Ουσμάν Ντεμπελέ: Το διαμάντι της Ρεν

Ουσμάν Ντεμπελέ: Το διαμάντι της Ρεν

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Ουσμάν Ντεμπελέ: Το διαμάντι της Ρεν

bet365

To Match Review του gazzetta.gr παρουσιάζει τον 18χρονο Ουσμάν Ντεμπελέ, που σκόραρε για τρίτο συνεχόμενο ματς στην Ligue 1.

Οι ακαδημίες της Ρεν έχουν διακριθεί πολλές φορές στη Γαλλία. Πέρυσι, η δεύτερη ομάδα έχασε για 3 βαθμούς την ευκαιρία να διεκδικήσει την άνοδο στην 4η κατηγορία, η U19 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Gambardella, ενώ η U17 τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της.

Στην πρώτη, ένας παίκτης ξεχώρισε όχι μόνο στη Ρεν, αλλά και σε ολόκληρη την κατηγορία. Ο Ουσμάν Ντεμπελέ πέτυχε 13 γκολ σε 19 ματς και αναδείχθηκε τρίτος σκόρερ στον πρώτο όμιλο της CFA 2. Παρόλα αυτά, το περασμένο καλοκαίρι ένα αξιοσημείωτο γεγονός παραλίγο να τινάξει το μέλλον του στον αέρα.

Η Ρεν αποφάσισε για πρώτη φορά μετά από 20 και πλέον χρόνια να μην προσφέρει επαγγελματικό συμβόλαιο σε κανέναν από τους παίκτες των ακαδημιών. Αυτή η απόφαση επηρέασε κυρίως τους παίκτες, που είναι γεννημένοι το 1995, όμως παραλίγο να στοιχίσει και το μεγαλύτερο ταλέντο που έχουν δει στη Βρετάνη, κατ’ ομολογία των ιδίων, τα τελευταία χρόνια. Ο Φιλίπ Μοντανιέ αποφάσισε να καλέσει τον Ντεμπελέ στην προετοιμασία, όμως ο πιτσιρικάς πήρε την απόφαση να κάνει την… επανάστασή του. Ξεκαθάρισε ότι χωρίς επαγγελματικό συμβόλαιο, δεν υπήρχε λόγος να μείνει στον σύλλογο.

Ξαφνικά, οι ομάδες που τον παρακολουθούσαν, είχαν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν το υπόλοιπο του συμβολαίου του για μόλις 2,5-3 εκατ. ευρώ. Με τον πιτσιρικά να σκοράρει 1 γκολ ανά δύο ματς με U17 και U18 της Γαλλίας, να βγάζει μάτια με τη δεύτερη ομάδα της Ρεν και τον Guardian να τον έχει στη λίστα με τα top-40 ταλέντα στον κόσμο στην ηλικία του πριν από ένα καλοκαίρι (2014), αυτές οι ομάδες δεν ήταν καθόλου αμελητέα μεγέθη… Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα Τσέλσι, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Σίτι, Ρεν Μπουλ Ζάλτσμπουργκ και Μπενφίκα περίμεναν στη γωνία.

«Καταλαβαίνω ότι είναι απογοητευμένος, που δεν προπονείται με την πρώτη ομάδα, όμως είναι ακόμα μόλις 17 ετών. Γνωρίζουμε ότι πολλές φορές οι νεαροί παίκτες είναι ανυπόμονοι», είχε σχολιάσει ο Μοντανιέ. «Η πολιτική του συλλόγου μοιάζει να έχει αλλάξει και η προσοχή είναι στις μεταγραφές. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στους παίκτες από τις ακαδημίες», απάντησε ένας από τους ατζέντηδές του στο FootU21. «Ποτέ δεν ζήτησε επαγγελματικό συμβόλαιο. Δεν είναι ούτε στόχος, ούτε αυτοσκοπός. Το πρόβλημα είναι αγωνιστικό. Αξίζει να προπονείται με τους επαγγελματίες. Το απέδειξε».

Όλα έδειχναν ότι η Ρεν θα έχανε μέσα από τα χέρια της ένα τεράστιο ταλέντο. Λόγω… ξεροκεφαλιάς. Ο Ντεμπελέ μάλλον μπέρδεψε την ταχύτητά του με ανυπομονησία και οι ρενέ δεν ήθελαν να ρίξουν τον εγωισμό τους. Τελικά, όλα λύθηκαν όταν ο πρόεδρος Ρενέ Ρουέγιο αποφάσισε να προσλάβει τον Μικαέλ Σιλβέστρ. Ο πρώην Γάλλος διεθνής θα είχε ρόλο σε όλους τους τομείς του συλλόγου και θα ήταν το δεξί του χέρι. Όπως και έγινε.

Η πρώτη πρόταση έφτασε γρήγορα, όμως ο Ντεμπελέ την απέρριψε. «Χρειάζομαι 100% εμπιστοσύνη. Η πρόταση άργησε πολύ να έρθει», είχε πει στην Equipe. Το πρέσινγκ συνεχίστηκε και τελικά ο Σιλβέστρ τον έπεισε. Τον περασμένο Οκτώβριο ο 18χρονος μέσος υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο στην καριέρα του για τα επόμενα 3 χρόνια.

«Μας ζήτησε συγνώμη μόλις υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο», αποκάλυψε ο Ντουκουρέ στην Equipe και το μόνο που περίμενε ο πιτσιρικάς ήταν η ευκαιρία να βρεθεί στην πρώτη ομάδα. Ο συναγωνισμός είναι μεγάλος και ο τραυματισμός του Ντεπ, που έμοιαζε με κατάρα για τη Ρεν, εξελίχθηκε σε ευλογία. Διότι, ο Ντεμπελέ μετά το ντεμπούτο του στο ματς με την Ανζέρ στις αρχές του Νοεμβρίου βγάζει μάτια.

Σκόραρε στο αμέσως επόμενο παιχνίδι με την Μπορντό, σε 9 εμφανίσεις έχει 4 γκολ και 2 ασίστ, ενώ έχει σκοράρει και στις 3 τελευταίες αγωνιστικές! Είναι η καλύτερη επίδοση για παίκτες από 19 ετών και κάτω στην Ligue 1, ενώ είναι και η καλύτερη συγκριτικά με τους υπόλοιπους συνομήλικούς του στα 5 μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε σχέση με τα λεπτά συμμετοχής. Από το top 10, που βλέπετε πιο κάτω, ο Ντεμπελέ έχει τα λιγότερα λεπτά συμμετοχής!

Ο νεαρός μέσος ψηφίστηκε MVP της 19ης αγωνιστικής από την Equipe, που είναι γνωστή για την αυστηρότητά της, ενώ έχει ήδη βρεθεί δύο φορές στην καλύτερη 11άδα της εφημερίδας. «Ο Ουσμάν Ντεμπελέ και η τέχνη του να γίνεσαι γνωστός», έγραψε η Le Monde.

«Ξέραμε τις δυνατότητες του Ουσμάν. Το ερώτημα ήταν αν θα μπορέσει να καταφέρει στην Ligue 1, όπου το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Τα κατάφερε. Το θετικό είναι ότι παίζει ομαδικά. Αναπνέει για το ποδόσφαιρο και έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, κάτι που είναι φυσιολογικό, καθώς είναι μόλις 18 ετών», είπε Φιλίπ Μοντανιέ πριν λίγες ημέρες.

Όσο για αυτά που τον κάνουν να ξεχωρίζει; Δεν υπάρχει κάποιος πιο κατάλληλος από τον προπονητή του στη δεύτερη ομάδα της Ρεν. «Είναι πολύ γρήγορος και εξαιρετικός στο ένας εναντίον ενός. Από τη στιγμή, μάλιστα, που χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο του πόδια, είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε αντίπαλο να τον σταματήσει», τόνισε ο Λοράν Ουάρ.

Και δεν έχει καθόλου άδικο. Στο ματς με την Μπορντό τον είδαμε να εκτελεί κόρνερ και με τα δύο πόδια! «Κάθε μέρα στην προπόνηση δουλεύω έξτρα στην ικανότητα να χρησιμοποιώ και τα δύο πόδια», όπως αποκάλυψε ο ίδιος.

Ο Ντεμπελέ βρίσκεται στη Ρεν από 13 ετών και στο τέλος πήρε τη σωστή απόφαση. Έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί στο κατάλληλο περιβάλλον και το θέμα ήταν απλά να γίνει η αρχή. «Όλα ανήκουν στο παρελθόν. Είναι ιστορία. Είναι ανακουφισμένος που τελείωσε εκείνη η ιστορία», όπως λέει ο 18χρονος, που πλέον απολαμβάνει το ποδόσφαιρο. Ο Ντεμπελέ είναι ένα «διαμάντι στο βασίλειο της Ρεν», όπως έγραψε ο Maxime Nadjarian στο Sofoot.

Το περασμένο Σάββατο σκόραρε και πάλι, ισοφαρίζοντας σε 2-2 για την ομάδα του (μπορείτε να το δείτε εδώ), που έκανε την ανατροπή από το 0-2, έφτασε στη νίκη επί της Τρουά με 4-2 εκτός έδρας, για να βρεθεί στο -3 από την 3η θέση. Ο Ντεμπελέ έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο με τη NIKE, είναι κάθε αγωνιστική από τους διακριθέντες και όπως τόνισε ο Γιανίκ Μενού, που μέχρι το περασμένο καλοκαίρι ήταν διευθυντής των ακαδημιών της Ρεν, πολύ απλά «είναι το μέλλον».

 

LIGUE 1 Τελευταία Νέα