Ο παπουτσωμένος Βάσκος

Γιώργος Καραμάνος
Ο παπουτσωμένος Βάσκος

bet365

To Review του gazzetta.gr σοκάρεται με το Νο48 στα εξάταπα του Μικέλ Ογιαρθάμπαλ της Σοσιεδάδ, που είναι το νέο wonderkid της Primera.

Το φοβερό με την περίπτωση του ήταν ότι αρχικά δεν τον ήθελε κανείς. Γεννημένος στο Εϊμπάρ, είπε να δοκιμάσει στα 14 του στην τοπική ομάδα. Επειτα από κάποιες προπονήσεις του είπαν ότι δεν έκανε γι’ αυτό το επίπεδο. Ο πατέρας του όμως που ήθελε να τον δει να παίζει μπαλίτσα, τον έστειλε πιο βόρεια στη Χώρα των Βάσκων. Πρώτη επιλογή το Μπιλμπάο. Ούτε εκεί τον κράτησαν. Τελικά ο πιτσιρικάς Μικέλ Ογιαρθάμπαλ πήρε το ΟΚ στο Σαν Σεμπαστιάν. Για λίγο καιρό θα έμενε εσώκλειστος στην «Θουμπιέτα», την ακαδημία της Σοσιεδάδ.

Ωστόσο, το 2013, στα 16 του δηλαδή, τον έδιωξαν και από εκεί, εξηγώντας του ότι ήταν αδύναμος, αδύνατος, μικροκαμωμένος και όχι τόσο καλός με τη μπάλα στα πόδια. Επέστρεψε στο Εϊμπάρ, όπου αυτή τη φορά τον δέχτηκαν. Ξαφνικά ο μικρός ξεπετάχτηκε και έκανε μαγικά. Στη Σοσιεδάδ το μετάνιωσαν, όταν τον είδαν να τους βάζει τρία γκολ σε φιλικό των ακαδημιών. Τον κάλεσαν αμέσως πίσω το 2014 και λίγο αργότερα τον έριξαν στα βαθιά, στη Σοσιεδάδ Β’.

Και εκεί πάντως παραδόξως, για κάποιον λόγο δεν πολυέπαιζε (σ.σ.: μόνο 10 συμμετοχές μέτρησε πέρσι). Ωσπου πέρσι το καλοκαίρι έγινε το θαύμα. Εάν κάτι θα έχουν να θυμούνται από το κατά τα’ άλλα αδιάφορο έως επικίνδυνο πέρασμα του Ντέιβιντ Μόγιες από την ομάδα τους, είναι ότι εντόπισε τον Ογιαρθάμπαλ. Αμέσως ο Σκωτσέζος κόουτς έδωσε εντολή να ακολουθήσει την προετοιμασία με τους μεγάλους, αφήνοντας την ασφάλεια της «Θουμπιέτα».

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Μόγιες του έδωσε το βάπτισμα του πυρός, όταν τον έβαλε στην θέση του Κάρλος Βέλα κόντρα στη Λεβάντε. Δεν έδειξε και κάτι ιδιαίτερο εκεί είναι η αλήθεια. Σταδιακά άρχισε να παίρνει χρόνο, ώσπου φτάσαμε στις δύο τελευταίες αγωνιστικές. Στο εκπληκτικό 0-5 επί της Εσπανιόλ έπαιξε για 75 λεπτά και έβαλε το πρώτο γκολ του, για να ακολουθήσει το 3-0 επί της Γρανάδα, το οποίο συνέβη έπειτα από δύο ακόμα δικά του τέρματα.

Κάπως έτσι έγινε ο μόλις δεύτερος στην 23χρονη ιστορία του «Ανοέτα» που σκοράρει σε ηλικία 18 ετών στην Primera, μετά τον Αγκιρέτσε το 2005 (σ.σ.: και ο Γκριεζμάν το έχει κάνει, αλλά στη Segunda). Δεν είναι όμως μόνο το ότι βρήκε δίχτυα. Ο Ογιαρθάμπαλ κάνει… ομορφιές με το αριστερό του. Αν και αρχικά δήλωνε ο ίδιος ως 10άρι, βρέθηκε στα αριστερά της επίθεσης να κάνει τη διαφορά. Αμεση ήταν η κλήση στην Εθνική Ελπίδων, αλλά πάνω απ’ όλα η ενεργοποίηση του διοικητικού μηχανισμού της Σοσιεδάδ. Το συμβόλαιο του 18χρονου μεσοεπιθετικού που έληγε το 2017, επιμηκύνθηκε έως το 2021 και η ρήτρα του εκτοξεύτηκε στα 40 εκατ. ευρώ.

Το θέμα όμως που πραγματικά κάνει τη διαφορά για τον δαιμόνια διεισδυτικό και ντριμπλέρ πιτσιρικά είναι το παπούτσι του. Όταν τον κοιτάζει κανείς, δεν του κολλάει. Ενώ είναι κοντούλης, το πέλμα του μοιάζει τεράστιο. Και είναι δηλαδή. Το νούμερο που φοράει είναι το 48! «Ετσι βρίσκω καλύτερα τη μπάλα», αστειεύτηκε εκείνος στην πρώτη συνέντευξη του σαν κανονικός ποδοσφαιριστής. Με το 48άρι του λοιπόν εμφανίστηκε και είναι διατεθειμένος να μείνει. Ηδη έχει αφήσει εκτός πλάνων τους Μπρουμά, Τσάβι Πριέτο και ετοιμάζεται για τα καλύτερα. Ετοιμάζεται να γίνει ο… Παπουτσωμένος Βάσκος της Txuriurdin.

Follow me: @jorgekaraman

 

LA LIGA Τελευταία Νέα