Μαχμούντ Νταούντ: Ο ήσυχος ηγέτης

Μαχμούντ Νταούντ: Ο ήσυχος ηγέτης

bet365

Ο Μαχμούντ Νταούντ συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την Γκλάντμπαχ και το Match Review του gazzetta.gr γράφει για τον 20χρονο μέσο.

Το 2013 η Γκλάντμπαχ είχε αντιμετωπίσει την Μπάγερν στο Telekom Cup και όλος ο κόσμος στις εξέδρες άρχισε να αναρωτιέται ποιος είναι ο νεαρός παίκτης Μπορούσια με το παράξενο μαλλί. Σε ηλικία 17 ετών ο Μαχμούντ Νταούντ είχε δείξει τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Στις δηλώσεις του μετά από εκείνο το φιλικό ο πάντα εκφραστικός Λουσιέν Φαβρ είχε περιγράψει την εμφάνιση του παίκτη του με το περίφημο «Olala». «Είναι θέμα χρόνου να πάρει την ευκαιρία του. Είναι πολύ διασκεδαστικό να τον προπονείς, έχει πολλή ποιότητα, όμως έχει πολλά να μάθει ακόμα», θα πει αργότερα ο Ελβετός. Ήταν δεδομένο ότι δε θα έπεφτε έξω.

Αργότερα, ένας τραυματισμός άφησε τον Νταούντ εκτός δράσης για 4 μήνες και η παρουσία του στην πρώτη ομάδα πήρε παράταση. Ίσως και για το καλύτερο. Από το 2014 προπονούταν με τους επαγγελματίες, ενώ έκανε το ντεμπούτο του στην Bundesliga τον Απρίλιο του 2015. Και φέτος ήρθε η σειρά του. Ο Στιντλ αποδείχθηκε ότι είναι καλύτερο να παίζει πιο μπροστά και το κενό που άφησε ο Κράμερ αρχικά έμοιαζε δυσαναπλήρωτο στο σύστημα του Φαβρ.

Με την έλευση του Σούμπερτ, όμως, ήρθε και η αναγέννηση του Νταούντ, που μαζί με τον Σάκα έχουν κάνει ένα από τα καλύτερα δίδυμα στο πρωτάθλημα. Είναι το «διπλό 6άρι», όπως γράφουν οι Γερμανοί. Οι εμφανίσεις του 20χρονου μέσου στο νέο σύστημα τον κάνουν να λάμπει. Έχει χάσει μόλις 1 ματς από τα 26, ενώ έχει ήδη φτάσει τα 4 γκολ σε 1.536 λεπτά, τη στιγμή που ο Κράμερ είχε χρειαστεί 5.160 για αυτό.

Άλλωστε, πόσο συνηθισμένο είναι να βλέπεις οπαδούς των γηπεδούχων και των φιλοξενούμενων μαζί να αποθεώνουν τον ίδιο παίκτη; Στο ματς με την Άιντραχτ στη Φρανκφούρτη τον περασμένο Οκτώβριο, ο Νταούντ είχε πετύχει ένα γκολ, είχε μοιράσει δύο ασίστ και στο 85', όταν βγήκε ως αλλαγή, όλο το γήπεδο του επιφύλαξε ένα ανεπανάληπτο standing ovation. Οι οπαδοί της Γκλάντμπαχ τον κάλεσαν να πανηγυρίσει μαζί τους στην εξέδρα μετά το τελευταίο σφύριγμα. Ανέβηκε, έκατσε λίγο μαζί τους, είπε ένα «Dankeschön» και έφυγε για τα αποδυτήρια.

Αργότερα, αποκάλυψε ότι είναι ακόμα πολύ ντροπαλός, για να βρεθεί στο προσκήνιο. «Θέλει απλά να παίζει ποδόσφαιρο», όπως είπε ο τεχνικός διευθυντής των πουλαριών, Μαξ Εμπερλ και η ταπεινότητα είναι από τα μεγαλύτερα προσόντα του. Τον Σεπτέμβριο ψηφίστηκε καλύτερος παίκτης της Μπορούσια, έκανε εξαιρετικό πρώτο γύρο, πριν λίγες ημέρες έκρινε το μεγάλο ντέρμπι με την Κολωνία και συνεχίζει να εντυπωσιάζει, σκοράροντας ξανά επί της Άιντραχτ το περασμένο Σάββατο (12/03). Και ακόμα δεν το έχει συνειδητοποιήσει. «Κάποιες φορές μου μοιάζει με όνειρο και καταλαβαίνω μόνο μετά από 2-3 μέρες, βλέποντας φωτογραφίες και βίντεο, τι έχει συμβεί», θα πει.

Η παρουσία είναι εκπληκτική. «Ο Νταούντ είναι το σύμβολο της ανόδου της Γκλάντμπαχ», όπως είχε γράψει η Welt μετά το εκπληκτικό σερί της ομάδας του Σούμπερτ. Μπορεί να παίξει είτε ως 6άρι είτε ως 8άρι είτε ως 10άρι. Βασικά, το πλάνο είναι απλό: παίζει λίγο πιο μπροστά από τον Σάκα, ώστε όταν πάρει την μπάλα να έχει ήδη σκεφτεί την επόμενη κίνησή του. Έχει εκπληκτική αντίληψη, καλή πάσα και εξαιρετική τεχνική.

Όλα αυτά σημαίνουν ένα πράγμα: ότι σε ηλικία 19 ετών είχε το θράσος να ζητάει μπάλα και το καθαρό μυαλό να κάνει παιχνίδι. «Σε αυτή την ηλικία δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες στον κόσμο με τη δική του ωριμότητα», τόνισε ο τερματοφύλακας Γιαν Ζόμερ. Όσο για τα αμυντικά του καθήκοντα; Δεν θα τον δείτε να κάνει σκληρά τάκλιν, να πιέζει αφόρητα πάνω στην μπάλα. Θα τον δείτε να κλείνει πανέξυπνα διαδρόμους και να τρέχει ασταμάτητα. Ο Νταούντ έχει τα περισσότερα χιλιόμετρα ανά παιχνίδι μετά τον Νταρίντα σε ολόκληρη την Bundesliga! Αυτό οδήγησε την Bild στο να τον ονομάσει «Marathon-Mann».

Η πρώτη του σεζόν ως βασικός είναι λογικό να είχε σκαμπανεβάσματα, όμως ο νεαρός μέσος από τη Συρία έχει κάνει μεγάλη αίσθηση. «Έμεινα έκπληκτος από το γεγονός ότι έχει διατηρήσει σε τόσο υψηλό επίπεδο της εμφανίσεις του», σχολίασε ο προπονητής του. Ακόμη και στα ματς που δεν ήταν καλός, ανά διαστήματα έδειχνε το ταλέντο του. Κάποιες φορές, όμως, υπερεκτιμά τις ικανότητές του, κάτι που είναι επίσης λογικό πάνω στον ενθουσιασμό του.

Όπως στο τελευταίο ματς με την Άιντραχτ, όταν έκανε το 3-0 στο τέλος και στη συνέχεια προσπάθησε να κάνει ντρίμπλα αλά Ζιντάν ανάμεσα σε Χούζτι και Άμπραχαμ χωρίς επιτυχία, ενώ δέχθηκε και κίτρινη κάρτα. Το μεγαλύτερο εχέγγυο της επιτυχίας, όμως, είναι το πώς το αντιμετώπισε ο Σούμπερτ. «Με ενόχλησε αυτό που έκανε στο τέλος. Πρέπει να παίζει το ποδόσφαιρό του να μην αρχίσει να κάνει τέτοια πράγματα», σχολίασε ο Γερμανός τεχνικός στην κάμερα του Sky αμέσως μετά το τελευταίο σφύριγμα.

Ο νεαρός μέσος αναγνώρισε το λάθος του και δεν προσπάθησε να δικαιολογηθεί. «Αυτό που έκανα έδειξε ασέβεια και δεν πρόκειται να το ξανακάνω». «Το συζητήσαμε. Είμαι περήφανος που προπονώ αυτά τα παιδιά. Είναι, όμως, και καθήκον μου να τους υποδεικνύω τα λάθη τους», απάντησε ο Σούμπερτ και αυτή η ιστορία είναι απλά ένα μικρό δείγμα του πόσο τον πιστεύει. Η κοσμοθεωρία του Νταούντ είναι απλή: «Φαντάζομαι ότι κάθε παιχνίδι είναι το τελευταίο μου. Τότε, ξέρω ότι μπορώ να απολαύσω κάθε λεπτό».

Ο 20χρονος βρίσκεται στην Γκλάντμπαχ από το 2010, όταν άφησε τις ακαδημίες της Φορτούνα Ντίσελντορφ για χάρη της. Η ιστορία του είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Γεννήθηκε στη Συρία στην πόλη Αμούντε κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και έφυγε με τους γονείς του για την Γερμανία όταν ήταν μόλις 9 μηνών, για να γλιτώσει από το καθεστώς Άσαντ.

Όταν πέτυχε το πρώτο του γκολ στο ματς με την Άουγκσμπουργκ ένιωσε δύο φορές περήφανος. Από τη μία ήταν η πρώτη νίκη στη σεζόν και από την άλλη στις εξέδρες ήταν καλεσμένοι συμπατριώτες του πρόσφυγες. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, τους έδειξε τι μπορούν να πετύχουν παρά τις δυσκολίες. Αυτό είναι πολύ ευαίσθητο θέμα για εκείνον. Είναι από τους λόγους που αποφεύγει τις συνεντεύξεις και ο σύλλογος τον προστατεύει όσο μπορεί, καθώς το γραφείο τύπου έχει αρνηθεί πολλά αιτήματα για συνέντευξη. «Θέλει να κρατήσει την ιστορία του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, γιατί σχετίζεται με την οικογένειά του», εξήγησε ο Έμπερλ στην Frankfurter Rundschau.

«Εκεί που μέναμε, υπήρχε ένα μεγάλο πάρκινγκ, όμως κανένας δεν είχε αυτοκίνητο. Έτσι, πάντα είχαμε χώρο να παίξουμε ποδόσφαιρο», είχε πει σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στην Süddeutsche. «Κάθε λεπτό του ελεύθερού μου χρόνου, το περνούσα με μία μπάλα. Πάντα είχα πληγές στα πόδια και στους αγκώνες, όμως συνέχιζα να παίζω».

Όσο για το μέλλον; Ο Νταούντ έχει συμβόλαιο μέχρι το 2018, όμως ήδη βρίσκεται στη λίστα πολλών ομάδων, και τις Γιουβέντους (απέναντι στην οποία έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στο Champions League) και Ντόρτμουντ, που φέρεται να τον έχει πρώτο στη λίστα της για αντικαταστάτη του Γκουντογκάν, αν εκείνος ζητήσει να φύγει, να παρουσιάζονται έτοιμες να καταθέσουν προτάσεις.

Ο Έμπερλ ρωτήθηκε για αυτό, όμως έδειξε την πρόθεση της Μπορούσια. «Κανένας δεν με έχει καλέσει για αυτόν και δεν χρειάζεται να με καλέσει». Όσο για τον ίδιο; «Φυσικά και υπάρχει μία ομάδα, στην οποία ονειρευόμουν να παίξω από μικρός. Δεν είναι η Μπορούσια, όμως δε θα ήθελα να πω περισσότερα. Δε θέλω να μιλάω για το μέλλον. Η Μπορούσια μου έδωσε πολλά και πρώτα θα πρέπει να την ξεπληρώσω». Και είναι στο σωστό δρόμο για να το πετύχει. Άλλωστε, όπως έγραψε το Spiegel είναι ήδη ο «ήσυχος ηγέτης» της φετινής Γκλάντμπαχ.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα