Πώς την αντέχουν τόση αδικία;

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Πώς την αντέχουν τόση αδικία;

bet365

O Νίκος Παπαδογιάννης αισθάνεται καλύτερα μετά το "όχι" της FIBA στους Σκοπιανούς και ετοιμάζει βαλίτσες για Κάουνας ή για ...Καράκας.

Tα τελευταία εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου θα μοιραστούν στη γνώριμη πλέον Λιθουανία ή στην αινιγματική Βενεζουέλα. Η FIBA θα ανακοινώσει την απόφασή της την Κυριακή. Σήμερα, όμως, έριξε τον πρώτο κύβο και πέτυχε τους Σκοπιανούς κατακέφαλα: η υποψηφιότητα της FYROM έμεινε στο ράφι, μαζί με αυτήν της Ανγκόλα, η οποία είχε ουσιαστικά αποσυρθεί.

Οι γείτονες νόμιζαν ότι θα κέρδιζαν την κούρσα, αφού η κυβέρνησή τους υποσχόταν αθρόα χρηματοδότηση, επενδύοντας σε τριπλό πονηρό ποντάρισμα.

Αφ'ενός, θα παρουσίαζε στην υπόλοιπη Ευρώπη "σύγχρονο προφίλ", αποκρύπτοντας κάτω από το χαλί τον αρχοντοχωριατισμό και τη φτώχεια. Κάτι παρόμοιο επιχειρεί και η Βενεζουέλα, με τις ευλογίες, λένε, του φοβερού Ούγκο Τσάβες.

Αφ'ετέρου, θα ενίσχυε την Εθνική ομάδα της χώρας, η οποία θα είχε σύμμαχο το πλεονέκτημα της έδρας στην προσπάθειά της να κερδίσει εισιτήριο για το Λονδίνο ώστε να κάνει εκεί το κομμάτι της. Τα κατορθώματά της στο Ευρωμπάσκετ γέννησαν μία νέα τάξη αιθεροβαμόνων στα Σκόπια.

Και ...αφ'ετρίτου, όπως λέγαμε στο σχολείο, θα σκάρωνε χουνέρι στους μισητούς Έλληνες, μετατρέποντας την πρώτη διεθνή αθλητική διοργάνωση στην ιστορία της χώρας σε όχημα ανεξέλεγκτης πολιτικής προπαγάνδας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο Κάουνας, οι επιδοτούμενοι Σκοπιανοί φίλαθλοι προσπάθησαν να σκεπάσουν τις κερκίδες με μία κιτρινόκκινη σημαία κολοσσιαίων διαστάσεων, στο κέντρο της οποίας δέσποζε το αστέρι της Βεργίνας. Το σχέδιό τους σκόνταψε στις αντιρρήσεις των Λιθουανών σεκιουριτάδων και φιλάθλων. Μέσα στα Σκόπια, ποιος θα τολμούσε να τους σταματήσει;

Η FIBA δεν θέλησε να δώσει εξηγήσεις για τη σημερινή της επιλογή. Εάν χρειαστεί να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό των Σκοπιανών, θα υπογραμμίσει μάλλον την έλλειψη υποδομών, η οποία προσφέρει ένα θαυμάσιο άλλοθι.

Ψευδεπίγραφο, όμως. Η αρένα "Μπόρις Τραϊκόφσκι" (φωτό) χωράει 8.000 κόσμο και μοιάζει επαρκής για να στεγάσει τέτοιο τουρνουά, μολονότι δεν θυμίζει σε τίποτα τα γήπεδα-μέγαρα της Λιθουανίας. Τα ξενοδοχεία της πόλης δεν είναι χειρότερα από του Κάουνας ούτε λιγότερα.

Στην πραγματικότητα, η ασυγκράτητη τάση των Σκοπιανών για φτηνή πολιτικολογία και προπαγάνδα έγινε μπούμερανγκ και τους χτύπησε στο δόξα πατρί. Υποψιάζομαι ότι οι ελληνικές αντιρρήσεις έπαιξαν το ρόλο τους ώστε να αγνοηθεί από τη FIBA το "θέλω" της FYROM, μολονότι η εποχή Βασιλακόπουλου ανήκει στο παρελθόν. Θεωρώ απίθανο (και ασυγχώρητο) να μην κατατέθηκε ένα άτυπο ελληνικό βέτο.

Ο Φίλιππος Συρίγος είπε στη χθεσινή εκπομπή της Nova, ότι τυχόν διεξαγωγή του Προολυμπιακού τουρνουά στα Σκόπια θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έργον ευχής για την Εθνική μας. "Θα προκαλούσε συσπείρωση και πανστρατιά", εξήγησε ο έμπειρος συνάδελφος. "Στα Σκόπια θα πάνε όλοι οι παίκτες, με πρώτο το Διαμαντίδη. Ακόμα και αν ο ίδιος δεν ήθελε, θα τον πήγαιναν σηκωτό οι συντοπίτες του, οι Καστοριανοί".

Εύστοχη η σκέψη, αλλά προτιμώ να παίξουν στην Εθνική μόνο όσοι το επιθυμούν στ'αλήθεια. Το διακύβευμα δεν είναι η κληρονομιά του Μεγαλέξανδρου, αλλά η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η παρέλαση στην Τελετή Έναρξης κάτω από την ελληνική σημαία. Θα έπρεπε να το θεωρούν αρκετό όλοι οι παίκτες, παλαιοί και νέοι, κουρασμένοι και ξεκούραστοι, περπατημένοι και αμούστακοι. Οποιος δεν συγκινείται από αυτό το δέλεαρ, ας μείνει στο μοναστήρι.

Στα Σκόπια, άλλωστε, θα έβγαιναν από το φαιό αυγό τους κάθε λογής προβοκάτορες και ουρανοκατέβατοι, σαν αυτούς που απαιτούσαν τη δημόσια διαπόμπευση των διεθνών μετά την ήττα από την παρέα του ΜακΚάλεμπ και του Άντιτς τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τι τους θέλουμε αυτούς στο μπάσκετ; Σε τι ακριβώς θα βοηθήσει αυτό το κλίμα την ομάδα;

Πλέον, αυτές οι σκέψεις κλειδώθηκαν στο χρονοντούλαπο, μαζί με το φάκελο της σκοπιανής υποψηφιότητας. Ελπίζω ότι και τον ερχόμενο Ιούλιο (και Αύγουστο), η Εθνική θα συζητηθεί για τα κατορθώματά της στο παρκέ και όχι για την πατριωτική της συνείδηση. Στο Βίλνιους ή στο Κάουνας ή και στο ...Καράκας. Μακριά από το λημέρι των σφετεριστών και των πλαστογράφων.

Οι Σκοπιανοί, στο μεταξύ, σκύλιασαν. "Μας νίκησε το λόμπι των Λιθουανών", διαμαρτύρονται στα φόρα του Διαδικτύου. "Μας χαντάκωσαν", γράφουν, "όπως μας χαντάκωσε η διαιτησία το περασμένο καλοκαίρι". Κάπου εκεί έβαλα τα γέλια και έσβησα τον υπολογιστή. Πώς την άντεξαν, οι δόλιοι, τόση αδικία;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.