Τα σέρβικα τα λόγια τα μεγάλα...

Τα σέρβικα τα λόγια τα μεγάλα...

Βασίλης Παπανδρέου
Τα σέρβικα τα λόγια τα μεγάλα...
Ο Μάρκο Γιάριτς βρίσκεται προ των πυλών του Ολυμπιακού και το gazzetta.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω, όταν «τα έχωνε» στον μελλοντικό(;) προπονητή του, Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Ο Γιάριτς –που στην Ελλάδα τον μάθαμε στα μέσα των 90s’ με το επώνυμο Λάτσης, όταν ήταν μόδα οι ελληνοποιήσεις- μόνο άγνωστος δεν είναι με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς.Οι δυο τους τέθηκαν αντίπαλοι τη διετία 1996-1998, όταν ο Μάρκο έπαιζε στο Περιστέρι και ο Ντούντα ήταν προπονητής του Ολυμπιακού, ενώ η γνωριμία τους κρατάει από την εποχή που ο Γιάριτς έπαιζε στις ακαδημίες του Ερυθρού Αστέρα.Μια μέρα, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα του εφηβικού πρωταθλήματος, ο Ντούντα έπιασε παράμερα τον πατέρα του 15χρονου –τότε- guard, και του εκμυστηρεύτηκε ότι ποτέ στη ζωή του δεν έχει συναντήσει τόσο μεγάλο ταλέντο.Κι όταν λέει κάτι τέτοιο ο Ντούντα, που έχει δει μερικούς από τους σπουδαιότερους Ευρωπαϊους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών (Πέτροβιτς, Κούκοτς, Ράτζα, Ντίβατς, Πάσπαλι, Μποντιρόγκα, Σάβιτς, Βράνκοβιτς, Ντανίλοβιτς, Τζόρτζεβιτς και... τελειωμό δεν έχει), η συγκεκριμένη φράση δεν μπορεί να είναι τυχαία.

Τα χρόνια πέρασαν, ο Γιάριτς έκανε μεγάλη καριέρα, αν και θα μπορούσε να γίνει ακόμα καλύτερος, όπως εκτιμούν όλοι όσοι τον θυμούνται στα πρώτα του βήματα και πλέον οι δρόμοι τους φαίνεται να συναντιούνται και πάλι. Η μοναδική φορά που έχουν συνεργαστεί, έστω και διά της τεθλασμένης όδου, είναι στην Εθνική Σερβίας, κι αυτό με τον Ντούντα να έχει τον άτυπο ρόλο του συμβόλου, καθώς από το 2001 ως το 2007, που ο Γιάριτς φορούσε κάθε καλοκαίρι τη φανέλα με το εθνόσημο (χρυσό το 2001 στo Eurobasket της Τουρκίας, ασημένιο το 2002 στο Μουντομπάσκετ της Ιντιανάπολις, 6η θέση στο Eurobasket του 2003 στη Σουηδία, 11η θέση στους Ολυμπιακούς του 2004 στην Αθήνα, 9η θέση στο Eurobasket του 2005 στη Σερβία και 13η θέση στο Eurobasket του 2007 στην Ισπανία), ουδέποτε ο Ντούντα διετέλεσε πρώτος προπονητής των Πλάβι.

«Ποιος είναι πιο πατριώτης;»

Η σχέση τους πάντως, έχει περάσει αρκετές φουρτούνες με πρώτο μεγάλο πλήγμα το… βαθμό πατριωτισμό και την αφοσίωση στην Εθνική Σερβίας.Ο προπονητής του Ολυμπιακού, κατά καιρούς έχει κάνει κριτική «στους κακομαθημένους Σέρβους παίκτες, που σκέφτονται μόνο τα χρήματα και δεν έχουν ίχνος πατριωτισμού, με αποτέλεσμα να απορρίπτουν συχνά το εθνικό προσκλητήριο».

Όταν πέρσι τον Φεβρουάριο οι φήμες ήθελαν τον Ντούντα να αποχωρεί από την τεχνική ηγεσία των Πλάβι, ο Γιάριτς βγήκε στην αντεπίθεση. «Όταν εμείς δεν πηγαίναμε για τους δικούς μας λόγους στην Εθνική, οι προπονητές μας κατηγορούσαν για έλλειψη πατριωτισμού.Τώρα που είναι ο δικός τους πατριωτισμός; Μόλις βρίσκουν συμβόλαια εκατομμυρίων αφήνουν την Εθνική χωρίς σκέψη.Μην ξεχνάμε ότι εμείς οι παίκτες ουδέποτε πληρωνόμασταν για να παίξουμε στην Εθνική, σε αντίθεση με τους προπονητές μας.Εγώ θα πρότεινα στην Ομοσπονδία να μην τους πληρώνει και θα δούμε τότε ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι όχι. Στην τελική, εμείς οι παίκτες τα δίνουμε όλα στο παρκέ...», είχε πει τον περσινό Χειμώνα ο Γιάριτς και τα «καρφιά» που έριξε, έμοιαζαν με οβίδες με στόχο τον... Πειραιά.

Όποιος έχει μιλήσει ποτέ με Σέρβους, ξέρεικαλά ότι οι συμπατριώτες του Ντίβατς μπορούν να ανεχτούν πολλά πράγματα εκτός από ένα.Να τους θίγεις τον πατριωτισμό και να αμφισβητείς την αγάπη τους για την πατρίδα.Αυτός ο σερβικός... εθνικισμός εξάλλου, είναι που κράτησε τη χώρα ενωμένη, παρά τα όσα τραγικά συνέβησαν στη Σερβία την τελευταία 20ετία.


«Καλά να πάθει!»

Το τελευταίο επεισόδιο στη σχέση Γιάριτς – Ίβκοβιτς ήρθε πέρσι, μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τη Σιένα στα playoffs της Euroleague. Ο Γιάριτς ήταν ο αδιαμφισβήτητος ήρωας της ιταλικής ομάδας στη σειρά με τον Ολυμπιακό κι έτσι μετά τον τέταρτο αγώνα στην Ιταλία, που σήμανε την πρόκριση της Σιένα στο Final 4 της Βαρκελώνης, όταν βγήκε από τα αποδυτήρια και είδε μπροστά του τους Έλληνες δημοσιογράφους, ξεσπάθωσε εναντίον του Ίβκοβιτς. «Ο Ίβκοβιτς δεν μας έδειξε σεβασμό και του αξίζει αυτό που έπαθε.Μας φέρθηκε άσχημα στην Αθήνα, μας κορόιδευε και δεν μας άφηνε να προπονηθούμε κανονικά! Μας έδιωξε από το γήπεδο.Τους Ιταλούς εδώ, τους ξέρω, είναι εντάξει άνθρωποι.Συμπεριφέρθηκαν άψογα στον Ολυμπιακό, τον σεβάστηκαν.Εκείνος όμως μας αντιμετώπισε με τον χειρότερο τρόπο. Καλά να πάθει λοιπόν…».

Όπως μαρτυρούν μάλιστα οι συνάδελφοι που βρέθηκαν στο «Palasport Mens Sana» πέρσι τον Απρίλιο, ο Γιάριτς είπε κι άλλα, «ωραία», σε άπταιστα γαλλικά, που ορθώς δεν γράφτηκαν ποτέ, καθώς αποδόθηκαν στην ένταση της στιγμής.


«Πατέρας μου ο Ντούντα»

Ο ίδιος ο Γιάριτς πάντως, έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στον Κώστα Σωτηρίου, όπου είπε τη δική του εκδοχή για τα περιστατικά που σημάδεψαν τη σχέση του με τον Ίβκοβιτς.«Φίλε, δεν είπα ποτέ κάτι άσχημο για τον Ντούντα.Όταν λες για κάποιον άνθρωπο ότι είναι σκληρός και προσπαθεί να τρομάξει τους αντιπάλους του, δεν είναι προσβλητικό σχόλιο. Παίζεις στα play offs της Euroleague και προσπαθείς να κερδίσεις. Δεν ξέρω τι μπορεί να μεταφέρθηκε στην Ελλάδα, αλλά αυτό που είχα πει είναι ότι γνωρίζω καλά τους ανθρώπους αυτού του είδους, ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να σε κερδίσουν. Και εγώ, από την άλλη, προσπάθησα να βοηθήσω την ομάδα μου.»

Όσο για το περιβόητο «καλά να πάθει», ο Γιάριτς έχει αντίθετη άποψη για όσα μεταφέρθηκαν στον ελληνικό Τύπο.

«Ποτέ στη ζωή μου δεν είπα τέτοιο πράγμα.Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς θα μπορούσε να είναι πατέρας μου.Είναι ένας μύθος για το μπάσκετ και ποτέ δεν θα ξεστόμιζα τέτοιες κουβέντες.Έχω πάρει σωστή ανατροφή από την οικογένειά μου και δεν θα έκανα ποτέ προσβλητικά σχόλια κατά του προπονητή της Εθνικής Σερβίας.Μπορεί εκείνες τις δέκα ημέρες να ήμασταν αντίπαλοι στο παρκέ, αλλά ο σεβασμός που τρέφω προς το πρόσωπό του υπήρχε και θα υπάρχει.Ξέρω ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, οπότε δεν αποκλείω κάποιοι να μεγαλοποίησαν το θέμα για να ρίξουν λάδι στη φωτιά.Δεν αποκλείω τίποτε.Ξαναλέω, όμως, ότι δεν υπήρχε περίπτωση να πω κάτι προσβλητικό για αυτόν».

«Živeli»*

Τα συμπεράσματα δικά σας! Ίβκοβιτς και Γιάριτς ίσως κληθούν –από τις περιστάσεις- πολύ σύντονα να δώσουν εξηγήσεις ο ένας στον άλλον, αν και όπως λέει ένας συνάδελφος με πείρα στο... σέρβικο ρεπορτάζ.«Έτσι είναι οι Σέρβοι.Όσο εύκολα μπορεί να «σκοτωθούν» και να το κρατάνε μανιάτικο, είναι ικανοί να πάνε να πιουν ένα μπουκάλι παρέα και να φύγουν από το μαγαζί αγκαλιασμένοι, έχοντας λύσει κάθε παρεξήγηση».
Με τον Σπανούλη μάλιστα αδύναμο να βοηθήσει για τον επόμενο μήνα, αυτό το μπουκάλι, που θα γεφυρώσει το χάσμα, ίσως πρέπει να κατεβεί σύντομα σαν… νερό.

Η Αθήνα εξάλλου, έχει αρκετά μπαράκια, πολύ γνώριμα τόσο στον Γιάριτς, όσο και για τον Ντούντα. Μόνο η Αντριάνα δεν τα ξέρει και είναι... κρίμα να μην τα γνωρίσει!

* Στην υγειά μας, στα σέρβικα.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα