Στο ίδρυμα Νιάρχος το Κύπελλο του Λούη...

Στο ίδρυμα Νιάρχος το Κύπελλο του Λούη...

Στο ίδρυμα Νιάρχος το Κύπελλο του Λούη...
Ο Κοριος
Πάλι καλά που το Κύπελλο δεν έγινε... Λούης για την πατρίδα μας!

Τελικά δεν χάθηκε για την Ελλάδα το Κύπελλο του Σπύρου Λούη, καθώς το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το αγόρασε έναντι 450.000 λιρών, δηλαδή περίπου 544.000 ευρώ!

Το Κύπελλο ήταν το κεντρικό κομμάτι της δημοπρασίας του οίκου Christie's , που πραγματοποιήθηκε σήμερα 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, ενώ στην ίδια δημοπρασία παρουσιάστηκαν αυθεντικές αφίσες και πυρσοί των Ολυμπιακών Αγώνων. Είχε τιμή εκκίνησης τα 140.000 ευρώ, ενώ στην δημοπρασία ήταν και εκπρόσωποι του Δήμου Αμαρουσίου, χωρίς όμως να καταφέρουν να πάρουν το Κύπελλο. Το Κύπελλο αυτό δόθηκε από τον εγγονό του Σπύρου Λούη για δημοπράτηση, λόγω οικονομικών αναγκών.

Το πήρε το΄Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανακοινώνει ότι απέκτησε το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal, για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα, το 1896. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» απέκτησε το Ασημένιο Κύπελο σε έντονη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον οίκο Christie’s στο South Kensington του Λονδίνου. Το Ίδρυμα θα μοιραστεί το κύπελλο με τον ελληνικό λαό, εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου το 2015. Στο μεταξύ, το Ίδρυμα θα ερευνήσει την εύρεση κατάλληλης προσωρινής θέσης για την έκθεσή του στο κοινό. «Η σημασία και η αξία του Ασημένιου Κυπέλλου που κέρδισε ο Έλληνας δρομέας Σπύρος Λούης, είναι πολύ μεγαλύτερες από τη σημασία οποιουδήποτε άλλου αναμνηστικού των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896», είπε ο Alexander Kitroeff, Καθηγητής Ιστορίας στο Κολέγιο Haverford και διακεκριμένος ιστορικός των Ολυμπιακών Αγώνων. «Το γεγονός ότι η οικογένεια του Σπύρου Λούη κατάφερε να διατηρήσει το κύπελλο για παραπάνω από έναν αιώνα, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από ταραχώδη γεγονότα, πολυάριθμους πολέμους, καθώς και την Κατοχή της Ελλάδας, συμβολίζει τη σημασία που αποδίδουν οι Έλληνες στην αρχαία κληρονομιά τους και τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

«Θα μοιραστούμε το Ασημένιο Κύπελλο του Michel Bréal με το κοινό και θα λειτουργεί ως τεκμήριο της ιστορίας, της κληρονομιάς και του σθεναρού πνεύματός μας», είπε ο Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος, Πρόεδρος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». «Ελπίδα μας είναι ότι θα εμπνεύσει και θα αναζωπυρώσει την περηφάνια των Ελλήνων, όπως έγινε και με τη νίκη του Σπύρου Λούη, την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων».

Xαιρετίζει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

 Ο Πρόεδρος κ. Σπύρος Καπράλος και η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής χαιρετίζουν την απόκτηση του Κυπέλλου του Σπύρου Λούη από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Το συγκεκριμένο έπαθλο έχει ύψιστη συμβολική σημασία όχι μόνο για τον Ολυμπισμό και τον αθλητισμό αλλά και την ίδια την Ελλάδα και το γεγονός ότι παρέμεινε σε ελληνικά χέρια, προκαλεί ικανοποίηση σε όλους τους Ελληνες, που εδώ και ημέρες είχαν ενώσει τις ευχές του για την εκπλήρωση του κοινού σκοπού.

Η ΕΟΕ από τη πρώτη στιγμή ήταν υπέρμαχος της παραμονής του Κυπέλλου του Σπύρου Λούη στην πατρίδα μας και γι' αυτό το λόγο πρωτοστάτησε στην προσπάθεια, μαζί με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, το Αθλητικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, αλλά και πολλούς άλλους φορείς του αθλητισμού και του πολιτισμού, να παραμείνει στη χώρα, το έπαθλο που δόθηκε στον πρώτο νικητή του Μαραθωνίου Δρόμου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1986.

Η ενέργεια του Ιδρύματος «Σταύρ0υ Νιάρχου» να αποκτήσει τελικά το Κύπελλο, αποδεικνύει ότι εμείς οι Ελληνες, όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να καταφέρουμε πάρα πολλά!

 

 Δήλωση Μανώλη Μαυρομμάτη  Δημοσιογράφου - Υπ. Βουλευτή Α΄Αθηνών ΝΔ

 

Και όμως υπάρχουν  Έλληνες Ευεργέτες.

 Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απέκτησε στην δημοπρασία που έγινε στο Λονδίνο, το κύπελλο του θριάμβου στο Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 που κατέκτησε ο θρυλικός Σπύρος Λούης.

Ως έλληνας και ο πανταχού ελληνισμός αισθανόμαστε εθνική υπερηφάνεια γιατί το ασημένιο κύπελλο που αποτελεί εθνική μας κληρονομιά θα παραμείνει στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ενώ το ολυμπιακό πνεύμα μεγαλουργεί πάλι στις  ψυχές μας.

Best of internet