Ναυαγοί σ'ένα φλυτζάνι

Ναυαγοί σ'ένα φλυτζάνι

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης προτείνει μέσα από το blog του στο gazzetta.gr την ιδανική λύση ώστε να εμφανιστούν ετοιμοπόλεμοι στην Πόλη Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός.

Xρειάζεται τέχνη για να πνιγεί κάποιος σε μια κουταλιά νερό. Απαράμιλλη τεχνική. Για να κρατήσεις τις αναπνευστικές οδούς πνιγμένες στο υγρό, πρέπει να είσαι ανεπανόρθωτα καθηλωμένος μπρούμυτα, να κινείσαι με την όπισθεν και να μη βλέπεις πέρα από τη μύτη σου.

Η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος της Α1 ειδικεύεται στο άθλημα.

Το καλεντάρι των νερόβραστων πλέι-οφ ενός πρωταθλήματος που έχει για έπαθλο ένα τρύπιο πάπλωμα δημιούργησε κρίση χωρίς να υπάρχει λόγος. Από το τίποτα, για το τίποτα. Για ένα θέμα που θα μπορούσε να λυθεί με δύο τηλεφωνήματα ή και …χωρίς τηλεφωνήματα.

Από πού κι ως πού πρέπει να έχουν λόγο οι ομάδες για τον καταρτισμό του προγράμματος; Ο ΕΣΑΚΕ κρατάει και το καρπούζι και το μαχαίρι. Η μοναδική αρχή που δικαιούται να αλλάξει τα δεδομένα είναι αυτή που βάζει το χρήμα, δηλαδή η τηλεόραση.

Η ΕΡΤ, βέβαια, δεν ξέρει πού πατάει και πού πηγαίνει. Ο προγραμματισμός των μεταδόσεών της και η «εκμετάλλευση» του προϊόντος για το οποίο πλήρωσε αδρά είναι μνημείο αντιπαραγωγικότητας. Θα είχε ωφελήσει περισσότερο το μπάσκετ εάν έμενε μακριά του.

Ο ΕΣΑΚΕ στρίμωξε τους αγώνες του α’ και του β’ γύρου μέσα σε ένα ασφυκτικό δεκαήμερο, δημιουργώντας έτσι κενές ημερομηνίες για ενδεχόμενη διεξαγωγή του 1ου και του 2ου τελικού της Α1 πριν το φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκας. Επειτα, άλλαξε γνώμη και ανακοίνωσε ότι οι μάχες του εγχώριου τίτλου θα ξεκινήσουν μετά την Κωνσταντινούπολη, κατά πάσα πιθανότητα στις 19 ή 20 Μαϊου.

Υπήρχε η αίσθηση ότι οι ομάδες ερωτήθηκαν και είπαν «όχι» στο σενάριο της συμπύκνωσης, αλλά η αντίδραση του επίσημου Ολυμπιακού και του Ντούσαν Ιβκοβιτς μαρτυρά το αντίθετο.

Από τα ενδότερα του ΕΣΑΚΕ ακούγεται ότι το κώλυμμα για το τριήμερο των εκλογών ξεκίνησε από την Αστυνομία, η οποία δεν προφταίνει να κάνει επίδειξη ανικανότητας σε δύο μέτωπα. Τα όργανα της τάξης θα έχουν πολλή δουλειά το επόμενο Σαββατοκύριακο, αφού θα πρέπει να καλύψουν όχι μόνο τα εκλογικά τμήματα, αλλά και τις πανηγυρικές εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής.

Και κάποιοι ένστολοι λεβέντες ασφαλώς θα μοιραστούν τη σαμπάνια των νεοναζί. Πού να τρέχουν μετά πιωμένοι στα μπάσκετ…

Από τον Παναθηναϊκό δεν ακούγεται μιλιά. Ίσως να είναι αυτός που ψήφισε «μετά», αλλά αμφιβάλλω. Ο Ομπράντοβιτς των δεκατριών (αν δεν έχασα το μέτρημα) φάιναλ-φορ δεν είναι χθεσινός. Ξέρει ότι μία καυτή πρόβα τζενεράλε εν όψει ΤΣΣΚΑ θα είναι ανεκτίμητης αξίας για την ομάδα του, παρά την κάπως προχωρημένη ηλικία ορισμένων βασικών του παικτών.

Οι αγώνες με τον Κολοσσό δεν πρόκειται να βοηθήσουν ιδιαίτερα τον Παναθηναϊκό σε αγωνιστικό επίπεδο, ακόμα και αν κάποιος από αυτούς γίνει ντέρμπι. Δεν γίνεται να ντυθεί ο Ασημακόπουλος Κιριλένκο ούτε ο Τσάμης Τεόντοσιτς.

Οι φωνές που πρότειναν την κατάργηση ή έστω τη συντόμευση των πλέι-οφ δικαιώνονται σήμερα, αφού οι περισσότερες ομάδες μπήκαν σε αυτά δίχως κίνητρο και έκαναν αγγαρεία. Τι νόημα έχει να διεξάγονται τα ημιτελικά στις 3 νίκες; Τι χρειάζεται ο πρώτος γύρος; Θεωρητικά έχουν όλοι δικαίωμα στην ελπίδα, αλλά η θεωρία και η ελπίδα έχουν πεθάνει προ πολλού για τους μικρομεσαίους του ελληνικό μπάσκετ.

Τις σκότωσε η απώλεια του τρίτου εισιτηρίου για την Ευρωλίγκα. Ακόμα και αν ο ΠΑΟΚ κατόρθωνε να αποκλείσει τον Ολυμπιακό και να τερματίσει 2ος στην τελική κατάταξη, τα σαλόνια θα τα έβλεπε απ’έξω με τη μούρη κολλημένη στο τζάμι, σαν το κοριτσάκι με τα σπίρτα.

Τουλάχιστον ο ΕΣΑΚΕ αποφάσισε, απροειδοποίητα νομίζω, να τροποποιήσει τη σειρά των αγώνων στα ημιτελικά: 2-2-1 αντί για το …πατροπαράδοτο 1-1-1-1-1. Το τελευταίο που χρειαζόταν λ.χ. ο Παναθηναϊκός είναι να ταξιδέψει δύο φορές στη Ρόδο μέσα σε τέσσερις μέρες.

Ο αποκλεισμός του ΑΓΟΡ απλούστευσε τα πράγματα στο άλλο ζευγάρι, αλλά η Ρόδος υπαγόρευσε την αλλαγή του συστήματος, όπως την υπαγόρευσαν στο βόλεϊ ομάδες σαν το Φοίνικα Σύρου και τον Παμβοχαϊκό του Βραχατίου.

Υπάρχει βέβαια λύση για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Υπάρχει τρόπος για να κρατηθούν σε ετοιμότητα. Ας παίξουν μία σειρά φιλικών αγώνων μεταξύ τους μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Ας κάνουν κοινή προετοιμασία εν όψει Κωνσταντινούπολης μετά το τέλος των ελληνικών ημιτελικών! Κεκλεισμένων των θυρών, φυσικά. Δεν θα χρειαστούν καν αστυνομική προστασία.

Ο Ιβκοβιτς και ο Ομπράντοβιτς δεν έχουν να φοβηθούν ή να χάσουν τίποτε από ένα τέτοιου είδους σενάριο. Δεν πρόκειται δα να ανιχνεύσει ο αντίπαλος τίποτε επτασφράγιστα μυστικά εν όψει Α1. Ο Ολυμπιακός μπορεί να γίνει ιδανικός σύμμαχος του Παναθηναϊκού και ο Παναθηναϊκός του Ολυμπιακού. Μετά τις 13 Μαϊου, θα επιστρέψουν στα χαρακώματα και θα φορέσουν πολεμική στολή εν όψει των ελληνικών τελικών.

Για χάρη της κερκίδας. Αυτή είναι που τους θέλει ορκισμένους εχθρούς.

Υπάρχει όμως και άλλη μία παράμετρος. Εάν παραμείνει ως έχει το καλεντάρι του ΕΣΑΚΕ, θα πάει τέλος Μαϊου μέχρι να ολοκληρωθούν οι τελικοί. Και φυσικά θα την πληρώσει η Εθνική ομάδα, της οποίας οι επίσημες υποχρεώσεις αρχίζουν στις 2 Ιουλίου. Πότε θα ξεκουραστούν οι «κόκκινοι» και οι «πράσινοι» διεθνείς, πότε θα ξεμπαφιάσουν, πότε θα κάνουν προετοιμασία, πότε θα πάνε στις ΗΠΑ για φιλικά, πότε θα εγκλιματιστούν στη Βενεζουέλα όπου θα διεξαχθεί το Προολυμπιακό;

Ο Βασιλακόπουλος ζητούσε να τελειώσει η Α1 πριν τις 20 Μαϊου. Φυσικά αγνοήθηκε. Ο ΕΣΑΚΕ είχε τα δεδομένα στα χέρια του από το Σεπτέμβριο. Φυσικά τα θαλάσσωσε. Κάνει μπουρμπουλήθρες σε μία κουταλιά νερό. Η σπεσιαλιτέ του.

Καλό είναι όμως να θυμόμαστε ότι οι ομάδες που διαμαρτύρονται στον φοβερό Οικονομίδη είναι οι ίδιες που τον εξέλεξαν και τον επανεξέλεξαν στον προεδρικό θώκο, με τις ευλογίες βεβαίως της Ομοσπονδίας. Έχουν λοιπόν τη διοίκηση που τους αξίζει.

Ας τη λουστούν λοιπόν, όχι σε κάποιον καταρράκτη σαν αυτούς που στολίζουν τη Βενεζουέλα, όχι στα στενά του Βοσπόρου όπου θα δώσουν την ευρωπαϊκή τους μάχη Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, αλλά σε ένα φλυτζάνι με ξυνό νερό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.