Η winner ΑΕΚ του Πογιέτ!

Η winner ΑΕΚ του Πογιέτ!

Γιώργος Τσακίρης
Η winner ΑΕΚ του Πογιέτ!

bet365

Σερί νικών για την ομάδα του Ουρουγουανού τεχνικού στο 2016 και το Match Review του gazzetta.gr αναλύει τους λόγους και τα πρόσωπα που έχουν συντελέσει σε αυτό...

Αναμφισβήτητα το 2016 έχει αρχίσει ιδανικά για την ΑΕΚ σε αγωνιστικό επίπεδο και άπαντες στον «κιτρινόμαυρο» πλανήτη ελπίζουν η συνέχεια να είναι ανάλογη με τα δύσκολα για την Ένωση να είναι μπροστά της αφού έρχονται τα ντέρμπι...

Το Μatch Review του gazzetta.gr επιχειρεί να αναλύσει και να σας εξηγήσει τις βασικές αιτίες και τα πρόσωπα που έχουν συντελέσει σ' αυτό το εύκολο νικηφόρο σερί για την ομάδα του Γκουστάβο Πογιέτ που ήδη αριθμεί πέντε νικηφόρα αποτελέσματα σε πρωτάθλημα και Κύπελλο ταυτόχρονα.

Η τελευταία νίκη της ΑΕΚ ήταν αυτή στους Ζωσιμάδες απέναντι στον ΠΑΣ με τους «κιτρινόμαυρους» να κατακτούν ιδιαίτερα εύκολα (χάρη -και- στον Ανέστη) τους τρεις βαθμούς και να διατηρούν την παρουσία τους στην 2η θέση. Μάλιστα αν καταφέρουν να επιβληθούν του ΠΑΟΚ την Κυριακή στο ΟΑΚΑ (19:30) τότε θα έχουν πετύχει να χτίσουν -σιγά, σιγά– και μια διαφορά από τη μία βασική διεκδικήτρια της 2ης θέσης (υπάρχει πάντα και ο Παναθηναϊκός).

Πάμε όμως να προσπαθήσουμε να δώσουμε μία λογική, ποδοσφαιρική εξήγηση για αυτή την αγωνιστική άνοδο της ΑΕΚ που έχει αποφέρει μόνο νίκες!

Ο ρόλος του Πογιέτ...

Ας ξεκινήσουμε με τα αυτονόητα. Να δούμε λίγο τις αλλαγές του Πογιέτ που έχουν βοηθήσει προκειμένου η Ένωση να χτίσει το νικηφόρο της σερί και της δίνουν το δικαίωμα να στοχεύει παραπάνω σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Ο Ουρουγουανός τεχνικός της ΑΕΚ δημιούργησε μια συμπαγή ομάδα που μαθαίνει να μην απειλείται αρκετά από τον αντίπαλό της και ταυτόχρονα να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν αυτό χρειάζεται για να κερδίσει το εκάστοτε ματς.

Αυτό αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται κυρίως στις εκτός έδρας αναμετρήσεις: Για παράδειγμα στα Χανιά με τον Πλατανιά, όπου η ΑΕΚ έκανε στο πρώτο ημίωρο τρεις σωστές τελικές προσπάθειες και σκόραρε στις δυο από αυτές τελειώνοντας ουσιαστικά το ματς πριν βγει το 45λεπτο και πάμε αποδυτήρια... Το ίδιο ισχύει για τα Γιάννενα (πρώτη φάση και γκολ) αλλά και στην Λιβαδειά (για το Κύπελλο).

Ο Πογιέτ δεν θα σε κερδίζει (σαν φίλαθλο – ποδοσφαιρόφιλο) για την ποιότητα του ποδοσφαίρου που αποδίδει η ομάδα του. Είναι αναμφισβήτητα ρεαλιστής κόουτς. Παίζει για το αποτέλεσμα και θα κάνει τα πάντα για να το πετύχει αυτό. Κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι επιλέγει αρκετά συχνά να αλλάξει τη διάταξη σε 3-5-2 για να διατηρήσει το υπέρ του σκορ και να μην απειληθεί κάτι που συνήθως πετυχαίνει...

Ο τεχνικός της ΑΕΚ έχει καταφέρει να πάρει από τους ποδοσφαιριστές που υπολογίζει ότι καλύτερο μπορεί (αν εξαιρέσουμε τον Μάνταλο που κι από αυτόν ως εσωτερικό χαφ κερδίζει πολλά στο πρέσινγκ και στην ανασταλτική του λειτουργία, χάνει δημιουργικά αλλά δεν μπορεί να τα 'χει όλα) και καταφέρνει να έχει στην τσίτα μια 15άδα ποδοσφαιριστών, αριθμό αρκετό για να πετύχει το στόχο του σε δυο διοργανώσεις.

Του πιστώνεται λοιπόν η αποτελεσματικότητα του 4-3-3 και το διάβασμα κάθε αγώνα από τον πάγκο αφού παρατηρούμε να 'χει σωστές αντιδράσεις από τον πάγκο και να βοηθά αισθητά την ομάδα του από τον χώρο ευθύνης του...

Δεν είναι βέβαια μόνο το χορτάρι που φαίνεται η δουλειά του Πογιέτ. Υπάρχει και το ψυχολογικό κομμάτι και η διαχείριση των αρνητικών αποτελεσμάτων από την πλευρά του Ουρουγουανού προπονητή. Μετά το Χ στην Νέα Σμύρνη και την άδικη ήττα σοκ της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ από τον Λεβαδειακό η ομάδα κατάφερε να μη... χαθεί μαζί με τα χαμένα ματς!

Βέβαια τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την ΑΕΚ του Πογιέτ... Τώρα θα κριθεί στα δύσκολα!

Τα άλλα πρόσωπα των επιτυχιών

Σαφέστατα ο εκάστοτε προπονητής σε ένα νικηφόρο σερί έχει συμμετοχή και όπως στις ήττες, έτσι και στις νίκες συγκεντρώνει πάνω του τα καλά και τα κακά, όμως υπάρχουν δεδομένα και πρόσωπα που με την απόδοσή τους έφεραν την ΑΕΚ στο δρόμο των επιτυχημένων (και μόνο) αποτελεσμάτων έπειτα από ένα κακό κλείσιμο του 2015...

Πρώτος και καλύτερος είναι ο Γιάκομπ Γιόχανσον. Ο Σουηδός χαφ που παρακολουθείται πλέον στενά από τον ομοσπονδιακό τεχνικός της Σουηδίας ενόψει του Euro είχα φανεί από την εποχή που χρησιμοποιούνταν ως δεύτερο αμυντικό χαφ ότι είναι μια εξαιρετική περίπτωση.

Πλέον αγωνιζόμενος στο 4-3-3 του Πογιέτ ως εσωτερικός χαφ (κάτι που πιστώνεται στον Ουρουγουανό κόουτς) έχει απλά... απογειωθεί! Σημειώνει γκολ, δημιουργεί, κλέβει, κόβει, μοιράζει και αποτελεί αναμφισβήτητα έναν εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην Σούπερ Λίγκα.

Από κει και πέρα πάμε στον ΄Ελντερ Μπαρμπόσα ο οποίος επίσης επί των ημερών του Πογιέτ έχει βγάλει κάθε καλό στοιχείο στο παιχνίδι του. Πλέον αγωνίζεται ως κλασικό εξτρέμ και πρέπει να παίζει πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή και όχι στην γραμμή όπως του 'χει ζητήσει χαρακτηριστικά ο προπονητής του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα φυσικά η ΑΕΚ να βρει εύκολο γκολ από έναν ποδοσφαιριστή που δεν αγωνίζεται ως φορ. Δεν είναι λίγα τα 7 τέρματα στο πρωτάθλημα από τον Πορτογάλο μεσοεπιθετικό ο οποίος έχει και δυο ασίστ. Ο Μπαρμπόσα που δεν έδειξε κάτι καλό στην Β΄ κατηγορία φαίνεται να μπορεί να βγάλει τα καλά αγωνιστικά χαρακτηριστικά του πιο εύκολα ελέω 4-3-3.

Ανεβασμένος όμως είναι και ο Ρόλαντ Βάργκας. Ο διεθνής Βενεζουελάνος μεσοεπιθετικός με την έναρξη του 2016 εκτόξευσε την απόδοσή του και τα στατιστικά στα ύψη. Μάλιστα ακόμη και στη μέτρια μέρα του (όπως στα Χανιά με τον Πλατανιά) καταφέρνει να δίνει κάτι παραπάνω στην ομάδα (ασίστ στην προκειμένη περίπτωση).

Ο Βάργκας αρχίζει να προσαρμόζεται καλύτερα. Αυτό λένε και αναγνωρίζουν στην ΑΕΚ κάτι που και ο ίδιος αναφέρει στις κουβέντες του με τους συμπαίκτες του. Αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις αιτίες που ανεβαίνει αγωνιστικά η Ένωση και κερδίζει...

Πρωταγωνιστής φυσικά και είναι ο Γιάννης Ανέστης. Μάλιστα ο μεγαλύτερος ίσως... Ο Έλληνας γκολκίπερ κατάφερε κάτι πολύ δύσκολο. Όχι να παίξει σαν κανονικός γκολκίπερ που οφείλει να κάνει, αλλά να αφήσει πίσω του τις κάκιστες στιγμές του σε ένα ματς και να βγει πιο δυνατός για να φτάσει στο σημείο να τον αναγνωρίζουν ΟΛΟΙ!

Ο Ανέστης ήταν εξαιρετικός στα Χανιά, στην Λιβαδειά, στο ΟΑΚΑ με την Ξάνθη και ξανά στη ρεβάνς με τον Λεβαδειακό και στα Ιωάννινα απέναντι στον ΠΑΣ. Με δυο αποκρούσεις σε πέναλτι (εξαιρετικά δύσκολες) και με σούπερ παρουσία και νικητή σε ανεπανάληπτα τετ α τετ των αντιπάλων ο πορτιέρο της ΑΕΚ έχει κρατήσει τουλάχιστον 2 νίκες για την ομάδα στο πρωτάθλημα και μία πρόκριση στο Κύπελλο...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα