Οι καλύτεροι του 2012

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Οι καλύτεροι του 2012

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος ξεχωρίζει τους 12 καλύτερους Ελληνες ποδοσφαιριστές του 2012 και τους δίνει τις δικές του “χρυσές μπάλες” για το έτος που φεύγει.

Σε μια συζήτηση πολύ σχετική, για τους καλύτερους του 2012, έφτιαξα μια λίστα με 12 Ελληνες ποδοσφαιριστές που ξεπέρασαν τον εαυτό τους στη διάρκεια του έτους, σε απόδοση και επιτεύγματα. Λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από κριτήρια σχετικά με την πρόοδο που έδειξαν στη διάρκεια του χρόνου που φεύγει, και επιχειρώντας μια σύγκριση με τα προηγούμενα κατορθώματά τους, αυτοί οι 12 Ελληνες ποδοσφαιριστές μπορούν να κοιτάζουν πίσω, το '12, με μεγάλη ικανοποίηση.

12.Κώστας Φορτούνης: Ηταν η “έκπληξη” του Euro 2012, στα μάτια όσων δεν είχαν καταλάβει περί τι ταλέντου και ποιας εξέλιξης πρόκειται. Ελαμψε στο Euro, μπήκε στο μάτι ενός μεγάλου αριθμού ευρωπαϊκών συλλόγων, οι οποίοι εξακολουθούν να τον παρακολουθούν στα παιχνίδια που κάνει στην Bundesliga II με την Καϊζερσλάουτερν, με την οποία πάντως δεν έχει καταφέρει στη διάρκεια των τελευταίων μηνών να κάνει μεγαλύτερα πράγματα από αυτά που είχε κάνει πριν από το Euro. Γι' αυτό και δεν είναι ψηλότερα στη λίστα.

11.Χάρης Μαυρίας: Ηταν βασικός στην πορεία της Εθνικής ομάδας Νέων μέχρι τον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, έκανε τον Σεπτέμβριο την πρώτη του συμμετοχή με την Εθνική ομάδα των Ανδρών. Το 2012 ήταν η χρονιά – απόδειξη ότι είναι ικανός να έχει διάρκεια. Και η εμφάνισή του στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στις 9 Δεκεμβρίου εκτίναξε στα ύψη τη δημοτικότητά του, και έκανε πιο μεγάλη την προσοχή των Ευρωπαίων στα πόδια του.

10.Ελίνι Δημούτσος: Θα θυμάται το 2012 ως το έτος της δικαίωσης όσων τον είχαν πιστέψει από τα χρόνια στον Παναθηναϊκό, και είχαν προβληματιστεί με τα επόμενα βήματά του. Τον Μάιο ήταν στον τελικό του Κυπέλλου με τον Ατρόμητο, του οποίου υπήρξε βασικός συντελεστής, και τον Αύγουστο έκανε ντεμπούτο με την Εθνική ομάδα των Ανδρών. Στη διάρκεια του 2012 ξαναγύρισε στην ελίτ των Ελλήνων ποδοσφαιριστών.

9.Στέφανος Αθανασιάδης: Δεν έκανε το βήμα παραπάνω, συγκριτικά με αυτά που μας έδειξε στη διάρκεια του 2011, αλλά δεν είναι λίγα αυτά που πέτυχε στη διάρκεια του 2012: σήκωσε με συνέπεια το βάρος της φανέλας του ΠΑΟΚ, μαζί και της ευθύνης που έπεσε στην πλάτη του να γίνει ένας εκ των “μπροστάρηδων”, από το περασμένο καλοκαίρι, σε μια δύσκολη εποχή για τον σύλλογο. Αν είχε κληθεί από τον Σάντος στο Euro πιθανόν να είχε ανεβάσει ακόμη υψηλότερα την τιμή της μετοχής του στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο. Κρατήθηκε όμως πολύ ψηλά, έμεινε στις λίστες των “υπό παρακολούθηση” και σήμερα θεωρείται, χάρη στη διάρκεια που παρουσιάζει στην εκτελεστική δεινότητα, ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων εκτελεστών.

8.Κώστας Σταφυλίδης: Καθιερώθηκε στον ΠΑΟΚ. Ξεχώρισε στον ΠΑΟΚ. Εκανε σπουδαίο τουρνουά με την Εθνική Νέων, μέχρι τον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. “Ανάγκασε” την Μπάγερ Λεβερκούζεν να τον αγοράσει. Κλήθηκε από τον Φερνάντο Σάντος στην Εθνική Ανδρών. Ακόμη και αν έκανε μια, μάλλον φυσιολογική, μικρή “κάμψη” το φθινόπωρο, ο 19χρονος παίκτης θα θυμάται το 2012 ως το έτος της ... έκρηξής του.

