Ένας «ταύρος» για το τριφύλλι! (vids)

Ένας «ταύρος» για το τριφύλλι! (vids)

Ένας «ταύρος» για το τριφύλλι! (vids)

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Λιθουανό «ταύρο», Γιόνας Μασιούλις που βρίσκεται ψηλά στην μεταγραφική λίστα του Παναθηναϊκού.

Γεννημένος στις 10 φεβρουαρίου του 1985, ο Λιθουανός άσος δεν άργησε να «κερδίσει» το παρατσούκλι «ο ταύρος». Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλος από την σωματοδομή του, αφού με ύψος 2 μέτρα και βάρος περίπου 107 κιλά, είναι ένα γκαρντ (αλλά και «3αρι»)... οδοστρωτήρας.

Γνωστός στο ευρύ -λιθουανικό- κοινό έγινε το 2004, όταν με την φανέλα της Νεβέζις πραγματοποίησε μία εξαιρετική σεζόν, το τέλος της οποίας και τον βρήκε με 13,6 πόντους και 5,8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό λοιπόν, μία τέτοια χρονιά και μάλιστα από ένα πιτσιρίκι 19 ετών, κάθε άλλο παρά απαρατήρητη θα μπορούσε να περάσει από τα δεκάδες μπασκετικά «ζευγάρια» μάτια που τον παρακολουθούσαν.

Το «άλμα» στην Ζαλγκίρις

Εκείνη η σεζόν (2004-2005), ήταν το εναρκτήριο... λάκτισμα για την καριέρα του Γιόνας Μασιούλις, το πραγματικό άλμα ωστόσο, έγινε την αμέσως επόμενη χρονιά. Η Ζαλγκίρις διακρίνοντας άμεσα (ε δεν ήταν και τόσο δύσκολο) το ταλέντο του νεαρού άσου, δεν έχασε χρόνο, του «χτύπησε» την πόρτα και αυτός δύσκολα θα μπορούσε να πει «όχι» σε μία ομάδα του μεγέθους της.

Ίσως να μην το γνώριζε, σίγουρα ωστόσο το ήλπιζε, ότι υπογράφοντας με την ομάδα του Κάουνας, είχε ήδη ξεκινήσει το... ταξίδι για μία πραγματικά σπουδαία πορεία, αφού με το «καλημέρα» έδειξε πως ήταν ικανός για να κολυμπήσει στα βαθιά. Στην πρώτη του χρονιά στην Ζαλγκίρις, παρά το νεαρό της ηλικίας του, κέρδισε την εμπιστοσύνη του προπονητή του και μάλιστα απολύτως δίκαια. Σε 20.6 λεπτά συμμετοχής κατά μ.ο., είχε 10,5 πόντους και 4,7 ριμπάουντ στην βαλτική λίγκα, ενώ στο λιθουανικό πρωτάθλημα ήταν σχεδόν ίδια τα ποσοστά του, με μία ελαφρά κλίση προς τα κάτω.

Η καριέρα του ωστόσο συνέχισε να έχει ανοδική, καθώς την επόμενη σεζόν τα πήγε ακόμα καλύτερα, αφού και ο χρόνος συμμετοχής του αυξήθηκε (20.5 λεπτά μ.ο.) αλλά και τα στατιστικά του βελτιώθηκαν, όσο τουλάχιστον αφορά την παραγωγικότητα (11,2 πόντους και 3,9 ριμπάουντ) στην βαλτική λίγκα.

Εκεί όμως που πραγματικά εντυπωσίασε, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να τον «ζαχαρώνουν» και οι ευρωπαϊκές ομάδες, ήταν στην Ευρωλίγκα, όπου είχε 12,7 πόντους κατά μ.ο., ενώ στο τέλος της σεζόν, στέφθηκε και πρωταθλητής Λιθουανίας, ενώ κατέκτησε και την Βαλτική Λίγκα. .

