Ο «Σερ» που άλλαξε το ρου της ιστορίας του ΠΑΟΚ! (pics)

Ο «Σερ» που άλλαξε το ρου της ιστορίας του ΠΑΟΚ! (pics)

Σταύρος Σουντουλίδης
Ο «Σερ» που άλλαξε το ρου της ιστορίας του ΠΑΟΚ! (pics)

bet365

Ήταν Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου του 2007, όταν ο Λες Σάνον ταξίδεψε, μια για πάντα, στη γειτονιά των αγγέλων… Το gazzetta.gr θυμάται και γράφει για τον προπονητή, στα χέρια του οποίου δημιουργήθηκε ο μεγάλος ΠΑΟΚ της δεκαετίας του ’70.

Επιστροφή στοιχήματος* στη Serie A! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Ο δικός του ΠΑΟΚ ήταν μια τόσο όμορφη ομάδα, άριστα βαλμένη στο χορτάρι, που δε χόρταινες να τη βλέπεις. Για πολλούς ήταν «η καλύτερη ελληνική ομάδα όλων των εποχών». Κι όπως εύστοχα είχε πει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, «ο ΠΑΟΚ εκείνης της εποχής άγγιξε το τέλειο ποδόσφαιρο - και σε ορισμένα παιχνίδια το έφτασε κιόλας...».

Ο γεννημένος στο θρυλικό λιμάνι του Λίβερπουλ, το 1926, χρονιά ίδρυσης του ΠΑΟΚ, Άγγλος τεχνικός έβλεπε ως επιχείρηση θεάματος το ποδόσφαιρο. Οι ομάδες του ήθελε να παίζουν επιθετικά, να τις βλέπει ο κόσμος και να απολαμβάνει το θέαμα.

Ο Λες Σάνον συνέδεσε το όνομά του με το γιγάντωμα του ΠΑΟΚ. Αγάπησε, όσο λίγοι προπονητές, την ομάδα της Θεσσαλονίκης για την οποία έμαθε από τον επί δεκαετίες ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Λονδίνο, Λάμπη Τσιριγωτάκη. Ούτε ο ίδιος πίστευε ότι, ένα τηλεφώνημα του Έλληνα δημοσιογράφου στον Γιώργο Παντελάκη, θα άλλαζε το ρου της ασπρόμαυρης ιστορίας.

Για την ιστορία, η επαφή Τσιριγωτάκη – Παντελάκη έγινε τον Ιανουάριο του 1971, λίγες μέρες μετά την ξαφνική λύση της συνεργασίας του Άγγλου μάνατζερ με την Μπλάκπουλ.

Ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης δεν είχε τις οικονομικές δυνατότητες να του προσφέρει ένα ακριβό συμβόλαιο, όμως εκείνος συμφώνησε να αναλάβει την ομάδα. Υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο δίχως να έχει μπροστά του κανέναν παράγοντα του «Δικεφάλου», αλλά τον πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο, που τον κάλεσε στο Mayfair το πρωί της 21ης Ιανουαρίου του 1971 για την υπογραφή των συμβολαίων.

Ο Σάνον ταξίδεψε με το τρένο από το Λίβερπουλ στο Λονδίνο κι αμέσως μετά τη συμφωνία του με τον ΠΑΟΚ, άρχισε να μαθαίνει τα ονόματα των ποδοσφαιριστών του διαβάζοντας ελληνικές εφημερίδες! Προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 1971, με σκοπό να παρακολουθήσει τη νέα του ομάδα στο ντέρμπι των «Δικεφάλων» κόντρα στην ΑΕΚ.

Η πρώτη προπόνηση έγινε στην Τούμπα, τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, με τον Σάνον να εξετάζει το έμψυχο υλικό του «Δικεφάλου» μέσα από τη διαδικασία διεθνών φιλικών αγώνων. Αρχικά, αντιμετώπισε την ελβετική Λωζάννη και ακολούθως την Σεν Ντε Φον, που είχε για προπονητή τον Έλληνα Νταν Γεωργιάδη.

Πριν καν πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα το όνομά του Σάνον είχε, ήδη, μπλεχθεί σε θεωρίες συνωμοσίας και… κατασκοπείας. Ο Παναθηναϊκός στο δρόμο προς το Γουέμπλεϊ θα αντιμετώπιζε την Έβερτον και ο Άγγλος «κατηγορήθηκε» από τον ελληνικό Τύπο για παροχή πληροφοριών προς τον συμπατριώτη του προπονητή των «ζαχαρωτών», Χάρι Κάτερικ.

