Ο χορός των φαντασμάτων

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Ο χορός των φαντασμάτων

bet365

Το Αννόβερο βρέθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή ύστερα από 48 χρόνια και το Match Review του gazzetta.gr γράφει για την κόντρα των οπαδών με τον Μάρτιν Κιντ.

Κορυφαίες Στοιχηματικές Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις & Καλύτερη Εξυπηρέτηση (21+)!

Η τελευταία φορά που το Αννόβερο είχε βρεθεί στην κορυφή της Bundesliga ήταν το 1969! Πέρασαν 48 ολόκληρα χρόνια μέχρι οι παίκτες και οι οπαδοί να πανηγυρίσουν, βλέποντας την ομάδα τους στην πρώτη θέση (έστω και αν η Ντόρτμουντ τους το χάλασε 48 ώρες αργότερα λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων).

Στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν από τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό, αλλά το δίδυμο των Χελντ (τεχνικός διευθυντής) και Μπράιτενραϊτερ (προπονητής), που επανενώθηκε τον περασμένο Μάρτιο μετά τις κοινές τους μέρες στη Σάλκε, έχει κάνει θαύματα. Μέχρι και την εκδίκησή τους πήραν από τους βασιλικούς μπλε, που είχαν να χάσουν από το Αννόβερο από το 2014. Συνέβη και αυτό φέτος. «Δεν νομίζω κανένας μας να έχει βρεθεί ξανά στην κορυφή», είπε έκπληκτος ο τερματοφύλακας Τσάουνερ μετά τη νίκη επί του Αμβούργου με 2-0.

«Ίσως μόνο ο προπονητής», θυμήθηκε. Και δεν έκανε λάθος. Ο Αντρέ Μπράιτενραϊτερ είχε βρεθεί ξανά στην πρώτη θέση με την Πάντερμπορν στο ξεκίνημα της σεζόν 2015-16. Εκείνο που ξέχασε είναι μαζί του είχε παίκτη και τον Μπάκαλορτς. Το ρίσκο με τις αλλαγές προπονητή και τεχνικού διευθυντή την άνοιξη έπιασε και με το παραπάνω τόπο, καθώς από τότε το Αννόβερο δεν έχει ούτε μία ήττα! Εντός έδρας, μάλιστα, δεν έχει δεχθεί ούτε γκολ.

Σύμφωνα με τον Γερμανό τεχνικό οι παίκτες παίζουν «συναρπαστικό ποδόσφαιρο». Περήφανος και μεθυσμένος από τη χαρά της νίκης και την κορυφή είπε να υπερβάλει λίγο. Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα του παρουσιάζει εκπληκτική τακτική ελαστικότητα (μπορεί να παραταχθεί με άνεση με τρία συστήματα), ότι παίζει εκπληκτικά άμυνα, ότι δείχνει εντυπωσιακή ομοιογένεια, ότι παλεύει, ότι δεν χαρίζεται σε κανέναν και ότι απλά δεν έχει πλάνο για την επίθεση. Στηρίζεται απλά στις εμπνεύσεις των παικτών και – κυρίως – στην τύχη. Κάπως έτσι προκύπτει και η επόμενη διαπίστωση. «Δεν πρόκειται να είμαστε στην ίδια θέση στο τέλος της σεζόν». Άλλωστε, η τελευταία του εμπειρία σε ανάλογη θέση δεν εξελίχθηκε καθόλου καλά, με την Πάντερμπορν να υποβιβάζεται στο τέλος εκείνης της σεζόν.

«Είμαστε χαρούμενοι, αλλά δεν ξεχνάμε από που ερχόμαστε», θα πει ο επιθετικός Χάρνικ, που μαζί με τον νεοαποκτηθέντα Ζόνατας έχουν έναν μοναδικό τρόπο να βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά. «Δεν σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να κοντράρουμε τις top ομάδες».

Όλα αυτά έρχονται τη στιγμή που η κόντρα του προέδρου Μάρτιν Κιντ με τους οπαδούς συνεχίζεται. Την ώρα που ο Χάρνικ άνοιγε το σκορ με το Αμβούργο πολλοί οπαδοί φώναζαν «Kind muss weg!», «ο Κιντ πρέπει να φύγει!». Μέχρι και σύλλογος υπάρχει εναντίον του από το 2015, ο «Pro Verein 1896». Ο λόγος; Ο 73χρονος Γερμανός ετοιμάζεται να γίνει μεγαλομέτοχος του συλλόγου, παρακάμπτοντας τον κανόνα «50+1».

Ο Νέστλερ είναι ένα από τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του συλλόγου. Δικηγόρος στο επάγγελμα, είχε καταθέσει μήνυση κατά της Ομοσπονδίας το 2011 για τις αλλαγές που ήθελε εκείνη να φέρει σχετικά με το «50+1». Και κέρδισε. Έπρεπε, όμως, να κάνει έναν σημαντικό συμβιβασμό: το περίφημο «20 χρόνια αδιάλειπτης και σημαντικής προσφοράς» που μπήκε ως προϋπόθεση, ώστε άνθρωποι όπως ο Χοπ στη Χόφενχαϊμ και ο Κιντ στο Αννόβερο να μπορέσουν κάποια στιγμή να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο.

Όταν το 1997 ο Κιντ κλήθηκε να βοηθήσει, βρήκε τον σύλλογο σχεδόν χρεωκοπημένο και στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Τώρα, θεωρεί ότι θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο. Ο Νέστλερ είναι από αυτούς που αντιτίθενται σε αυτό, αλλά αρχικά με ψήφους 263 υπέρ και 171 κατά η συναλλαγή και στη συνέχεια με 3 ψήφους υπέρ και 2 κατά στο Εποπτικό Συμβούλιο. Πόσο θα κοστίσει στον Κιντ να λάβει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών; Μόλις 12.750 ευρώ... Και εκεί είναι το μεγαλύτερο σημείο τριβής. Κανένας δεν αμφισβητεί την προσφορά του, έστω και αν έχει κάνει πολλά λάθη στη σχέση του με τους οπαδούς, αλλά αυτό το ποσό είναι αστείο.

Ο Γερμανός επενδυτής δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο ξένων επενδυτών και ότι θα υπάρχει «δημοκρατία». Το τελευταίο στο δικό του μυαλό είναι ότι θα παίρνει την τελική απόφαση μόνο όταν δεν υπάρχει πλειοψηφία στο συμβούλιο. Κάπως ασαφές... Όπως και η υπόσχεσή του 1999 ότι ο κανόνας «50+1» θα ισχύει πάντα για το Αννόβερο. Τον Αύγουστο, λοιπόν, οι οργανωμένοι οπαδοί συναντήθηκαν και αποφάσισαν να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία. Δεν πανηγυρίζουν, είναι ήσυχοι και φεύγουν με το που τελειώνει το κάθε παιχνίδι. «Στενοχωριέμαι που η ομάδα περιορίζεται από αυτό το θέμα», είχε πει ο Κιντ, ζητώντας από τους οπαδούς να τα βάλουν μαζί του, αλλά να στηρίξουν τους παίκτες. Βέβαια, τον Αύγουστο έλεγε άλλα σε συνέντευξή του στην Bild. «Δεν τους θέλουμε, δεν τους χρειαζόμαστε», είχε πει, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για 400-500 άτομα...

«Η ομάδα δεν κάνει πολιτική», ήταν το σχόλιο του Χελντ, που ρωτήθηκε μετά το ματς με το Αμβούργο για αυτή την κόντρα. Εννοούσε, φυσικά, το σύνολο του Μπράιτενραϊτερ και όχι τον σύλλογο. Ο Γερμανός παράγοντας, όπως και όλοι οι υπόλοιποι που κρύβονται πίσω από την αγωνιστική επιτυχία δεν παίρνουν τα εύσημα που αξίζουν.

Όταν το ματς τελείωσε οι παίκτες πήγαν μπροστά στο πέταλο για να πανηγυρίσουν με τους οπαδούς τους. Βρέθηκαν, όμως, μπροστά σε μία πρωτοφανή εικόνα, καθώς τα κενά ήταν τόσο πολλά που η σκηνή ήταν άχαρη. Εκείνοι πανηγύρισαν ούτως ή άλλως με αυτούς που έμειναν και μέσα σε όλη την τοξική ατμόσφαιρα στον σύλλογο έμοιαζε με χορό των φαντασμάτων...

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα