Η αντεπίθεση της Λυών!

Η αντεπίθεση της Λυών!

Η αντεπίθεση της Λυών!

bet365

To Match Review του gazzetta.gr γράφει για την εκπληκτική Λυών, που εντυπωσιάζει με τα πιτσιρίκια της και ανέβηκε στη δεύτερη θέση της Ligue 1.

Πριν από περίπου δύο μήνες ο Ζαν Μισέλ Ολάς υπό την πίεση των οπαδών και του Τύπου είχε αναγκαστεί να δώσει τελεσίγραφο στον Μπρούνο Ζενεσιό, ο οποίος είχε έξι παιχνίδια για να δώσει τη δουλειά του στον πάγκο. Μετά το εκτός έδρας 3-3 με την Ανζέ η κατάσταση θύμιζε μπαρούτι στους λιονέ, που είχαν μείνει στην 8η θέση.

Παρά το γεγονός ότι είχαν χάσει μόνο από την Παρί (2-0 εκτός έδρας), με ρεκόρ 3-3-1 και παθητικό 11 τερμάτων όλοι ήθελαν την αλλαγή. Δεν είχαν πειστεί ότι η σεζόν μπορεί να είναι επιτυχημένη. «Όλοι οι προπονητές είναι πάντα σε κίνδυνο. Είμαστε σύλλογος με υψηλές φιλοδοξίες», ήταν μέρος της δήλωσης του Ολάς εκείνη τη δύσκολη περίοδο. Και 60 ημέρες αργότερα ο πρόεδρος της Λυών μπορεί να αισθάνεται περήφανος για τη μικρή του «μπλόφα». «Αρχικά, ήθελα να κερδίσω χρόνο», εκμυστηρεύτηκε στην Equipe.

«Ήμουν σίγουρος ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Είχαμε χάσει μόνο από την Παρί. Βρήκα άδικη την κριτική. Συναντήθηκα, λοιπόν, με τους οπαδούς και τους είπα να δώσουμε περιθώριο έξι αγώνων, ώστε να δούμε τότε ξανά τις προοπτικές που θα έχουμε». Όπως αποκαλύφθηκε από το περιβάλλον του Ζενεσιό, μάλιστα, δεχόταν μέχρι και απειλητικά μηνύματα στο κινητό του. Ήταν ξεκάθαρα ανεπιθύμητος.

Ξαφνικά, όμως, η Λυών αυτή τη στιγμή είναι η πιο σέξι ομάδα στην Ligue 1 μετά την Παρί! Το πρώτο ματς μετά το τελεσίγραφο ήταν εκείνο με την Μονακό, την οποία οι λιονέ κέρδισαν με 3-2 με γκολ του Φεκίρ στο τέλος. Και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε το εντυπωσιακό σερί των πέντε νικών σε έξι αγώνες. Αρχής γενομένης από το επόμενο ματς με την Τρουά η διαφορά τερμάτων είναι 17-0 και η Λυών προέρχεται από τρεις συνεχόμενες νίκες εκτός έδρας με το ίδιο σκορ: 5-0!

Και αν όλοι έχουν να λένε για την επίθεση των λιονέ, ο Λόπες έχει κρατήσει απαραβίαστη την εστία για 651’ σε όλες τις διοργανώσεις, επίδοση που αποτελεί την κορυφαία στην ιστορία του συλλόγου, που ανήκε στον μεγάλο Κουπέ! Από εκείνες τις δηλώσεις του Ολάς στις αρχές Οκτώβρη έχουμε περάσει στον ενθουσιασμό, κάτι που ο πρόεδρος δεν μπόρεσε να κρύψει, δίνοντας συγχαρητήρια μέσω twitter.

Όταν έδινε τη δουλειά στον Ζενεσιό γνώριζε από την πρώτη στιγμή ότι θα πρέπει πολλές φορές να βρει την ισορροπία στη σχέση ανάμεσα στον προπονητή και στους οπαδούς. Άλλωστε, χιλιάδες από αυτούς είχαν υπογράψει την αίτηση το 2015, προκειμένου να μην αναλάβει την τεχνική ηγεσία. «Ο Ζενεσιό απλά δεν είναι καλός προπονητής. Όπου και να έχει πάει, έχει αποτύχει. Ήταν βοηθός μόνο και μόνο γιατί ήταν φίλος του Λακόμπ», ήταν τοι μήνυμά τους στη διοίκηση.

Από τότε τα πράγματα έχουν γυρίσει τουλάχιστον τρεις φορές από την αμφισβήτηση στην αποθέωση και πίσω. Μέχρι τη στιγμή που οι οπαδοί τραγούδησαν ρυθμικά το όνομά του μετά τη νίκη με 5-0 εκτός έδρας επί της Σεντ Ετιέν στο μεγάλο ντέρμπι. Λογικό το πρωτοσέλιδο της LeMonde πριν από εκείνο το παιχνίδι με τίτλο: «Ζενεσιό, το μόνιμο debate».

Μέσα σε αυτό το τοξικό περιβάλλον ο 51χρονος τεχνικός έχει βρει τη δύναμη να δουλέψει, να μείνει ήρεμος και να κάνει πράξη το μεγάλο όραμα του Ολάς. Η τελευταία νίκη με 5-0 επί της Νις εκτός έδρας ήταν η επιτομή αυτής της φιλοσοφίας, καθώς με τον Φεκίρ να λείπει ο μέσος όρος ηλικίας των 14 παικτών που έπαιξαν στη Νίκαια ήταν 24,2 έτη, ενώ οι 8 από αυτούς είτε ξεκίνησαν είτε πέρασαν από τις ακαδημίες του συλλόγου!

Η τελευταία φορά, μάλιστα, που οι λιονέ βρέθηκαν να προηγούνται με 4-0 στο ημίχρονο σε ματς της Ligue 1 ήταν το Νοέμβριο του 2003 (ξανά με αντίπαλο τη Νις). Τα φετινά ρεκόρ, φυσικά, δεν σταματάνε εκεί, καθώς ο Ζενεσιό πιστώνεται όλη τη βελτίωση που έχουν δείξει ατομικά οι παίκτες του. Έχει έναν εντυπωσιακό τρόπο να κρατάει τις ισορροπίες, αφήνοντας για παράδειγμα τους Ντεπάι και Ντίας, που έγινε ο πρώτος παίκτης της Λυών εδώ και 40 χρόνια με 9+ γκολ στα πρώτα 12 ματς της σεζόν, στον πάγκο σε κάποια παιχνίδια, με τον πρώτο να δείχνει αναγεννημένος.

Ένας άλλος παίκτης που έχει επωφεληθεί φέτος είναι ο Ναμπίλ Φεκίρ. Ο αρχηγός έχει πάρει την ομάδα του από το χεράκι σε πολλά ματς φέτος και έγινε ο πρώτος Γάλλος μετά τον Μπενζεμά (2007/08) με 11 γκολ στις 12 πρώτες αγωνιστικές εδώ και 40 χρόνια στο πρωτάθλημα. Η Λυών έχει καταφέρει να βρεθεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την 8η στη 2η θέση και σε αυτό το εντυπωσιακό σερί να βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τους πανάκριβους Παριζιάνους, με τους Φεκίρ, Ντίας και Ντεπάι να έχουν περισσότερα τέρματα από τους Καβάνι, Νεϊμάρ και Μπαπέ (29-28). Αν μπορεί να τους κοντράρει μέχρι το τέλος για την κορυφή μένει να το δούμε.

 

LIGUE 1 Τελευταία Νέα