Game on! (vids)

Γιάννης Ράμμας
Game on! (vids)

bet365

Το ΝΒΑ κάνει τζάμπολ ανήμερα των Χριστουγέννων και το gazzetta.gr παρουσιάζει με μία γρήγορη ματιά όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη νέα χρονιά.

Η χρονιά μπορούσε να χαθεί, αλλά, έπειτα από περίπου 5 μήνες, στα τέλη Νοεμβρίου, ιδιοκτήτες και παίκτες έδωσαν τα χέρια για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Αμέσως οι περισσότεροι παίκτες άφησαν τις φιλανθρωπικές αναμετρήσεις, άλλοι τις επίσημες με τις προσωρινές ομάδες τους εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, κάποιοι κόλλησαν στην Κίνα, τα καμπ άνοιξαν, η αγορά επίσης, έπεσαν υπογραφές, έγιναν ανταλλαγές και στις 25/12 οι θαυμαστές του ΝΒΑ είναι έτοιμοι να ξετυλίξουν το καλύτερο αγωνιστικό, χριστουγεννιάτικο δώρο, που μπορούσαν να ευχηθούν!

Στη μάχη του τίτλου ή για μία χρονιά καλύτερη από πέρυσι θα μπουν 30 ομάδες. Οι Μάβερικς του Ντάλας θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τον περσινό παρθενικό τίτλο τους κι άλλες 29 ομάδες να περάσουν στη θέση τους. Το gazzetta.gr κάνει έναν γρήγορο έλεγχο και σημειώσει τι πρέπει να ξέρετε πριν κάνετε το υπερατλαντικό ταξίδι.

And the ring goes to...

Πριν καν αρχίσει η χρονιά, άρχισαν οι προβλέψεις. Πού θα πάει το τρόπαιο Larry O'Brien; Οι Μάβερικς είναι οι κάτοιχοι, οι Λέικερς κι οι Σέλτικς από τα γνώριμα φαβορί, οι Νικς κι οι Κλίπερς ενισχυμένοι, αλλά η πλειοψηφία βλέπει τους Χιτ να πανηγυρίζουν! Και τους Θάντερ να είναι στους Τελικούς!

Οι ειδικοί του Yahoo! Sports και του Hoopshype σε σύνολο 9 ψήφων έδωσαν 7 φορές πρωταθλητές τους Χιτ, 1 τους Λέικερς και τους Μπουλς, 8 φορές φιναλίστ την παρέα του Κέβιν Ντουράντ και 1 τους Μάβερικς.

Επίσης σε ψηφοφορία που τρέχει στο RealGm οι Χιτ συγκεντρώνουν το 24,6% κι ακολουθούν οι Νικς με 18,6%, οι Μπουλς με 13,5% κι οι Λέικερς με 12,6%.

[...] εσύ, σούπερ σταρ!

Στη μάχη του MVP πέρυσι ο Ντέρικ Ρόουζ κέρδισε το βραβείο για πρώτη φορά για τους Μπουλς έπειτα το 1998 και τα προηγούμενα 5 του Μάικλ Τζόρνταν (σ.σ. 6 ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ). Στις προβλέψεις των δύο sites για το 2012 δεν προηγείται κανείς, αφού ΛεΜπρον Τζέιμς και Κέβιν Ντουράντ των Χιτ και Θάντερ αντιστοίχως έχουν από 4 ψήφους (σ.σ. ένα λευκό).

Ο «King» έχει κερδίσει τα πρωτία 2 φορές στο πρόσφατο παρελθόν (2009 & 2010). Ο «Durantula» προηγείται του All Star των Χιτ σε τίτλους πρώτου σκόρερ, έχοντας κάνει σερί τα τελευταία 2 χρόνια (σ.σ. το 2008 ο Τζέιμς).

Είσαι εδώ;

Η αγορά άνοιξε στις 9/12 και μέχρι σήμερα έχουν γίνει ουκ ολίγες κινήσεις. Άλλες αναμενόμενες, κάποιες εντυπωσιακές και μερικές ουρανοκατέβατες. Για να μη πιαστείτε απροετοίμαστοι και ξαφνιαστείτε όταν δείτε κάποιον παίκτη με άλλη φανέλα, διαβάστε παρακάτω ποιος πήγε ή παρέμεινε πού.

ΚΡΙΣ ΠΟΛ: Οι Λέικερς άκουσαν τους ιδιοκτήτες των υπολοίπων ομάδων να τους ακυρώνουν το deal, αλλά ο «CP3» πήγε στο Λος Άντζελες (μαζί με δύο πικς δευτέρου γύρου), αλλά για χάρη των Κλίπερς αντί των Γκόρντον, Κέιμαν κι Αμίνου, που ακολούθησαν την αντίθετη διαδρομή. Κι εγένετο... Lob City!

ΛΑΜΑΡ ΟΝΤΟΜ: Αφού είδαν πως δε μπορούν να πάρουν τον Κρις Πολ, οι Λέικερς έκαναν το εντελώς απρόσμενο. Μέχρι ο ίδιος ο All Star φόργουορντ δε μπορούσε να πιστέψει πως τον έστειλαν στο Ντάλας με αντάλλαγμα ένα προστατευμένο πικ πρώτου γύρου του 2012 και trade excetion ύψους $8.900.000.

ΤΣΟΝΣΙ ΜΠΙΛΑΠΣ: Οι Νικς τον αποδέσμευσαν μέσω της «αμνηστίας» κι οι Κλίπερς δεν έχασαν χρόνο να τον κάνουν δικό τους με μόλις $2.000.000 για τη φετινή χρονιά. Στα 35+ χρόνια του παραμένει επιπέδου All Star με 16,8 πόντους και 5,4 ασίστ μέσο όρο πέρυσι.

ΜΠΑΡΟΝ ΝΤΕΙΒΙΣ: Η δισκοπάθεια που τον ταλαιπωρεί και θα τον αφήσει εκτός για σχεδόν 2 μήνες ανάγκασαν τους Καβαλίερς να τον αποδεσμεύσουν. Οι Νικς θα τον περιμένουν και του έδωσαν $1.400.000 για τη φετινή χρονιά.

ΜΑΪΚ ΜΠΙΜΠΙ: Ο 33χρονος γκαρντ έμεινε ελεύθερος από τους Χιτ κι αντικατέστησε στους Νικς τον Τσόνσι Μπίλαπς έναντι $1.400.000 για 1ετές συμβόλαιο.

ΝΤΙΑΝΤΡΕ ΤΖΟΡΝΤΑΝ: Οι Γουόριορς του κατέθεσαν πρόταση $42.700.000 για 4 χρόνια, αλλά έπειτα από λίγες ημέρες οι Κλίπερς έβαλαν το χέρι στην τσέπη για το αντίστοιχο ποσό και τον κράτησαν στο Λος Άντζελες.

ΜΑΡΚ ΓΚΑΣΟΛ: Η συνεργασία της ομάδος του Μέμφις με τον Ισπανό σέντερ θα συνεχιστεί για ακόμη 4 χρόνια. Η δουλειά έγινε με $58.000.000, για χάρη των 12,7 πόντων και 7.8 ριμπάουντ μέσο όρο σε τρεις χρονιές με τις «Αρκούδες».

ΤΖΑΜΑΛ ΚΡΟΦΟΡΝΤ: Οι Μπλέιζερς αναζητούσαν έναν σκόρερ να καλύψει το απρόσμενα οριστικό κενό του Μπράντον Ρόι κι ο 30χρονος γκαρντ έγινε ο άνθρωπός τους με $10.000.000 για 2 χρόνια.

ΤΑΪΣΟΝ ΤΣΑΝΤΛΕΡ: Οι Μάβερικς του προσέφεραν 2ετές συμβόλαιο, οι Νικς 4ετές για περίπου $58.000.000. Μαντέψτε σε ποια ομάδα είναι.

ΓΚΡΑΝΤ ΧΙΛ: Διανύει το 40ό έτος της ηλικίας του, αλλά παραμένει καλύτερος από πολλούς νεότερούς του. Βρίσκεται στο Φοίνιξ από το καλοκαίρι του 2007 και θα συνεχίσει στους Σανς για ακόμη 1 χρονιά με απολαβές ύψους $6.500.000. Πέρυσι μέτρησε 13,2 πόντους, 4,2 ριμπάουντ και 2,5 ασίστ μέσο όρο!

ΒΙΝΣ ΚΑΡΤΕΡ: Οι Σανς του έδειξαν την πόρτα της εξόδου και με $4.000.000 εξαγόρασαν το ύψους $18.000.000 υπόλοιπο συμβολαίου του και πλέον ο 35χρονος θα ακούει στην προσφώνηση... «Air Dallas». Οι Μάβερικς τον υπέγραψαν για 3 χρόνια με αρχικά απολαβές ύψους $3.000.000.

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΧΑΜΙΛΤΟΝ: Τα $15.000.000 για 3 χρόνια των Μπουλς έφταναν και περίσσευσαν για να βάλουν τέλος στην 9ετή παρουσία του «Rip» στο Ντιτρόιτ.

ΘΑΝΤΙΟΥΣ ΓΙΑΝΓΚ: Οι 76ers τον επέλεξαν στο Νο.12 του 2007 κι ο 23χρονος φόργουορντ θα παραμείνει στη Φιλαντέλφια για ακόμη 5 χρόνια έναντι $43.000.000. Πέρυσι ήταν 5ος σκόρερ (12,7π.) και 4ος ριμπάουντερ (5,3ρ.) της ομάδος.

ΚΑΡΟΝ ΜΠΑΤΛΕΡ: Πανηγύρισε το πρωτάθλημα με τους Μαβς και θέλει να το επαναλάβει με τους Κλίπερς. Με $42.000.000 για 3 χρόνια οι Καλιφορνέζοι έκαναν δικό τους ένα απ' τα καλύτερα ονόματα της αγοράς, που έχει να αγωνιστεί από την 1/1/11, λόγω σοβαρού τραυματισμού στο δεξί γόνατο.

ΤΡΕΪΣΙ ΜΑΚΓΚΡΕΙΝΤΙ: Μετράει 20,4 πόντους μέσο όρο καριέρας και πέρυσι στο Ντιτρόιτ μέτρησε μόλις 8 πόντους. Στα 32 χρόνια του ο «T-Μαc» έχει χάσει την εκτελεστικότητά του, παρόλα αυτά οι Χοκς δεν έχουν να χάσει τίποτα με $1.400.000 για 1 χρόνο.

ΜΕΜΟ ΟΚΟΥΡ: Ο τραυματισμός του Μπρουκ Λόπεζ ανάγκασε τους Νετς να κινηθούν γρήγορα για την απόκτηση ενός ψηλού. Ένα πικ δεύτερου γύρου του 2015 ήταν αρκετό για να τον παραχωρήσουν οι Τζαζ.

ΝΤΕΡΙΚ ΡΟΟΥΖ: Δεν ήταν ελεύθερος, αλλά οι Μπουλς φρόντισαν να μη μείνει ούτε στο κοντικό μέλλον. Οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια σε 5ετή επέκταση αξίας περίπου $94.000.000.

ΡΟΥΝΤΙ ΦΕΡΝΑΝΤΕΘ: Την ημέρα του ντραφτ έγινε ανταλλαγή από τους Μπλέιζερς στους Μάβερικς. Στις 13/12 έκανε ακόμη ένα ταξίδι για το Ντένβερ.

ΚΑΪΡΙ ΕΡΒΙΝΓΚ: Η περσινή τραγική χρονιά χάρισε στους Καβαλίερς ακόμη ένα Νο.1 στο ντραφτ. Η επιλογή τους ήταν ο 19χρονος γκαρντ του Ντιουκ, στον οποίο ευελπιστούν να βρουν πολλά απ' όσα έχασαν με την αποχώρηση του ΛεΜπρον Τζέιμς.

ΡΙΚΙ ΡΟΥΜΠΙΟ: Στη Μινεσότα τον υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες. Ήδη έχει πάρει λίγο όγκο. Απομένει να φανεί, αν θα δικαιολογήσει την επιλογή του στο Νο.5 του 2009.

ΧΩΡΙΣ ΟΜΑΔΑ: Γκίλμπερτ Αρίνας (Γουίζαρντς), Μάικλ Ρεντ (Μπακς)
ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ: Κένιον Μάρτιν (περιμένει το letter of clearance), J.R. Σμιθ, Γουίλσον Τσάντλερ
ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ: Σακίλ Ο'Νιλ (Σέλτικς), Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς (Μάβερικς), Μπράντον Ρόι (Μπλέιζερς, ιατρική απόσυρση), Φιλ Τζάκσον (προπονητής Λέικερς)

Τζάμπολ Νο.1

Η φετινή είναι 66η σεζόν του ΝΒΑ, όση κι η διάρκεια της νέας κανονικής περιόδου. Το lockout ανάγκασε τη μείωση από 82 σε τόσες, αλλά καλύτερα απ' το ολότελα. Το πρώτο τζάμπολ θα γίνει στη χριστουγεννιάτικη Νέα Υόρκη με συνολικά 5 αναμετρήσεις πρεμιέρας και το τελευταίο στις 26/4.

Νέα Υόρκη: Νικς-Σέλτικς 7μ.μ.
Ντάλας: Μάβερικς-Χιτ 9.30μ.μ.
Λος Άντζελες: Λέικερς-Μπουλς 12μ.μ.
Οκλαχόμα Σίτι: Θάντερ-Μάτζικ 3π.μ.
Όουκλαντ: Γουόριορς-Κλίπερς 5.30π.μ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θυμηθείτε παρακάτω μερικές απ' τις καλύτερς στιγμές της περσινής σεζόν...

 

NBA Τελευταία Νέα