Το χρυσό και η βέρα (vid)!

Το χρυσό και η βέρα (vid)!

Το χρυσό και η βέρα (vid)!

116 ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το gazzetta.gr εξιστορεί 50 αξέχαστες στιγμές των αγώνων. Νο 42 η Αν Πάκερ που στα 22 της αποσύρθηκε έπειτα από ένα θαύμα...

Θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί για τουλάχιστον οκτώ χρόνια ακόμα. Ωστόσο, η Αν Πάκερ το μόνο που ήθελε, ήταν να κάνει οικογένεια. Πριν όμως παντρευτεί τον καλό της, είπε να κάνει ένα θαύμα. Οχι για εκείνη, αλλά για τον άντρα που αγαπούσε. Ετσι απλά για να του φτιάξει τη διάθεση και να του ανυψώσει το ηθικό. Αυτό φυσικά το έκανε με ένα Χρυσό Μετάλλιο. Το πρώτο και μοναδικό της τόσο σύντομης καριέρας της...

Ηταν μόλις 22 ετών όταν βρέθηκε με τη Μεγάλη Βρετανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (1964). Σπεσιαλιτέ της τα 400 μέτρα, όπου δύο χρόνια νωρίτερα είχε κατακτήσει το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου. Τούτη τη φορά ανέβηκε μία θέση παραπάνω, αλλά και πάλι δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, τερματίζοντας δεύτερη πίσω από την Αυστραλή, Μπέτι Κουθμπερτ.

Ηταν η πρώτη απογοήτευση εκείνης της ημέρας. Λίγες ώρες αργότερα θα ακολουθούσε και αυτή του αγαπημένου της. Ο Ρόμπι Μπράιτγουελ δεν πήρε καν μετάλλιο στα 400 μέτρα (4ος) και έπεσε σε βαριά θλίψη. Αμφότεροι Αν και Ρόμπι ήταν από τα φαβορί στα αγωνίσματα τους. Τότε η Αν ρώτησε τον μετέπειτα σύζυγοι της: «Τι μπορώ να κάνω για να νιώσεις καλύτερα;» και εκείνος της απάντησε: «Να πάρεις ένα Χρυσό και τους δυο μας»!

Τότε η Αν Πάκερ πήρε τη μεγάλη απόφαση. Θα έτρεχε στα 800 μέτρα κάτι που είχε κάνει για πλάκα μόλις πέντε φορές στην καριέρα της, δίχως μάλιστα ιδιαίτερη επιτυχία. Παραδόξως, έφτασε μέχρι τον τελικό. Ξεκίνησε την κούρσα και ήταν τελευταία στα πρώτα 400 μέτρα. Τότε άρχισε την  ταχύτατη προέλαση της. Στα 600 μέτρα ήταν 3η και στην τελική ευθεία πέρασε στην πρώτη θέση. Οταν έκοψε το νήμα όχι απλά ήταν νικήτρια, αλλά είχε κάνει και παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 2:01.1 !

Αυτή ήταν η πρώτο συγκλονιστική απόφαση που πήρε, γιατί μετά το τέλος των Αγώνων θα ακολουθούσε και η δεύτερη που θα ήταν αντιστρόφως ανάλογη. Με την επιστροφή από το Τόκιο ανακοίνωσε πως θα αποσυρόταν από την ενεργό δράση, για να κάνει οικογένεια. Ο  Ρόμπι Μπράιτγουελ ήταν τόσος χαρούμενος με το Χρυσό που της έκανε αμέσως πρόταση γάμου. Ηταν μόνο 22 ετών όταν σταμάτησε να τρέχει!

* Οι δυο τους εξακολουθούν να είναι παντρεμένοι και έχουν τρία παιδιά. Τα δύο μάλιστα, ο Ιαν και ο Ντέιβιντ φόρεσαν τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι ως κεντρικοί αμυντικοί, με τον πρώτο να το κάνει για 321 παιχνίδια σε 12 χρόνια (1986-'98)!