Η χρονιά «όνειρο» και η μεταγραφή

Όπως προαναφέραμε πρόκειται για έναν παίκτη, που κάθε σεζόν έκανε το... κάτι παραπάνω, σε σχέση με την προηγούμενη. Αυτό το «κάτι» λοιπόν, ήταν που το 2009 έφερε και την πρώτη του μεταγραφή εκτός λιθουανικών συνόρων. Για να γίνει βέβαια αυτό, είχε προλάβει να εντυπωσιάσει και να ξεχωρίσει με τα χρώματα της Ζαλγκίρις, πραγματοποιώντας την καλύτερη χρονιά της καριέρας του. Η στατιστική του εκείνη την σεζόν στην Ευρωλίγκα, έγραψε 14 πόντους και 5 ριμπάουντ κατά μ.ο., έχοντας μάλιστα στο ενεργητικό του και μία εμφάνιση βγαλμένη από... ΝΒΑ κόντρα στην Νανσί, όπου και σημείωσε 29 πόντους (8/1/2009).

Τρεις ακριβώς μήνες ωστόσο αργότερα, έρχεται ένα άλλο πραγματικά ξεχωριστό επίτευγμα για τον άσο της Ζαλγκίρις. Ήταν 8 Απριλίου, όταν κόντρα στην Λιέτουβος Ρίτας για το πρωτάθλημα, πετυχαίνει οχτώ συνεχόμενα τρίποντα!

Εκείνη η σεζόν ήταν και η τελευταία του στο Κάουνας, αφού στις 1 Ιουλίου η... νεόπλουτη Αρμάνι Μιλάνο, τον πείθει να βάλει την υπογραφή του σε διετές συμβόλαιο, το οποίο και του απέφερε 1,2 εκ. ευρώ τον χρόνο!

Ο τραυματισμός και η... ολική επαναφορά

Τα πράγματα ωστόσο στο Μιλάνο, δεν εξελίχτηκαν όπως θα τα περίμενε, αφού ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο τον Μάϊο του 2011, τον κράτησε εκτός αγωνιστικών χώρων για εννιά περίπου εννιά μήνες. Προηγουμένως βέβαια τα πήγαινε πολύ καλά, αυτό ωστόσο δεν φάνηκε αρκετό για να τον κρατήσει στην Αρμάνι και μετά το πέρας του συμβολαίου του.

Κάπως έτσι φτάσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου αποφάσισε να παίξει στην Μπαλτάι του Κάουνας για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του, μέχρι να βρει ένα συμβόλαιο στα... κυβικά του. Στην Μπαλτάι μάλιστα συμφώνησε να παίξει αμισθί (!) και στο πρώτο του ματς εναντίον της Κάλεφ/Κράμο, είχε 16 πόντους και 2 ριμπάουντ. Καθόλου άσχημα για πρώτο ματς έπειτα από εννιά μήνες αποχής...

Στα ιταλικά... σαλόνια, επέστρεψε στα τέλη Απριλίου, όταν κι έσπευσε να τον αποκτήσει η Σιένα. Σε τέσσερα παιχνίδια φόρεσε την φανέλα της και είχε 7,3 πόντους, 1,8 ασίστ και 1,5 ριμπάουντ κατά μ.ο., όμως στα πλέι οφ, έμεινε εκτός.

Για όποιον ωστόσο αμφιβάλει για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή την στιγμή ο Μασιούλις, η απάντηση έρχεται από τον ίδιο και μάλιστα είναι... αποστομωτική. Στο προολυμπιακό τουρνουά της Βενεζουέλας, μπορεί η Εθνική μας ομάδα να υπέστη έναν αποκλεισμό-σοκ από την Νιγηρία, δεν συνέβη ωστόσο το ίδιο και με την Λιθουανία, όπου ένας εκ των κορυφαίων της, ήταν ο Μασιούλις, με 11,5 πόντου κατα μ.ο., 48% στα δίποντα, 45,5% στα τρίποντα και 60% στις βολές. Στο τελευταίο μάλιστα παιχνίδι με την Δομινικανή Δημοκρατία, ήταν και πρώτος σκόρερ με 19 πόντους.

Έτσι από τα τέλη του μήνα θα γίνει κάτοικος… Λονδίνου και μένει να δούμε αν θα γνωρίσει την σεζόν που έρχεται και τις ομορφιές της Αθήνας

Το κάρφωμα «in your face» στον Λαμάρ Όντομ

 

Τελευταία Νέα