Στον πλανήτη των πιθήκων

Στον πλανήτη των πιθήκων

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης σας καλωσορίζει στο μεσαίωνα της νέας Ελλάδας: "Δεν φταίμε εμείς που τον λέμε μαϊμού, φταίει αυτός που είναι μαύρος".

Tα αθλητικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας πλημμύρισαν από το κόκκινο των πανηγυρισμών του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, τυφλή τροφή στο οπαδικό συναίσθημα. Σαν να έχει κάποια σημασία, ποιος σέρνει τον χορό των πεθαμένων. Εστω. Ας χειροκροτήσω κι εγώ, πριν με πλακώσουν "αγανακτισμένοι" κουκουλοφόροι όπως τον Τομαρά. Κλαπ, κλαπ, κλαπ.

Η μοναδική πραγματικά σημαντική είδηση του Σαββατοκύριακο θάφτηκε στις μέσα σελίδες, στα ψιλά. Στο «ρεπορτάζ της βήτα εθνικής», δίπλα στα φαρμακεία. Ισως και να είναι ορθή αυτή η αντιμετώπιση. Δεν είναι πια είδηση, στην Ελλάδα του 2013, η ρατσιστική επίθεση –ιδίως φραστική- ενάντια σε έναν μαύρο μεροκαματιάρη.

Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν από την Εύβοια, περίπου 150 «φίλαθλοι» των Ψαχνών εξαπέλυσαν όργιο ρατσιστικών αποδοκιμασιών με αποδέκτη έναν Αφρικανό ποδοσφαιριστή του Απόλλωνα Σμύρνης, τον Λιβεριανό (υπήκοο πλέον της Ισημερινής Γουινέας) Λόρενς Ντοέ. Μόλις τον είδαν να σηκώνεται από τον πάγκο για προθέρμανση, πλησίασαν τα κάγκελα του γηπέδου και βάλθηκαν να τον χλευάζουν με κραυγές πιθήκου –οι πίθηκοι- με ηχητική συνοδεία ταμπούρλου. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Απόλλωνα, αρκετοί από τους δράστες φορούσαν διακριτικά της Χρυσής Αυγής. Αλίμονο. Τι περίμεναν να δουν, σημαίες του Σύριζα; Ή του ΚΚΕ;

Ο Ντοέ έτρεξε στον αγωνιστικό χώρο για να καταγγείλει το περιστατικό στον διαιτητή Τερετίδη, λες και υπήρχε πιθανότητα να τα βάλει αυτός με τον όχλο. Για τον κόπο του, ο οργισμένος ποδοσφαιριστής εισέπραξε μία κίτρινη κάρτα. Οι συμπαίκτες του τον απομάκρυναν για να αποτρέψουν τα χειρότερα. Βίντεο από τη μετάδοση της OTE TV, δυστυχώς χωρίς πλάνα από τις κερκίδες, μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=uexTdqLMPlc . Από τα μικρόφωνα περνούν ξεκάθαρα τα ρυθμικά "ουγκ".

Τα ενσταντανέ που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπου δείχνουν τον Ντοέ να ορύεται με τσιτωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου και να ψάχνει, απεγνωσμένα, συμμάχους. Πίστευε, ίσως, ότι ο διαιτητής θα διέκοπτε τον αγώνα ή ότι θα επενέβαιναν τα όργανα της τάξης. Εδώ γελάνε. Ο ένστολος, να τα βάλει με τον χρυσαυγίτη; Βγάζει ο κόρακας κοράκου μάτι; Ούτε στα παραμύθια.

Ο Ντοέ υποχρεώθηκε να δώσει τόπο στην οργή, με μοναδική παρηγοριά το χάδι συμπάθειας κάποιων συμπαικτών του. Μα καλά, δεν το περίμενε ο χριστιανός ή μωαμεθανός ή ό,τι άλλο μπορεί να είναι; Μήπως ζει σε κάποιο γκέτο; Αποκλείεται να μην του έτυχαν παρόμοια περιστατικά στους δρόμους της Αθήνας…

«Περιμέναμε μία συγγνώμη από τον Ηρακλή Ψαχνών, αλλά αυτοί προσπαθούν να υποβαθμίσουν το περιστατικό για να αποφύγουν την τιμωρία», δήλωσε ο πρόεδρος του Απόλλωνα Σταμάτης Βελλής μετά τον αγώνα στην Ελευθεροτυπία. «Θα ζητήσουμε από την ΕΠΟ να επιβληθούν κυρώσεις». Τώρα μάλιστα…

Ο Ηρακλής βρίσκεται στην 4η θέση της βαθμολογίας της Β’ Εθνικής (Φούτμπολ Ληγκ τη λένε πλέον, νεοελληνιστί) και διεκδικεί την άνοδό του στη λεγόμενη Σούπερ Ληγκ. Προφανώς θα προβιβαστούν μαζί του και τα καλόπαιδα που δημιούργησαν το επεισόδιο σε βάρος του Ντοέ. Ποιος θα τους σταματήσει; Η διοίκηση της ομάδας;

Καμαρώστε την ανακοίνωση του εξόχου προέδρου του Ηρακλέους, Γιώργου Στούπα: «Το παιδί αυτό (ο Ντοέ) προκαλούσε, αλλά δεν θα πω ποτέ ότι ήταν υποβολιμαίο, θεωρώ πως ήταν προσωπική αντίδραση. Η προσπάθεια του να σπάσει τον ρυθμό, ή οτιδήποτε άλλο. Μακριά από εμάς τα ρατσιστικά, γιατί ξέρετε τι συμβαίνει; Κάθε φορά που ένας έγχρωμος ποδοσφαιριστής αποδοκιμάζεται θεωρούμε πως είναι ρατσιστικό. Λες και τους λευκούς δεν τους αποδοκιμάζει κανείς. Αρκετά δηλαδή, γιατί εδώ στην Ελλάδα δύναμη έχουν μόνο οι μειοψηφίες»! Το θαυμαστικό δικό μου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο προπονητής του Ηρακλή, κάποιος Γιώργος Βαζάκας, ο οποίος ξεστόμισε το εξής εκπληκτικό: «Ωραία παιδεία, ποδοσφαιριστής να μπαίνει στο γήπεδο και να διακόπτει τον αγώνα την ώρα που ο αντίπαλος πιέζει». Ναι, ας το ομολογήσουμε τώρα που μας πήραν είδηση, προκάλεσε επίτηδες την ένταση ο Ντοέ, ώστε να έχει άλλοθι και να μπουκάρει μέσα για να ανακόψει τον ρυθμό του Ηρακλή. Μάλλον την έβγαζε ο ίδιος τη φωνή της μαϊμούς.

Στο μεταξύ, οι ίδιοι οι «φίλαθλοι Ηρακλή Ψαχνών» εξέδωσαν και ανακοίνωση με την οποία ζητούν την παραδειγματική τιμωρία του Ντοέ! http://eviawelle.blogspot.gr/2013/03/blog-post_2766.html. Δεν φταίνε αυτοί, φταίει αυτός που είναι μαύρος. Δυστυχώς, η ξεδιαντροπιά δεν φορολογείται.

Οι προπονητές των δύο ομάδων αρπάχτηκαν άσχημα στη συνέντευξη Τύπου, όχι για το κρούσμα ρατσισμού, αλλά για τις …τελικές προσπάθειες που είχε κάθε ομάδα και την ποδοσφαιρική καταγωγή εκάστου. Αυτό τουλάχιστον κατάλαβα στην προσπάθειά μου να μεταφράσω τις δηλώσεις τους στα ελληνικά (http://www.flnews.gr/themata/item/16110-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AC-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B5-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%AE.html)

Ξεψαχνίζοντας τις ουκ ολίγες τοπικές εφημερίδες, όσες δεν αποσιώπησαν το περιστατικό, εντόπισα άφθονες φωτογραφίες από τα Ψαχνά. Ολες ανεξαιρέτως απεικονίζουν τον καθολικώς διαμαρτυρόμενο Ντοέ, τον διαιτητή του αγώνα και άλλους ποδοσφαιριστές. Δεν δημοσιεύτηκε ούτε μία που να δείχνει τους δράστες της ρατσιστικής επίθεσης. Ολως παραδόξως, ο φωτογράφος λησμόνησε να στρέψει τον φακό του προς την κερκίδα και οι ντόπιοι αρχισυντάκτες απέφυγαν να εκθέσουν τους λεβέντες της τοπικής κοινωνίας.

Το επόμενο βήμα είναι να μιλήσουν για προβοκάτσια και για «φανταστικό περιστατικό». Δεν θα είναι δα η πρώτη φορά. Εάν στριμωχτούν ανεπανόρθωτα, θα ισχυριστούν ότι οι πιθηκισμοί ήταν ένα αθώο καλαμπούρι. Το ακούσαμε τώρα τελευταία αυτό το τροπάριο, όταν οι νοσταλγοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αμείλικτη εικόνα βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου: «Ελα μωρέ, πλάκα κάναμε που μιλούσαμε για σαπούνια». Ξεκαρδιστικό. Στο επόμενο ανέκδοτο, θα μας πουν ότι τα ζώα που μαχαιρώθηκαν στην Κυψέλη ήταν οπαδοί του Πανελληνίου και του Σπόρτιγκ. Ή, ξέρω γω, Πακιστανοί.

Οσο για τη διαιτησία, όλα κι όλα, σωστή και ακριβοδίκαιη. Ο Καβαλιώτης ρέφερι βούτηξε στα βαθιά και κολύμπησε με απλωτές. Το γράφει κι εδώ: http://www.diaititis.gr/epikairotita/300-sostos-o-kiotzenis-sto-pagkritio

Προς το παρόν, η ΕΠΟ αδιαφορεί για τις καταγγελίες. Εχει σοβαρότερες ασχολίες, από τον τελικό του Κυπέλλου μέχρι την προκαταρκτική μοιρασιά των θέσεων στο τσάρτερ για το Ρίο. Εννοείται ότι η Πολιτεία κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να πατάξει τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, ερευνώντας ακόμα και «ασήμαντα» περιστατικά (μία μπανάνα, ένα σύνθημα, ένα πανό) σε πλήρη μάλιστα σύμπνοια με τις εμπλεκόμενες ομάδες, εμείς παραδίδουμε τα γήπεδά μας βορά στον αδηφάγο νεοφασισμό.

Πρόσφατη μαρτυρία μετανοημένου χρυσαυγίτη αποκάλυψε ότι η γραμμή για τις εκδηλώσεις του μίσους χαράσσεται μέσα στους συνδέσμους των οπαδών. Εκπρόσωπος οργανωμένων φιλάθλων που συμμετείχε στο πρόσφατο αντιφασιστικό συλλαλητήριο δήλωσε επώνυμα (πάλι στην Ελευθεροτυπία) ότι μεγαλοπαράγων μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας είναι βασικός χρηματοδότης της Χρυσής Αυγής.

Σας φαίνονται «μεμονωμένα» αυτά τα στοιχεία; Τα γήπεδα επωάζουν το αυγό του φιδιού καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο εκκολαπτήριο στην αλαλιασμένη Ελλάδα της αγραμματοσύνης και της κοινωνικής αποχαύνωσης.

Τρέμω, και ταυτόχρονα περιμένω ανυπόμονα, τη μέρα που θα εμφανιστούν οι πατριδικάπηλοι με τα αγκυλωτά τους λάβαρα σε αγώνα της Εθνικής μπάσκετ. Η ανυπομονησία έγκειται στο πιθανό συναπάντημά τους με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, ο οποίος έγινε έξαλλος όταν διάβασε εκείνες τις δηλώσεις που αμφισβητούσαν την ελληνική του ταυτότητα.

«Προσπαθούμε με χίλια ζόρια να τον ηρεμήσουμε», μου έλεγε άνθρωπος του Παναθηναϊκού στη Λιουμπλιάνα, όπου βρισκόταν η ομάδα όταν μαθεύτηκαν τα καθέκαστα. Εάν τυχόν εμφανιστούν μπροστά του σε κάποιο κλειστό γήπεδο, ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Θέλω να πιστεύω ότι θα τους απομονώσει εξαρχής το πιστό κοινό της Εθνικής, όπως έγινε με κάτι καλόπαιδα (άλλης εθνικιστικής οργάνωσης) που εμφανίστηκαν απρόσκλητα σε κάποιο τουρνουά «Ακρόπολις» προ πενταετίας.

Η Ομοσπονδία, βέβαια, δεν έκανε το παραμικρό για να κλείσει τις πόρτες τις φαιοχίτωνες. Ακόμα τότε μας έλεγαν «γραφικούς», όσους επισημαίναμε ότι θεριεύει στην Ελλάδα ο νεοφασισμός.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.