Στο ντεμπούτο στις 13 Φεβρουαρίου του 1971, με αντίπαλο την Προοδευτική, στο στάδιο Καραϊσκάκη είδε τον Γιώργο Κούδα να σκοράρει, αλλά τον ΠΑΟΚ να μένει στο 1-1 χάνοντας μεγάλες ευκαιρίες στο τέλος του αγώνα. Για τον ίδιο εκείνο το παιχνίδια ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Να αποκαταστήσει το όνομά του. Μιλώντας, λοιπόν, στην «Αθλητική Ηχώ» ξεκαθάρισε πως ουδέποτε έδωσε πληροφορίες στον Κάτερικ, ούτε έχρισε την Έβερτον μεγάλο φαβορί για την πρόκριση.

Ο «Mister Cup»

Στην τετραετία του… «mister cup», ο ΠΑΟΚ έφτασε σε τέσσερις σερί τελικούς κυπέλλου Ελλάδας. Κέρδισε τους δύο (1972 εναντίον του Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκη και 1974 εναντίον του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ έχασε τους δυο (1971, 1973) που έγιναν κόντρα στους «ερυθρόλευκους» στο… ουδέτερο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»!

Μέχρι να εμφανιστεί στη σκηνή της Τούμπας ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ήταν ο προπονητής με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία του ΠΑΟΚ, αν και τα δύο κύπελλα έμοιαζαν πολύ λίγα και η συγκομιδή πενιχρή για τη μεγάλη ομάδα, που «έχτισε» από το 1971 μέχρι το 1974.

Την σεζόν 1973-’74 έφθασε ως τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων και ένα χρόνο πριν μια ανάσα, δύο βαθμούς για την ακρίβεια, από το να γίνει ο πρώτος προπονητής που θα είχε οδηγήσει τον «Δικέφαλο» στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος.

Στον ΠΑΟΚ αποφάσισαν να διώξουν ή καλύτερα να τον ωθήσουν σε παραίτηση και έτσι στις 10 Οκτωβρίου 1974, με προσωπικό δελτίου Τύπου, γνωστοποίησε την οριστική απόφαση αποχώρησής του. Το ίδιο έκανε και με επιστολή προς τη διοίκηση του συλλόγου αφήνοντας αιχμές για το ρόλο του αθλητικού Τύπου της Θεσσαλονίκης.

«Η σημερινή ημέρα είναι πολύ δυσάρεστη για μένα διότι εγκαταλείπω τον ΠΑΟΚ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αισθάνομαι ότι δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω εργαζόμενος μέσα στην ατμόσφαιρα του συλλόγου, όπως για μένα αυτόν τον καιρό κατέστη. Από μερίδα του αθλητικού Τύπου της Θεσσαλονίκης εγράφησαν πολλά εις βάρος μου τα οποία όμως δεν πρόκειται να τα σχολιάσω. Δεν θέλω να κερδίσω τίποτε, αυτό που πρέπει να κάνω είναι να αφήσω τους πραγματικούς φιλάθλους του ΠΑΟΚ και το κοινό της Θεσσαλονίκης να κρίνουν μόνοι τους την κατάσταση και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους σχετικά με τα πραγματικά αίτια και την αλήθεια», σημείωνε μεταξύ άλλων και καταλήγοντας έγραφε: «Φεύγω με βαριά την καρδιά, αλλά εύχομαι ολόψυχα όπως τα εσωτερικά προβλήματα του συλλόγου να επιλυθούν τώρα και ο σύλλογος να συνεχίσει μια τόσον ανοδική πορεία, όσο επιτυχής υπήρξε τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια…».

Τα επιτεύγματα του Λες

Προσλήφθηκε 21 Ιανουαρίου 1971 - Απολύθηκε 10 Οκτωβρίου 1974

1972 Κύπελλο Ελλάδας με τον Π.Α.Ο.Κ.

1974 Κύπελλο Ελλάδας με τον Π.Α.Ο.Κ.

1974 Προημιτελικά Κυπέλλου Κυπελλούχων

154 αγώνες στον πάγκο του Π.Α.Ο.Κ., αριθμός ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας.

59,8% το ποσοστό νικών (93 νίκες, 35 ισοπαλίες, 27 ήττες) ως προπονητής του Π.Α.Ο.Κ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα