Οι Ιπτάμενοι Βάσκοι

Οι Ιπτάμενοι Βάσκοι

Θάνος Σαρρής
Οι Ιπτάμενοι Βάσκοι

bet365

Η Ρεάλ Σοσιεδάδ βρίσκεται στην κορυφή της La Liga και το Match Review του gazzetta.gr γράφει για την συνεχή πρόοδο της ομάδας του Εουσέμπιο Σακριστάν.

Η εμφατική νίκη με 4-2 επί της Ντέπορ μέσα στο Ριαθόρ επιβεβαίωσε ότι το εξαιρετικό ξεκίνημα της Σοσιεδάδ στην Πριμέρα δεν είναι συγκυριακό. Η φετινή ομάδα των Βάσκων ενισχύθηκε με μετρημένες αλλά προσεγμένες κινήσεις, βασιζόμενη κυρίως στην βελτίωση παικτών που βρίσκονταν από πέρυσι στο Σαν Σεμπαστιάν. Παικτών που παρά τις σειρήνες από μεγαλύτερου βεληνεκούς ομάδες κατάφερε να κρατήσει, με εξαίρεση τον Γιούρι που πήγε στην Παρί Σεν Ζερμέν για 16 εκατομμύρια. Πρόσθεσε στη μηχανή της τον Ντιέγο Γιορέντε από τη Ρεάλ Μαδρίτης για το κέντρο της άμυνας, καθώς και τον Αντνάν Γιανουζάι από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. O Βέλγος διεθνής έδειξε απέναντι στη Λα Κορούνια πως κάνει διαφορά, όμως ο κορμός και ο τρόπος που εξελίσσεται συλλογικά, είναι το βασικό πλεονέκτημα της Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Ο Αλβάρο Οντριοθόλα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Ο 21χρονος δεξιός μπακ βρέθηκε μέσα σε λίγους μήνες από την δεύτερη ομάδα της Σοσιεδάδ να είναι αναντικατάστατος και να κερδίζει το ενδιαφέρον του Ομοσπονδιακού εκλέκτορα, παρότι κλήθηκε για πρώτη φορά στην Κ-21 της Ισπανίας μόλις τον Μάρτιο. Άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία μετά τους τραυματισμούς των Κάρλος Μαρτίνεθ και Χοσέμπα Θαλδούα, το καλοκαίρι έπαιξε στο μεταγραφικό ρεπορτάζ της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και της Μπαρτσελόνα. Χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος που επικρατεί στο σύλλογο είναι ότι ενώ ο ατζέντης του του ζητούσε να περιμένει το τουρνουά της Κ-21 το καλοκαίρι πριν πάρει την τελική του απόφαση, εκείνος επέμεινε για να ανανέωση, αναγνωρίζοντας τον τεράστιο ρόλο του Εουσέμπιο στην εξέλιξή του.

Ο πρώην προπονητής στην δεύτερη ομάδα της Μπάρτσα έχει βάλει την σφραγίδα του και στον άλλον μπακ, τον αριστερό, ο οποίος κάνει την πώληση του Γιούρι στην Παρί να περνά... απαρατήρητη. Ο Κέβιν Ροντρίγκες ήταν στις μικρές εθνικές των τρικολόρ, όμως δεν κατάφερε να καθιερωθεί στην Ντιζόν ως μέσος. Στη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Σοσιεδάδ έγινε αριστερός μπακ. Μεταπήδησε στην εθνική Πορτογαλίας, από την οποία έχει ρίζες και ακολουθεί την πεπατημένη του Οντριοθόλα, αφού φέτος παίρνει για πρώτη φορά το χρίσμα του βασικού, έχοντας επίσης ελάχιστη εμπειρία από την πρώτη ομάδα. Ο Ντε Λα Μπέγια που επέστρεψε από τον Ολυμπιακό είναι έτσι ρεζέρβα.

Ο 23 κεντρικός αμυντικός Άριτς Ελουστόνδο είχε δείξει από το 2015, όταν και σκόραρε απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης ότι έχει μέλλον και ο Εουσέμπιο του έδωσε πολλές συμμετοχές. Πέρυσι ωστόσο έπαιξε ελάχιστα, καθώς δεν αποτελούσε πρώτη επιλογή. Οι τραυματισμοί του Ινίγο και του Γιορέντε τον έφεραν στην 11άδα και απέναντι στην Ντεπορτίβο... έβγαλε μάτια, σκοράροντας και το γκολ που έδωσε προβάδισμα 2-3. Ένα εξαιρετικό δείγμα ετοιμότητας και βάθους ρόστερ, το οποίο φέτος επεκτάθηκε κι άλλο.

Ο σημαντικότερος παίκτης στην περσινή πορεία της Σοσιεδάδ μέχρι την έξοδο στην Ευρώπη δεν ήταν άλλος από τον Ασιέρ Ιγιαραμέντι. Ο «Ιγιάρα» δεσπόζει στη μεσαία γραμμή, ελέγχοντας τον ρυθμό. Δείχνει να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε, φόρεσε τη φανέλα της εθνικής και είναι ξεκάθαρο, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, ότι το στιλ της ομάδας του ταιριάζει γάντι. «Το απολαμβάνω στο γήπεδο, επειδή αισθάνομαι άνετα με το στιλ της κατοχής που έχουμε και μας βοηθάει να κερδίζουμε πολλά ματς».

Η επίθεση λειτούργησε εξαιρετικά πέρυσι έχοντας σημείο αναφοράς τον Γουίλιαν Ζοσέ, ο οποίος θύμισε στους Βάσκους... Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τον τρόπο που εκτελεί με το κεφάλι και κάνει αισθητή την παρουσία του στο «κουτί» και τους Οιαρθάμπαλ και Χουάνμι να τον πλαισιώνουν ιδανικά. Η παρουσία του Βέλα και η προσθήκη του Γιανουζάι δίνουν ακόμα περισσότερες επιλογές δημιουργίας και ολοκλήρωσης φάσεων στο επιθετικό 1/3, καθώς και προσαρμογής στη λειτουργία του αντιπάλου. Ταχύτητα, δύναμη, κίνηση στους χώρους και δυναμική παρουσία στην περιοχή, σε συνδυασμό ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ματς.

«Σε αυτά τα αποδυτήρια δεν μιλάμε για το ότι είμαστε πρώτοι, ούτε ενθουσιαζόμαστε για το ότι είμαστε ψηλά. Είμαστε χαρούμενοι και στοχεύουμε στο μέγιστο. Σε αυτά τα αποδυτήρια είμαστε φιλόδοξοι, σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να νικήσουμε πολλά ματς και έχουμε όρεξη να κάνουμε κάτι καλό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιγιαραμέντι. Το κλίμα που έχει καταφέρει να φτιάξει ο 53χρονος τεχνικός από το Βαγιαδολίδ είναι εξαιρετικό και ο συνδυασμός του με την αγωνιστική ισορροπία και τους παίκτες που... πέφτουν στη φωτιά για πάρτη του έχουν δημιουργήσει ένα σύνολο που δείχνει ότι μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα από πέρυσι.

Μπροστά τους, οι γεμάτοι όρεξη Βάσκοι έχουν μια εβδομάδα γεμάτη προκλήσεις. Πρεμιέρα με τη Ρόζενμποργκ στο ξεκίνημα του Europa League και την Κυριακή απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ιδανική για να μετρήσουν δυνάμεις...

 

LA LIGA Τελευταία Νέα