Ο Μανιάς... ξεμπούκωσε

Γιώργος Ντυμένος
Ο Μανιάς... ξεμπούκωσε

bet365

Ο 27χρονος φορ χρειάζεται κατά μέσο όρο στο πρωτάθλημα λιγότερες από 4 τελικές ώστε να σκοράρει και στα τελευταία 2 ματς του Αστέρα πέτυχε 3 γκολ σε 143 λεπτά που αγωνίστηκε
Ηταν το 20' της αναμέτρησης του Αστέρα με την Κέρκυρα. Ο Μανιάς άνοιξε το σκορ και ξέσπασε. Βούρκωσε και έβγαλε όλη την πίεση από μέσα του. Ο 27χρονος στράικερ έψαχνε καιρό ένα γκολ που θα έβαζε τέλος στη «γκίνια» που κουβαλούσε. Μάλιστα στο ίδιο ματς βρήκε δίχτυα 2 φορές, κάτι που τον αναγόρευσε ως τον πρώτο Ελληνα σκόρερ στην ιστορία των Αρκάδων σε επίπεδο Σούπερ Λιγκ.
Στη Ριζούπολη σκόραρε ξανά. Στο 70' έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στην ομάδα του και έβαλε τις βάσεις για το μετέπειτα 3-1 που επικράτησε. Πλέον δείχνει να «ξεμπουκώνει». Αλλωστε στη σεζόν μετρά ήδη 5 τέρματα με μόλις 19 τελικές, δηλαδή χρειάζεται λιγότερες από 4 για να κουνήσει πλεκτό. Αριθμός σχετικά μικρός.
Με 3 γκολ στα τελευταία 2 ματς όπου έπαιξε συνολικά 143 λεπτά (66' με τους Φαίακες και 77' με τον Απόλλωνα), το τελευταίο διάστημα φαίνεται «σεληνιασμένος». Κουνάει πλεκτό κάθε 47.6' που παίζει, δείγμα ότι απέκτησε ξανά αυτοπεποίθηση, κάτι πολύ σημαντικό για κάθε ποδοσφαιριστή.
Ή πιο σωστά, την ξαναβρήκε μετά από μία μικρή περίοδο. Που έγκεινται στα όρια του ανθρώπινου. Ο Μανιάς επέστρεψε τον περασμένο Γενάρη στην πατρίδα μας, ύστερα από την εξάμηνη παρουσία του στο Βέλγιο και τη Βέστερλο. Εκτοτε σε τον Αστέρα έχει κάνει 30 εμφανίσεις στην κατηγορία και έχει πετύχει συνολικά 15 γκολ. Επίδοση αξιομνημόνευτη για κάθε στράικερ. Το επίτευγμά του μεγιστοποιείται από το ότι μετρά μόλις 18 φουλ ματς, δηλαδή 90λεπτα. Μπορεί να φαίνεται πως πετυχαίνει ένα τέρμα κάθε 2 ματς, όμως η σχετική αντιστοιχία είναι μικρότερη. Με την φανέλα των Αρκάδων έχει παίξει στην Α' Εθνική συνολικά 2.321' και αν κάποιος κάνει τις σχετικές διαιρέσεις, θα δει πως σκοράρει κάθε 154,7'.
Ετσι γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί ξέσπασε μόλις έμεινε για ένα μικρό χρονικό διάστημα μακριά από την προσωπική επιτυχία. Λένε άλλωστε πως «ο επιθετικός τρέφεται από τα γκολ». Εκείνος δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση.
Στα τελευταία παιχνίδια μάλιστα δεν φαίνεται να... νιώθει μόνος στη γραμμή κρούσης των Αρκάδων. Ο Καλτσάς έχει «πατήσει γκάζι», ενώ ο Τόνσο, αν και «οργανωτής», πολλές φορές παίζει στην ίδια ευθεία με εκείνον, σε ένα τρόπο τινά 4-4-2. Ετσι απορροφούν κραδασμούς και ο Μανιάς μπορεί να κινείται πιο «ελεύθερος» μέσα στο αντίπαλο κουτί.
Αν κάποιος προσέξει τις «εκτελέσεις» του, θα παρατηρήσει, μεταξύ άλλων, πως διαθέτει γκάμα κινήσεων για «φουνταριστός». Ας θυμηθούμε τα 5 φετινά του τέρματα. Με τον Ολυμπιακό πέναλτι, βγαίνει από το κάδρο.
Με ΑΕΚ βρήκε χώρο έξω δεξιά, έγινε αποδέκτης της μπάλας, με μία επαφή μπήκε στα αντίπαλα καρέ και σούταρε εύστοχα. Με την Κέρκυρα άνοιξε το σκορ με ατομική κίνηση, ξεμαρκάρισμα και σουτ από τα όρια της μεγάλης περιοχής των Φαιάκων, ενώ το δεύτερο τέρμα του ήταν με κοντινό πλασέ μετά από ενέργεια του Καλτσά. Ο οποίος του «έφτιαξε» και το τέρμα που σημείωσε κόντρα στον Απόλλωνα, με κοντινή προβολή μετά από παράλληλη του συμπαίκτη του.
Ετσι πετυχαίνει μεν τα κοινώς λεγόμενα σεντερφορίσια γκολ αλλά παράλληλα, εμπιστεύεται τα πόδια του ώστε να «εκτελέσει» από μακριά ή να δημιουργήσει ο ίδιος τις προϋποθέσεις ώστε να κουνήσει δίχτυα. Να φτιάξει τη φάση μόνος του. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό αυτό που σας αναφέραμε στον πρόλογο, ότι μετρά λίγες τελικές, αφού δεν «εκβιάζει» την προσπάθεια.
Ο Μανιάς λοιπόν δείχνει ως η σταθερή αξία του Αστέρα. Με εκείνον σε καλή ημέρα, οι Αρκάδες προβάλουν σε θέση να «ξεκλειδώσουν» τις αντίπαλες άμυνες.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα