Η κορυφαία άμυνα της Ισπανίας

Γιώργος Καραμάνος
Η κορυφαία άμυνα της Ισπανίας

bet365

Η άγνωστη Πολιντεπορτίβο Καθερένιο, της Tercera Division (Δ' κατηγορία) είναι η μοναδική στη χώρα που δεν έχει δεχτεί γκολ έπειτα από 10 αγωνιστικές και ετοιμάζεται για την μεγαλύτερη πρόκληση.

Κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία, στην επαρχία της Εστρεμαδούρα, ίσως την πιο... άμπαλη περιοχή της Ισπανίας, βρίσκεται η μικρή πόλη Κάθερες των 90.000 κατοίκων. Στα περίχωρα της βρίσκεται το «Πρινθίπε Φιλίπε» των 14.000 θέσεων, αλλά τόσοι δεν έχουν πάει ποτέ. Οι καθιστοί ανέρχονται στους 5.500 και αυτοί μαζεύονται εκεί όταν έχουν ντέρμπι με την Εστρεμαδούρα Β' ή την Πλασένθια. Ωστόσο, η τοπική Πολιντεπορτίβο Καθερένιο μπορεί να μην διαθέτει μεγάλο κοινό, αλλά έχει κλείσει 100 χρόνια ιστορίας (ίδρυση το 1919) και φέτος κάνει κάτι μοναδικό στη χώρα, που έστω και για λίγο μπορεί να της αποδώσει τον χαρακτηρισμό της κορυφαίας....

Αυτή τη σεζόν η παντελώς άγνωστη Καθερένιο βρίσκεται στην Tercera Division δηλαδή στην Δ' κατηγορία της Ισπανίας. Εκεί παρέμεινε, καθώς δεν κατάφερε να ανέβει, παίζοντας στα play off και αφού την αμέσως προηγούμενη χρονιά είχε υποβιβαστεί, επιστρέφοντας άμεσα δηλαδή. Για τα δικά της δεδομένα το να παίζει εκεί, είναι όνειρο. Αλλωστε, το πιο ψηλά που έχει φτάσει ποτέ της είναι η Segunda Division, όπου έχει συμμετάσχει μόνο μία φορά και αυτή το πολύ μακρινό 1952.

Τι το φανταστικό κάνει λοιπόν αυτή τη σεζόν η Καθερένιο, ώστε να φτάσει να γίνει αφιέρωμα; Είναι η μοναδική στις τέσσερις πρώτες κατηγορίες της χώρας που δεν έχει δεχτεί ακόμα γκολ. Αν και ξεκίνησε με αποκλεισμό στο Κύπελλο στο πρώτο παιχνίδι της για φέτος (3-1 από τη Μούρθια της Segunda), στις 10 αγωνιστικές του 14ου ομίλου έχει μπορέσει να κρατήσει το απόλυτο clean sheet.

Μάλιστα οι εννέα αγώνες της είναι νικηφόροι και μόνο μία ισοπαλία έχει στο γήπεδό της. Η αλήθεια είναι ότι παίζει φουλ αμυντικά και προσεκτικά, με αποτέλεσμα να μην σκοράρει με φούρια. Μόλις 17 γκολ έχει βάλει, αλλά της είναι αρκετά, ώστε να φιγουράρει στην κορυφή του δικού της γκρουπ με συγκάτοικο τη Μοραλό, η οποία μπορεί να έχει δεχτεί επτά γκολ, αλλά σκοράρει πιο εύκολα (28).

Με ηγέτη και πρώτο σκόρερ (5 γκολ) τον 19χρονο Αλεξ Βιλιουένα, τον οποίο κοιτάζει ήδη η Μπέτις, η Μάλαγα και η Κάδιθ και τον έμπειρο Αντόνιο Βάργας κάτω από τα δοκάρια, η Καθερένιο ζει τις κορυφαίες στιγμές της, έχει γίνει έστω και για πλάκα θέμα συζήτησης στη χώρα, ξεπερνώντας τα στενά σύνορα της επαρχίας της και ετοιμάζεται τώρα για το πιο δύσκολο τεστ. Το ερχόμενο Σάββατο παίζει στην έδρα της άλλης πρωτοπόρου και εκεί απειλείται για πρώτη φορά τόσο σοβαρά το απαραβίαστο ρεκόρ της.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα