικά δείγματα της δουλειάς του, ο κόσμος τον θέλει και μην ξεχνάμε ότι την τελευταία σεζόν, όσο ο ΠΑΟ ήταν πλήρης (με Λέτο κ.α.) έπαιξε ποδόσφαιρο υψηλών αξιώσεων με 3 γκολ μέσο όρο! Του αρέσει να δουλεύει με νέους και αυτό στα υπέρ του στην ομάδα που χτίζουν στον ΠΑΟ, ενώ πέρυσι είχε και καλές επιλογές σε παίκτες (Κουίνσι, Ζέκα). Πράος και προσπαθεί να είναι δίκαιος. Εκανε ό,τι μπορεί στο τέλος για να κρατήσει όρθια την ομάδα και τους παίκτες, που έπαιξαν απλήρωτοι για μήνες.

ΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΣΑΔΟ

Ο Αρης πέρυσι μετά το διαζύγιο με τον Σάκη Τσιώλη που δεν μπορούσε να σταυρώσει νίκη, πήγε στη λύση του Μανουέλ Μασάδο. Εκανε εξαιρετικό δεύτερο γύρο, ωστόσο δεν κατάφερε να μπει στην πεντάδα και δη στα πλέϊ-οφ. Τα οικονομικά προβλήματα έφεραν χωρις να το καταλάβουν και το διαζύγιο, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο Μασάδο δεν ξεδίπλωσε έστω για λίγους μήνες, στοιχεία της τεχνικής του κατάρτισης.

ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΖΑΡΝΤΙΜ
Κοίταξε κι άλλους πορτογάλους ο Ολυμπιακός, μετά το αντίο με τον Ισπανό Βαλβέρδε. Ωστόσο, βρήκε στο πρόσωπο του νεαρού προπονητή έναν φιλόδοξο κόουτς, που θα χτίσει έναν Ολυμπιακό έτοιμο να διεκδικήσει τίτλους στην Ελλάδα και να κάνει καλή ευρωπαϊκή πορεία. Ο Ζαρντίμ που τον Αύγουστο θα μπει στα 38 μολονότι νέος είναι αρκετά χρόνια στους πάγκους (από το 2001). Την τελευταία σεζόν μάλιστα με την Μπράγκα έκανε σερί με 15 νίκες, ενώ κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στην 3η θέση του πρωταθλήματος πίσω από την Πόρτο και την Μπενφίκα! Λάτρης της επίθεσης και ιδιαίτερα φιλόδοξος ήρθε στον Ολυμπιακό για να κάνουν μαζί το βήμα παραπάνω. Αυτό που δεν θέλει είναι διοικητικές παρεμβάσεις και κάπου εκεί, χάλασε και το κλίμα της συνεργασίας του με την διοίκηση της Μπράγκα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα