Μοράτα, η μεγάλη επιστροφή

Γιώργος Καραμάνος
Μοράτα, η μεγάλη επιστροφή

bet365

Με τέσσερα γκολ σε ισάριθμες μέρες ο Αλβαρο Μοράτα επιστρέφει στο πρώτο πλάνο της Γιουβέντους και το gazzetta.gr εξηγεί τις αιτίες της εξαφάνισης και της επαναφοράς του.

«Ξαναγεννημένος; Επέστρεψε; Μα ποτέ του δεν είχε χαθεί. Μπορεί στα παιχνίδια να δυσκολευόταν, αλλά εγώ που τον έβλεπα πως δούλευε στις προπονήσεις, ήμουν σίγουρος ότι θα το έβρισκε». Στη συνέντευξη τύπου μετά το 4-0 επί της Κιέβο, ο Μάξι Αλέγκρι έσταζε μέλι για τον νεαρό επιθετικό του (και τον Πολ Πογκμπά). Εκεί όπου ο Ισπανός σημείωσε ντοπιέτα και επιβεβαίωσε ότι πραγματικά βρήκε ξανά την επαφή του με τα αντίπαλα δίχτυα.

Με αυτά τα δύο γκολ έφτασε τα τέσσερα σε ισάριθμες ημέρες. Είχαν προηγηθεί τα άλλα δύο στο 3-0 του Κυπέλλου με την Ιντερ. Το φοβερό είναι ότι στα 21 προηγούμενα ματς, δεν είχε καν μυρίσει αίμα, παραμένοντας άσφαιρος. Λίγο η γκίνια, κάτι τα νεύρα που έχουν οι επιθετικοί όταν απομακρύνονται από το γκολ, λίγο ο ανελέητα καυτός Ντιμπάλα, ο ανεβασμένος Μάντζουκιτς, ακόμα και ο πασπαρτού Τζάτσα που διεκδικεί τα… τρίματα της επίθεσης. Όλα αυτά έφεραν τον Μοράτα σε τρίτο ή και σε τέταρτο, πέμπτο πλάνο στα σχέδια του κόουτς.

Ο Αλέγκρι είναι αλήθεια πως δημοσίως, αλλά και ιδιαιτέρως είχε τον παίκτη του στη διαδικασία του μαστίγιου και του καρότου. «Πρέπει να ηρεμήσει και θα πάνε όλα καλά. Θα βρει τον καλό εαυτό του, επειδή έχει μεγάλες δυνατότητες», ήταν μία ενδεικτική ατάκα στήριξης. Μόνο που υπήρχε και το κράξιμο. Όπως μετά το ματς με την Γκλάντμπαχ για το Champions League, όταν ο Μοράτα έκανε μία βλακεία με τις κάλτσες που φορούσε και έπρεπε μετά από παρατήρηση του διαιτητή να βγάλει επειδή ήταν άλλο χρώμα: «Κάποια στιγμή πρέπει να μεγαλώσει. Δεν γίνεται σε αυτό το επίπεδο να μένει εκτός ματς για τρία λεπτά για να αλλάζει κάλτσες», έλεγε τότε θυμωμένος ο Μάξι.

Ή όπως και μετά το γκολ του με τη Μπολόνια στις 4 Νοέμβρη, το πρώτο και τελευταίο του μέχρι τα τωρινά. Όταν ο κόουτς τα άφησε στον πάγκο στα επόμενα δύο παιχνίδια, εξηγώντας: «Στις πολύ μεγάλες ομάδες ακόμα και οι καλοί παίκτες οφείλουν να δεχτούν ότι δεν θα παίζουν συνεχώς». Η αλήθεια είναι ότι ο Ισπανός επιθετικός δεν τα είχε πάει καλά. Ωστόσο, έχει τις δικαιολογίες του. Πέρσι είχε πίσω του τον θεϊκό Τέβες να τον… φτιάχνει. Φέτος έπρεπε σε αρκετές περιπτώσεις εκείνος να γυρίζει πιο πίσω σε διαφορετικό ρόλο από εκείνον του φουνταριστού που ξέρει να κάνει καλύτερα από κάθε τι άλλο.

Επίσης, ουδέποτε πριν το τωρινό με την Κιέβο, έπαιξε στο Καμπιονάτο ολόκληρο ματς. Επτά φορές ξεκίνησε και σε όλες έγινε αλλαγή, ενώ όταν έμπαινε εκείνος αλλαγή, έπρεπε να αντικαθιστά τον Ντιμπάλα ή τον Μάντζουκιτς που πλέον είχαν πάρει φόρα και έκαναν γκολ. Εμπαινε λοιπόν ο Μοράτα στην θέση του συνήθως καλύτερου του αγώνα και αυτό πάντα μετράει αρνητικά σε αυτές τις περιπτώσεις. Τώρα όμως με τον τραυματισμό του Μάντζουκιτς θα έχει την ευκαιρία του. Ηδη σε πρώτο πλάνο την έχει αρπάξει από τα μαλλιά.

Οφείλει να συνεχίσει σε αυτό το τέμπο. Αλλωστε και πέρσι στο αντίστοιχο διάστημα είχε αμφισβητηθεί. Δίχτυα είχε βρει μέχρι τον Γενάρη του 2015 μόλις τέσσερις φορές σε όλες τις διοργανώσεις. Και ξαφνικά πήρε τα πάνω του και άρχισε να κάνει τη διαφορά. Πάρα πολλά δεν έβαλε. Ηταν όμως τα περισσότερα κρίσιμα, μεγάλα γκολ. Όπως τα δύο με τη Ντόρτμουντ, τα δύο στη Ρεάλ και εκείνο του τελικού.

Ο Μοράτα δεν έχει το ένστικτο του κατά συρροή δολοφόνου. Δεν πρόκειται να πυροβολεί ασταμάτητα, ενώ σπαταλάει και αρκετές δυνατές ευκαιρίες. Ωστόσο, είναι απαραίτητος για το πως είναι δομημένη αγωνιστικά αυτή η Γιουβέντους. Ο Αλέγκρι τον χρειάζεται και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο μικρός βγαίνει μπροστά για να σώσει την ομάδα και την καριέρα του…

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SERIE A Τελευταία Νέα