Τζένοα: Αλλαξε, νίκησε, ελπίζει

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Τζένοα: Αλλαξε, νίκησε, ελπίζει

bet365

Από την «επίσκεψη» των οπαδών στις δύο σερί νίκες και από την τακτική αδιαλλαξία στις αλλαγές και στα όνειρα για Λεονάρντο Παβολέτι στο Euro. Το Match Review του gazzetta.gr γράφει για την Τζένοα.

Κυριακή, 22 Απριλίου 2012. Στο Luigi Ferraris η Σιένα περνάει σαν σίφουνας (1-4) και η Τζένοα ζει μία από τις πιο μαύρες στιγμές της ιστορίας της. Γιατί τέτοια ήταν η υποταγή των ποδοσφαιριστών στους τιφόζι, στους οποίους παραδίδουν τις φανέλες τους επειδή τις... ντρόπιαζαν. Λίγες εβδομάδες μετά, πάντως, οι Ροσομπλού εξασφάλιζαν την παραμονή στη Serie A. Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016. Μία μέρα μετά την ήττα (2-3) στο ντέρμπι από την Σαμπντόρια, στο προπονητικό κέντρο εμφανίζονται οργισμένοι οπαδοί, οι οποίοι απαιτούν να μιλήσουν με την ομάδα. Θα το κάνουν για περίπου δέκα λεπτά -ενώ έχει φτάσει εκεί και η αστυνομία- ζητώντας από όλους να βρουν τον τρόπο για να επιστρέψουν στις νίκες. Η επιθυμία τους, όπως και το 2012, έγινε πραγματικότητα.


Για μια ομάδα που δεν έπαιξε Ευρώπη φέτος επειδή δεν πήρε τη σχετική άδεια, αφήνοντας έτσι τη θέση της στην Σαμπντόρια, ο στόχος δεν ήταν άλλος από το να βρίσκεται εύκολα στο πρώτο μισό της βαθμολογίας και από εκεί και πέρα ό,τι ήθελε προκύψει. Λίγους μήνες μετά την έναρξη της φετινής σεζόν, αυτό που προέκυψε ήταν ένα... τούνελ, στο οποίο οι Ροσομπλού μπήκαν και έδειχναν να μην ξέρουν πώς θα βγουν. Η ήττα από την συμπολίτισσα Σαμπ στο πρώτο ματς του 2016 ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να τύχει στον Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι και τους παίκτες του αλλά οι τελευταίες δύο αγωνιστικές δείχνουν ότι.. ουδέν κακό αμιγές καλού.

Με τους οπαδούς, όπως προαναφέραμε, να επισκέπτονται το προπονητικό κέντρο και με τις πέντε σερί ήττες να αποτελούν την χειρότερη επίδοση από το 2002, οι Γενοβέζοι αντιμετώπισαν σαν τελικό το ματς με την Αταλάντα στο Μπέργκαμο και κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση. Ο βαθμολογικός πίνακας ήταν αμείλικτος για τους Ροσομπλού, που βρίσκονταν μόλις στο +2 από τη ζώνη του υποβιβασμού, με αποτέλεσμα ο allenatore να αλλάξει τακτική.

Ο Γκασπερίνι που λατρεύει διαχρονικά το 3-4-3 και θέλει από την ομάδα του να νοιάζεται περισσότερο για την επίθεση και λιγότερο για την άμυνα, αποφάσισε να παρατάξει την Τζένοα στο Atleti Azzurri d' Italia με 3-5-2. Παλαιότερες δηλώσεις του, φανερώνουν ότι δεν έχει σε μεγάλη εκτίμηση το συγκεκριμένο σύστημα αλλά... τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Το match report των τριών μεγάλων ιταλικών ιστοσελίδων (Gazzetta dello Sport, Corriere dello Sport, Tuttosport) ανέφερε ότι οι Γενοβέζοι εμφανίστηκαν στο Μπέργκαμο με πιο αμυντική διάθεση από ποτέ καθώς το πρώτο μέλημα ήταν να κρατήσει η άμυνα. Και από την στιγμή που κράτησε, οι αντεπίθεσεις μετά το 75' έκαναν τη διαφορά και έδωσαν το τρίποντο (0-2) με τα γκολ των Τζεμαϊλί και Παβολέτι.

Η νίκη επί της Αταλάντα ήταν η κατάλληλη αντίδραση της Τζένοα στο πολύ βαρύ κλίμα που είχε διαμορφωθεί αλλά χρειαζόταν η επιβεβαίωση ότι η ομάδα μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση. Αρα, χρειαζόταν η δεύτερη σερί νίκη, στο εντός έδρας ματς με την Παλέρμο. Και αν στο Μπέργκαμο τη διαφορά έκανε η απόφαση του Γκασπερίνι να αλλάξει σύστημα και τακτική προσέγγιση, στην αναμέτρηση με τους Σικελούς ο προπονητής έκανε ακόμη μία σωστή επιλογή. Αυτή της μετατόπισης του Κριστιάν Ανσάλντι στη δεξιά πλευρά, με ελευθερία στο παιχνίδι του.

Ο Αργεντίνος δεξιός μπακ, που αγωνίστηκε σε Ζενίτ και Ατλέτικο Μαδρίτης πριν αποκτηθεί από τους Ροσομπλού το περασμένο καλοκαίρι, έπαιζε μέχρι τώρα ως δεξιός στόπερ στην αμυντική τριάδα του 3-4-3 αλλά στα τελευταία δύο ματς ο Γκασπερίνι αποφάσισε να τον... ακούσει και να τον βάλει στη φυσική του θέση. Ο Ανσάλντι έπαιξε δεξιά, όχι όλο το ματς, κόντρα στην Αταλάντα και ήταν καλός, με αποτέλεσμα να πάρει πάνω του όλη την πλευρά κόντρα στην Παλέρμο. Αποτέλεσμα; Να γίνει ο πρώτος παίκτης στη φετινή Serie A με τρεις ασίστ σε ένα ματς! Μία για τον Ρινκόν, δύο για τον Παβολέτι! Με δεδομένο ότι αυτή είναι η φυσική του θέση, μάλλον έχει ήδη κάνει αρκετά για να πείσει τον προπονητή του.

Οπως πιστεύουν στη Γένοβα ότι θα πείσει τον Αντόνιο Κόντε ο Λεονάρντο Παβολέτι ότι αξίζει μια ευκαιρία πριν πάρει τις οριστικές του αποφάσεις για την αποστολή της Ιταλίας στο Eurro 2016. Ο 25χρονος επιθετικός, ο οποίος πέτυχε μόλις πέρυσι με τη φανέλα της Σασουόλο το πρώτο του γκολ στη Serie A, κάνει μαγικά πράγματα φέτος και είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Τζένοα δεν βρίσκεται σε χειρότερη θέση. Με 10 γκολ (όσα και ο Κάλινιτς της Φιορεντίνα) είναι πίσω μόνο από τους Ιγουαΐν-Ντιμπάλα-Εντερ στη σχετική λίστα και το εντυπωσιακό είναι ότι τα καρφώνει με κάθε τρόπο και συνήθως... δύο-δύο! Δύσκολα, βέβαια, θα πειστεί ο Κόντε να του δώσει αυτή την ευκαιρία αλλά αν συνεχίσει έτσι ποτέ δεν ξέρεις... Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η Τζένοα με την λογική των οπαδών ότι αυτοί κάνουν κουμάντο και γι' αυτό ο Γκασπερίνι αποφάσισε να βγάλει στη σέντρα κάποιους εξ αυτών μετά το 4-0 επί του Παλέρμο.

«Στους οπαδούς θα απαντήσω αργότερα. Μπορώ να πω όμως ότι η εικόνα που έχω για τους τιφόζι της Τζένοα είναι πολύ καλύτερη από αυτή που δημιουργούν τρεις-τέσσερις που διαμαρτύρονται συνεχώς και ξεσηκώνουν και τους υπόλοιπους. Εγώ υποφέρω όταν η Τζένοα χάνει αλλά προφανώς άνθρωποι όπως οι Τραβέρσο, Κόμπρα, Λεοπίτσι είναι ικανοποιημένοι στις ήττες. Δεν γίνεται να πηγαίνω για προπόνηση και να βλέπω αστυνομία έξω από το προπονητικό κέντρο. Στο κάτω-κάτω, αυτοί ήταν οι πρωταγωνιστές και στο χάος που είχε δημιουργηθεί στο Τζένοα-Σιένα»...

 

SERIE A Τελευταία Νέα