Μάρκους Κόκο: Η... σφαίρα της Γκινγκάμπ!

Μάρκους Κόκο: Η... σφαίρα της Γκινγκάμπ!

Μάρκους Κόκο: Η... σφαίρα της Γκινγκάμπ!

bet365

To Match Review του gazzetta.gr παρουσιάζει τον 20χρονο Μάρκους Κόκο, που εντυπωσιάζει με τη φανέλα της Γκινγκάμπ στην Ligue 1.

Η τελευταία φορά που η Λυών είχε χάσει εντός έδρας ματς στην Ligue 1 τη στιγμή που προηγούταν στο ημίχρονο ήταν το Μάιο του 1981. Τότε, ο Αντρέι Σάρμαχ είχε πετύχει τα τελευταία του γκολ με την Οσέρ, δίνοντάς της τη νίκη με 3-1, πριν μετακομίσει στην Γκινγκάμπ.

Πέρασαν περισσότερα από 35 χρόνια, για να επαναλάβει η τελευταία αυτόν τον μικρό άθλο. Αυτή τη φορά με μεγάλο πρωταγωνιστή τον 20χρονο Μάρκους Κόκο, που σκόραρε δύο φορές και συστήνεται για τα καλά στο ευρύ κοινό. Η άνοδός του, όπως σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, είναι ραγδαία.

Ο Κόκο πήρε την απόφαση να αφήσει την πατρίδα του, Γουαδελούπη, το 2012, να ρισκάρει τα πάντα και να ταξιδέψει στη Γαλλία, ώστε να κυνηγήσει το όνειρό του. Αρχικά στα χαμένα, άλλαζε ομάδα κάθε δύο μήνες, για βρεθεί τελικά στην Ντρανσί έπειτα από υπόδειξη ενός θείου του. «Ας πούμε ότι προσπάθησα για το καλύτερο. Χωρίς πολλές ερωτήσεις», θα πει σε συνέντευξή του στην Ouest-France για εκείνες τις μέρες.

Τα πάντα στην πορεία του άλλαξαν, όταν τον εντόπισε ο τεχνικός της U19 της Γκινγκάμπ, Λιονέλ Ρουσέλ. «Τον καλέσαμε να δοκιμαστεί σε ένα τουρνουά», θυμήθηκε ο τελευταίος, όμως αυτό ήταν μία τυπικότητα, καθώς όλοι «νιώσαμε κάτι», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Το 2013 εντάχθηκε και επίσημα στις ακαδημίες του συλλόγου, κάνοντας γρήγορα το βήμα για την δεύτερη ομάδα, που αγωνιζόταν στην πέμπτη κατηγορία.

Εκεί, με προπονητή τον Κόκο Μισέλ η άνοδός του συνεχίστηκε. «Μας τον παρουσίασαν ως αμυντικό μέσο, όμως είχε όλες τις αρετές ενός επιθετικογενή μέσου», θα πει ο πρώην προπονητής του, που σύντομα, τον Σεπτέμβριο του 2014, τον είδε να προπονείται με τους επαγγελματίες. «Ο Μάρκους αποτελεί παράδειγμα. Αν δουλέψεις σκληρά, θα πάρεις την ευκαιρία σου». «Η Γκινγκάμπ ήταν τυχερή που είχε έναν προπονητή που εμπιστευόταν τους νεαρούς παίκτες», θα πει ο Ρουσέλ, αναφερόμενος στον Γκουβερνέκ.

Λίγους μήνες μετά οι τραυματισμοί ανάγκασαν τον Ζοσλέν Γκουβερνέκ να στραφεί στους μικρούς και στο ματς για το Λιγκ Καπ με την Μονακό τον Ιανουάριο του 2015 ο Κόκο έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο, παίρνοντας τη θέση του Ζιρές στα τελευταία λεπτά. Τον Φεβουάριο του 2015 ήρθε και το ντεμπούτο του στην Ligue 1 στο παιχνίδι με την Μπορντό, σε μία περίοδο, που ακόμα τελείωνε το σχολείο. «Ο ρυθμός είναι τρελός, όμως μου αρέσει», έλεγε τότε.

Η πρώτη του σεζόν στην πρώτη κατηγορία ολοκληρώθηκε με 170’ συμμετοχής, όμως η σεζόν 2015-16 τον βρήκε να έχει 30 συμμετοχές και ένα γκολ, το οποίο ήρθε σημαδιακά έναν χρόνο μετά το ντεμπούτο του τον Φεβουάριο του 2016 απέναντι στην Μπορντό! Οι οπαδοί είχαν ενθουσιαστεί και σε κάθε ματς στο Roudourou φώναζαν ρυθμικά το όνομά του.

«Δεν το ξέρει ακόμα, αλλά δεν υπάρχει αμυντικός που να μπορεί να τον σταματήσει στην Γαλλία», θα πει ο τότε προπονητής του Γκουβερνέκ με ενθουσιασμό σε συνέντευξη στην Equipe. «Βρίσκεται ακόμα στο 50% των δυνατοτήτων του».

Ο τελευταίος άφησε την Γκινγκάμπ για την Μπορντό το περασμένο καλοκαίρι, ο Αντουάν Κομπουαρέ ανέλαβε στη θέση του και το μόνο που άλλαξε για τον Κόκο είναι ότι για το δεξί άκρο της επίθεσης, παίζει κυρίως αριστερά ή καμιά φορά στην κορυφή δίπλα στον Μπριάν ή τον Πριβά.

Лион - Генгам (Обзор матча) "MyFootball.ws" от MyFootball.ws - Футбол онлайн на Rutube.

Το παιχνίδι με την Λυών ήταν νέο «υψηλό» για τον πιτσιρικά, καθώς πέτυχε το 400ό γκολ της Γκινγκάμπ! Τι καλύτερο από έναν νεαρό να υπογράφει αυτή την ιστορική στιγμή. Φυσικά, βρέθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα της αγωνιστικής από την Equipe και όλα τα βλέμματα έχουν πέσει πάνω του.

Ταχύτητατος, με εξαιρετική τεχνική και ντρίμπλα, έχει όλα τα στοιχεία για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Διεθνής, πλέον, με τις μικρές ομάδες της Γαλλίας, υπέγραψε νέο συμβόλαιο μέχρι το 2020 τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει 3 γκολ και 1 ασίστ σε 10 συμμετοχές φέτος και μπορεί χωρίς αντιπερισπασμούς να επιβεβαιώσει την πρόβλεψη του πρώην προπονητή του…

*Ο κολλητός του και «συγκάτοικός» του είναι ο εκπληκτικός 18χρονος Λουντοβίκ Μπλας, ενώ οι δυο τους δεν είναι οι μοναδικοί από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα. Λοράν Ντος Σάντος και Ζουλιέ Μπεγκ συμπληρώνουν την τετράδα για την Γκινγκάμπ.

 

LIGUE 1 Τελευταία Νέα