«Ποδόσφαιρο...η ζωή μου»

Γιώργος Ντυμένος
«Ποδόσφαιρο...η ζωή μου»

bet365

Ο Τουράμ μέχρι σχεδόν τα 18 του χρόνια δεν είχε ποτέ βρεθεί σε κάποια ομάδα ή έστω στα τμήματα υποδομής της – Το Match Review του gazzetta.gr σας παρουσιάζει το story του 25χρονου φορ της Κέρκυρας.
Η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια. Πολλές φορές δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει αύριο. Το γνωστό σε όλους μας παραμύθι της Σταχτοπούτας που σε μια στιγμή άλλαξαν όλα γύρω της, δεν είναι τυχαίο. Με παραλληλισμό έστω, υπά
ρχουν στιγμές που ταιριάζει σε όλους μας. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον Τουράμ. Τον 25ρονο φορ της Κέρκυρας που μας «συστήθηκε» πριν από μερικές ημέρες, σκοράροντας δις κόντρα στον Αστέρα.
Θηριώδης στην όψη, αλλά με καρδιά μικρού παιδιού, θυμίζει έναν «αγαθό γίγαντα». Το πώς πανηγύρισε έξαλλα τα γκολ του στο ματς του Σαββάτου, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι ήθελε να... ξεσπάσει. Του βγήκε από μέσα του. Οι αγαπημένες του τούμπες κρύβουν τον κίνδυνο ενδεχόμενου τραυματισμού, αλλά ελάτε στην θέση του. «Κυνηγούσε» από την πρώτη αγωνιστική ένα γκολ. Εκείνο δεν έρχονταν και τελικά πέτυχε δύο σε ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι. Οι κόποι του δικαιώθηκαν και εκείνος είχε κάθε λόγο να... ξεφύγει. Αλλωστε είπαμε. Μέσα του είναι ένα καλοκάγαθο παιδί.
Γεννημένος στο Κάιρου, μία παραθαλάσσια πόλη της Βραζιλίας με πληθυσμό που δεν ξεπερνά κατά πολύ τους 15.000 κατοίκους, ούτε που σκέφτονταν μικρός πώς θα ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Επαιζε μπάλα στη γειτονιά, όπως άλλωστε όλοι οι συμπατριώτες του, αλλά το ενδεχόμενο ενασχόλησής του με τον χώρο ήταν μακρινό. Μέχρι που στην ηλικία των 17 με 18 ετών, εκεί που στις αλάνες περνούσε την ώρα του με την παρέα του, βρέθηκε ένας σκάουτερ ομάδας από την ευρύτερη περιοχή. Της PortoSCτου União.
Τον πλησίασε και τον ρώτησε αν είναι σε κάποια ακαδημία. Μόλις άκουσε αρνητική απάντηση.... υπέστη σοκ. Διέκρινε το ταλέντο του και αμέσως τον πήρε στην Παραναένσε. Αρχικά στα τμήματα υποδομής της. Σκεφτείτε αυτό. Ενα παιδί 17 ετών που μέχρι πρότινος ασχολούνταν για την... πλάκα του με το ποδόσφαιρο, ξαφνικά βρέθηκε στα αποδυτήρια με δεκάδες συνομήλικούς του που από μικρή ηλικία έχουν... τζούρα από ομάδα. Θέλει «άντερα» για να τα καταφέρεις. Εκείνος όμως δούλεψε σκληρά. Ιδιαίτερα στο κομμάτι της τακτικής, όπου υστερούσε και λογικά. Ως τότε έπαιζε μπάλα στις παραλίες και τις αλάνες. Τώρα τα δεδομένα άλλαξαν. Στο 20 του χρόνια γίνεται επαγγελματίας και το νερό άρχισε να μπαίνει στο αυλάκι. Η ζωή του άλλαξε οριστικά και από την μία στιγμή στην άλλη, έκανε πραγματικότητα το όνειρο εκατομμυρίων παιδιών στην χώρα του και όχι μόνο. Εστω και αν μέχρι σχεδόν την ενηλικίωσή του δεν είχε ενταχθεί ποτέ σε κάποιον σύλλογο.
Στην Βραζιλία δεν «στέριωσε» κάπου και το 2013 βρέθηκε στην Κύπρο και τον Απόλλων Λεμεσού. Στο «νησί της Αφροδίτης» βρήκε την ποδοσφαιρική του Ιθάκη. Αγαπήθηκε αρκετά από τον κόσμο, ενώ σε πολλά «μεγάλα» ματς φώναξε «παρών». Το γκολ που πέτυχε στο ματς με την Ντιναμό Μινσκ ήταν... φανταστικό, ενώ ήταν εκ των κορυφαίων στην περσινή πορεία του Απόλλων μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου. Οπου μεταξύ άλλων στα ημιτελικά είχε αποκλείσει το ΑΠΟΕΛ του Τιμούρ Κετσπάγια. Στην ομάδα της Κύπρου έγινε φίλος με τον Φώτη Παπουλή και κάπως έτσι ξετυλίγεται το κουβάρι του πώς ήρθε στην χώρα μας. Ο εκπρόσωπός του Ελληνα στράικερ Γιάννης Μπιτζίδης τον γνώρισε, έγινε το «κονέ» με τον Μαρσέλο Ρομπαλίνιο που ήταν ο Βραζιλιάνος μάνατζέρ του, προτάθηκε στην Κέρκυρα, τον τσέκαρε εν δράση (κυρίως στα δύο περσινά παιχνίδια με τον ΑΠΟΕΛ) και αμέσως έδωσαν το «οκ» για την απόκτησή του. Ετσι έφτασε στο νησί των Φαιάκων. Νωρίτερα στο άκουσμα της αποχώρησής του από τον Απόλλων, υπήρξαν αντιδράσεις. Π.χ. ο φίλος του και συμπαίκτης του Ντα Σίλβα με status του στο facebook δεν είχε κρύψει την απογοήτευσή του για αυτή την εξέλιξη.
