Ο Μάρκο Σίλβα των ντέρμπι!

Δημήτρης Τομαράς
Ο Μάρκο Σίλβα των ντέρμπι!

bet365

Ο Μάρκο Σίλβα είναι ο προπονητής των μεγάλων αγώνων και το Match Review του Gazzetta.gr καταγράφει την πορεία του, που τον έχει οδηγήσει σε ανατροπές και νίκες!
Ο Ολυμπιακός βρέθηκε πίσω στο σκορ στο ντέρμπι «αιωνίων», ωστόσο κατάφερε στο τέλος να το κάνει... φιέστα. Ο Μάρκο Σίλβα διαχειρίστηκε εξαιρετικά τον αγώνα, εκμεταλλεύτηκε τις επιλογές του αντιπάλου και κατάφερε να κλειδώσει μια ακόμα νίκη σε μεγάλο ματς. Το Match Review του Gazzetta.gr αναλύει τις κινήσεις του από τον πάγκο και τον τρόπο που διαχειρίζεται τα μεγάλα ματς, φέρνοντάς τα στα μέτρα των «ερυθρολεύκων!»
Αρχή στο Λονδίνο!
Το πρώτο μεγάλο κερδισμένο φετινό παιχνίδι του Πορτογάλου ήταν με την Άρσεναλ στο Emirates. Το επικό 3-2, το πρώτο διπλό του Ολυμπιακού ever στο Νησί, που έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου του 2015.
Κίνηση Νο1. Σαλίνο αριστερά βασικός αντί του ασταθούς Μαζουάκου που γενικά φέτος είναι ανεπαρκής στα αμυντικά του καθήκοντα και... ευάλωτος από την πλευρά του.
Στο κέντρο επέλεξε τον έμπειρο και πολύ ποιοτικό Καμπιάσο - που φέτος απέδειξε πως είναι παίκτης των μεγάλων αγώνων - και τον Κασάμι, όταν ο Ελβετός ήταν ακόμα ορεξάτος και φορτσάτος. Και μπροστά τον Φορτούνη με τον τακτικά και αμυντικά θετικό Σεμπά, τον Πάρντο και τον Ιντέγιε.
Από τα πόδια του Φορτούνη και μετά του Πάρντο βγήκε το 0-1 και από το απίθανο κόρνερ του Φορτούνη και την τρομερή γκέλα του Οσπίνα το 1-2. Όσο για την επόμενη κίνηση;
Έξω ο Ιντέγιε και μέσα ο Φινμπόγκασον. Ο Ισλανδός ήταν ο άνθρωπος που έδωσε τη νίκη με το 3-2 σε φάση που έχει ξεκινήσει από μπαλιά στην πλάτη της άμυνας του Καμπιάσο και γύρισμα του Πάρντο.
Στο ματς βέβαια οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν ο Φορτούνης και μετά ο Ρομπέρτο με τουλάχιστον πέντε μεγάλες επεμβάσεις! Εκτός των άλλων σε αυτό το ματς ο Σίλβα φάνηκε πολύ... διαβασμένος και ειδικά ότι στα στημένα η άμυνα της Άρσεναλ με τον Οσπίνα ήταν μία... τραγωδία!
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ: Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Μποτία, Σιόβας, Σαλίνο, Καμπιάσο, Κασάμι, Φορτούνης (86' Βούρος), Πάρντο, Σεμπά (73’ Ερνάνι) και Ιντέγιε (46’ Φινμπόγκασον).
Πέρασε... σβηστά από την Τούμπα!
Πάμε στις 4 Οκτωβρίου και τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ένα παιχνίδι που ο Ολυμπιακός του Σίλβα χρειάστηκε μόνο 36 λεπτά για να βάλει 2 γκολ και να το μετατρέψει σε... περίπατο.
Εδώ είχαμε διαφορετική προσέγγιση προσώπων στην ενδεκάδα σε σχέση με το Emirates. Ο Ρομπέρτο για ένα ακόμα παιχνίδι ήταν βασικός. Στο αριστερό άκρο ο Μαζουακού. Οι Μποτία και Σιόβας το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, ενώ ο Ομάρ στο δεξί άκρο. Οι Κασάμι και Μιλιβόγεβιτς αμυντικά χαφ. Στον άξονα ο Φορτούνης, ενώ στις πτέρυγες ήταν οι Ντουρμάζ και Σεμπά. Τέλος στην κορυφή της επίθεσης, ο Ιντέγιε. Έξω και Καμπιάσο και Πάρντο και Σαλίνο.
Εδώ ο Σίλβα ευτύχησε και πάλι να έχει τον Φορτούνη σε πολύ καλή ημέρα. Από κοντά και πάλι ο Ρομπέρτο με αποκρούσεις του. Όσο για τον χειρισμό από τον πάγκο;
Ο Πορτογάλος βλέποντας τον Φορτούνη να ξεμένει από δυνάμεις έβαλε στο ματς τον Καμπιάσο για να κρατήσει το κέντρο. Κίνηση που του βγήκε. Και βέβαια ένα γκολ από εξαιρετική ατομική ενέργεια του Ιντέγιε και ακόμα ένα από στημένη φάση, που είναι το δυνατό... όπλο του Ολυμπιακού και έχει δουλέψει πολύ ο 38χρονος. Οι Πειραιώτες σε αυτό το ματς πάντως έλεγχαν τον ρυθμό και είχαν το πάνω χέρι για σημαντικό διάστημα του αγώνα.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ: Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Μποτία, Σιόβας, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι, Σεμπά, Φορτούνης (63’Καμπιάσο) , Ντουρμάζ, Ιντέγιε (68’ Φινμπόγκασον).
Η τεσσάρα στην ΑΕΚ
Στις 17 Οκτωβρίου ο Ολυμπιακός πέτυχε την πιο μεγάλη του νίκη σε ντέρμπι στην φετινή περίοδο. Το 4-0 επί της ΑΕΚ στο Φάληρο, αξιοποιώντας τα καίρια λάθη των αντιπάλων του στο έπακρο. Ο Μάρκο Σίλβα προτίμησε τον πιο... φρέσκο Τσόρι αντί του Φορτούνη (ίσως σκεπτόμενος και το Ζάγκρεμπ) αλλά δεν έκανε το ίδιο με τον «ταλαιπωρημένο» από τα δύο 90λεπτα με την Εθνική Σερβίας Μιλιβόγιεβιτς, αφήνοντας στον πάγκο τον Καμπιάσο.
Η ΑΕΚ δημιούργησε προβλήματα στον αντίπαλό της στο πρώτο 30λεπτο της αναμέτρησης. Το λάθος του Δέλλα να τραβήξει έξω τον κόφτη του Σιμόες, επέτρεψε στους Πειραιώτες να βρουν πολλούς χώρους, να ανοίξουν το παιχνίδι τους και να σκοράρουν 4 φορές.
Ξέχωρα από αυτό είχε και δοκάρι. Μεγάλο ματς από τον Ιντέγιε με γκολ και ασίστ. Όσο για τις κινήσεις του Πορτογάλου από τον πάγκο; Βγάζει τον Σεμπά που δεν είχε να προσφέρει άλλα και βάζει τον Ερνάνι που είχε συμμετοχή σε γκολ, τοποθετεί στο γήπεδο τον Τσόρι στην θέση του Φορτούνη βγάζοντας επιθετική... φρεσκάδα και ποιότητα και βάζει και τον πάντα κινητικό Πάρντο, έναν παίκτη που δημιουργεί... ρήγματα κυρίως από τα πλάγιο.
Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ: Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μποτία, Σιόβας, Μασουακού, Κασάμι, Μιλιβόγεβιτς, Σεμπά (78' Ερνάνι), Τσόρι (76' Φορτούνης), Ντουρμάζ (64' Πάρντο) και Ιντέγιε.
Το διπλό στο Ζάγκρεμπ
Η 2η εκτός έδρας σερί νίκη στην φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ ήρθε... οριακά μεν (με το σκορ 0-1 του Ιντέγιε με εξαιρετική ατομική κίνηση και τελείωμα) αλλά ήρθε. Στις 20 Οκτωβρίου στο εκτός έδρας ματς με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ.
Ο Μάρκο Σίλβα δεν είχε εκπλήξεις για τον αντίπαλο: Ρομπέρτο κίπερ, Ομάρ δεξί μπακ, Μποτία και Σιόβας τα δύο στόπερ, Μαζουάκου αριστερά στην άμυνα, Μιλιβόγιεβιτς και Κασάμι κέντρο, τα δύο εξτρέμ ο Πάρντο με τον Σεμπά, δεκάρι ο Φορτούνης και φορ ο Ιντέγιε.