7.Κώστας Μανωλάς: Η σεζόν με την ΑΕΚ δεν ήταν εντυπωσιακή. Οσα όμως έχει προλάβει να κάνει με τη φανέλα του Ολυμπιακού εντός του 2012 τον έβαλαν σε μια λίστα στην οποία μέχρι το φθινόπωρο έμοιαζε πολύ δύσκολο να μπει. Εχει ανεβάσει πάρα πολύ τη μετοχή του, έχει αρχίσει να πείθει ότι δεν πρόκειται για ένα ταλέντο που θα πήγαινε χαμένο επειδή ήταν δύστροπο. Ο Μανωλάς “μεγάλωσε” πολύ στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Και ετοιμάζεται για ρεβεγιόν με κάλαντα που είναι γεμάτα από κοσμητικά επίθετα από ανθρώπους της ευρωπαϊκής αγοράς του ποδοσφαίρου.

6.Γιάννης Μανιάτης: Θα αρκούσε η καθιέρωσή του στην 11αδα του Ολυμπιακού, αλλά αυτός έβαλε δίπλα μια σειρά από σπουδαία ματς στο Champions League με την ερυθρόλευκη φανέλα, αλλά και μια σειρά από μεστές εμφανίσεις με την Εθνική ομάδα. Το 2012 ήταν γι' αυτόν το έτος της καταξίωσης. Εχει μπει ήδη στην ατζέντα ένα σωρό μεσαζόντων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, και την ίδια στιγμή έχει κερδίσει το απαιτητικό κοινό του Καραϊσκάκη. Εξελίσσεται σε έναν εκ των νέων ηγετών του Ολυμπιακού, αλλά και της Εθνικής ομάδας.

5.Ορέστης Καρνέζης: Του ταιριάζει ο τίτλος της πιο θεαματικής επιστροφής στο προσκήνιο. Μέσα στο 2012 τα έκανε όλα. Πέταξε από πάνω του την αρνητική αύρα του γκολ του Μίτσελ, καθιερώθηκε στον Παναθηναϊκό, καθιερώθηκε στην Εθνική, κέρδισε την ταμπέλα του καλύτερου Ελληνα τερματοφύλακα, την οποία του κρέμασαν μορφές σαν τον Αντώνη Νικοπολίδη. Το 2012 θα είναι μια πολύ ευχάριστη ανάμνηση για τον ικανότερο Ελληνα τερματοφύλακα της εποχής.

4.Κώστας Μήτρογλου: Εκανε σούπερ σεζόν με τον Ατρόμητο, εμφανίστηκε αγνώριστος στην Εθνική το καλοκαίρι, πήρε εκ των υστέρων ευκαιρίες από τον Φερνάντο Σάντος, έπεισε τον Λεονάρντο Ζαρντίμ να του δώσει ευκαιρίες, τον ανάγκασε να τον κάνει βασικό. Είναι μακράν του επόμενου το πιο καυτό ελληνικό πιστόλι του 2012. Περίπου έναν χρόνο πίσω μαράζωνε που δεν τον κοιτάζει κανείς από το εξωτερικό. Σήμερα τον κοιτάζουν πάρα πολλοί.


3.Παναγιώτης Ταχτσίδης: Η επιλογή της Ρόμα να πληρώσει περί τα 2,5 εκατ. ευρώ το περασμένο καλοκαίρι για να του φορέσει τη φανέλα της θα ήταν αρκετή για να τον βάλει στην top λίστα των Ελλήνων. Οσα έχει ήδη προλάβει να κάνει στη διάρκεια του πρώτου γύρου του ιταλικού πρωταθλήματος με τη φανέλα της Ρόμα όμως τον φέρνουν ψηλά. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του ελληνικού ποδοσφαίρου πλέον. Το 2012 ήταν η χρονιά του.


2.Γιώργος Σαμαράς: Μεγάλωσε πολύ κατά τη διάρκεια του '12. Παρουσίασε τον πιο ώριμο εαυτό του, τον οποίο έβαλε δίπλα στο μεγάλο ταλέντο του, με συνέπεια να κάνει σπουδαία πράγματα με την φανέλα της Εθνικής, και πολύ μεγάλα, ιστορικά πράγματα με τη φανέλα της Σέλτικ. “Ανάγκασε” τον Αντόνιο Κόντε να τον ξεχωρίσει ως τον νούμερο 1 κίνδυνο για την Γιουβέντους στα ματς του Φεβρουαρίου για το Champions League. Στη διάρκεια του '12 έγινε πραγματικά Big ο Sam.

1.Κυριάκος Παπαδόπουλος: Το “όχι” της Σάλκε στη Ζενίτ σε πρόταση 20 εκατ. ευρώ το περασμένο καλοκαίρι μιλά από μόνο του για όσα έκανε στη διάρκεια του έτους ο Κυριάκος. Κατάφερε να κρατήσει τη μετοχή του ανεπηρέαστη και από την πτώση της ομάδας του τους τελευταίους μήνες, και να μπει σε αρκετές εκδόσεις της καλύτερης 11αδας του πρώτου γύρου της Μπουντεσλίγκα. Οχι άδικα, θεωρείται σήμερα ο Ελληνας ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.