Στην Κύπρο είναι η μόνη φορά που κάποιος τον είδε «ταύρο σε υαλοπωλείο». Στο ματς του Απόλλων με την Ανόρθωση υπήρξαν επεισόδια μεταξύ φιλάθλων της δεύτερης και παικτών του πρώτου, ο Τουράμ «απάντησε» στα αντικείμενα που δέχθηκε και ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας του που τιμωρήθηκαν με ποινή αποκλεισμού έξι αγωνιστικών. Εκτός από αυτό το περιστατικό, πρόκειται για ένα πολύ ήρεμο παιδί. Στην Κέρκυρα θα τον δει κάποιος σπάνια εκτός σπιτιού, για ένα καφέ ή για φαγητό. Προσιτός, χαλαρός, απολαμβάνει τις περισσότερες φορές την άνεση και χαλαρότητα του σπιτιού του. Οπου πολλές φορές ακούει τραγούδια της αγαπημένης του RnB μουσικής. Στην ομάδα αρχίζει πλέον να βρίσκει στα «πατήματά» του. Κάνει παρέα με τους Ντουαλά, Ντιόγκο, Αντιλέχου αλλά και όλα τα παιδιά, ενώ στο Αγρίνιο αγωνίζεται πλέον και ένας παλιόφιλός του. Ο Φάρλεϊ Ρόσα, με τον οποίο εκτός από συμπατριώτες ήταν και συμπαίκτες στον Απόλλων Λεμεσού. Στο πρόσφατο ματς της Κέρκυρας με τον Παναιτωλικό, είχαν πολλά να πουν.
Μικρός ακόμη για γάμο, παραμένει συγκεντρωμένος μόνο στο ποδόσφαιρο. «Δουλειά και μόνο δουλειά», λέει συνεχώς σε όποιον τον ρωτάει για το «μυστικό» της μπάλας. Ισως μερικές φορές να αναπολεί και τον χαβαλέ που έκανε μικρός στην γενέτειρά του, όπου του «κόλλησαν» και το παρατσούκλι «Τουράμ». Εκείνα τα χρόνια έμοιαζε πολύ εξωτερικά με τον Γάλλο στόπερ και οι φίλοι του άρχιζαν να τον λένε έτσι... Του έμεινε και πλέον το χρησιμοποιεί. Για την ιστορία το πραγματικό του όνομα είναι Ροτζέριο Κονσεϊσάο Ντε Ροζάριο. «Μόνο η μητέρα μου με λέει πλέον Ροτζέριο», αναφέρει ο ίδιος χαμογελώντας, σε όποιον τον ρωτά για αυτό. Είπαμε...Τουράμ.
Το πώς αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο αλλά και την ζωή, αποτυπώνεται από μία φωτογραφία που υπάρχει στην σελίδα του στο facebook. Εκεί υπάρχει ένα απόφθεγμα σαν ποίημα που χρησιμοποιείται στην χώρα του. Αν και η μετάφραση είναι λίγο αφαιρετική καθώς χρησιμοποιεί «αργκό» κάτι που κάνουμε και στην Ελλάδα για να αποτυπώσουμε με αυτόν τον τρόπο ανάλογες σκέψεις μας, θα προσπαθήσουμε να σας το αποδώσουμε. Γράφει λοιπόν ο νεαρός φορ. «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ... Ένα μείγμα βασάνων, δυσκολιών, ιδρώτα, πολλών που δεν πιστεύουν στο όνειρό σου, που κρίνουν τον τρόπο ζωής σου, αφού κανείς τους δεν γνωρίζει τις καθημερινές σου μάχες! Noμίζεις ότι τα πράγματα είναι απλά; (σ.σ. επί λέξη γράφει 'bagulho não é maionese' που σημαίνει ακριβώς 'το πράγμα δεν είναι μαϊονέζα' και σημαίνει 'ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα'). Πριν από τα μεγάλα στάδια, τους προβολείς όλους στραμμένους πάνω σου, υπάρχει μία ιστορία πολλών μαχών πίσω από κάθε παίκτη! Το ποδόσφαιρο δεν είναι αυτό το παραμύθι που βλέπεις στην τηλεόραση αδερφέ. ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟΦΟΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΠΕΡΑ. (σ.σ. Χρησιμοποιεί την έκφραση ¨se virar¨ που στην πατρίδα του έχει χρήση αντίστοιχη με την δική μας έκφραση 'να καταφέρνεις να αντιμετωπίζεις μια κατάσταση μόνος σου, να ελίσσεσαι, να επιζείς με αυτά που μπορείς να κάνεις')». Κλείνοντας γράφει «FutebolMinhaVida... ». Δηλαδή «Ποδόσφαιρο η ζωή μου».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα