Ο «Liverpudlian» που έφτιαξε τον μεγάλο ΠΑΟΚ!

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
Ο «Liverpudlian» που έφτιαξε τον μεγάλο ΠΑΟΚ!

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης αποτίει φόρο τιμής στον Λες Σάνον, που σαν σήμερα το 2007, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Ο ξανθομάλλης από το Λίβερπουλ στα χέρια του οποίου δημιουργήθηκε ο μεγάλος ΠΑΟΚ της δεκαετίας του ’70.

Πάντα η εικόνα του Λες Σάνον πυροδοτούσε ευχάριστα συναισθήματα στις τάξεις των φίλων του ποδοσφαίρου. Λεπτοκαμωμένος, γρήγορος και δημιουργικός ως εξτρέμ έφτασε στην κορυφή με την Μπέρνλι στη δεκαετία του ’50, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να αγωνιστεί στην εθνική ομάδα της

Οι «independent» δέκα μέρες μετά το θάνατο του Λες Σάνον, σαν σήμερα στις 2 Δεκεμβρίου του 2007, είχε γράψει για τον λεπτοκαμωμένο, γρήγορο και δημιουργικό εξτρέμ, που έκοβε βόλτες στα αγγλικά γήπεδα τη δεκαετία του ’40 και του ’50, αλλά έπρεπε να περάσουν άλλες δύο δεκαετίες για να κερδίσει δόξα και αναγνωσιμότητα, εκεί που δεν το περίμενε κανένας…

«Ως ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενέπνευσε χιλιάδες οπαδούς, που δεν δίστασαν μέσα από αφίσες και πλακάτ να τον αποκαλέσουν “Σάνον είσαι ο θεός μας” και οδήγησε δύο τοπικούς ερασιτεχνικούς συλλόγους να δώσουν το όνομά του στις ομάδες τους»!

Γεννημένος το 1926, έτος ίδρυσης του ΠΑΟΚ, ο ξανθομάλλης Merseysider ανακαλύφθηκε ως έφηβος από τους ανθρώπους της Εβερτον. Αν και ήταν σκληρός, επιδέξιος και ατελείωτος εργάτης μέσα στο γήπεδο, σύντομα απορρίφθηκε ως πολύ λεπτός και μικρός, έφυγε από το Γκούντισον Παρκ και κατέληξε στο γειτονικό Ανφιλντ και στη Λίβερπουλ, ως ερασιτέχνης το 1943.

Ένα χρόνο αργότερα έγινε επαγγελματίας στους «ρεντς» και αμέσως συγκέντρωσε πάνω του όλα τα βλέμματα, σημειώνοντας μετά από μόλις δύο λεπτά συμμετοχής με την πρώτη ομάδα ένα γκολ εναντίον της Εβερτον στο Liverpool Senior Cup του 1945. Ωστόσο, ο μεγάλος ανταγωνισμός, ειδικά μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, μείωσε στο ελάχιστο την παρουσία του στους αγώνες της πρώτης ομάδας και έπρεπε να φτάσουμε στον Απρίλιο του 1948 για να αγωνιστεί ως αλλαγή του δημοφιλούς Αλμπερτ Στάμπινς εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι.

Το παράθυρο ευκαιρίας άνοιξε στις αρχές της επόμενης σεζόν, όταν ο Στάμπινς βρέθηκε σε διαμάχη με τη διοίκηση της Λίβερπουλ και ο Σάνον είχε μια σταθερή παρουσία 10 αγώνων, ωστόσο πέτυχε μόλις ένα γκολ και γρήγορα επέστρεψε στον πάγκο. Το Νοέμβριο του 1949 μια προσφορά 6.000 λιρών της Μπέρνλι έγινε άμεσα αποδεκτή από τον σύλλογο, αλλά ακόμα και τότε η καριέρα του θα αργούσε να απογειωθεί. Ο προπονητής της Μπέρνλι, Κλάρετς Φρανκ Χιλ, τον δοκίμασε πρώτα στη δεξιά πτέρυγα και στη συνέχεια στα αριστερά, αλλά δεν λάμπει, και μόνο προς τα τέλη του φθινοπώρου του 1951, όταν αγωνίστηκε ως εσωτερικός μέσος, ξεκίνησε να δείχνει τις τεράστιες δυνατότητές του.

Τη σεζόν 1952/53, οι φίλοι της Μπέρνλι είδαν τον καλύτερο Λες Σάνον, παίζοντας δίπλα στον προικισμένο ιρλανδό νεαρό Τζίμι ΜακΙλρόι, σημείωσε 15 γκολ συμβάλλοντας στο να τερματίσει η ομάδα στην έκτη θέση της πρώτης κατηγορίας.

Είδε το όνομα του να φιγουράρει σε πρωτοσέλιδα στον τοπικό Τύπο, οι «Turf Moor» ήταν ενθουσιασμένοι, όμως η αναγνώριση αποδείχθηκε κάπως φευγαλέα και με την έλευση του Χάρι Ποτς το 1958 οι συμμετοχές άρχισαν να μειώνονται δραματικά.

Τον Αύγουστο του 1959, έχοντας αποσυρθεί ως παίκτης, ο Σάνον ανέλαβε την Everton και την οδήγησε στον τελικό του Κυπέλλου. Το ταλέντο του στο να μεταβιβάζει τη γνώση του στους ποδοσφαιριστές αναγνωρίστηκε και η μεγάλη κίνηση ήρθε το 1962 όταν ο νέος προπονητής της Αρσεναλ, Μπίλι Ράιτ τον πήρε στο Χάιμπουρι, όπου ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία και έφτασε να γίνει βοηθός προπονητή.

Μια σύντομη ματιά στο ρεκόρ των Gunners κατά τη διάρκεια των τεσσάρων σεζόν του Ράιτ και της διατήρησης του Σάνον στο πλευρό του δείχνει μια έλλειψη τροπαίων, αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι σημειώθηκε μια τεράστια πρόοδο στην ανάδειξη της επόμενης γενιάς αστέρων της Αρσεναλ. Κάτω από το αυστηρό αλλά καλοπροαίρετο μάτι του Σάνον, παίκτες όπως ο Τζορτ Αρμστρονγκ, ο Τζόν Ράντφορντ, ο Πίτερ Στόρεϊ και άλλοι έφτασαν στην πρώτη ομάδα και ουσιαστικά αποτέλεσαν τη βάση της ομάδας που έφτασε στο νταμπλ το 1971.

Ο Σάνον μπορεί να ήταν απογοητευμένος που του έδειξαν την πόρτα της εξόδου από το Χάιμπουρι μαζί με τον Ράιτ το 1966, αλλά δεν έμεινε μακριά από τη δουλειά για πολύ καιρό, αποδεχόμενος τη σημαντική πρόκληση να αναλάβει την Μπέρι, μια ομάδα που είχε φτάσει να αγωνίζεται στη Β’ κατηγορία. Η πρώτη χρονιά σημαδεύτηκε από τον υποβιβασμό στο τέλος της σεζόν, με αποτέλεσμα να απολυθεί, αλλά να επιστρέψει στην ομάδα δύο μήνες αργότερα μετά από κάποιες αλλαγές στη διοίκηση του συλλόγου.

Η δεύτερη σεζόν του Σάνον στο Γκιγκ Λέιν έφερε στιγμιαία τη λύτρωση, ανέλαβε την Μπλάκπουλ το 1969 την οποία μετά από μια μέτρια εκκίνηση, την οδήγησε στην πρώτη κατηγορία. Ωστόσο, αποδείχτηκε ότι οι «Seasiders» δεν μπορούσαν να σταθούν στο υψηλότερο σκαλοπάτι με αποτέλεσμα μετά από μόλις 14 παιχνίδια να απολυθεί.

Το επόμενο λιμάνι του Σάνον ήταν κάπως απομακρυσμένο, αλλά η επίδραση του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, τον ΠΑΟΚ, που ανέλαβε τον Ιανουάριο του 1971 ήταν κάτι παραπάνω από ουσιαστική, οδηγώντας τους «ασπρόμαυρους» στις πιο υψηλές θέσεις της ιστορίας τους.

Υπό την καθοδήγηση του ο «Δικέφαλος» κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 1972 και το 1974, τη σεζόν 1972-73 άγγιξε όσο ποτέ το πρωτάθλημα και την επόμενη χρονιά έφτασε μέχρι τους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ λάτρεψαν τον Αγγλο προπονητή και δε δίστασαν να πάνε κόντρα στις αποφάσεις της διοίκησης, που ουσιαστικά τον οδήγησε στην παραίτηση τον Οκτώβριο του 1974.

Ακόμη και στην περίπτωση του Λες Σάνον, του ανθρώπου που οδήγησε τον ΠΑΟΚ στις κατακτήσεις των πρώτων δύο κυπέλλων στην ιστορία του συλλόγου, δεν υπήρχε κανενός είδους ανοχή. Τον Οκτώβριο του 1974 εξωθήθηκε από τη διοίκηση του Συλλόγου σε παραίτηση, ενώ άλλες δύο φορές είχε φτάσει στην πόρτα της εξόδου!

Στον πάγκο του ΠΑΟΚ κάθισε σε 154 αγώνες, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας, ενώ έφτασε το 59,8% ποσοστό νικών του ως προπονητής του ΠΑΟΚ.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ για τις ημέρες και τις επιτυχίες του Αγγλου στον πάγκο του «Δικεφάλου».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.