Χουσέμ Αουάρ: Η αποκάλυψη της Λυών

Χουσέμ Αουάρ: Η αποκάλυψη της Λυών

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Χουσέμ Αουάρ: Η αποκάλυψη της Λυών

bet365

To Match Review του gazzetta.gr παρουσιάζει για τον 19χρονο Χουσέμ Αουάρ, που παίρνει ηγετικό ρόλο στη μεσαία γραμμή της Λυών.

Μετά και το τέλος της 17ης αγωνιστικής της Ligue 1 κανένας δεν θα μπορούσε να μαντέψει τον παίκτη που θα βρισκόταν στην κορυφή της λίστας της Equipe με τη βαθμολογία από το ξεκίνημα της σεζόν. Ο Χουσέμ Αουάρ είναι πιθανότατα ένα όνομα το οποίο οι περισσότεροι στην Ευρώπη ούτε που έχουν ακούσει.

Μπάγερν Μονάχου - Κολωνία και το ποντάρισμά σου επιστρέφεται*, αν σημειωθούν 4 ή περισσότερα τέρματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Κι όμως, ο 19χρονος μέσος με βαθμολογία 6,6 βρίσκεται μπροστά από τους Καβάνι (6,53), Νεϊμάρ (6,42), Φεκίρ (6,21) και Λουίζ Γκουστάβο (6,14), που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Η Λυών έκανε μία από τις χειρότερες εμφανίσεις της στη σεζόν, έχανε με 1-0 από την εξαιρετική Αμιάν και έψαχνε ένα μαγικό σενάριο που θα της έδινε τη νίκη. Ένα θαύμα από το πουθενά. Και αυτό ήρθε με τα γκολ του Αουάρ (79’, 94’) και το χαμένο πέναλτι του Κακουτά (89’)!

Η Le Libero διέκρινε ομοιότητες στο πώς ο Αουάρ πήρε την Λυών στις πλάτες του με το πρώτο παιχνίδι που το είχε κάνει και ο Τολισό. Άλλωστε, όταν το περασμένο καλοκαίρι ο τελευταίος έφευγε για την Μπάγερν, οι λιονέ είχαν ήδη επιλέξει τον παίκτη που θα έπαιρνε το νούμερό του (8). Ήταν μία δήλωση εμπιστοσύνης στον Αουάρ, ο οποίος βγήκε μπροστά μετά την απουσία και το ντεφορμάρισμα του Φεκίρ τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτή τη φορά, όμως, κατάφερε να πάρει ένα παιχνίδι μόνος του. «Είναι τα παιχνίδια που δείχνουν κάποιος έχει εξελιχθεί από ταλέντο σε ηγέτη», όπως έγραψε και η Figaro.

«Η ικανότητά του να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του είναι κάτι που μόνο οι μεγάλοι παίκτες έχουν», θα πει ο προπονητής του, Μπρούνο Ζενεσιό. Λογικό, καθώς ο τελευταίος δεν είδε καν το δεύτερο γκολ. Είχε αποβληθεί και εκείνος που τον ενημέρωσε στο τούνελ για την ανατροπή ήταν ο ίδιος ο Ολάς. «Ένιωσα έτοιμος για αυτό το επίπεδο. Ίσως είναι ο χαρακτήρας μου, αλλά δεν αγχώθηκα καθόλου. Απλά έκανα το παιχνίδι μου», θα πει ο ίδιος ο MVP της αναμέτρησης. Έκανε πέρυσι το ντεμπούτο του, αλλά δεν πήρε μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Το καλοκαίρι, μάλιστα, σκεφτόταν σοβαρά το μέλλον του στους λιονέ. Μέχρι πριν λίγο καιρό έπαιζε κυρίως στα άκρα για τον απλούστατο λόγο ότι ο Ζενεσιό δεν μπορούσε να τους χωρέσει όλους και να βρει την ισορροπία.

Ευφυής, με εξαιρετική αντίληψη, κάθετη πάσα, άνεση, καλή ντρίμπλα και κίνηση χωρίς την μπάλα έλαμψε όταν έπαιξε στη φυσική του θέση. «Νιώθω πολύ άνετα στον άξονα. Είναι η πραγματική μου θέση, καθώς εκεί έπαιζα από μικρός. Εκεί το ευχαριστιέμαι περισσότερο, αλλά είμαι χαρούμενος να παίξω οπουδήποτε», θα πει ο Αουάρ, που δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του.

Από 11 ετών στις ακαδημίες της Λυών, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο κλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελπίδων της Γαλλίας και τώρα βρίσκεται σε όλα τα πρωτοσέλιδα. Μέλος της πρώτης ομάδας από πέρυσι, πέρασε δύσκολες στιγμές, αλλά οι παίκτες της Λυών ξέρουν καλά τι σημαίνει να περιμένεις να πάρεις την ευκαιρία σου και ο Λακαζέτ ήταν εκείνος που βρέθηκε δίπλα του για να τον στηρίξει. Αυτό παραμένει ένα από τα μεγάλα ατού των λιονέ.

«Δεν ήταν εύκολο για μένα, αλλά ο προπονητής μου μιλούσε συνέχεια και μου έδειχνε εμπιστοσύνη. Διπλασίασα τις προσπάθειές μου και δούλευα έξτρα στις προπονήσεις. Όταν είσαι σε τέτοια ηλικία, ξέρεις ότι οι παίκτες μπροστά σου είναι 2-3 φορές καλύτεροι. Θα πρέπει να είσαι δυνατός ψυχικά και να μην τα παρατήσεις», αποκάλυψε ο Αουάρ, που πλέον έχει αφήσει για τα καλά πίσω του εκείνες τις μέρες.

Ο 19χρονος μέσος είχε ήδη απορρίψει την Λίβερπουλ παλιότερα, καθώς είχε στόχο πρώτα να καθιερωθεί στην Λυών και στη συνέχεια να κάνει το επόμενο βήμα, υπογράφοντας συμβόλαιο μέχρι το 2022. Πριν λίγες ημέρες η Μπαρτσελόνα εμφανίστηκε να τον βολιδοσκοπεί, για να λάβει την απάντηση του Μισέλ Ολάς. «Θα μείνει. Δεν έχουμε καμία διάθεση να τον παραχωρήσουμε», τόνισε ο ιδιοκτήτης των λιονέ. «Οι νεαροί παίκτες ξέρουν ότι στην Λυών μπορούν να πετύχουν».

Από τη στιγμή που ξεκίνησε για πρώτη φορά στο ματς με την Ντιζόν στις 23 Σεπτεμβρίου η πορεία του είναι ανοδική και ήδη μετράει 4 γκολ και 3 ασίστ σε 15 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. «Είναι η αποκάλυψη της σεζόν», όπως έγραψε και ο RMC, ενώ η Equipe το πήγε ένα βήμα παραπάνω: «η έκρηξή του είναι παρόμοια με εκείνη του Μπαπέ». Από την περασμένη σεζόν η Λυών μαθαίνει τον Αουάρ και το αντίστροφο. Πλέον, φαίνεται ότι τα μαθήματα τελείωσαν. Και ο 19χρονος, που σύντομα θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στην Γαλλία και στην Αλγερία σε επίπεδο Ανδρών, ήδη κάνει τη διαφορά.

 

LIGUE 1 Τελευταία Νέα