Ένα κλειστό «παλάτι» (vid)

Ένα κλειστό «παλάτι» (vid)

Γιώργος Βροντάκης
Ένα κλειστό «παλάτι» (vid)

bet365

Στις 23 Νοεμβρίου 2010 εγκαινιάστηκε το AEL FC Arena, στις 5 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη σέντρα και στις 31 Ιουλίου του 2011 έβαλε λουκέτο. Το gazzetta.gr θυμάται το γήπεδο - στολίδι!

Μόλις χθες έγινε γνωστό από το gazzetta.gr πως το «παλάτι του κάμπου» έκλεισε επειδή το κράτος δεν δεσμεύεται ότι θα επιστρέψει τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ από τον ΦΠΑ, αλλά και η εταιρεία που θα το διαχειριζόταν η «ΕΡΓΟ3» κήρυξε πτώχευση, μπήκε στο άρθρο 99 και φυσικά δεν έχει φράγκο για να πληρώσει τις κακοτεχνίες αλλά και να εξοφλήσει τα χρέη της στην ΠΑΕ. Έτσι, η ΑΕΛ αποφάσισε να το κλείσει!

Το gazzetta.gr κάνει μια αναδρομή στο πιο νέο ελληνικό γήπεδο που πλέον δεν λειτουργεί. Από τα εντυπωσιακά εγκαίνια της 23ης Νοεμβρίου μέχρι και το τελευταίο ματς της ΑΕΛ που σήμανε τον... υποβιβασμό, ο οποίος μπορεί να μην υπάρξει αφού την Τετάρτη εκδικάζονται οι εφέσεις του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας που έπεσαν κατηγορία.

Η αντικατάσταση του Αλκαζάρ με ένα υπερσύγχρονο γήπεδο

Το AEL FC Arena είναι το γήπεδο ποδοσφαίρου για την Α.Ε. Λάρισας και αντικατέστησε την παλιότερη έδρα της, το Στάδιο Αλκαζάρ. Η κατασκευή του νέου γηπέδου της ποδοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΛ διήρκεσε περίπου δεκατέσσερις μήνες.

To νέο αθλητικό κέντρο αναπτύσσεται σε συνολική έκταση 144.000 τ.μ. στην περιοχή Νεάπολη της Λάρισας και έχει ως «κορωνίδα» το νέο «παλάτι» της ΑΕΛ, ένα υπερσύγχρονο γήπεδο διεθνών προδιαγραφών UEFA (3 Αστέρων), χωρητικότητας 16.118 θέσεων με 38 σουίτες 12 ατόμων και δυνατότητα επέκτασης για τις ανάγκες χρήσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.

Έτοιμο σε 16 μήνες

Η κατασκευή του γηπέδου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2010. Η χωρητικότητα του είναι 16.118 θέσεων, με τη δυνατότητα άμεσης επέκτασης σε 22.500, ή αν απαιτηθεί στις 33.000 θέσεις.

Στο συγκρότημα περιλαμβάνονται εμπορικοί χώροι, χώροι στάθμευσης 1.104 θέσεων, υπαίθριοι χώροι πολιτισμού και αναψυχής (κινηματογράφος, ανοικτό θέατρο 1.500 ατόμων, κεντρική πλατεία για τη διοργάνωση εκδηλώσεων), αθλητικούς ξενώνες 100 κλινών και η εικόνα συμπληρώνεται από το ήδη υπάρχον κλειστό γήπεδο μπάσκετ και τα 12 γήπεδα τένις, που βρίσκονται υπό ανακατασκευή.

Το νέο αθλητικό κέντρο βρίσκεται σε ιδανική – από πλευράς πολεοδομικής χωροθέτησης – τοποθεσία, με εξαιρετική ένταση στο σύστημα μεταφορών, άριστη προσβασιμότητα από δύο κύριους οδικούς άξονες και εγγύτητα στον πολεοδομικό ιστό.

Τα φωτορεαλιστικά σχέδια του νέου γηπέδου είναι τα πλέον εξελιγμένα – με την προσθήκη και του σκίαστρου ως προέκταση του σκέπαστρου – αλλά δεν είναι τα τελικά, καθώς η ΠΑΕ ΑΕΛ 1964 σε συνεργασία με την «Ποτηρόπουλος Δ+Λ Αρχιτέκτονες Ο.Ε.» επεξεργάζεται προτάσεις για επιπρόσθετες αισθητικές και λειτουργικές βελτιώσεις.

ΠΡΟΦΙΛ

Τόπος: Νεάπολη Λάρισας (αθλητικό πάρκο Πυρήνα Β’ Νεάπολης, οδός Καρδίτσης – περιφερειακή οδός Τρικάλων)

Χωρητικότητα: 16.118 θέσεις

Χωροθέτηση: Αγγλικού Τύπου

Κατηγορία: UEFA 3 Αστέρων

Ιδιοκτησία: Νέο Γήπεδο ΑΕΛ Α.Ε.

Αρχιτεκτονική μελέτη: «Ποτηρόπουλος Δ+Λ Αρχιτέκτονες Ο.Ε.»

Κατασκευάστρια εταιρία: ΝΤΟΝΤΟΣ ΑΤΕ - ΚΑΘΑΡΙΟΣ ΑΤΕΒΕ - ΕΡΓΟ3 ΑΤΤΕΕ

Σύμβουλος ανάπτυξης: DIMAND S.A.

Έναρξη εργασιών: Σεπτέμβριος 2009

Χρονοδιάγραμμα παράδοσης: 12 – 16 μήνες

Λοιπές χρήσεις: Εμπορικό Κέντρο, Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Ξενώνας, Βοηθητικές Εγκαταστάσεις

Προδιαγραφές: Φιλοξενία τουρνουά ποδοσφαίρου και του τελικού αγώνα των Μεσογειακών Αγώνων του 2013

* Οι παραπάνω πληροφορίες για το AEL FC ARENA είναι όπως αναρτήθηκαν στο επίσημο σάιτ του συλλόγου.

Με δημοφιλείς παρουσίες

Την 23η Νοεμβρίου του 2010 το παρών στο νέο γήπεδο της Λάρισας δεν έδωσαν μόνο οι Θεσσαλοί φίλαθλοι αλλά και πολλές διάσημες παρουσίες. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ένας από τους λίγους πολιτικούς που βοήθησαν στην κατασκευή του νέου γηπέδου, ο κ. Κώστας Αγοραστός ήταν εκεί. Επίσης, ο Μητροπολίτης Λάρισας και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος και ο εκτελεστικός διευθυντής της Σούπερ Λίγκας. Πατρίκ Κομονηνός.

Η πρώτη σέντρα...

O πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στο AEL FC Arena έγινε στις 5 Δεκεμβρίου 2010 στα πλαίσια της 13ης αγωνιστικής της Super League για τη σεζόν 2010–11. Η Λάρισα φιλοξένησε τον ΠΑΟΚ και έχασε με 2-1, μπροστά σε 9.829 φίλους της ομάδας. Το πρώτο γκολ στο νέο ελληνικό γήπεδο σημείωσε ο Πάμπλο Κοντρέρας μόλις 11 λεπτά μετά το εναρκτήριο λάκτισμα.

Για πάντα στην ιστορία της ΑΕΛ γράφτηκε ο Κουζέν αφού εφτά λεπτά μετά το τέρμα του Κοντρέρας σημείωσε το πρώτο τέρμα ποδοσφαιριστή των βυσσινί που σκόραρε στο καινούριο σπίτι του συλλόγου.

Η πρώτη νίκη...

Οι Θεσσαλοί γνώρισαν τρεις σερί ήττες, από ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και ΑΕΚ (Κύπελλο), μέχρι να σημειώσουν το πρώτο τρίποντο μπροστά στο κοινό τους. Μάλιστα, αυτή ήρθε στο πρώτο ματς για το 2011 στο AEL FC Arena. Ηταν στις 16 Ιανουαρίου, στο ντεμπούτο του Νίκου Κωστένογλου στον βυσσινί πάγκο. Η Λάρισα επικράτησε του Ηρακλή με 2-1 για τη Σούπερ Λιγκ.

Φιλοξενήθηκε και η Εθνική

Η Εθνική ομάδα αποχαιρέτησε τον Οτο Ρεχάγκελ στη Λάρισα και στο φιλικό παιχνίδι που έγινε τον Φεβρουάριο κόντρα στον Καναδά. Εκτός από ματς της τοπικής ΑΕΛ, στο νέο γήπεδο φιλοξενήθηκε και η γαλανόλευκη επικρατώντας μάλιστα με 1-0, ενώ έγινε και ο τελικός του φάιναλ φορ τοτυ πρωταθλήματος Εφήβων με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να διεκδικούν το τρόπαιο.

Το τελευταίο αντίο...

Φέτος, στις 10 Απριλίου πραγματοποιήθηκε το τελευταίο ματς της Λάρισας στο γήπεδο της που σήμαινε και τον υποβιβασμό της στη Football League. Οι Θεσσαλοί έχασαν με 3-2 από την ΑΕΚ και υποβιβάστηκαν και μαθηματικά. Ομως, μπορεί να μην αγωνιστούν στην δεύτερη κατηγορία μετά τις υποθέσεις με τα στημένα. Συνολικά στο AEL FC Arena πραγματοποιήθηκαν έντεκα ματς!

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ AEL FC ARENA

ΗΜ/ΝΙΑ

ΑΓΩΝΑΣ

ΣΚΟΡ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

05-12-10

Λάρισα – ΠΑΟΚ

1-2

Πρωτάθλημα

19-12-10

Λάρισα – Ολυμπιακός

0-1

Πρωτάθλημα

23-12-10

Λάρισα – ΑΕΚ

0-4

Κύπελλο

16-01-11

Λάρισα – Ηρακλής

2-1

Πρωτάθλημα

30-01-11

Λάρισα – Πανσερραϊκός

2-1

Πρωτάθλημα

09-02-11

Ελλάδα – Καναδάς

1-0

Φιλικό

13-02-11

Λάρισα - Ολυμπιακός Β.

1-2

Πρωτάθλημα

27-02-11

Λάρισα - Αρης

2-2

Πρωτάθλημα

06-03-11

Λάρισα – Παναθηναϊκός

2-0

Πρωτάθλημα

20-03-11

Λάρισα -Εργοτέλης

3-3

Πρωτάθλημα

10-04-11

Λάρισα – ΑΕΚ

2-3

Πρωτάθλημα

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα