Από το 80΄ είχες πάντα χορηγό…

Από το 80΄ είχες πάντα χορηγό…

Από το 80΄ είχες πάντα χορηγό…

Οι χορηγοί έκαναν την είσοδο τους στον ελληνικό αθλητισμό στις αρχές της δεκαετίας του 80΄ όταν και έγινε επαγγελματικό το ποδόσφαιρο. Το gazzetta.gr  σας  έψαξε και βρήκε τις εταιρείες ή οργανισμούς που κατά καιρούς «κόσμησαν» τις φανέλες ομάδων στα μεγάλα σαλόνια.

Μέχρι την δεκαετία του 1980 όπου τα αθλήματα ήταν ερασιτεχνικά και…αγνά, οι φανέλες των ομάδων είχαν μόνο το έμβλημα και το νούμερο του κάθε παίκτη. Ωστόσο από την στιγμή που  το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό (το 1980) τα δεδομένα άλλαξαν και εταιρείες άρχισαν να γίνονται επίσημοι χορηγοί των ομάδων.

Έτσι στο μπροστινό μέρος των εμφανίσεων (αργότερα ακόμα και στα σορτσάκια) άρχισαν να παρουσιάζονται διάφοροι χορηγοί.

«Αιώνιοι» οι πρώτοι χορηγοί

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ήταν οι ομάδες που «φόρεσαν» τους πρώτους χορηγούς στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα ο μπασκετικός Παναθηναϊκός έδινε τις μάχες του στον «τάφο του Ινδού» με την Motor Oil  στην φανέλα ενώ ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός έφερε το σήμα το λογότυπο της Fiat το 1982 εκτός από τον «δαφνοστεφανωμένο».  Οι «πράσινοι» κράτησαν τον συγκεκριμένο χορηγό μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 80΄ ενώ η συνεργασία των «ερυθρόλευκων» με την Ιταλική εταιρεία κράτησε για περίπου έναν χρόνο.

H μάχη της…οδήγησης

Την σεζόν 1983-84 μπήκαν στην «μάχη» των χορηγών όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι της χώρας. Συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός ταξίδευε με ..Travel Plan, η ΑΕΚ είχε την Zita στο μπροστινό μέρος της φανέλας ενώ ο Παναθηναϊκός οδηγούσε με Citroen, o ΠΑΟΚ με Suzuki  και ο Ηρακλής με Wolkswagen .  Ο Άρης την ίδια περίοδο διαφήμιζε την ΑΓΝΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές της δεκαετίας του 80΄ είχε μπει στο…ράλι χορηγών και ο Άρης με …Datsun ενώ ο Ηρακλής είχε διαφημίσει και την Patrick.

Οι ίδιοι ήταν οι χορηγοί  στις φανέλες των «αιωνίων»   και την σεζόν 1984-85.3

Ασφαλίστηκε με Interamerican

Την χρονιά 1986-85 ο Παναθηναϊκός «ασφαλίστηκε»με την Interamerican για περισσότερα από δέκα χρόνια και η συγκεκριμένη εταιρεία έγινε συνώνυμο του Παναθηναϊκού.

«Μοντελάκια» παρουσιάστηκαν εκείνη την χρονιά   οι παίκτες του Πανσερραϊκού καθώς συνεργάστηκαν με τον οίκο μόδας Paco Rebene . Επιπλέον το προ-πο  άρχισε να «αγκαλιάζει» τον Ηρακλή και άλλες επαρχιακές ομάδες.

Ρολόι o Ολυμπιακός, «χαλί» η Λάρισα…

Εντύπωση προκαλούν οι χορηγοί του Ολυμπιακού και της Λάρισας της σεζόν 1986-86 με τους Πειραιώτες να διαφημίζουν τα ρολόγια Citizen και τους  «βυσσινί» να προβάλλουν την ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ.  Επιπλέον ο ΟΦΗ φιγούραρε με την Τράπεζα Κρήτης στην φανέλα.

Την επόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός ήρθε σε συμφωνία με τα χαρτιά υγείας Diana  ενώ ο Εθνικός είχε έρθει σε συμφωνία με την εταιρεία taverner.  Για ορισμένα ματς ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε και με το λογότυπο της Τράπεζας Πειραιώς.

Από …Εθνική η ΑΕΚ

Τα χέρια με την Εθνική Ασφαλιστική έδωσαν οι «κιτρινόμαυροι την σεζόν 1988-89 σε μια συνεργασία που άντεξε μέχρι το 1992.

Το 1990 το ΠΡΟ-Πο χτύπησε την πόρτα του Άρη και της ΑΕΛ ενώ την σεζόν 1990-91 ο ΟΦΗ πήγαινε με λάστιχα … Continental.

Επιπλέον ο Άρης αφέθηκε στα χέρια της εταιρείας Coplan και ο Ηρακλής συμφώνησε με τα εργαλεία της Unimac.

Ακόμα την σεζόν 1992-93 κάνει την εμφάνιση της η Σκόντα όπου αποτέλεσε το …μικρό όνομα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ξάνθης.

Η ΑΕΚ συνέχισε την ασφαλιστική της… πορεία με την Φοίνιξ ενώ Δόξα Δράμας και Κόρινθος υπέγραψε συμφωνίες με Evroil kai Avin αντίστοιχα.

Ακόμα την χρονιά 1993-94 η Παναχαϊκή έφερε τα …Gatorade στην Ελλάδα.

Army navy …ΗΡΑ

Την ομάδα του Ηρακλή επέλεξε η γνωστή εταιρεία ρούχων Army navy για να διαφημιστεί την σεζόν 1994-95 ενώ ο Ολυμπιακός ήρθε σε συμφωνία με την Εθνοκάρτα.

Την επόμενη χρονιά η Παναχαϊκή δοκίμασε την τύχη της με το…Ξυστό  ενώ η Λάρισα έφερε στην φανέλα της την εταιρεία δομικών έργων Ιντραμετ

Την σεζόν 1996-97 η Καβάλα διαφήμιζε την Avin και ο Πανηλειακός την Ιnternational service.

Ο Πανιώνιος κατάφερε να σηκώσει κύπελλο με τα πολυκαταστήματα elephant ενώ ο ΟΦΗ είχε την Xiosbank. Στα δίχτυα του ΞΥΣΤΟ έπεσε και ο Εθνικός Αστέρας.

Την σεζόν 1998-99 ο Ολυμπιακός φόρεσε την Aspis Bank και η ΑΕΚ είχε συνεργασία τόσο με την Γενική Τράπεζα όσο και  με τα ελαστικά Firestone.

 

Καλωδιακός…Ιωνικός

Το Filmnet πρόβαλλε στην φανέλα του ο Ιωνικός την σεζόν 1999-00 ενώ ο Παναθηναϊκός διαφήμισε την Motor Oil και η ΑΕΚ την Marfin.                Τον επόμενο χρόνο  το «τριφύλλι» είχε την λεζάντα της winbank , ο Ολυμπιακός της Siemens, ο ΟΦΗ την Minoan lianes και ο ΠΑΣ Γιάννινα την εταιρεία Πίνδος.

Την επόμενη σεζόν οι «πράσινοι» συμφώνησαν με τον ΟΤΕ ενώ ΑΕΚ και Ηρακλής τα βρήκαν με τον Alhpa digital. Την χρονιά 2002-03 η ΑΕΚ εμπιστεύτηκε την τράπεζα Πειραιώς και ο Ηρακλής τον  Alpha .

Ένα χρόνο αργότερα ο Ηρακλής τα βρήκε με την Alousystem . Ακόμα την σεζόν 2004-05 η ΑΕΚ έπιανε ..σήμα με ΤΙΜ και ο Παναθηναϊκός με Cosmote. O  Εργοτέλης διαφήμισε την  Almaco και ο Ατρόμητος την ΕΤΕΚΑ.

O Ηρακλής διαφήμισε την Attica Bank την σεζόν 06-07 ενώ η ΑΕΚ συμφώνησε με την Lg το 2007-08, ο ΠΑΟΚ με  την ΔΕΠΑΠ , ο Άρης με την ΕΚΟ , ο Ολυμπιακός με την Vodafοne και ο Πανιώνιος με την wind.

Οι μπασκετικοι χορηγοί

Πιο ισχυροί ήταν οι χορηγοί στο μπάσκετ όπου πολλές φορές συνόδευαν τα ονόματα των ομάδων. Ο πρωταθλητής ευρώπης Παναθηναϊκός ξεκίνησε με την Μοτορ Οιλ στην φανέλα και κατά καιρούς διαφήμισε την Becks, τo Molto, τη ΝΟΚΙΑ ακόμα και τα Bake Rolls.

Η μπασκετική ΑΕΚ φόρεσε έστω και για λίγο τον χορηγό της Citroen στις αρχές της δεκαετίας του 80΄ ενώ με την Γενική Τράπεζα ο «δικέφαλος γνώρισε μοναδικές στιγμές στις αρχές του 2000.

Ο ΠΑΟΚ έγραψε την δική του ιστορία με …Αγροτική Ζωής ενώ ο Άρης ήταν για πολλά χρόνια η κάτω ή …Sato.

Eπιπλέον γλυκιές εμφανίσεις έκανε και ο Ολυμπιακός με την Lacta  στα τέλη της δεκαετίας του 90΄. Στην ιστορία έχουν μείνει οι χορηγοί Ράδιο Κορασίδη-Περιστέρι, Chipita Πανιώνιος, Dur Απόλλων Πατρών , Soulis Σπορτινγκ και πολλές άλλες.

 

Best of internet