Οι ερυθρόλευκοι σε αυτό το παιχνίδι είχαν και την τύχη με το μέρος τους με τα δύο δοκάρια των Κροατών. Βλέποντας τις δεδομένες δυσκολίες του αγώνα με την έναρξη του β' μέρους ο Σίλβα άλλαξε πλευρές στους Σεμπά και Πάρντο.
Και μετά το 0-1 η αντίδραση του Σίλβα ήταν να γυρίσει το σχήμα σε 4-3-3 με τον Τσόρι αριστερά και τους Σαλίνο και Κασάμι μπροστά από τον αμυντικό χαφ Μιλιβόγιεβιτς.
Ο Πορτογάλος στα τελευταία λεπτά έβαλε και 3ο στόπερ καθώς έπαιξε με Μποτία - Σιόβα - Ντα Κόστα! Και αυτό για να διαφυλάξει το σκορ, όπως και έγινε.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΤΣ: Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Μποτία, Σιόβας, Μαζουάκου, Μιλιβόγιεβιτς, Κασάμι, Φορτούνης (72’ Ντομίνγκες), Πάρντο (83’ Σαλίνο), Σεμπά (90' Ντα Κόστα) και Ιντέγιε.
Η ανατροπή με τη Ντιναμό στο Καραϊσκάκη
Αναμφίβολα το παιχνίδι της 4ης Νοεμβρίου είναι το ματς του προπονητή! Ο Σίλβα με την... μαγική αλλαγή του Πάρντο, που έβαλε 2 γκολ, γύρισε τον αγώνα με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ για να γίνει το 0-1, 2-1!
Το... λάθος με τον Ερνάνι διορθώθηκε με τον Πάρντο από τον Σίλβα, που δεν άλλαξε το σύστημα 4-2-3-1. Μόνο στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Σίλβα αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα βλέποντας πως η Ντιναμό παίζει με παίκτη λιγότερο και έβγαλε χαφ (Κασάμι) και έβαλε φορ (Φινμπόγκασον).
Και όλα αυτά ενώ ο Ολυμπιακός είχε και χαμένο πέναλτι. Στο τέλος βέβαια ήταν σαν να παίζει 4-4-2.
Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΤΣ: Ρομπέρτο, Ομάρ, Μποτία (51' λ.τρ. Ντα Κόστα), Σιόβας, Μαζουάκου, Μιλιβόγιεβιτς, Κασάμι (80' Φινμπόγκασον), Ερνάνι (63' Πάρντο), Φορτούνης, Σεμπά και Ιντέγιε.
Κακό ντέρμπι με ΠΑΟΚ αλλά και πάλι... σβηστά!
Στις 7 Φεβρουαρίου ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ. Το 1-0 από τον Ομάρ ήταν υπεραρκετό για τη νίκη σε ένα κακό ματς γενικά.
Ο Πορτογάλος τεχνικός εμπιστεύτηκε τους 11 που έκαναν ένα εξαιρετικό ματς με τον Αστέρα στο Κύπελλο αλλά κι ένα εύκολο διπλό στον ΠΑΣ. Ουσιαστικά ένα ήταν το δίλημμα. Αυτό στην άμυνα ανάμεσα σε Μποτία και Ντα Κόστα.
Με τον Ισπανό να είναι 100% προτιμήθηκε αντί του δεύτερου. Ο Ζντιέλαρ ήταν και πάλι βασικός δίπλα σε Μιλιβόγιεβιτς, Ομάρ, Μαζουάκου και Σιόβας πλαισίωσαν τον Μποτία και οι Φορτούνης, Πάρντο, Ντουρμάζ έπαιξαν πίσω από τον Ιντέγιε.
Όλο και όλο το ματς ήταν η εξαιρετική συνεργασία των Πάρντο - Ομάρ και η τρομερή έμπνευση του 2ου για να βγάλει το γκολ. Μετά ακολούθησαν πολλά νεύρα, διακοπές, φάουλ και κόκκινες και το ματς χάλασε για τα καλά...
Όσο για τις κινήσεις από τον πάγκο. Έβγαλε ακραίο, τον Πάρντο, για να βάλει ακραίο, τον Σεμπά. Μπήκε ο Φουστέρ αντί του Φορτούνη και πήγε στον πάγκο ο Ντουρμάζ, ένας πλάγιος, για να μπει ένας μέσος, ο Μπουχαλάκης και να κρατήσει έτσι πιο πολύ το κέντρο μετά και την αποβολή του Ζντιέλαρ.
Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ: Ρομπέρτο, Ομάρ, Μποτία, Σιόβας, Μαζουάκου, Ζντιέλαρ, Μιλιβόγιεβιτς, Πάρντο (83' Σεμπά), Φορτούνης (80' Φουστέρ), Ντουρμάζ (73' Μπουχαλάκης) και Ιντέγιε.
Το γύρισε και στην Τούμπα σε ματς που δεν τελείωσε...
Η πρώτη αναμέτρηση της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα δεν έμελλε να τελειώσει ποτέ στις 2 Μαρτίου. Ο Σίλβα και οι παίκτες του όμως την δουλειά τους την έκαναν και με το παραπάνω.
Το 0-1 έγινε 1-2 και μαζί και προβάδισμα πρόκρισης. Στην αρχική του διάταξη ο Σίλβα έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Στέφανο Καπίνο από τον Μάρκο Σίλβα, καθώς ο Πορτογάλος τεχνικός και παρά τις απουσίες στην αμυντική γραμμή, διατήρησε τον Έλληνα πορτιέρο κάτω από τα δοκάρια στα παιχνίδια του Κυπέλλου.
Οι Μποτία και Ντα Κόστα δύο στόπερ. Ο Βούρος δεξιά στην άμυνα (σ.σ. αναγκαστικά διότι χτύπησε στην προθέρμανση ο Ομάρ) και ο Σαλίνο αριστερά. Ο πιτσιρικάς έπεσε αναγκαστικά σε βαθιά νερά και μέχρι να μπορέσει να ισορροπήσει τα πράγματα και τα δεδομένα είχε συμμετοχή στο γκολ του Μακ για το 1-0.
Από κει και πέρα, Μποτία και Ντα Κόστα ήταν τα δύο στόπερ. Οι Μιλιβόγιεβιτς και Καμπιάσο τα αμυντικά χαφ, με τον Φορτούνη σε επιτελικό ρόλο. Ο Σεμπά αριστερό εξτρέμ, ο Φουστέρ δεξί και στην κορυφή της επίθεσης ο Ιντέγιε σε διάταξη 4-2-3-1.
Ο... παλιός Καμπιάσο έδειξε πως είναι αλλιώς με το γκολ του για το 1-1 μετά από εξαιρετικό χτύπημα του Φορτούνη. Ο Αργεντίνος ειδικά στο πρώτο 45λεπτο έκανε ματσάρα. Η συνεργασία Σεμπά - Φουστέρ και το γκολ του Ισπανού άσου έκανε το σκορ 2-1 και έφερε την ανατροπή.
Και σε αυτό το ματς ο Σίλβα τις αλλαγές του τις έκανε μετά το 70'. Ο Πουλίδο αντί του Φουστέρ, ο Τσόρι ως αντί-Φορτούνης και ο στόπερ Σιόβας στην θέση του Σεμπά για να κρατήσει το σκορ στο τέλος.
Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ: Καπίνο, Βούρος, Μποτία, Μιλιβόγιεβιτς, Ντα Κόστα, Φορτούνης (87' Τσόρι), Φουστέρ (74' Πουλίδο), Σαλίνο, Καμπιάσο, Σεμπά (88' Σιόβας) και Ιντέγιε.
Το εμφατικό 3-1 με Παναθηναϊκό
Και φτάνουμε στο... σήμερα και την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο την Κυριακή που μας πέρασε. Την δεύτερη σερί ανατροπή του Ολυμπιακού σε μεγάλο ματς, καθώς προερχόταν από απραξία 10 ημερών μετά το ντέρμπι Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ.
Εκεί όπου ο Καμπιάσο αποδείχθηκε ξανά ο... μετρ των μεγάλων αγώνων. Ο Μάρκο Σίλβα θέλησε να... χωρέσει και Τσόρι και Φορτούνη στην 11άδα. Συνήθως όποτε το πράττει δεν του βγαίνει. Όπως δεν του βγήκε στον επιθυμητό βαθμό και στο ντέρμπι.
Παίζοντας με ψηλά τα στόπερ - που είναι βαριά κορμιά και όχι γρήγοροι παίκτες - ο Παναθηναϊκός σκόραρε σε μία από τις πρώτες του αντεπιθέσεις. Το 4-4-2 του Στραματσόνι και Λέτο - Μπεργκ στην επίθεση αιφνιδίασε τον Σίλβα και τους παίκτες του.
Ας δούμε όμως πως ξεκίνησε την... μάχη του Φαλήρου. Ρομπέρτο κίπερ, Σαλίνο δεξί μπακ, Μαζουάκου αριστερά, στόπερ τους Μποτία και Ντα Κόστα και κέντρο με Μιλιβόγιεβιτς και Καμπιάσο. Πίσω από τον Ιντέγιε οι Τσόρι, Φορτούνης και Φουστέρ.
Ο Λέτο ήταν λοιπόν ο παίκτης που προξένησε αρκετά προβλήματα στον Ολυμπιακό και που φυσικά από τα δικά του πόδια βγαίνει η μπαλιά για το γκολ του Σουηδού. Εκ πρώτης η... ανορθογραφία του Σίλβα ήταν ότι παρέταξε μία ομάδα δίχως καθαρούς πλάγιους.
Αντίθετα είχε ένα... σωρό παίκτες του άξονα που προσπαθούσαν να βρουν διακριτούς ρόλους στο γήπεδο. Κακά τα ψέμματα ο Φορτούνης δεν είναι παίκτης της γραμμής. Δεν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα εκεί.
Ούτε ο Τσόρι είναι. Ακόμα και ο Φουστέρ που τοποθετήθηκε στα άκρα είναι μέσος. Παίκτης που θα αγωνιστεί είτε στον άξονα είτε πίσω από τον φορ. Τι είχε λοιπόν αρχικά ο Ίβηρας στο γήπεδο; Ένα καθαρό αμυντικό χαφ τον Μιλιβόγιεβιτς και μπροστά του τον Καμπιάσο και τρεις παίκτες ίδιας θέσης. Που αγωνίζονται δηλαδή πίσω από τον φορ.
Το αποτέλεσμα ήταν να... ψάχνονται και να αλλάζουν πλευρές για να βρουν πατήματα και ρυθμό. Το 1-1 από τον εξαιρετικό και πάλι Καμπιάσο άλλαξε τα δεδομένα υπέρ του Ολυμπιακού από το α' μέρος για να επέλθει μετά η αγωνιστική και ψυχολογική... κατάρρευση του Παναθηναϊκού και η εμφανής άνοδος των Πειραιωτών στο β' μέρος. Υπό μία έννοια θύμισε λίγο το 4-0 με την ΑΕΚ το παιχνίδι.
Όπως και η ΑΕΚ από ένα σημείο και μετά κατέρρευσε, έτσι έγινε και με τον Παναθηναϊκό που μένοντας χωρίς Λέτο και Βιγιαφάνιες μετά τις αλλαγές του Στραματσόνι (σ.σ. που έβαλε και μέσα τον Εσιέν που δεν βοήθησε καθόλου) και με δεδομένες τις φάσεις που έχασε με Ταυλαρίδη και Μαμούτε δεν είχε άλλον... σφυγμό και αντιδράσεις.
Ας... τσεκάρουμε και εδώ το πως επέδρασε στο παιχνίδι της ομάδας του ο Σίλβα. Βγάζει τον Τσόρι που δεν βοήθησε τόσο και βάζει τον Πάρντο, ο οποίος... έφθειρε για τα καλά την αντίπαλη άμυνα και έκανε πολλές και συνεχείς πλαγιοκοπήσεις. Πολύ σημαντική αλλαγή, που επηρέασε το ματς. Ο Κολομβιανός πήρε μόνο του την πλευρά και άνοιξε για τα καλά το παιχνίδι του Ολυμπιακού.
Στην συνέχεια έβαλε και άλλον πλάγιο, τον Ερνάνι, ο οποίος κέρδισε το φάουλ από το οποίο προήλθε το 2-1 με τον Ντα Κόστα και επίσης δημιούργησε... ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Ακόμα έριξε στην... μάχη και τον Πουλίδο που ήταν σε θέση να δώσει ανάσες και... φρεσκάδα σε άκρα και επιθεση. Το κλέψιμο ψηλά και το γκολ του Ιντέγιε - που σκόραρε ξανά σε ελληνικό ντέρμπι - για το 3-1 ήταν το κερασάκι στην τούρτα...
Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΑΥΤΗ: Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μποτία, Ντα Κόστα, Μαζουάκου, Μιλιβόγιεβιτς, Καμπιάσο (81' Πουλίδο), Φορτούνης, Τσόρι (62' Πάρντο), Φουστέρ (81' Ερνάνι) και Ιντέγιε.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα