Ρεάλ Σοσιεδάδ: Extreme makeover

Γιώργος Καραμάνος
Ρεάλ Σοσιεδάδ: Extreme makeover

bet365

To Review του gazzetta.gr ασχολείται με τους Βάσκους που με τέσσερις σερί νίκες, από τη μάχη για παραμονή, ανέβηκαν σε εκείνη για την Ευρώπη, χάρη στο ραβδάκι του Εουσέμπιο Σακριστάν.

Στις 19 Νοεμβρίου απολύθηκε ο Ντέιβιντ Μόγιες, ο οποίος έκανε γενικά κακό στο club. Κολλημένος με τις ιδέες του, άφηνε εκτός ομάδας ορισμένα σημαντικά κεφάλαια του ρόστερ και ποτέ του δεν κέρδισε τα αποδυτήρια, το κοινό και τον Τύπο. Την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε ο αντικαταστάτης του και άπαντες έπεσαν ξεροί στο Σαν Σεμπαστιάν. Βλέπετε ο Εουσέμπιο Σακριστάν μπορεί να υπήρξε εξαιρετικός μέσος της «Dream Team» του Γιόχαν Κρόιφ, αλλά ως πρώτος προπονητής στην καριέρα του είχε εργαστεί μόνο για τη σεζόν 2009-’10 στη Θέλτα. Δηλαδή ουδέποτε διέπρεψε στους πάγκους.

Στη συνέντευξη τύπου υποσχέθηκε ότι η δική του πλέον Σοσιεδάδ θα πάλευε για την Ευρώπη. Μόνο που δεν γέλασαν οι δημοσιογράφοι, καθώς η ατάκα δεν ταίριαζε με το ότι βρισκόταν μόλις δύο βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη, έχοντας μονάχα δύο νίκες στις 11 αγωνιστικές που είχαν διεξαχθεί. Πώς θα τα έκανε τόσο καλά; Με τι πρόγραμμα και παίκτες; Ο ίδιος ήξερε ότι τα προσωπικά εφόδια του από τις δουλειές στη «Μασία» ήταν σημαντικά. Βοηθός του Φρανκ Ράικαρντ στην κατάκτηση του Champions League από τη Μπάρτσα (2006) και γενικότερα εργαζόμενος από το 2013 έως το 2015 στις ακαδημίες των Καταλανών, διέθετε το know how. Θα έπρεπε απλά να του δώσει κάποιος την ευκαιρία να το αποδείξει.

Την αμέσως επόμενη μέρα των δηλώσεων πραγματοποίησε δύσκολο ντεμπούτο. Αντίπαλος η Σεβίλλη, με τη νίκη (2-0) όμως να έρχεται σχετικά εύκολα. Υπήρξε ενθουσιασμός. Μόνο που η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Δεύτερο ματς και σφαλιάρα με 4-0 από τη Μπάρτσα και στο καπάκι ήττα στη Λας Πάλμας στο Κύπελλο. Μία νίκη (Εϊμπάρ), μία ισοπαλία (Χετάφε) και ακόμα μία με τη Λας Πάλμας που σήμανε και τον πρόωρο αποκλεισμό από το Κύπελλο, δεν επέτρεψαν να βγουν ξεκάθαρα συμπεράσματα για το εάν η ομάδα βελτιώθηκε ή όχι.

Τότε ήρθαν οι σφαλιάρες από Βιγιαρεάλ, Ρεάλ και η ισοπαλία με τη Βαγιεκάνο. Πλέον είχε μπει ο Γενάρης, η Σοσιεδάδ εξακολουθούσε να κινδυνεύει σοβαρά στο +3 από τον υποβιβασμό και άπαντες ανησυχούσαν. Η νίκη επί της Βαλένθια (2-0) σήμανε την αρχή της ανάτασης αν και μεσολάβησε η ισοπαλία με την Λα Κορούνια και ένας απίθανος διασυρμός με 5-1 από τη Χιχόν για να επαναφέρουν την αγωνία και την κατακραυγή. Μόνο που οι Βάσκοι άρχιζαν να στρώνουν. Ο Εουσέμπιο έκανε δουλειά σοβαρή.

Το πρώτο πράγμα που φάνηκε, ήταν η επιθετική διάθεση. Και το πιο φοβερό σε αυτό ήταν ότι η ομάδα λύθηκε μπροστά από την αντίπαλη εστία, έχοντας από αρχές Γενάρη στα πιτς τον Ιναμόλ Αγκιρέτσε των 12 γκολ σε 15 συμμετοχές. Το γκολ μοιράστηκε. Εκεί ήταν που το πήρε πάνω του ο Ζόνατας. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός μετράει τέσσερα γκολ στα τρία τελευταία ματς και έχει στα φτερά του τον αναγεννημένο Κάρλος Βέλα και το καμάρι των ακαδημιών της Σοσιεδάδ, τον πιτσιρικά Μικέλ Ογιαρθάμπαλ, που εμφανίστηκε από το πουθενά και βγάζει μάτια.

Το θέμα όμως ήταν άλλο. Στη μεσαία γραμμή ο Ασιέρ Ιγιαραμέντι έπιασε σοβαρή απόδοση και επανήλθε στην 11άδα ο Ρουμπέν Πάρδο, τον οποίο άφηνε αδικαιολόγητα εκτός ο Μόγιες. Επίσης αποκάλυψη θεωρείται ο αριστερός μπακ, Λίτι, που μπήκε αναπληρωματικός του Γιούρι και κάνει σπουδαία παιχνίδια. Ωστόσο, μετά τον πορτιέρο Ρούγι, κορυφαίοι σε αυτή την πορεία ανόδου είναι οι δύο Μαρτίνεθ στο κέντρο της άμυνας, ο Κάρλος (παίζει και δεξιά) και ο Ινιγο, με τον τελευταίο να θυμίζει τον παικταρά που κάποτε ήθελε κοτζάμ Μπαρτσελόνα.

Κάπως έτσι οι Βάσκοι έτρεξαν ένα σερί τεσσάρων νικών. Το 2-1 επί της Μπέτις, το απίστευτο 0-5 στην Εσπανιόλ, το 3-0 με τη Γρανάδα και τώρα το 0-1 στο Μπιλμπάο. Εκεί όπου παρέμειναν αήττητοι για τέταρτη διαδοχική επίσκεψη και εννέα ματς στη σειρά γενικότερα κόντρα στην Αθλέτικ. Η Σοσιεδάδ πλέον έχει φτάσει στο -5 από το Europa League και μόνο απαγορευτική και αστεία δεν είναι πια εκείνη η δήλωση του Εουσέμπιο. Αλλωστε όπως παραδέχτηκε και ο Ερνέστο Βαλβέρδε στο ντέρμπι της Βασκονίας: «Η Σοσιεδάδ δεν έχει καμία σχέση με εκείνη πριν αναλάβει ο Εουσέμπιο. Καλό θα είναι πλέον να την έχουμε όλοι μας υπόψην ως αντίπαλο για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια».

* Και σε όλα αυτά να προσθέσουμε ότι το ταμείο του συλλόγου είναι άκρως θετικό και ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός ρεκόρ στην ιστορία του, έχοντας διπλασιάσει τα έσοδα σε σχέση με πέρσι. Όλα βαίνουν τέλεια δηλαδή για τη Ρεάλ Σοσιεδάδ που για τη δυναμική, το κοινό και τη φιλοσοφία της αξίζει να βρίσκεται ψηλά!

Follow me: @jorgekaraman

 

LA LIGA Τελευταία Νέα