What a... Finnish! (vids & pics)

What a... Finnish! (vids & pics)

Λευτέρης Ντανοβασίλης
What a... Finnish! (vids & pics)

bet365

To Match Review του gazzetta.gr παρουσιάζει τον 22χρονο Γιόελ Πογιανπάλο, που έχει το άγγιγμα του Μίδα και 4 γκολ σε 2 ματς στην Bundesliga.

H Bay Arena έζησε παράξενες στιγμές το περασμένο Σάββατο (10/09) στο ματς της Λεβερκούζεν με το Αμβούργο. Στιγμές απογοήτευσης, εκνευρισμού, αμφισβήτησης. Και στο τέλος όλοι οι παίκτες έπεσαν πάνω στον «άγνωστο» Γιόελ Πογιανπάλο. Τον αγκάλιαζαν, τον φιλούσαν, τον σκουντούσαν. Ξανά και ξανά τη στιγμή που οι οπαδοί φώναζαν ρυθμικά το όνομά του. Και ως είθισται γρήγορα βρέθηκε δίπλα τους στην εξέδρα.

Κάποια στιγμή η κάμερα τον έπιασε μέχρι και συνομιλία να έχει με την μασκότ! «Ήταν τρέλα», όπως είπε ο Γιούλιαν Μπραντ, που του έδωσε την ασίστ για το πρώτο γκολ της ισοφάρισης. Λίγο αργότερα ο Φινλανδός παραδέχθηκε ότι δεν θυμόταν τίποτα από τα παραπάνω! Μόνο το τραδούδι των οπαδών. «Η αδρεναλίνη έτρεχε σαν τρελή στο αίμα μου», είπε. «Όταν οι οπαδοί στην εξέδρα φώναζαν το όνομά μου, ανατρίχιασα».

Όταν ήταν παιδί, συνήθιζε να παίζει με τους γείτονες κάθε καλοκαίρι στο εξοχικό των γονιών του στη Φινλανδία. Με τα χρόνια το παιχνίδι εξελίχθηκε σε προπόνηση. «Είμαστε, πλέον, και οι τρεις επαγγελματίες», όπως λέει με περηφάνεια σήμερα. Οι σουρεάλ στιγμές δεν ήταν ούτε διαφημιστικό τρικ, ούτε σενάριο ταινίας. Ο Πονγιανπάλο είναι η μεγάλη αποκάλυψη στο ξεκίνημα της Bundesliga.

Ο Φινλανδός επιθετικός, που κλείνει σήμερα (13/09) τα 22 του χρόνια, έχει 39’ συμμετοχής στο πρωτάθλημα, 19 επαφές με την μπάλα, 4 τελικές προσπάθειες και 4 γκολ με ένα «τέλειο» χατ τρικ στο ματς με το Αμβούργο μέσα σε 15’! Έχει το άγγιγμα του Μίδα.

Η FAZ τον αποκάλεσε «άρχοντα της αποτελεσματικότητας». «Αυτά τα γκολ είναι για να γράψεις βιβλίο», τόνισε ο προπονητής του Ρόγκερ Σμιντ. Ο Πογιανπάλο έγινε ο πρώτος Φινλανδός που κάνει χατ τρικ στην ιστορία της Bundesliga, ο πρώτος παίκτης που σκοράρει δύο γκολ στις καθυστερήσεις (91’, 94’), ο 6ος στην ιστορία της Λεβερκούζεν με 4 γκολ στα δύο πρώτα του παιχνίδια και ο πρώτος μετά από 19 χρόνια και τον Ουλφ Κίρστεν που κάνει χατ τρικ για τις ασπιρίνες.

Κι αν νομίζετε ότι δεν ξέρει πώς είναι να κάνεις χατ τρικ είστε γελασμένοι, καθώς σε ηλικία 17 ετών είχε πετύχει 3 γκολ για την Ελσίνκι μέσα σε 162 δευτερόλεπτα! Το 2012 είχε βρεθεί για δοκιμή στην Λίβερπουλ μετά από εισήγηση του Σάμι Χίπια, όμως τελικά αποφάσισε να μην υπογράψει. Ο τελευταίος τον πρότεινε και στην Λεβερκούζεν, που το 2013 τον απέκτησε με τη μορφή δανεισμού.

Δεν ήταν, όμως, έτοιμος και παραχωρήθηκε αρχικά δανεικός στην Άλεν και στη συνέχεια για 2 χρόνια στην Φορτούνα Ντίσελντορφ. Πέρυσι, σε 1.300 λεπτά συμμετοχής είχε όλα κι όλα 2 γκολ. Παρόλα αυτά, η Μπάγερ ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς του τον περασμένο Μάρτιο.

Το καλοκαίρι ζήτησε από τον Σμιντ μία ευκαιρία στην προετοιμασία και στο τέλος την πήρε όταν τραυματίστηκε ο Κίσλινγκ. Και την άρπαξε από τα μαλλιά. «Σκεφτόμασταν να τον δώσουμε και πάλι δανεικό», παραδέχθηκε ο τεχνικός διευθυντής Ρούντι Φέλερ. Εκείνον του Κίσλινγκ ακολούθησαν οι τραυματισμοί των Φόλαντ και Τσιτσαρίτο. Αυτά χρειάστηκαν για να βρεθεί στην ενδεκάδα ο Πογιανπάλο ως λύση ανάγκης. Ως η τελευταία επιλογή.

Στην πρεμιέρα του μπήκε ως αλλαγή με την Γκλάντμπαχ στο 78’ και σκόραρε στο 79’! Το γκολ, όμως, δεν στάθηκε αρκετό ούτε για τον βαθμό, καθώς η Μπορούσια κέρδισε με 2-1 στο 85’. Έτσι, όταν μπήκε ως αλλαγή την δεύτερη αγωνιστική με το Αμβούργο υπήρχε η αίσθηση ότι θα βγάλει και πάλι λαγό από το καπέλο του. «Mach ein tor», «Βάλε ένα γκολ», αποκάλυψε ότι του είπε ο Σμιντ πριν μπει στον αγωνιστικό χώρο, όμως το... παράκανε.

Στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter ο σύλλογος μας είχε προϊδεάσει. «Danger», «Κίνδυνος», τον λένε οι συμπαίκτες του, που του το κόλλησαν όχι για τις επιδόσεις του στο γήπεδο, αλλά γιατί μοιάζει υπερβολικά με τον ηθοποιό Ντάνιελ Μπέκερ, που έχει αυτό το παρατσούκλι. «Είναι killer», είπε ο γκολκίπερ Λένο, που εξαιτίας του γιόρτασε με νίκη το νέο του συμβόλαιο.

«Ήμουν σίγουρος ότι αν η μπάλα έφτανε σε μένα, θα την έστελνα στα δίχτυα», είπε ο Πογιανπάλο με αυτοπεποίθηση μετά το παιχνίδι για το τρίτο του γκολ. «Κάνει πολλά πράγματα που δεν είχαμε ως ομάδα», τόνισε ο Μπραντ και δεν έχει άδικο. Η Λεβερκούζεν βρήκε από το πουθενά μία νέα «ατρόμητη», νεαρή εκδοχή του Κίσλινγκ, που αιφνιδιάζει τους πάντες, καθώς κανένας δεν τον ήξερε μέχρι πριν λίγες ημέρες. Και είναι στο χέρι του να διατηρήσει το μομέντουμ και να αποδειχθεί το κρυφό όπλο των ασπιρίνων.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα